Ko garantuje bezbednost?

VakcinaPišu Vladimir Dimitrijević i Nataša Jovanović

Da li u okolnostima kada se, suprotno Nirnberškom kodeksu, nameće obavezna vakcinacija država treba da garantuje bezbednost ovog medicinskog tretmana?

Na izmaku 2015. roditelji dvadesetosmogodišnjeg Draška Babića iz Mladenovca na sudu su dobili odštetu u vrednosti od 30 miliona dinara zato što je njihov sin posle vakcinisanja krajem osamdesetih godina 20. veka ostao paralizovan. Draško Babić je danas u invalidskim kolicima. Posle primljene žive polio vakcine još trinaestorica dečaka i jedna devojčica dobili su dečju paralizu i svi su početkom devedesetih lečeni na Institutu za majku i dete. Na sudu porodice ove dece dobile su manja ili veća obeštećenja.

Da li treba ignorisati ove slučajeve, kao i na desetine studija objavljenih u medicinskim časopisima, koje ukazuju na vezu između autizma, paralize i vakcina, te da li u okolnostima kada se, suprotno Nirnberškom kodeksu, nameće obavezna vakcinacija država treba da garantuje bezbednost ovog medicinskog tretmana?

BEZBEDNOST, A NE ODBIJANJE Na činjenici da zdravlje nema cenu mnogi su zaradili, a farmaceutska industrija postala je najveća i najproduktivnija na svetu, finansijski moćnija čak i od naftne i ratne industrije. Ako tome dodamo podatak da Svetska zdravstvena organizacija, glavni promotor vakcinacije, više od dve trećine svojih finansija dobija od farmaceutske industrije, i da su se mnoga imena njihovih stručnjaka našla na platnom spisku kompanija proizvođača vakcina, čini se sasvim razložnom strepnja građana Srbije suočenih, s jedne strane, sa sve učestalijim pričama o vezi autizma i vakcina, i s druge, sa novim zakonom o obaveznoj vakcinaciji dece.

S tim u vezi, oglasila se i Inicijativa „NoVa“, borac za pravo na bezbedno vakcinisanje. U pismu koje je nadležnim institucijama uputila predsednica skupštine ovog društva Dragana Baša ističe se da država Srbija vodi represivnu politiku u sferi preventivne zdravstvene zaštite što se ogleda u kontinuiranom pooštravanju Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prisilnoj vakcinaciji, uvođenju novih vakcina, zabrani upisa nevakcinisane dece u obdaništa i škole, pretnjama socijalnih službi oduzimanjem dece, kao i drakonskim kaznenim merama. Time se, navodi ona, postupa suprotno Ustavu Republike Srbije, Zakonu o pravima pacijenata, kao i Pravu na poštovanje porodičnog života Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podsećajući da Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju iz Beograda („NoVa“) okuplja pretežno roditelje dece oštećene cepivima, kao i njihove istomišljenike, Dragana Baša navodi da je vakcinacija kontroverzna i kompromitovana preventivna zdravstvena mera, i zahteva pravo roditelja/staratelja na slobodu izbora.

„Ključno je pitanje bezbednosti vakcina, a ne odbijanje imunizacije. Vakcine treba da budu preporuka zdravstvenih službi i stvar izbora građana, kao što je to slučaj u većini razvijenih evropskih zemalja. Dokle god proizvođači vakcina, pedijatri i država ne budu garantovali potpunu bezbednost cepiva i snosili posledice za eventualno nastalu štetu, imunizacija ne može biti prisilna nego stvar slobodnog izbora. Želimo da svojoj deci omogućimo srećno detinjstvo i podsećamo da su deca naša, a ne državna.“

S druge strane, iz skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu prošle godine su apelovali na roditelje da ne nasedaju na zablude u vezi s vakcinacijom i da je zbog toga neophodan jasan i snažan odgovor struke.

„Vakcine su nešto što je najviše doprinelo produženju i kvalitetu života. Imunizacijom se spaslo više života nego bilo kojom drugom zdravstvenom medicinskom metodom. Svaka iskorenjena bolest se može vratiti.“

Za većinu građana, kao i za članove gorepomenutog udruženja, nije sporna činjenica da je otkriće vakcina kroz istoriju spaslo deo populacije od izvesne smrti, ali postoji opšti konsenzus oko toga da zemlja mora da ima zdravstveni suverenitet i zdravstvenu bezbednost, te da je dužna da, pored sopstvene proizvodnje vakcina, ima i vrhunsku kontrolu cepiva. I, naravno, da donošenje državnog zakona o obaveznom vakcinisanju dece, uz strahovite pretnje roditeljima ukoliko to ne učine, protivreči slobodi čoveka, zdravom razumu i svakoj humanosti, naročito medicinskoj.

OGRAĐIVANJE OD „NEPRIJATNOSTI“ Otuda se ne postavlja pitanje neophodnosti vakcinacije već provere cepiva, kako bi se kontraindikacije svele na najmanju moguću meru. Ako su na deklaracijama koje se dobijaju uz isporučene pošiljke vakcina neželjeni efekti napisani na nekoliko strana i uključuju i smrtni ishod, čime se može pravdati mandatorno nametanje vakcinacije? Same farmaceutske kompanije, proizvođači vakcina, nigde u svetu ne snose odgovornost za svoje proizvode i ne isplaćuju odštetu – tu „neprijatnost“ prepuštaju državama koje ove korporacije snabdevaju.

O tim „neprijatnostima“ javnost je prvi izvestio dr Endru Vejkfild objavivši rezultate svojih istraživanja u uglednom medicinskom časopisu „Lanset“, koji su upućivali na povezanost MMR vakcine, ovih dana je stekla status „obavezne“, i autizma i inflamatorne bolesti creva, pri čemu je uočena i mitohondrijalna disfunkcija (o čemu je u „Pečatu“ pisala Biljana Đorović).

Gostujući u programu „Aleks Džouns šou“, dr Vejkfild je, podsetimo, izjavio da je dr Vilijam Tompson, jedan od dvojice viših naučnika Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, istupio i rekao da su znali da se radi o prevari i da su lagali javnost 13 godina.

„Znali su da je MMR vakcina povezana sa autizmom i to su sakrili od javnosti, lekara, zvaničnika u službama za javno zdravlje. Držali su ovu informaciju u uskom krugu ljudi i tako izložili milione dece opasnostima od dobijanja autizma. Dr Tompson nije više mogao da živi sa tom užasnom tajnom i izašao je u javnost. I, šta se događa: ogroman novac se ulaže kako bi se vakcinacija nastavila. No ukoliko imate politiku zemlje koja mandatorno nameće vakcinaciju, ako vam preti visokim kaznama, otimanjem dece, vašim hapšenjem – onda vakcinacija nije zasnovana na poverenju populacije i predstavlja katastrofu.“

Takođe, „Autizam i spasavanje generacije“ bila je tema zasedanja Američke kongresne komisije, održanog 24. maja 2013. godine, na kojem se govorilo o povezanosti epidemije autizma u SAD sa polivalentnim (MMR) vakcinama. Iznet je podatak da je broj obolelih 1980. godine od jednog u 10.000 dostigao cifru od jednog u 50 slučajeva u 2013,  što je veoma zabrinjavajući rezultat, koji je predsedavajući Den Barton nazvao „najvećim zločinom svih vremena protiv američkog stanovništva, najvećim zločinom ikada!“

KO JE SVE PRETNJA? Specifikacija koja ide uz, sada u Srbiji obavezne, MMR vakcine pruža zanimljive činjenice. Kao posledica pelcovanja ovom vakcinom mogu se javiti atipične male boginje. Dakle, proizvođač napominje da se deca posle dobijene vakcine mogu zaraziti malim boginjama, i to sa atipičnim simptomima. To potvrđuju i druga istraživanja koja kažu da deca nakon primljene žive vakcine treba da ostanu kod kuće kako ne bi zarazila druge, i da bi preležala takozvanu „malu bolest“. Isto važi i za vakcine protiv polio virusa, rubeole, herpesa zostera, rotavirusa, gripa (u nekim slučajevima).

Budući da se obavezna vakcinacija pravda time da dete u vrtiću može da se zarazi od nevakcinisanog deteta, iz Udruženja pitaju − a šta ako se zarazi od vakcinisanog deteta?

„Kolike su šanse da nevakcinisano dete prirodno dođe u kontakt s virusom i razboli se od npr. dečje paralize, ili će se pak pre zaraziti od vakcinisanog deteta? Sledeća zanimljiva informacija na specifikaciji za MMR vakcinu je da ’štiti’, tj. daje potencijalni imunitet sedam godina. Ako prvu dozu damo detetu sa godinu dana, sledeću kad krene u prvi razred, do 14-15 godine smo mirni. Šta biva posle? Kakav je to kolektivni imunitet ako niko nakon 15. godine nije imun, sem ako nije razvio prirodni imunitet na male boginje koji traje čitav život? Da li to znači da vaspitačice, učiteljice, komšije, rođaci nisu imuni i predstavljaju opasnost za vakcinisano dete? Kakvo je to ’najveće dostignuće medicine’, ’koje je spaslo milione života’, ’najefikasnije sredstvo protiv zaraznih bolesti’ ako su svi pretnja?“

Povjereništvo za medicinsku etiku Hrvatskoga liječničkoga zbora još u januaru 2012. jednoglasno je donelo odluku da prisilno vakcinisanje protiv zaraznih bolesti nije u skladu sa lekarskom etikom i da lekar ima pravo da odbije prisilnu vakcinaciju pozivajući se na priziv savesti.

I kod nas, među pedijatrima, lekarima drugih specijalnosti, pa i farmaceutima ima onih koji smatraju da roditelj treba da snosi odgovornost i donese odluku o vakcinaciji. Na opravdan oprez upućuje i informacija objavljena na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na strani 32 Izveštaja o imunizaciji za 2013: „Broj registrovanih neželjenih reakcija nastalih nakon imunizacije ne odgovara očekivanom broju koji se navodi u uputstvima proizvođača za primenu vakcina koje se primenjuju u Programu imunizacije. Neophodan je kvalitetniji nadzor nad neželjenim reakcijama nakon imunizacije po standardima SZO po kojima su jasno definisani entiteti koje treba prijavljivati. /…/ Pojedini okruzi ne dostavljaju prijave neželjenih reakcija, što govori o neadekvatnom nadzoru i nepoštovanju Pravilnika. Prisutni su ograničavajući faktori koji utiču na kvalitet nadzora: pedijatri/lekari nedovoljno zainteresovani/motivisani za prijavljivanje, ne poštuje se procedura prema Pravilniku za dostavljanje obrazaca, dostupna dokumentacija zaključaka i potvrda Stručnih timova je nepotpuna, nepostojanje Stručnog tima na nacionalnom nivou, saradnja sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva je neadekvatna.“

Bajno stanje u oblasti imunizacije, zar ne?

NI ZA NATO NEMA DOKAZA Roditelji su postavili pitanje – kako je moguće da pacijent koji je životno ugrožen (kancer, leukemija) ima pravo da odbije predloženu meru lečenja, a roditelji zdrave dece nemaju izbor? Kako je moguće da osobe nosioci i prenosioci zaraznih bolesti (sida, hepatitis C, hepatitis B, mononukleoza, koksaki virus itd.) imaju pravo da odbiju svaku vrstu lečenja, da ne budu diskriminisani, da im se garantuju njihova ljudska prava, a zdrava deca ih nemaju? Kako je moguće da poslanici dobro znaju kakav status ima Srbija u SZO, a da ipak toliko insistiraju na tome da se takve vakcine zakonski nametnu kao obaveza za svako zdravo dete? Zašto je vakcinacija obavezna u Srbiji, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, a nije, recimo, u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Britaniji, Holandiji, Španiji, Norveškoj, Luksemburgu ili Danskoj? Dr Zoran Čvorović, ukazujući na činjenicu da se domaći zakoni sve više oblikuju prema interesima multinacionalnih kompanija kancer-kapitalizma, postavlja pitanje: „Da li se donošenjem ovog zakona, koji će odgovarati farmaceutskim megakorporacijama što proizvode vakcine, Srbija stavlja u položaj Indije, kojom je izvesno vreme upravljala ne Engleska nego njena Istočnoindijska kompanija?“ Što se tiče priče o tome kako „nema dokaza“ da vakcine izazivaju autizam, ili bilo šta drugo, ne sme se zaboraviti: za multinacionalne kompanije koje se bave proizvodnjom i plasmanom GMO hrane „nema dokaza“ da je ona štetna (ako Seralini dokaže da jeste, i da izaziva tumore, Seralini se proglašava za „budalu“ i „nenaučnika“ po hitnom postupku); za NATO „nema dokaza“ da je osiromašeni uranijum štetan po bombardovane (to što svako u Srbiji zna bar desetak ljudi koji su umrli od kancera od 1999. naovamo nije nikakav dokaz, zar ne? ); za Vašington „nema dokaza“ da je Ukrajina pod vlašću neonacista, pa je treba snabdeti svakom vrstom pomoći u genocidu nad stanovišttvom Novorusije i borbi protiv Moskve… Jednostavno, nema dokaza ni za šta od onoga što ne želimo da vidimo.

No roditelji iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju pitaju da li su naša deca i njihovi životi manje vredni od života dece iz razvijenih zemalja?

Do 2014. deca su vakcinisana o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) trovalentnom Torlakovom vakcinom koja je potom zamenjena petovalentnom. Pored ove, u obaveznoj vakcinaciji našla se i MMR (male boginje, zauške, rubeola). Zašto su strane vakcine u nacionalnom programu imunizacije? Postavlja se i najnovije pitanje: da li je istina da je Torlak otpočeo preorijentaciju na proizvodnju vakcina sa GMO sastojcima? Roditelji na svoja pitanja nisu dobili odgovor. Naravno. Ali pitanja i dalje stoje.

 

18 komentara

  1. Drzava umestuo da placa nevladine organizacijeponovo otkupi Torlak i vrati ga nameni.

    • Petar Vlajković

      Republika Srbija ne može da otkupi Institut za serume i vakcine “Torlak” jer je već vlasnik ovog Instituta, Direktora ovog Instituta imenuje Vlada Republike Srbije.

  2. Neočekivano je od Pečata da se ovakav jedan tekst nađe na njegovim stranicama. Imunizacija, odnosno vakcinacija je do sada spasila na milione života. Respektabilni podaci koji se mogu pronaći u medicinskim časopisima većinom upućuju na područje afričkog kontinenta gde se najjasnije može razlučiti dobit i gubitak imunizacijom, ali koga to zanima? Koga interesuje što je na milione malih Afrikanaca spaseno imunizacijom, koga interesuje što u Africi postoje kampovi za obolele od bolesti koje se inače lako suzbijaju blagovremenom imunizacijom. Pravo na odbijanje vakcinacije, odnosno, imunizacije, u redu. A da razmotrimo drugi aspekt. Posledice?
    Na primer, vaši roditelji su bili protiv MMR vakcine, odrasli ste, počeli da privređujete družite se sa svojim prijateljima. U jednom trenutku neimunizovano dete vaših prijatelja dobije zauške. Ne znajući, vi ste i dalje u kontaktu sa njima, a posredno i sa detetom. Dobijate zauške, a znate li šta to znači za vas kao odraslu osobu?
    Sterilitet.
    Slučaj drugi. Isto tako niste dobili MMR vakcinu u detinjstvu (ili bilo koji drugi oblik imunizacije od tih bolesti). Odrastete, venčate se, i u toku trudnoće obolite od rubeole koju ste dobili od nevakcinisanog deteta vaših prijatelja. Posledice?
    Teška fizička oštećenja ploda, odnosno deteta. Najčešće udova, ruku i nogu. Deca majki obolelih od bolesti u detinjstvu bezazlenih rađaju se sa atrofiranim udovima.
    To su tužni primeri iz realnosti ljudi sa kojima sam bio kontaktu. Koliko još takvih primera ima?!
    Pisali ste o Zika groznici. Ona nema posebnih efekata na odrasle, ali drastično oštećuje plod trudne žene izazivajući u deteta mikrocefaliju. Da li bi ste bili protiv vakcine i za Zika groznicu?
    I na kraju krajeva, autizam se ne pojavljuje kao reakcija na lekove i vakcine. To je genetska predispozicija, autizam se otkriva tek u uzrastu kada dete počinje da otkriva svet, ali manifestacija i pouzdana dijagnoza je moguća tek u znatno kasnijem periodu života deteta.
    Pripadam generaciji koja je u detinjstvu probolela sve MMR bolesti i stekla imunitet ali moram reći da je tada karantin bio pravilo kojeg se ipak nisu svi pridržavali pa su postojale čitave epidemije. Prepustiti odgovornost za nastanak ili sprečavanje nove epidemije našem čoveku i njegovom osećaju moralne odgovornosti je ipak riskantno. Posebno imajući u vidu odgovornost tog istog čoveka kada dete obolelo od gripa pošalje u školu ili vrtić iz razloga da ipak mora na posao i da gazda ne prašta izostanak. Pored toga, da li su ovaj tekst pisali medicinski stručnjaci? Epidemiolozi, eksperti za infektivne bolesti ili samo “googleri”? Koliko radi činjenica i podatako, žarko me interesuje šta znači sledeći pasus iz teksta:
    “Iznet je podatak da je broj obolelih 1980. godine od jednog u 10.000 dostigao cifru od jednog u 50 slučajeva u 2013, što je veoma zabrinjavajući rezultat, koji je predsedavajući Den Barton nazvao „najvećim zločinom svih vremena protiv američkog stanovništva, najvećim zločinom ikada!“…
    Šta to znači, gde je iznet podatak, ko je “predsedavajući Den Barton” čime se on bavi? Kakva kongresna komisija? Google komisija? Ljudi koji na guglu tvrde da je zemlja ravna, da vanzemaljci žive među nama, da postoje duhovi i onostrano, gatare i proroci su u suštini bezazleni. Ovi drugi, koji se bave nazovi medicinom svakako nisu. A i za to ima previše negativnih primera. Zadržimo se na tome da je bolje koristimo dobre stare proverene domaće vakcine bez razmatranja potrebe za vakcinacijom i navođenjem krajnje sumnjivih i neproverenih izvora. Uostalom, to i novinarska etika odnosno, ljudska etika nalaže. Hvala na prostoru.

    1
    28
    • Za slobodu izbora

      Vakcine ne pruzaju dozivotnu zastitu, potrebno ih je iznova i iznova primiti. Upravo zbog toga, s obzirom da mnogi i ne znaju da ih treba opet primiti posle odredjenog vremena, umesto da ljudi preleze decije bolesti u detinjstvu, cesto ih dobiju u kasnijem dobu, sa mnogo tezim razvojem bolesti i posledicama nego da su ih prelezali kad im je bilo vreme i time dobili dozivotnu zastitu.
      Za autizam nauka jos uvek ne zna koji su mu uzroci. Prvi znaci autizmu se prepoznaju vec u 6. mesecu bebe.
      Lekari, redom svi, ne potpisuju izjavu roditelju da licno i kao medicinski strucnjaci garantuju bezbednost od vakcine koju ce ubrizgati u dete, ne potpisuju da vakcina nece nikako ugroziti zdravlje deteta, da dete nece imati moguce nezeljene posledice. Toliko o uverenosti lekara u bezbednost vakcina (kao i bilo kog leka, svi imaju moguce nezeljene posledice).
      Obaveza primanja vakcine protiv hepatitisa b, koji se dobija samo preko igle i seksualnog odnosa, u decijem dobu se bas nicim ne opravdava. A i kasnije, u pubertetu, samo je jedna od mnogih seksualno prenosivih bolesti za koje postoje drugi nacini preventive.

      19
      1
    • ućuti i pravi se da si pametna

    • Koliko gluposti na jednom mestu. Kako vas ne mrzi da budete dogmistička ovca?

      3
      1
    • Baš suprotno, desetine miliona afričke dece je pobijeno vakcinama, a biće ih još više ako je verovati Bilu Gejtsu, koji i ne krije čemu služe vakcine.

      Što se tiče mnogih medicinskih časopisa pitanje je ko ih sponzoriše, a što se tiče broja studija ima ih još više koje dokazuju štetnost vakcina, naročito ako imaju živu u sebi.

      Ako ne znaš zbog čega Englezi kažu: “Lud kao šeširdžija” proguglaj u kakvim isparenjima su radili.

    • Mmr vakcina je uvedena 1994.godine.Pretpostavljam da to nije ista vakcina koju ste primili Vi ili ja.Tako da molim Vas – nemojte!Prelezala sam sve boginje kao i moja sest godina starija sestra , majka nas je stavljala zajedno u krevet ne bi li i ja dobila boginje kao mala.Rodila sam zdravp dete.Ne moze me niko ubediti da drzava voli vise moje dete i zeli mu dobro vise od mene ,bas naprotiv.. .DRZAVA SVE CINI SAMO NE DOBRO NASOJ DECI.Vakcina treba da bude stvar izbora konkretno mmr treba dati eventualno izmedju druge i trece godine jer je tad sveukupni imunitet deteta jaci i vec koliko toliko izgradjen.Nisam protivnik vakcinacije,naprotiv,moje dete od godinu i po je primilo sve vakcine ukljucujuci i Prevenar sve tri doze.Ali protiv mmr vakcine jesam jer komplikacije od boginja i zauski uvek postoje i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih.To sto je moje dete dobilo odredjene vakcine NE MORA da znaci da nece od tih bolesti oboleti.Vakcinacija omogucava da se bolest ne iskomplikuje a i to je vrlo relativno.Znam ljude koji su dobili boginje u kasnijim godinama i vrlo lose prosli.Vakcinacija obavezna je opravdana kada su velike epidemije poput one iz sedamdesetih.Tada da treba vakcinisati stanovnistvo bez izuzetka.Ovako je to mac sa dve ostrice.Preporucujem ljudima da razmisljaju svojom glavom i da se vode zdravom logikom.

      9
      1
  3. “MR DANIJELA GAJIĆ: VRATILI SE TURCI ZULUMĆARI
    Objavljeno februar 27, 2016 od strane istok
    Da nam je neko pre samo 16 godina rekao da će nam država zakonima otimati decu, da će sumnjive strane vakcine biti obaveza zbog koje roditelji mogu da izgube dete, niko ne bi verovao. Danas na žalost, Srbija sprovodi bolesne i neljudske zakone Evropske unije, na štetu svakog čoveka i društva u celini. Ništa više nije netaknuto šapom evropske gube.
    ________________________________________
    Sve su nam uništili, promenili, izvitoperili. Naš jezik, kulturu, istoriju, našu veru, našu tradiciju. Ubili nam ekonomiju, oteli i okupirali Kosovo i Metohiju, ozračili nas uranijomom do kraja postojanja sveta. Rasturili nam vojsku, naoružanje, oterali mlade, pametne ljude.
    Nametnuli nam medije koji seju razvrat, dekadenciju, nihilizam, seks i nasilje, američki prostakluk i evropske perverzije. Ali tu nije kraj. Pošto je krađa srpskih beba koja je trajala 50 godina raskrinkana, sada se traže novi načini otimanja dece. Gore od Turaka zlumćara koji su muška čeda od dve godine pa naviše otimali za vojsku janičara, sada se roditeljima za svakave gluposti plene rođena deca! Ako nemate posao, a država vas je ostavila bez mogućnosti ikakve zarade, uzeće vam decu umesto da vam daju socijalnu pomoć. Ako dete disciplinujete, to je odmah porodično nasilje, a decu na uče da sve kriju od roditelja. Da imaju zaštićeni seks sa 12 godina, da kod ginekologa idu sami i da zdravstveni karton kriju. Ako dugujete za račune koji svakog dana bez opravdanja rastu, uzeće vam kuću ili stan, a potom opet i decu, jer nemate gde da ih čuvate. Zakon o oduzimanju dece tako postaje hleb „starateljima“ koji primaju po 30.000 za jedno oteto dete, a roditeljima država neće da pomogne ni sa 10.000 da podižu svoju decu. Zamislite samo tu dečicu otetu od roditelja koji ih vole ali su siromašni! Zamislite sebe sa pet, ili deset godina da vas je neko oteo od roditelja, jer ste se kupali u koritu, a niste imali kupatilo! Zamislite koji to staratelj voli tuđu decu? Ako voli zašto traži 30.000 po detetu da voli oteto dete? I sada eto, još će svaki roditelj koji se plaši stranih, uvezenih vakcina morati da bira: da rizikuje zdravlje deteta ili da mu dete otmu’? Pri tom, bune se obrazovani roditelji koji imaju kontakte u inostranstvu, gde vakcinacija nije svuda obavezna.
    Jedan roditelj se obratio srpskom narodnom frontu i izneo izuzetno zapažanje: ako su vakcinisana deca „zaštićena“, kako onda nevakcinisana deca mogu da zaraze „zaštićenu“ decu? Odgovora u „stručnoj“ javnosti nema. Verovatno zbog toga što većini srpskih lekara strane farmakološke kompanije plaćaju seminare, putovanja, stipendije a preko lekara guraju sumnjive i neispitane lekove. Zašto je u stvari uništen institut Torlak? Te vakcine bile su odlične i nije bilo ni toliko puno spornih posledica vakcinacije. Zašto je u svetu povučena MMR vakcina? Kada će Svetska zdravstvena organizacija da objasni skandal oko svinjskog gripa i lažnih vakcina za isti? Sem svetskih lažova i pohlepnih i beskrupuloznih farmakoloških kompanija, narod Srbije ne veruje ni svojoj državi.
    Državne institucije su pod direktnom komandom NATO pakta i upravom Brisela. Kako da im verujemo bilo šta? Sve što rade, upravljeno je protiv razuma i protiv optanka ljudi. Kao da nam nije dovoljan demografski pad nataliteta do ivice istrebljenja Srba, nego nam treba još jedan zakon zbog koga će svaka Srpkinja da se razmisli sto puta pre nego što rodi dete, koje joj može biti oduzeto ili upropašćeno „zakonima“ briselske Srbije. Dakle, za lečenje bolesne dece nema para, a znamo zašto nam se rađaju sve bolesnija deca i zašto se javljaju „egzotične“ bolesti nikada viđene u svetu. Osiromašeni uranijum, o kom stručna javnost ćuti. Bolnice su rupe, prljave, stare, tehnički zaostale, prepune i korumpirane, sa neljubaznim i drčnim osobljem. Jedna mlada žena na putu od začeća, koje je nemoguće bez veštačke oplodnje za svaki treći mladi par u Srbiji, doživljava pakao ako nema, verovali ili ne oko 10.000 evra da uloži do porođaja.
    I na kraju svih muka, komplikacija i borbe za svoje dete, dočeka te Zakon o vakcinaciji. Zašto ne postoji javna diskusija o tome? Zašto ne čujemo ruske stručnjake, nego samo satrape sa Zapada? Ne verujem ničemu što dolazi iz Evrope: trulo meso, GMO hrana, ucene, spletke, sumnjivi lekovi i sada obavezne NJIHOVE vakcine za srpsku decu??? A da li je država pored ovog „zakona“ pružila roditeljima garancije za zdravlje dece i koji je proces monitoringa za nove vakcine napravljen, da li je monitoring javan i dostupan roditeljima?
    Šta će biti sa decom koja posle vakcinacije obole, a u pitanju su užasne posledice? Drugo, šta je sa decom koja dođu iz inostranstva, iz dijaspore a recimo nisu vakcinisana? Neće im dati da idu u školu ili će ih izbosti vakcinama sve odjednom? Šta je sa decom diplomata u Beogradu? Mnoga nisu vakcinisana? Hoće li spas biti ruska škola u Beogradu, za sve roditelje koji sa punim pravom ne veruju ništa ni Evropskoj uniji, a ni njihovim vakcinama? Roditelji, ne dajte da vas farbaju.
    Pravite udruženje i tražite da država GARANTUJE zdravlje vaše dece! Ako odbiju- udružite se sa prosvetarima, pa na ulice. Šetnja je zdrava, druženje je lepo, a efekti samo pozitivni.
    (Načelnik štaba, major SNF Mr Danijela Gajić)
    ________________________________________
    vesti-gazeta.com
    Ovaj unos je objavljen pod Bolesti N.S.P, Vakcine, NASLOVNA od strane korisnika istok. Zabeležite stalnu vezu.”

    Dragan Slavnić

    11
  4. Moja unuka je posle primanja te vakcine /prvo primanje/, posle izvesnog vremena, imala napade nekontrolisanog vrištanja, a tek kasnije smo saznali da je to jedan od neželjenih ili propratnih pojava posle vakcinacije.
    Takođe, dete postaje sve više podložno alergijama, od čega mora da se leči.
    Poznato je da vakcinacija nije obavezna u zemljama EU, osim u novoprido-
    šlim članicama i onima koji čekaju učlanjenje.
    U Bonu i Minhenu, Cirihu i Šavhauzenu imam poznanike kod kojih sam se raspitao i dobio potvrdan odgovor da vakcinacija – nije obavezna.
    Dete od bliskih poznanika je umrlo par sati posle vakcinacije, i sada roditelji ni pod razno ne dozvoljavaju da ime se još dvoje dece vakciniše.
    Spremni su i da se isele iz Srbije, ali vakcinaciju neće dozvoliti.
    Mi, nažalost, nemamo proizvodnju domaćih vakcina /a imali smo!/ niti
    imamo referentnu ustanovu za kontrolu uvoznih vakcina.
    Namerno je privatizovan insitut Torlak, i, nekako istovremeno, zabranjena je
    proizvodnja penicilina u Galenici – a zašto?!
    Za eventualna neželjena dejstva niko ne snosi odgovornost, a roditelji ili
    staratelji se sankcionišu ako odbiju vakcinaciju svoje dece.
    Ne znam da li će moći, želeti i SMETI aktuelna vlast /NJENI DONATORI/ biti izričita prema manjinskim grupama – CIGANIMA, ALBANCIMA, u JUŽNOJ SRBIJI, AZILANTIMA ili vlast ima “PIK“ na većinsko, SRBSKO, PRAVOSLAVNO stanovništvo?!
    Ne dovodi se u pitanje imunizacija kao preventvina zdravstvena zaštita, već VRSTA VAKCINE I NJEN PROIZVOĐAČ /INOSTRANI – ”NOVARTIS”/, A BEZ MOGUĆNOSTI PROVERE ISPRAVNOSTI ISTE U DOMAĆOJ REFERENTNOJ USTANOVI!!! Roditelj ili staratelj nema pred sobom nikakav papir – deklaraciju – kao što je to slučaj sa ostalim lekovima koji se izdaju na lekaarski recept /sa plaćanjem ili besplatno/?!.
    U celoj stvari zbrku i veliko nepoverenje u dobre namere imunizacije stanovništva unosi i podeljenost javnosti oko GMO, KEJMTREJLOVIMA, fluorisanju vode…
    Ako se sad svemu doda i ova MEDICINSKA TRAGEDIJA oko spasavanja bebe iz Novog Pazara, gde je publicitet /MINISTRA ZDRAVLJA?!/ bio ispred života bebe, onda šta misliti i reći o ”prisilnom vakcinisanju” koje sugeriše to isto MINISTARSTVO ZDRAVLJA, sa aktuelnim ministrom ZLATIBOROM LONČAROM, i bivšom ”ministarkom” SLAVICOM ĐUKIĆ DEJANOVIĆ?! Mega kapital i profiteri raznih fela tvrde da je to bezopasno, a sve više bolesnih to demantuje.
    Stiče se utisak da svetska elita vodi biološki rat protiv većinskog stanov-
    ništva Planete, a sve zarad nekih bolesnih i pohlepnih ciljeva koji se mogu podvesti pod jedan imenitelj – imenitelj SATANIZMA!

    Dragan Slavnić

    11
  5. Bez dileme jedan od najgorih tekstova ikad! Apsolutno neutemeljen! Toliko lazi i gluposti da je to strasno! No,koga sve navodite kao izvore nije ni cudo. Sve sami prevaranti i teoreticari zavera. UZAS!
    …zelim vam brzo preimenovanje u trece oko ili zona sumraka…jer ovakav neutemeljen,neproveren i neodgovaran skart od teksta ni ne zasluzuje bolje!

    19
    • Rekli farmaceuti

      Svaki Dan po jednu da primite AL dzaba za “pisalo Na tarabi” nema je, a i da je ima, hope be bum delovala!

    • Doktore, osvestićeš se kad se tebe dotakne, nekog tvog voljenog, nekog deteta iz tvoje familije, deteta tvog prijatelja. Videćeš kako je užasno kad imaš lično iskustvo, a “naučna zajednica” papagajski, drsko i bezdušno ponavlja “nije dokazano”, “teorije zavere”, “nadrilekari”…

      16
  6. @Doktor:
    “…zelim vam brzo preimenovanje u trece oko ili zona sumraka…jer ovakav neutemeljen,neproveren i neodgovaran skart od teksta ni ne zasluzuje bolje!”

    Ako ”PEČAT” poredite sa ”trećim okoim” ili ”zonom sumraka”, čemu onda Vaši komentari?
    Utemeljenost Vaših stavova CURI VAM IZ SVIH ANATOMSKIH ŠUPLJINA N ATELU, pa to
    treba plasirati na svetskim naučnim skupovima, a ne na ”PEČATU”!
    I veterinari su doktori za svoje pacijente /životinje/ i nikada ne bi postupili na ovakav
    način kao @Doktor!
    Doduše, i MENGELE JE BIO DOKTOR koji je svoje uverenje i postupke zasnivao na ”NUČNOJ
    UTEMELJENOSTI”, samo nešto grublje nego što se to danas čini sa ”NOVARTIS VAKCINAMA”,
    čiju primenu Vi zdušno podržavate, a, verujem, na sebi i svjim bližnjima ne primenjujete!

    Dragan Slavnić

    14
  7. Pod hitno vakcinisati sve koji su za vakcinaciju. Za razliku od novorođenčadi oni su polno aktivni, a možda se i drogiraju, pa mogu da zakače hepatitis B, za razliku od beba i dece.

    12
  8. sve koji su za vakcinaciju obavezno poslati na istu-dupla doza-
    strasno i prestrasno je koliko su neki ljudi slepi kod ociju,gluvi kod usiju i neuki kod opsstg obrazovanja.
    ucuti i vakcinisi i sebe i svoje dete,a nas koji vidimo,cujemo i znamo ostavi da biramo. vakcinisana deca ugrozavaju nevakcinisanu i to lepo pise …..ali ne,ne vredi …neukima ne mozes dokazati

    12

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *