Косово, повратак Унмика

UnmikОсам година од једностраног проглашења независности, очекује се да ће Косово доживети највећи пораз у настојањима да се легитимише као држава, јер је планирано јачање улоге Унмика, пренела је приштинска “Газета Блиц”.

Дипломатски извори из Њујорка су за РТВ Дукађин рекли да надлежни комитети Генералне скупштине УН усвајају план за реорганизацију Унмика, која обухвата и враћање Унмику надлежности које је предао Еулексу када је европска мисија стационирана на Косово.

На тај начин, преноси Газета Блиц, план који је до сада прошао више комитета и у априлу или мају би требало да прође и буџетску комисију, омогућиће да од јуна Унмик формира Дирекцију за владавину закона и корективне службе.

Исти извори су објаснили да то подразумева и одузимање овлашћења Еулексу из области владавине закона, али не обавезно и укидање ове европске мисије, јер би у процесу реконструкције могао да задржи саветодавна и менторска овлашћења која се односе на косовске институције.

Косовски премијер Иса Мустафа, министри спољних послова Хашим Тачи, унутрашњих послова Скендер Хисени и за првосуђе Хајредин Кучи са тим су упознати, али до сада нису ништа рекли у јавности, пише лист.

Док косовске институције ћуте, мисија Унмик на Косову је прошле недеље узела нове просторије за смештај особља, наводи лист.

Како је оцењено, “поновно јачање Унмика подразумевало би значајно слабљење државности Косова и успостављање новог правног поретка”.

2 коментара

  1. krajnje vreme da i oni sto tako ocevidno podrzavaju kosovo shvate da su , pored srba i oni ugrozeni. pravo i pravda odnesu pobedu nad zlom i to nije bajka.
    amer su podrzavali al kaidu – a gde su sada? teraju se po svetu. tako ce biti i sa siptarima. samo mi smo narod koji nema strpljenja .
    nista jos nije gotovo dok nije gotovo!
    sramna presuda oliveru samo potvrdjuje da gube orijentir sto je dokaz da un svakako treba da se vrate un a lepo bi bilo da zemlja podrzi jeremica koji bi , sigurno, pomogao nasim interesima

  2. Bivši predsednik države gosp. Tadić se potpisao saglasnost da se Unmik zameni Euleksom, to narod treba da zna, kao i neskrivene težnje da uđemo u NATO.NJegov ministar vojske Šutanovac se javno deklarisao da je svoj stan ustupio na raspolaganje NATO savezu.Šta će uraditi premijer Vučić, to je pitanje na koje će morati decidno da se izjasni najdalje do kraja godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *