Ко гарантује безбедност?

ВакцинаПишу Владимир Димитријевић и Наташа Јовановић

Да ли у околностима када се, супротно Нирнбершком кодексу, намеће обавезна вакцинација држава треба да гарантује безбедност овог медицинског третмана?

На измаку 2015. родитељи двадесетосмогодишњег Драшка Бабића из Младеновца на суду су добили одштету у вредности од 30 милиона динара зато што је њихов син после вакцинисања крајем осамдесетих година 20. века остао парализован. Драшко Бабић је данас у инвалидским колицима. После примљене живе полио вакцине још тринаесторица дечака и једна девојчица добили су дечју парализу и сви су почетком деведесетих лечени на Институту за мајку и дете. На суду породице ове деце добиле су мања или већа обештећења.

Да ли треба игнорисати ове случајеве, као и на десетине студија објављених у медицинским часописима, које указују на везу између аутизма, парализе и вакцина, те да ли у околностима када се, супротно Нирнбершком кодексу, намеће обавезна вакцинација држава треба да гарантује безбедност овог медицинског третмана?

БЕЗБЕДНОСТ, А НЕ ОДБИЈАЊЕ На чињеници да здравље нема цену многи су зарадили, а фармацеутска индустрија постала је највећа и најпродуктивнија на свету, финансијски моћнија чак и од нафтне и ратне индустрије. Ако томе додамо податак да Светска здравствена организација, главни промотор вакцинације, више од две трећине својих финансија добија од фармацеутске индустрије, и да су се многа имена њихових стручњака нашла на платном списку компанија произвођача вакцина, чини се сасвим разложном стрепња грађана Србије суочених, с једне стране, са све учесталијим причама о вези аутизма и вакцина, и с друге, са новим законом о обавезној вакцинацији деце.

С тим у вези, огласила се и Иницијатива „НоВа“, борац за право на безбедно вакцинисање. У писму које је надлежним институцијама упутила председница скупштине овог друштва Драгана Баша истиче се да држава Србија води репресивну политику у сфери превентивне здравствене заштите што се огледа у континуираном пооштравању Закона о заштити становништва од заразних болести, присилној вакцинацији, увођењу нових вакцина, забрани уписа невакцинисане деце у обданишта и школе, претњама социјалних служби одузимањем деце, као и драконским казненим мерама. Тиме се, наводи она, поступа супротно Уставу Републике Србије, Закону о правима пацијената, као и Праву на поштовање породичног живота Европске конвенције о људским правима.

Подсећајући да Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију из Београда („НоВа“) окупља претежно родитеље деце оштећене цепивима, као и њихове истомишљенике, Драгана Баша наводи да је вакцинација контроверзна и компромитована превентивна здравствена мера, и захтева право родитеља/старатеља на слободу избора.

„Кључно је питање безбедности вакцина, а не одбијање имунизације. Вакцине треба да буду препорука здравствених служби и ствар избора грађана, као што је то случај у већини развијених европских земаља. Докле год произвођачи вакцина, педијатри и држава не буду гарантовали потпуну безбедност цепива и сносили последице за евентуално насталу штету, имунизација не може бити присилна него ствар слободног избора. Желимо да својој деци омогућимо срећно детињство и подсећамо да су деца наша, а не државна.“

С друге стране, из скупштинског Одбора за здравље и породицу прошле године су апеловали на родитеље да не наседају на заблуде у вези с вакцинацијом и да је због тога неопходан јасан и снажан одговор струке.

„Вакцине су нешто што је највише допринело продужењу и квалитету живота. Имунизацијом се спасло више живота него било којом другом здравственом медицинском методом. Свака искорењена болест се може вратити.“

За већину грађана, као и за чланове горепоменутог удружења, није спорна чињеница да је откриће вакцина кроз историју спасло део популације од извесне смрти, али постоји општи консензус око тога да земља мора да има здравствени суверенитет и здравствену безбедност, те да је дужна да, поред сопствене производње вакцина, има и врхунску контролу цепива. И, наравно, да доношење државног закона о обавезном вакцинисању деце, уз страховите претње родитељима уколико то не учине, противречи слободи човека, здравом разуму и свакој хуманости, нарочито медицинској.

ОГРАЂИВАЊЕ ОД „НЕПРИЈАТНОСТИ“ Отуда се не поставља питање неопходности вакцинације већ провере цепива, како би се контраиндикације свеле на најмању могућу меру. Ако су на декларацијама које се добијају уз испоручене пошиљке вакцина нежељени ефекти написани на неколико страна и укључују и смртни исход, чиме се може правдати мандаторно наметање вакцинације? Саме фармацеутске компаније, произвођачи вакцина, нигде у свету не сносе одговорност за своје производе и не исплаћују одштету – ту „непријатност“ препуштају државама које ове корпорације снабдевају.

О тим „непријатностима“ јавност је први известио др Ендру Вејкфилд објавивши резултате својих истраживања у угледном медицинском часопису „Лансет“, који су упућивали на повезаност ММР вакцине, ових дана је стекла статус „обавезне“, и аутизма и инфламаторне болести црева, при чему је уочена и митохондријална дисфункција (о чему је у „Печату“ писала Биљана Ђоровић).

Гостујући у програму „Алекс Џоунс шоу“, др Вејкфилд је, подсетимо, изјавио да је др Вилијам Томпсон, један од двојице виших научника Центра за контролу и превенцију болести, иступио и рекао да су знали да се ради о превари и да су лагали јавност 13 година.

„Знали су да је ММР вакцина повезана са аутизмом и то су сакрили од јавности, лекара, званичника у службама за јавно здравље. Држали су ову информацију у уском кругу људи и тако изложили милионе деце опасностима од добијања аутизма. Др Томпсон није више могао да живи са том ужасном тајном и изашао је у јавност. И, шта се догађа: огроман новац се улаже како би се вакцинација наставила. Но уколико имате политику земље која мандаторно намеће вакцинацију, ако вам прети високим казнама, отимањем деце, вашим хапшењем – онда вакцинација није заснована на поверењу популације и представља катастрофу.“

Такође, „Аутизам и спасавање генерације“ била је тема заседања Америчке конгресне комисије, одржаног 24. маја 2013. године, на којем се говорило о повезаности епидемије аутизма у САД са поливалентним (ММР) вакцинама. Изнет је податак да је број оболелих 1980. године од једног у 10.000 достигао цифру од једног у 50 случајева у 2013,  што је веома забрињавајући резултат, који је председавајући Ден Бартон назвао „највећим злочином свих времена против америчког становништва, највећим злочином икада!“

КО ЈЕ СВЕ ПРЕТЊА? Спецификација која иде уз, сада у Србији обавезне, ММР вакцине пружа занимљиве чињенице. Као последица пелцовања овом вакцином могу се јавити атипичне мале богиње. Дакле, произвођач напомиње да се деца после добијене вакцине могу заразити малим богињама, и то са атипичним симптомима. То потврђују и друга истраживања која кажу да деца након примљене живе вакцине треба да остану код куће како не би заразила друге, и да би прележала такозвану „малу болест“. Исто важи и за вакцине против полио вируса, рубеоле, херпеса зостера, ротавируса, грипа (у неким случајевима).

Будући да се обавезна вакцинација правда тиме да дете у вртићу може да се зарази од невакцинисаног детета, из Удружења питају − а шта ако се зарази од вакцинисаног детета?

„Колике су шансе да невакцинисано дете природно дође у контакт с вирусом и разболи се од нпр. дечје парализе, или ће се пак пре заразити од вакцинисаног детета? Следећа занимљива информација на спецификацији за ММР вакцину је да ’штити’, тј. даје потенцијални имунитет седам година. Ако прву дозу дамо детету са годину дана, следећу кад крене у први разред, до 14-15 године смо мирни. Шта бива после? Какав је то колективни имунитет ако нико након 15. године није имун, сем ако није развио природни имунитет на мале богиње који траје читав живот? Да ли то значи да васпитачице, учитељице, комшије, рођаци нису имуни и представљају опасност за вакцинисано дете? Какво је то ’највеће достигнуће медицине’, ’које је спасло милионе живота’, ’најефикасније средство против заразних болести’ ако су сви претња?“

Повјереништво за медицинску етику Хрватскога лијечничкога збора још у јануару 2012. једногласно је донело одлуку да присилно вакцинисање против заразних болести није у складу са лекарском етиком и да лекар има право да одбије присилну вакцинацију позивајући се на призив савести.

И код нас, међу педијатрима, лекарима других специјалности, па и фармацеутима има оних који сматрају да родитељ треба да сноси одговорност и донесе одлуку о вакцинацији. На оправдан опрез упућује и информација објављена на званичном сајту Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, на страни 32 Извештаја о имунизацији за 2013: „Број регистрованих нежељених реакција насталих након имунизације не одговара очекиваном броју који се наводи у упутствима произвођача за примену вакцина које се примењују у Програму имунизације. Неопходан је квалитетнији надзор над нежељеним реакцијама након имунизације по стандардима СЗО по којима су јасно дефинисани ентитети које треба пријављивати. /…/ Поједини окрузи не достављају пријаве нежељених реакција, што говори о неадекватном надзору и непоштовању Правилника. Присутни су ограничавајући фактори који утичу на квалитет надзора: педијатри/лекари недовољно заинтересовани/мотивисани за пријављивање, не поштује се процедура према Правилнику за достављање образаца, доступна документација закључака и потврда Стручних тимова је непотпуна, непостојање Стручног тима на националном нивоу, сарадња са Агенцијом за лекове и медицинска средства је неадекватна.“

Бајно стање у области имунизације, зар не?

НИ ЗА НАТО НЕМА ДОКАЗА Родитељи су поставили питање – како је могуће да пацијент који је животно угрожен (канцер, леукемија) има право да одбије предложену меру лечења, а родитељи здраве деце немају избор? Како је могуће да особе носиоци и преносиоци заразних болести (сида, хепатитис Ц, хепатитис Б, мононуклеоза, коксаки вирус итд.) имају право да одбију сваку врсту лечења, да не буду дискриминисани, да им се гарантују њихова људска права, а здрава деца их немају? Како је могуће да посланици добро знају какав статус има Србија у СЗО, а да ипак толико инсистирају на томе да се такве вакцине законски наметну као обавеза за свако здраво дете? Зашто је вакцинација обавезна у Србији, БиХ, Македонији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Пољској и Румунији, а није, рецимо, у Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Британији, Холандији, Шпанији, Норвешкој, Луксембургу или Данској? Др Зоран Чворовић, указујући на чињеницу да се домаћи закони све више обликују према интересима мултинационалних компанија канцер-капитализма, поставља питање: „Да ли се доношењем овог закона, који ће одговарати фармацеутским мегакорпорацијама што производе вакцине, Србија ставља у положај Индије, којом је извесно време управљала не Енглеска него њена Источноиндијска компанија?“ Што се тиче приче о томе како „нема доказа“ да вакцине изазивају аутизам, или било шта друго, не сме се заборавити: за мултинационалне компаније које се баве производњом и пласманом ГМО хране „нема доказа“ да је она штетна (ако Сералини докаже да јесте, и да изазива туморе, Сералини се проглашава за „будалу“ и „ненаучника“ по хитном поступку); за НАТО „нема доказа“ да је осиромашени уранијум штетан по бомбардоване (то што свако у Србији зна бар десетак људи који су умрли од канцера од 1999. наовамо није никакав доказ, зар не? ); за Вашингтон „нема доказа“ да је Украјина под влашћу неонациста, па је треба снабдети сваком врстом помоћи у геноциду над становишттвом Новорусије и борби против Москве… Једноставно, нема доказа ни за шта од онога што не желимо да видимо.

Но родитељи из Грађанске иницијативе за необавезну вакцинацију питају да ли су наша деца и њихови животи мање вредни од живота деце из развијених земаља?

До 2014. деца су вакцинисана о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) тровалентном Торлаковом вакцином која је потом замењена петовалентном. Поред ове, у обавезној вакцинацији нашла се и ММР (мале богиње, заушке, рубеола). Зашто су стране вакцине у националном програму имунизације? Поставља се и најновије питање: да ли је истина да је Торлак отпочео преоријентацију на производњу вакцина са ГМО састојцима? Родитељи на своја питања нису добили одговор. Наравно. Али питања и даље стоје.

 

18 коментара

 1. Drzava umestuo da placa nevladine organizacijeponovo otkupi Torlak i vrati ga nameni.

  • Петар Влајковић

   Република Србија не може да откупи Институт за серуме и вакцине “Торлак” јер је већ власник овог Института, Директора овог Института именује Влада Републике Србије.

 2. Neočekivano je od Pečata da se ovakav jedan tekst nađe na njegovim stranicama. Imunizacija, odnosno vakcinacija je do sada spasila na milione života. Respektabilni podaci koji se mogu pronaći u medicinskim časopisima većinom upućuju na područje afričkog kontinenta gde se najjasnije može razlučiti dobit i gubitak imunizacijom, ali koga to zanima? Koga interesuje što je na milione malih Afrikanaca spaseno imunizacijom, koga interesuje što u Africi postoje kampovi za obolele od bolesti koje se inače lako suzbijaju blagovremenom imunizacijom. Pravo na odbijanje vakcinacije, odnosno, imunizacije, u redu. A da razmotrimo drugi aspekt. Posledice?
  Na primer, vaši roditelji su bili protiv MMR vakcine, odrasli ste, počeli da privređujete družite se sa svojim prijateljima. U jednom trenutku neimunizovano dete vaših prijatelja dobije zauške. Ne znajući, vi ste i dalje u kontaktu sa njima, a posredno i sa detetom. Dobijate zauške, a znate li šta to znači za vas kao odraslu osobu?
  Sterilitet.
  Slučaj drugi. Isto tako niste dobili MMR vakcinu u detinjstvu (ili bilo koji drugi oblik imunizacije od tih bolesti). Odrastete, venčate se, i u toku trudnoće obolite od rubeole koju ste dobili od nevakcinisanog deteta vaših prijatelja. Posledice?
  Teška fizička oštećenja ploda, odnosno deteta. Najčešće udova, ruku i nogu. Deca majki obolelih od bolesti u detinjstvu bezazlenih rađaju se sa atrofiranim udovima.
  To su tužni primeri iz realnosti ljudi sa kojima sam bio kontaktu. Koliko još takvih primera ima?!
  Pisali ste o Zika groznici. Ona nema posebnih efekata na odrasle, ali drastično oštećuje plod trudne žene izazivajući u deteta mikrocefaliju. Da li bi ste bili protiv vakcine i za Zika groznicu?
  I na kraju krajeva, autizam se ne pojavljuje kao reakcija na lekove i vakcine. To je genetska predispozicija, autizam se otkriva tek u uzrastu kada dete počinje da otkriva svet, ali manifestacija i pouzdana dijagnoza je moguća tek u znatno kasnijem periodu života deteta.
  Pripadam generaciji koja je u detinjstvu probolela sve MMR bolesti i stekla imunitet ali moram reći da je tada karantin bio pravilo kojeg se ipak nisu svi pridržavali pa su postojale čitave epidemije. Prepustiti odgovornost za nastanak ili sprečavanje nove epidemije našem čoveku i njegovom osećaju moralne odgovornosti je ipak riskantno. Posebno imajući u vidu odgovornost tog istog čoveka kada dete obolelo od gripa pošalje u školu ili vrtić iz razloga da ipak mora na posao i da gazda ne prašta izostanak. Pored toga, da li su ovaj tekst pisali medicinski stručnjaci? Epidemiolozi, eksperti za infektivne bolesti ili samo “googleri”? Koliko radi činjenica i podatako, žarko me interesuje šta znači sledeći pasus iz teksta:
  “Изнет је податак да је број оболелих 1980. године од једног у 10.000 достигао цифру од једног у 50 случајева у 2013, што је веома забрињавајући резултат, који је председавајући Ден Бартон назвао „највећим злочином свих времена против америчког становништва, највећим злочином икада!“…
  Šta to znači, gde je iznet podatak, ko je “predsedavajući Den Barton” čime se on bavi? Kakva kongresna komisija? Google komisija? Ljudi koji na guglu tvrde da je zemlja ravna, da vanzemaljci žive među nama, da postoje duhovi i onostrano, gatare i proroci su u suštini bezazleni. Ovi drugi, koji se bave nazovi medicinom svakako nisu. A i za to ima previše negativnih primera. Zadržimo se na tome da je bolje koristimo dobre stare proverene domaće vakcine bez razmatranja potrebe za vakcinacijom i navođenjem krajnje sumnjivih i neproverenih izvora. Uostalom, to i novinarska etika odnosno, ljudska etika nalaže. Hvala na prostoru.

  1
  28
  • Za slobodu izbora

   Vakcine ne pruzaju dozivotnu zastitu, potrebno ih je iznova i iznova primiti. Upravo zbog toga, s obzirom da mnogi i ne znaju da ih treba opet primiti posle odredjenog vremena, umesto da ljudi preleze decije bolesti u detinjstvu, cesto ih dobiju u kasnijem dobu, sa mnogo tezim razvojem bolesti i posledicama nego da su ih prelezali kad im je bilo vreme i time dobili dozivotnu zastitu.
   Za autizam nauka jos uvek ne zna koji su mu uzroci. Prvi znaci autizmu se prepoznaju vec u 6. mesecu bebe.
   Lekari, redom svi, ne potpisuju izjavu roditelju da licno i kao medicinski strucnjaci garantuju bezbednost od vakcine koju ce ubrizgati u dete, ne potpisuju da vakcina nece nikako ugroziti zdravlje deteta, da dete nece imati moguce nezeljene posledice. Toliko o uverenosti lekara u bezbednost vakcina (kao i bilo kog leka, svi imaju moguce nezeljene posledice).
   Obaveza primanja vakcine protiv hepatitisa b, koji se dobija samo preko igle i seksualnog odnosa, u decijem dobu se bas nicim ne opravdava. A i kasnije, u pubertetu, samo je jedna od mnogih seksualno prenosivih bolesti za koje postoje drugi nacini preventive.

   19
   1
  • ućuti i pravi se da si pametna

  • Koliko gluposti na jednom mestu. Kako vas ne mrzi da budete dogmistička ovca?

   3
   1
  • Баш супротно, десетине милиона афричке деце је побијено вакцинама, а биће их још више ако је веровати Билу Гејтсу, који и не крије чему служе вакцине.

   Што се тиче многих медицинских часописа питање је ко их спонзорише, а што се тиче броја студија има их још више које доказују штетност вакцина, нарочито ако имају живу у себи.

   Ако не знаш због чега Енглези кажу: “Луд као шеширџија” прогуглај у каквим испарењима су радили.

  • Mmr vakcina je uvedena 1994.godine.Pretpostavljam da to nije ista vakcina koju ste primili Vi ili ja.Tako da molim Vas – nemojte!Prelezala sam sve boginje kao i moja sest godina starija sestra , majka nas je stavljala zajedno u krevet ne bi li i ja dobila boginje kao mala.Rodila sam zdravp dete.Ne moze me niko ubediti da drzava voli vise moje dete i zeli mu dobro vise od mene ,bas naprotiv.. .DRZAVA SVE CINI SAMO NE DOBRO NASOJ DECI.Vakcina treba da bude stvar izbora konkretno mmr treba dati eventualno izmedju druge i trece godine jer je tad sveukupni imunitet deteta jaci i vec koliko toliko izgradjen.Nisam protivnik vakcinacije,naprotiv,moje dete od godinu i po je primilo sve vakcine ukljucujuci i Prevenar sve tri doze.Ali protiv mmr vakcine jesam jer komplikacije od boginja i zauski uvek postoje i kod vakcinisanih i kod nevakcinisanih.To sto je moje dete dobilo odredjene vakcine NE MORA da znaci da nece od tih bolesti oboleti.Vakcinacija omogucava da se bolest ne iskomplikuje a i to je vrlo relativno.Znam ljude koji su dobili boginje u kasnijim godinama i vrlo lose prosli.Vakcinacija obavezna je opravdana kada su velike epidemije poput one iz sedamdesetih.Tada da treba vakcinisati stanovnistvo bez izuzetka.Ovako je to mac sa dve ostrice.Preporucujem ljudima da razmisljaju svojom glavom i da se vode zdravom logikom.

   9
   1
 3. Драган

  “МР ДАНИЈЕЛА ГАЈИЋ: ВРАТИЛИ СЕ ТУРЦИ ЗУЛУМЋАРИ
  Објављено фебруар 27, 2016 од стране istok
  Да нам је неко пре само 16 година рекао да ће нам држава законима отимати децу, да ће сумњиве стране вакцине бити обавеза због које родитељи могу да изгубе дете, нико не би веровао. Данас на жалост, Србија спроводи болесне и нељудске законе Европске уније, на штету сваког човека и друштва у целини. Ништа више није нетакнуто шапом европске губе.
  ________________________________________
  Све су нам уништили, променили, извитоперили. Наш језик, културу, историју, нашу веру, нашу традицију. Убили нам економију, отели и окупирали Косово и Метохију, озрачили нас уранијомом до краја постојања света. Растурили нам војску, наоружање, отерали младе, паметне људе.
  Наметнули нам медије који сеју разврат, декаденцију, нихилизам, секс и насиље, амерички простаклук и европске перверзије. Али ту није крај. Пошто је крађа српских беба која је трајала 50 година раскринкана, сада се траже нови начини отимања деце. Горе од Турака злумћара који су мушка чеда од две године па навише отимали за војску јаничара, сада се родитељима за свакаве глупости плене рођена деца! Ако немате посао, а држава вас је оставила без могућности икакве зараде, узеће вам децу уместо да вам дају социјалну помоћ. Ако дете дисциплинујете, то је одмах породично насиље, а децу на уче да све крију од родитеља. Да имају заштићени секс са 12 година, да код гинеколога иду сами и да здравствени картон крију. Ако дугујете за рачуне који сваког дана без оправдања расту, узеће вам кућу или стан, а потом опет и децу, јер немате где да их чувате. Закон о одузимању деце тако постаје хлеб „старатељима“ који примају по 30.000 за једно отето дете, а родитељима држава неће да помогне ни са 10.000 да подижу своју децу. Замислите само ту дечицу отету од родитеља који их воле али су сиромашни! Замислите себе са пет, или десет година да вас је неко отео од родитеља, јер сте се купали у кориту, а нисте имали купатило! Замислите који то старатељ воли туђу децу? Ако воли зашто тражи 30.000 по детету да воли отето дете? И сада ето, још ће сваки родитељ који се плаши страних, увезених вакцина морати да бира: да ризикује здравље детета или да му дете отму’? При том, буне се образовани родитељи који имају контакте у иностранству, где вакцинација није свуда обавезна.
  Један родитељ се обратио српском народном фронту и изнео изузетно запажање: ако су вакцинисана деца „заштићена“, како онда невакцинисана деца могу да заразе „заштићену“ децу? Одговора у „стручној“ јавности нема. Вероватно због тога што већини српских лекара стране фармаколошке компаније плаћају семинаре, путовања, стипендије а преко лекара гурају сумњиве и неиспитане лекове. Зашто је у ствари уништен институт Торлак? Те вакцине биле су одличне и није било ни толико пуно спорних последица вакцинације. Зашто је у свету повучена ММР вакцина? Када ће Светска здравствена организација да објасни скандал око свињског грипа и лажних вакцина за исти? Сем светских лажова и похлепних и бескрупулозних фармаколошких компанија, народ Србије не верује ни својој држави.
  Државне институције су под директном командом НАТО пакта и управом Брисела. Како да им верујемо било шта? Све што раде, управљено је против разума и против оптанка људи. Као да нам није довољан демографски пад наталитета до ивице истребљења Срба, него нам треба још један закон због кога ће свака Српкиња да се размисли сто пута пре него што роди дете, које јој може бити одузето или упропашћено „законима“ бриселске Србије. Дакле, за лечење болесне деце нема пара, а знамо зашто нам се рађају све болеснија деца и зашто се јављају „егзотичне“ болести никада виђене у свету. Осиромашени уранијум, о ком стручна јавност ћути. Болнице су рупе, прљаве, старе, технички заостале, препуне и корумпиране, са нељубазним и дрчним особљем. Једна млада жена на путу од зачећа, које је немогуће без вештачке оплодње за сваки трећи млади пар у Србији, доживљава пакао ако нема, веровали или не око 10.000 евра да уложи до порођаја.
  И на крају свих мука, компликација и борбе за своје дете, дочека те Закон о вакцинацији. Зашто не постоји јавна дискусија о томе? Зашто не чујемо руске стручњаке, него само сатрапе са Запада? Не верујем ничему што долази из Европе: труло месо, ГМО храна, уцене, сплетке, сумњиви лекови и сада обавезне ЊИХОВЕ вакцине за српску децу??? А да ли је држава поред овог „закона“ пружила родитељима гаранције за здравље деце и који је процес мониторинга за нове вакцине направљен, да ли је мониторинг јаван и доступан родитељима?
  Шта ће бити са децом која после вакцинације оболе, а у питању су ужасне последице? Друго, шта је са децом која дођу из иностранства, из дијаспоре а рецимо нису вакцинисана? Неће им дати да иду у школу или ће их избости вакцинама све одједном? Шта је са децом дипломата у Београду? Многа нису вакцинисана? Хоће ли спас бити руска школа у Београду, за све родитеље који са пуним правом не верују ништа ни Европској унији, а ни њиховим вакцинама? Родитељи, не дајте да вас фарбају.
  Правите удружење и тражите да држава ГАРАНТУЈЕ здравље ваше деце! Ако одбију- удружите се са просветарима, па на улице. Шетња је здрава, дружење је лепо, а ефекти само позитивни.
  (Начелник штаба, мајор СНФ Мр Данијела Гајић)
  ________________________________________
  vesti-gazeta.com
  Овај унос је објављен под Болести Н.С.П, Вакцине, НАСЛОВНА од стране корисника istok. Забележите сталну везу.”

  Драган Славнић

  11
 4. Драган

  Моја унука је после примања те вакцине /прво примање/, после извесног времена, имала нападе неконтролисаног вриштања, а тек касније смо сазнали да је то један од нежељених или пропратних појава после вакцинације.
  Такође, дете постаје све више подложно алергијама, од чега мора да се лечи.
  Познато је да вакцинација није обавезна у земљама ЕУ, осим у новопридо-
  шлим чланицама и онима који чекају учлањење.
  У Бону и Минхену, Цириху и Шавхаузену имам познанике код којих сам се распитао и добио потврдан одговор да вакцинација – није обавезна.
  Дете од блиских познаника је умрло пар сати после вакцинације, и сада родитељи ни под разно не дозвољавају да име се још двоје деце вакцинише.
  Спремни су и да се иселе из Србије, али вакцинацију неће дозволити.
  Ми, нажалост, немамо производњу домаћих вакцина /а имали смо!/ нити
  имамо референтну установу за контролу увозних вакцина.
  Намерно је приватизован инситут Торлак, и, некако истовремено, забрањена је
  производња пеницилина у Галеници – а зашто?!
  За евентуална нежељена дејства нико не сноси одговорност, а родитељи или
  старатељи се санкционишу ако одбију вакцинацију своје деце.
  Не знам да ли ће моћи, желети и СМЕТИ актуелна власт /ЊЕНИ ДОНАТОРИ/ бити изричита према мањинским групама – ЦИГАНИМА, АЛБАНЦИМА, у ЈУЖНОЈ СРБИЈИ, АЗИЛАНТИМА или власт има “ПИК“ на већинско, СРБСКО, ПРАВОСЛАВНО становништво?!
  Не доводи се у питање имунизација као превентвина здравствена заштита, већ ВРСТА ВАКЦИНЕ И ЊЕН ПРОИЗВОЂАЧ /ИНОСТРАНИ – ”НОВАРТИС”/, А БЕЗ МОГУЋНОСТИ ПРОВЕРЕ ИСПРАВНОСТИ ИСТЕ У ДОМАЋОЈ РЕФЕРЕНТНОЈ УСТАНОВИ!!! Родитељ или старатељ нема пред собом никакав папир – декларацију – као што је то случај са осталим лековима који се издају на лекаарски рецепт /са плаћањем или бесплатно/?!.
  У целој ствари збрку и великo неповерење у добре намере имунизације становништва уноси и подељеност јавности око ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА, флуорисању воде…
  Ако се сад свему дода и ова МЕДИЦИНСКА ТРАГЕДИЈА око спасавања бебе из Новог Пазара, где је публицитет /МИНИСТРА ЗДРАВЉА?!/ био испред живота бебе, онда шта мислити и рећи о ”присилном вакцинисању” које сугерише то исто МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА, са актуелним министром ЗЛАТИБОРОМ ЛОНЧАРОМ, и бившом ”министарком” СЛАВИЦОМ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ?! Мега капитал и профитери разних фела тврде да је то безопасно, а све више бoлесних то демантује.
  Стиче се утисак да светска елита води биолошки рат против већинског станов-
  ништва Планете, а све зарад неких болесних и похлепних циљева који се могу подвести под један именитељ – именитељ САТАНИЗМА!

  Драган Славнић

  11
 5. Bez dileme jedan od najgorih tekstova ikad! Apsolutno neutemeljen! Toliko lazi i gluposti da je to strasno! No,koga sve navodite kao izvore nije ni cudo. Sve sami prevaranti i teoreticari zavera. UZAS!
  …zelim vam brzo preimenovanje u trece oko ili zona sumraka…jer ovakav neutemeljen,neproveren i neodgovaran skart od teksta ni ne zasluzuje bolje!

  19
  • Rekli farmaceuti

   Svaki Dan po jednu da primite AL dzaba za “pisalo Na tarabi” nema je, a i da je ima, hope be bum delovala!

  • Doktore, osvestićeš se kad se tebe dotakne, nekog tvog voljenog, nekog deteta iz tvoje familije, deteta tvog prijatelja. Videćeš kako je užasno kad imaš lično iskustvo, a “naučna zajednica” papagajski, drsko i bezdušno ponavlja “nije dokazano”, “teorije zavere”, “nadrilekari”…

   16
 6. Драган

  @Doktor:
  “…zelim vam brzo preimenovanje u trece oko ili zona sumraka…jer ovakav neutemeljen,neproveren i neodgovaran skart od teksta ni ne zasluzuje bolje!”

  Ако ”ПЕЧАТ” поредите са ”трећим окоим” или ”зоном сумрака”, чему онда Ваши коментари?
  Утемељеност Ваших ставова ЦУРИ ВАМ ИЗ СВИХ АНАТОМСКИХ ШУПЉИНА Н АТЕЛУ, па то
  треба пласирати на светским научним скуповима, а не на ”ПЕЧАТУ”!
  И ветеринари су доктори за своје пацијенте /животиње/ и никада не би поступили на овакав
  начин као @Doktor!
  Додуше, и МЕНГЕЛЕ ЈЕ БИО ДОКТОР који је своје уверење и поступке заснивао на ”НУЧНОЈ
  УТЕМЕЉЕНОСТИ”, само нешто грубље него што се то данас чини са ”НОВАРТИС ВАКЦИНАМА”,
  чију примену Ви здушно подржавате, а, верујем, на себи и свјим ближњима не примењујете!

  Драган Славнић

  14
 7. Милован

  Под хитно вакцинисати све који су за вакцинацију. За разлику од новорођенчади они су полно активни, а можда се и дрогирају, па могу да закаче хепатитис Б, за разлику од беба и деце.

  12
 8. sve koji su za vakcinaciju obavezno poslati na istu-dupla doza-
  strasno i prestrasno je koliko su neki ljudi slepi kod ociju,gluvi kod usiju i neuki kod opsstg obrazovanja.
  ucuti i vakcinisi i sebe i svoje dete,a nas koji vidimo,cujemo i znamo ostavi da biramo. vakcinisana deca ugrozavaju nevakcinisanu i to lepo pise …..ali ne,ne vredi …neukima ne mozes dokazati

  12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *