СНС убедљиво

Izbori glasacka kutija 660 x 330На основу 60 одсто преброjаних гласачких листића СНС jе на превременим парламентарним изборима освоjила 51,5 одсто гласова, а у будућем сазиву парламента би могле да се нађу jош СПС са 12,4 одсто, СРС са 7,7, ДС са 5,4 и Двери-ДСС са 5 одсто гласова, пренео jе програмски директор ЦEСИД-а Ђорђе Вуковић.

Oн jе додао и да су близу цензуса СДС-ЛДП-ЛСВ са 4,8, као и Доста jе било са 4,2 процената, док jе левица освоjила свега 0,7 одсто гласова бирача коjи су гласали на данашњим изборима.

Вуковић jе напоменуо да су ови резултати без исхода гласања у Воjводини и Београду, што jе, како jе навео, посебно важно jер jе у коалициjи СДС-ЛДП-ЛСВ и jедна регионална странка, па jе неопходно сачекати резултате из Воjводине да би се видело да ли jе прешла цензус.

Слично jе и с покретом Доста jе било, коjи jе присутниjи у већим градовима.

Вуковић jе обjаснио да ЦEСИД-у наjпре стижу резултати из мањих места, а потом из већих градова.

Kонстатовао jе да су истраживања jавног мњења указивала на тренд, те да jе СНС већ дуже време вођен са резултатом изнад 50 одсто, а СПС са двоцифреним резултатом.

Вуковић jе указао да jе интересантно да jе пре неких месец дана, пре одлуке Хага о Воjиславу Шешељу листа ДШ-Двери била боље рангирана, али се jедан броj њихових гласова прелио ка СРС.

С друге стране уследила jе подела гласова између СДС-ЛДП-ЛСВ и покрета Доста jе било, као и ДС.

Вуковић jе казао да jе могуће да ЦEСИД неће вечерас моћи да изађе са финалном проjекциjом резултата, jер jе више странака коjе су тесно око цензуса, а ЦEСИД ниjе у могућности да обухвати гласове бирача у иностранству, у затворима, као и на Kосову и Mетохиjи.

Mеђутим он истиче да се актуелни прелиминарни резултати неће много мењати, то jест више од 1 до 1,5 одсто.

Упитан зашто нису изнети подаци о гласању у Воjводини, он jе рекао да са изборних места комисиjе наjпре шаљу републичке, а онда локалне резултате, па тек након тога покраjинске.

“Немамо довољно да можемо да пренесемо резултате покраjинских избора. Било jе у медиjима пар података али се сувише мењало, а имамо премало узорака да бисмо изашли у jавност”, нагласио jе он.

Програмски директор ЦEСИД-а Ђорђе Вуковић раниjе jе саопштио да jе излазност нешто већа него на прошлим изборима одржаним 2014. године.

По регионима гледано у централноj Србиjи jе излазност била 54,8 одсто, у Воjводини 52,9 одсто, а у Београду 49 процената.

Oн jе наjавио да ће ЦEСИД у 21:05 сати изаћи са првим резултатима избора, додаjући да ти резултати, као ни подаци о излазности не укључуjу бираче коjи су у иностранству, где ЦEСИД нема посматарче, као што нема ни у затворима и на териториjи Kосова и Mетохиjе.

Вуковић jе истакао да на Kосову и Mетохиjи има значаjна скупина бирача, и да се резултати мораjу чекати од релеватних институциjа.

Oн jе обjаснио да jе ЦEСИД имао преко 800 људи на бирачким местима, коjи су бележили ток гласања, као и додатних 170 локалних координатор у општинским комисиjама.

Према његовим речима на овим изборима уочено jе свега десетак неправилности, тако да jе оценио да су избори протекли са мањим обимом прекршаjа.

С тим у вези jе пренео да су два бирачка места затворена, jедно у Врању где jе било покушаjа злоупотребе и jедно у Jагодини где jе било насиља.

Oво jе, према његовом мишљењу, jедан од бољих изборних процеса, пошто ниjе било значаjних проблема.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *