Putin: Rusija neće zaboraviti, Turska će zažaliti

Vladimir Putin Obracanje naciji 660 x 330Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turksa zažaliti, ali da se neće upustiti u “vojno zveckanje oružjem” sa tom zemljom, preneo je Rojters.

Putin je istakao da će Turska “više nego jedanput” zažaliti zbog onog što je učinila i da se varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama.

Rusija još uvek ne može da shvati zašto je avion oboren.

“Bili smo spremni da sarađujemo sa Turskom na najosetljivijim pitanjima i da tu odemo dalje od njihovih saveznika. Alah zna zašto su to uradili. Izgleda da je Alah odlučio da kazni vladajuću kliku u Turskoj tako što će im oduzeti razum”, kazao je Putin, prenela je Raša tudej.

U godišnjem obraćanju naciji, Putin je rekao da ne može da ignoriše tursko pomaganje terorista.

Ponovio je optužbe na račun turskog rukovodstva koje, prema tvrdnjama Rusije, zarađuje od krijumčarenja nafte sa Islamskom državom.

“Znamo da Turska puni žepove i omogućava teroristima da zaradi prodajom nafte ukradene u Siriji. Od tih para banditi regrutuju plaćenike, kupuju oružje i izvode okrutne terorističke napade usmerene protiv naših, kao i građana francuske, Libana, Malija i drugih”, naglasio je Putin, preneo je AP.

Ruski predsednik je, međutim, kazao da smatra turski narod prijateljskim.

“Turci su dobri, vredni i nadareni. U Turskoj imamo mnogo starih i pouzdanih prijatelja”, dodao je on, prenela je agencija Tas s.

Putin je naveo da je ruska operacija u Siriji usmerena pre svega na sprečavanje boraca, koji su iz Rusije i susednih zemalja otišli na Bliski Istok, da se vrate kući i prenesu pretnju od terorističkih napada na rusku teritoriju”.

“Dobijaju novac, oružje, skupljaju snagu. Ako ojačaju, tamo će i da pobeđuju, neizbežno će doći ovde da bi sejali strah i mržnju, ubijali i mučili ljude”, upozorio je Putin.

On je istakao da ne sme da se dozvoli bilo kakva veza “kriminalno, krvavog biznisa” sa teroristima.

Ruski predsednik je pozvao sve narode da udruže snage u borbi protiv terorizma.

Strano mešanje doprinelo je u velikoj meri jačanju terorizma poslednjih godina na Bliskom Istoku, s obzirom da su određeni narodi želeli da svrgnu nepoželjne lidere u zemljama kao što su Irak, Libija i Sirija, prenela je Raša tudej.

Rusija je izgubila na hiljade života za dve decenije terorističkih napada i još nije bezbedna po tom pitanju, što su potvrdili i bombaški napadi u Volgogradu 2014. godine i obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu u oktobru.

“Skoro 10 godina nam je trebalo da polomimo kičmu bandita. Praktično smo isterali teroriste iz Rusije, ali žestoka borba protiv ostataka i dalje traje. To zlo se povremeno vraća”, istakao je Putin u obraćanju na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta, kojoj su prisustvovali i članovi vlade i regionalni guverneri.

Svaka civilizovana zemlja bi trebalo da uloži napore u borbu protiv terorizma, podvukao je Putin, navodeći da teroristi ne bi smeli da budu upotrebljeni za postizanje geopolitičkih ciljeva ili za ostvaranje profita.

On je naveo da se ruska vojska u Siriji bori za bezbednost zemlje, ističući da napori jedne države nisu dovoljni da bi se porazio međunarodni terorizam.

Zemlje ne bi smele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu, upozorio je Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *