Pečat nedelje

Tvrdo sletanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Jutarnji listDo pre tri meseca zvaničnici Srbije bili su prilično zabrinuti najavama da će Hrvatska nabaviti za svoju vojsku raketne lansere NASAMS i američke balističke projektile M270 dometa oko 300 kilometara kojima bi hrvatsko topništvo moglo gađati bilo koji cilj u Srbiji. Međutim, ako nabavka prođe kao i nabavka 12 aviona MIG-21 za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nema mesta brizi. Ovih dana hrvatski „Jutarnji list“ obelodanio je skandalozno (odnosno besomučno smešno) otkriće da su 12 novonabavljenih MIG-ova u stvari ozbiljna prevara što bi za posledicu moglo imati gašenje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Naime, tih 12 MIG-ova kupljenih i remontovanih u Ukrajini imaju prekucane serijske brojeve, lažnu dokumentaciju i stariji su bar 4-5 godina nego što je navedeno u ugovoru. Dosadašnjom istragom hrvatska Vojna policija utvrdila je da postoje indicije da su pomenuti MIG-ovi sklepani od delova sa svih strana sveta. Trupovi aviona su poreklom iz Bugarske, latinica i francuski natpisi na krilima znače da potiču iz vojnih viškova Alžira, a na rezervoarima stoji natpis ćirilicom SSSR. Sve u svemu, od 12 aviona nabavljenih i remontovanih u Ukrajini prošle godine, do sada je potpuno otpisano njih šest. Ostali su delimično upotrebljivi. U stvari, samo tri zaista mogu da polete. Hrvatska istraga pominje mogućnost korupcije, ali spominje i neverne Ukrajince koji im u jeku sopstvenog građanskog rata i rasula države prodaju vojnu tehniku.
Ostajemo nam samo da pretpostavimo kako će proteći hrvatska nabavka balističkih raketa i lansera. Po svemu sudeći, to će tek neki časnik na terenu otkriti: Da su rakete dva broja veće od kalibra lansera ili da su u borbenim kompletima spakovani setovi raketa za novogodišnji vatromet.

[restrictedarea]

Kako se isplatila zabrana meldonijuma

SportPosle kontroverznog, praktično tajnog stavljanja leka meldonijum na listu zabranjenih doping sredstava, zbog kojeg je do sada iz takmičenja eliminisano 13 ruskih sportista, uključujući i jednu od najboljih teniserki svih vremena Mariju Šarapovu, Sjedinjene Države su dominirale na svetskom prvenstvu u atletici u Portlandu osvojivši 13 zlatnih, šest srebrnih i četiri bronzane medalje. Predsednik Međunarodne atletske federacije Sebastijan Ko rekao je da je ovo takmičenje bio izuzetan događaj za atletiku, ali je dodao da je odsustvo ruskih sportista, kojima je zabranjeno učešće, „tužan trenutak za ovaj sport“. Jedna od „eliminisanih“ je osvajačica srebrne medalje na evropskom šampionatu 2013, sprinterka Nadežda Kotljarova. Ona negira da je bilo šta loše uradila, jer je „koncentracija supstance pronađena kod nje jako mala – 25 nanograma“, te da je prestala da uzima sporni lek pre nego što je zabranjen. „Smatram se nedužnom, mi smo žrtve okolnosti. Ovo je istinska sramota jer smo u olimpijskoj godini i oni ovako izbacuju ljude sa takmičenja“, dodala je ona. Međunarodna atletska federacija odlučiće u maju da li da ukine suspenziju za ruske sportiste, od čega zavisi i njihovo učešće na olimpijadi u Brazilu koja počinje 5. avgusta.

Kiril: Moramo zaštiti pravoslavlje

Patrijarh KirilPatrijarh moskovski i cele Rusije obraćajući se vernicima okupljenim u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja povodom dana Toržestva pravoslavlja rekao je da jeres poklanjanja čoveku preti čovečanstvu.
„Danas već možemo da govorimo o globalnoj jeresi poklanjanja čoveku. To je nova vrsta idolopoklonstva koje izbacuje Boga iz ljudskog života. Nikada ničeg slično na planeti nije bilo.“
Poglavar RPC je istakao da na prevladavanje ove savremene jeresi, čije posledice mogu biti apokaliptični događaji, Crkva mora da usmeri svu snagu svoje zaštite, svoje reči i svojih misli.
„U ovom novom vremenu univerzalni kriterijumi istine postali su čovek i njegova prava, sa istovremenim izbacivanjem Boga iz čovekovog života i iz života društva. Ovo je postalo ceo pokret. Prvo je zahvatio Zapadnu Evropu i Ameriku, a potom i Rusiju. Mi moramo zaštititi pravoslavlje“, naveo je Kiril.

Savčenko – 22 godine zatvora

Ukrajinski pilot Nadežda Savčenko proglašena je krivom u Rusiji po svim tačkama optužnice, osim ubistva ukrajinskih civila, i osuđena je na 22 godine zatvora. Sudija Donjeckog suda Rostovske oblasti nije mogao da okonča čitanje presude, jer je Savčenkova počela da peva ukrajinsku nacionalističku pesmu u sudnici. Proglašena je krivom za pogibiju dvojice ruskih novinara i nezakonit prelazak ruske granice, a optužnice za granatiranje stanovnika Luganske oblasti je oslobođena, jer je to izvan nadležnosti ruskog suda. Motiv izvršavanja zločina je mržnja prema stanovnicima Luganske oblasti, kao i ruskom narodu u celini, navodi se u presudi.

Brat azilant

Brat azilantParadoksi mlade NATO demokratije: dok se jedan brat, premijer Kosova, sastajao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, drugi brat je pobegao s Kosova da u Nemačkoj zatraži azil.
Kako je, naime, otkrio portal Insajderi, 24. juna prošle godine – tokom onog neobjašnjenog, iznenadnog egzodusa kosovskih Albanaca preko Srbije prema Mađarskoj i ostalim zemljama Evropske unije – Ragib Mustafa, rođeni brat premijera Ise, u Nemačkoj je zatražio azil. Samo nekoliko dana ranije, što čitavu priču čini dodatno zabavnom, u Nemačkoj je premijer Isa s Merkelovom razgovarao o bezviznom režimu za državljane Kosova. Isa nije dobio bezvizni režim, Ragib nije dobio azil.
Pošto je informacija o bratu azilantu isplivala u javnost, oglasio se Isa, pokušavši da priči da pozitivan spin: „Istina je. Obavešten sam pošto se to dogodilo… da je on (Ragib) zatražio azil u inostranstvu, kako bi dobio zdravstvenu pomoć za tešku bolest koja nije mogla da se leči na Kosovu.“ Dodao je i da njegov brat nije jedini član njegove porodice koji je azilom pokušao da se domogne Nemačke – učinili su to i Isini bratanci i bratanice – i „to samo dokazuje da moja porodica deli sudbinu ostalih građana Kosova“.

Mirotvorac

Donald TrampPostaje sve jasnije zašto se i republikanski i demokratski političko-poslovni establišment u Americi – neokonzervativni jastrebovi i liberalni intervencionisti – toliko uplašio mogućnošću da biznismen Donald Tramp posle novembarskih predsedničkih izbora dođe na čelo Sjedinjenih Američkih Država.
„Donald Tramp je podvukao svoj nepokolebljivo neintervencionistički pristup u međunarodnim odnosima“, a uz to je i „doveo u pitanje potrebu za NATO“, stoji u udarnim, uvodnim rečenicama teksta „Vašington posta“ u kome je prepričan jednočasovni razgovor vodećeg republikanskog predsedničkog kandidata s uredništvom ovog lista.
Tramp se, navodi „Post“, zalaže za smanjeno prisustvo SAD u svetu, naročito na Bliskom istoku, i umesto toga navodi da Sjedinjene Države „moraju da se okrenu sebi i svoje resurse usmere ka obnovi domaće infrastrukture. Ne mislim da i dalje treba da se bavimo izgradnjom nacija. Mislim da je dokazano da to ne funkcioniše… Imamo 19 biliona (hiljada milijardi) duga. Verovatno sedimo na balonu. I ako taj balon pukne, biće veoma gadno.“ Takođe, dodao je, „američko učešće u NATO-u mora da bude značajno smanjeno u narednim godinama. Mi jednostavno to sebi više ne možemo da priuštimo“.

Sarkozi: Ko kaže da je Turska evropska zemlja – želi smrt EU

SarkoziAnkari nije mesto u Evropskoj uniji, ni istorijski, niti ekonomski, a Turska je manje evropska od Rusije, rekao je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi u jednom intervjuu. „Turska se nalazi u Maloj Aziji. Žao mi je, Turska je velika zemlja, velika civilizacija, ali ona je most između Azije i Evrope. Turskoj nije mesto u Evropi. Uvek sam imao taj stav, zasnovan na zdravom razumu. To ne znači da imam nešto protiv Turaka. Oni su nam potrebni kao saveznici u NATO. Ali ako počnemo da tvrdimo da je Turska u Evropi, evropski đaci će učiti da se granica Evrope nalazi u Siriji“, rekao je on i upitao „gde je tu zdrav razum“. „I ne samo to. Koja je ideja iza Evrope? Evropa je unija evropskih zemalja. Pitanje je vrlo jednostavno čak i u geografskom smislu, da li je Turska evropska zemlja? Turska u Evropi ima samo obalu Bosfora. Može li se Turska smatrati evropskom zemljom kulturno, istorijski i ekonomski? Ako to kažemo, onda želimo smrt EU“, upozorio je Sarkozi.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *