ИЗЛОГ КЊИГЕ

Владимир Ћосић – Војници државе илузије
„West-East“, Београд, 2015

ВојнициОва књига је реалност и фикција, као и догађаји и ликови описани у њој. Ма колико се аутор трудио да догађаје и ликове приближи реалности, имајући пред собом узоре и стварна лица својих другова, сабораца – остаје утисак да је то само делимично успео. На читаоцу је да закључи колико је њихова љубав према бригади узалудна. Они о томе нису размишљали, они су били потребни својој земљи, они су се одазвали. Ова књига је посвећена њима јер они су 63. падобранска бригада!

Миша Васић- Нова духовност и сцијентизам у XXI веку
„Службени гласник“, Београд, 2015

Нова духовностВеза између човека и Бога више није онтолошка веза, реторичка молитва, сакралност језика већ директна илустрација апостазије. Деловање и делање, у духу или изван њега, више нису покушај да се досегне спокој мудрости већ дезинтеграција смисла. Свет који окружује човека није стварност него привид, илузија. Богови су нестали иза спољних физичких појава. Миша Васић је у овој књизи кренуо ка поновном откривању смисла и скривених законитости појава. Зато се његово на први поглед хетерогено интересовање усмерава ка широком распону тема: од интегрисаног појединца до руског космизма, друштвених мрежа, трансхуманизма, сцијентизма и мита о Атлантиди, све до хомогене мисли сцијентистичке провенијенције и обавезе.

Зорица Златић Ивковић – Манастир Враћевшница
„Графопринт“, Горњи Милановац, 2015

МанастирМонографија манастира Враћевшница настала је као плод вишедеценијских осматрања, истраживања и проучавања историчарке уметности Зорице Златић Ивковић, те њеног сучељавања са различитим натписима, иконографским порукама и траговима времена утканим у градитељско, сликарско и историјско ткиво ове монашке насеобине. У овој монографији сабрано је све о манастиру, градњи, ктиторској делатности, особеностима архитектуре, зидном сликарству, али и о времену које је ова светиња сведочила од тренутка своје градње 1431. до данас.

Радмила Сатарић – Стаклене степенице
„Нова поетика“ и „Argus Books & Magazines“, Београд, 2014

СтаклоОдавде до Холивуда мислима и сновима, реално и нереално, могуће, али како… Брак, искрена љубав, посао, амбиције, напредовање, рад на свом унапређењу, притисци савремених околности, сјај и лепота живота, могућа срећа, како све то спојити у глави и реалном животу. Лара и Огњен крећу кроз овакав сплет околности урбаног живота у збирци прича „Стаклене степенице“.

Биљана Живковић – Јасеновац, Козара, Јадовно
Институт за истраживања српских страдања у 20. веку, Београд, 2016

ЈасеновацКонципирана од текстова који су сведочанство како политичке патологије, тако и масовне социопатске помаме, ова књига претворила се с једне стране у анатомију савремене изопачене друштвене збиље, и с друге, у моралну хрестоматију. Ко и зашто прећуткује Јасеновац и форсира сребренички мит јасно је после читања текстова ове потресне сторије о српском мартиријуму и пакленицима.

Милош Алексић – Милошевић, парадигма слободе
Удружење „Слобода“, Београд, 2015

МилошевићКњигу професора др Милоша Алексића чини неколико текстова који се односе на време и политику Слободана Милошевића и на време у коме је та политика окончана, петооктобарским пучем 2000. године. Централни текст посвећен је периоду после пуча и тиче се економских, политичких, социјалних и културних прилика у Србији. Те прилике су територијална деградација, економска ерозија, политичко једноумље, губитак суверенитета и економска и политичка зависност од интереса који се буду наметали нашој епохи као доминантни. Аутор истиче да би се у слободној литерарној интерпретацији Слободан Милошевић, између осталог, могао дефинисати и као феномен 20. века.

Еуђен Симион – Румунски егзистенцијализам и европска метафизика
„Филип Вишњић“, Београд, 2016

Књига румунског академика Еуђена Симиона представља ауторове први пут на једном месту сакупљене есеје и радове, који су последњих двадесетак година засебно објављивани. Њихову потку чини истраживање начина на који се европски егзистенцијализам XX века у целини одразио на стваралаштво савремених румунских аутора и мислилаца. Посебан осврт је дат на пријемчивост нечега што би се могло сматрати као типична нарав Румуна, и обрађена су дела Мирчеа Елијадеа, Ежена Јонеска, Емила Сиорана и Константина Нојке.

Драган Симеуновић – Српска државотворна мисао: Нови век
Удружење „Наука и друштво“, Београд, 2015

СрпскаОва књига и њен аутор немају намеру да дају целовит преглед развоја политичке мисли у Срба, већ само да истакну упоришне тачке њиховог политичког промишљања најважнијих друштвених националних проблема у XVIII и XIX веку, као необично важном периоду развоја, не само политичке мисли у Срба него и српске државе и српског друштва уопште.
Било је то време „када су горостаси ходали по земљи Србији“, време које нам је дало бројне и трајне великане из света књижевности и науке, као и из света политике.

Зоран Аврамовић – Огледи из српске културе и књижевности
Завод за уџбенике, Београд, 2015

ОгледиТачке додира културе и књижевности су, на првом месту, језик и његова значења, традицијска слојевитост, национална веровања, обичаји и знања, вредносна слика света, национална специфичност доживљаја света. То је најшири оквир односа културе и књижевности. Какви облици и модалитети се између њих успостављају и каква је утицајност књижевности на културу и културе на књижевност, питања су од огромног значаја, али са непоузданим и сигурним знањима. Ова књига је покушај да се та непоузданост бар мало умањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *