IZLOG KNJIGE

Vladimir Ćosić – Vojnici države iluzije
„West-East“, Beograd, 2015

VojniciOva knjiga je realnost i fikcija, kao i događaji i likovi opisani u njoj. Ma koliko se autor trudio da događaje i likove približi realnosti, imajući pred sobom uzore i stvarna lica svojih drugova, saboraca – ostaje utisak da je to samo delimično uspeo. Na čitaocu je da zaključi koliko je njihova ljubav prema brigadi uzaludna. Oni o tome nisu razmišljali, oni su bili potrebni svojoj zemlji, oni su se odazvali. Ova knjiga je posvećena njima jer oni su 63. padobranska brigada!

Miša Vasić- Nova duhovnost i scijentizam u XXI veku
„Službeni glasnik“, Beograd, 2015

Nova duhovnostVeza između čoveka i Boga više nije ontološka veza, retorička molitva, sakralnost jezika već direktna ilustracija apostazije. Delovanje i delanje, u duhu ili izvan njega, više nisu pokušaj da se dosegne spokoj mudrosti već dezintegracija smisla. Svet koji okružuje čoveka nije stvarnost nego privid, iluzija. Bogovi su nestali iza spoljnih fizičkih pojava. Miša Vasić je u ovoj knjizi krenuo ka ponovnom otkrivanju smisla i skrivenih zakonitosti pojava. Zato se njegovo na prvi pogled heterogeno interesovanje usmerava ka širokom rasponu tema: od integrisanog pojedinca do ruskog kosmizma, društvenih mreža, transhumanizma, scijentizma i mita o Atlantidi, sve do homogene misli scijentističke provenijencije i obaveze.

Zorica Zlatić Ivković – Manastir Vraćevšnica
„Grafoprint“, Gornji Milanovac, 2015

ManastirMonografija manastira Vraćevšnica nastala je kao plod višedecenijskih osmatranja, istraživanja i proučavanja istoričarke umetnosti Zorice Zlatić Ivković, te njenog sučeljavanja sa različitim natpisima, ikonografskim porukama i tragovima vremena utkanim u graditeljsko, slikarsko i istorijsko tkivo ove monaške naseobine. U ovoj monografiji sabrano je sve o manastiru, gradnji, ktitorskoj delatnosti, osobenostima arhitekture, zidnom slikarstvu, ali i o vremenu koje je ova svetinja svedočila od trenutka svoje gradnje 1431. do danas.

Radmila Satarić – Staklene stepenice
„Nova poetika“ i „Argus Books & Magazines“, Beograd, 2014

StakloOdavde do Holivuda mislima i snovima, realno i nerealno, moguće, ali kako… Brak, iskrena ljubav, posao, ambicije, napredovanje, rad na svom unapređenju, pritisci savremenih okolnosti, sjaj i lepota života, moguća sreća, kako sve to spojiti u glavi i realnom životu. Lara i Ognjen kreću kroz ovakav splet okolnosti urbanog života u zbirci priča „Staklene stepenice“.

Biljana Živković – Jasenovac, Kozara, Jadovno
Institut za istraživanja srpskih stradanja u 20. veku, Beograd, 2016

JasenovacKoncipirana od tekstova koji su svedočanstvo kako političke patologije, tako i masovne sociopatske pomame, ova knjiga pretvorila se s jedne strane u anatomiju savremene izopačene društvene zbilje, i s druge, u moralnu hrestomatiju. Ko i zašto prećutkuje Jasenovac i forsira srebrenički mit jasno je posle čitanja tekstova ove potresne storije o srpskom martirijumu i paklenicima.

Miloš Aleksić – Milošević, paradigma slobode
Udruženje „Sloboda“, Beograd, 2015

MiloševićKnjigu profesora dr Miloša Aleksića čini nekoliko tekstova koji se odnose na vreme i politiku Slobodana Miloševića i na vreme u kome je ta politika okončana, petooktobarskim pučem 2000. godine. Centralni tekst posvećen je periodu posle puča i tiče se ekonomskih, političkih, socijalnih i kulturnih prilika u Srbiji. Te prilike su teritorijalna degradacija, ekonomska erozija, političko jednoumlje, gubitak suvereniteta i ekonomska i politička zavisnost od interesa koji se budu nametali našoj epohi kao dominantni. Autor ističe da bi se u slobodnoj literarnoj interpretaciji Slobodan Milošević, između ostalog, mogao definisati i kao fenomen 20. veka.

Euđen Simion – Rumunski egzistencijalizam i evropska metafizika
„Filip Višnjić“, Beograd, 2016

Knjiga rumunskog akademika Euđena Simiona predstavlja autorove prvi put na jednom mestu sakupljene eseje i radove, koji su poslednjih dvadesetak godina zasebno objavljivani. Njihovu potku čini istraživanje načina na koji se evropski egzistencijalizam XX veka u celini odrazio na stvaralaštvo savremenih rumunskih autora i mislilaca. Poseban osvrt je dat na prijemčivost nečega što bi se moglo smatrati kao tipična narav Rumuna, i obrađena su dela Mirčea Elijadea, Ežena Joneska, Emila Siorana i Konstantina Nojke.

Dragan Simeunović – Srpska državotvorna misao: Novi vek
Udruženje „Nauka i društvo“, Beograd, 2015

SrpskaOva knjiga i njen autor nemaju nameru da daju celovit pregled razvoja političke misli u Srba, već samo da istaknu uporišne tačke njihovog političkog promišljanja najvažnijih društvenih nacionalnih problema u XVIII i XIX veku, kao neobično važnom periodu razvoja, ne samo političke misli u Srba nego i srpske države i srpskog društva uopšte.
Bilo je to vreme „kada su gorostasi hodali po zemlji Srbiji“, vreme koje nam je dalo brojne i trajne velikane iz sveta književnosti i nauke, kao i iz sveta politike.

Zoran Avramović – Ogledi iz srpske kulture i književnosti
Zavod za udžbenike, Beograd, 2015

OglediTačke dodira kulture i književnosti su, na prvom mestu, jezik i njegova značenja, tradicijska slojevitost, nacionalna verovanja, običaji i znanja, vrednosna slika sveta, nacionalna specifičnost doživljaja sveta. To je najširi okvir odnosa kulture i književnosti. Kakvi oblici i modaliteti se između njih uspostavljaju i kakva je uticajnost književnosti na kulturu i kulture na književnost, pitanja su od ogromnog značaja, ali sa nepouzdanim i sigurnim znanjima. Ova knjiga je pokušaj da se ta nepouzdanost bar malo umanji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *