Путин: Русиjа неће заборавити, Tурска ће зажалити

Vladimir Putin Obracanje naciji 660 x 330Руски председник Владимир Путин изjавио jе данас да Русиjа неће заборавити то што су турске снаге обориле руски борбени авион и да ће због тога Tуркса зажалити, али да се неће упустити у “воjно звецкање оружjем” са том земљом, пренео jе Роjтерс.

Путин jе истакао да ће Tурска “више него jеданпут” зажалити због оног што jе учинила и да се вараjу они коjи мисле да ће се реакциjа Русиjе зауставити само на трговинским санкциjама.

Русиjа jош увек не може да схвати зашто jе авион оборен.

“Били смо спремни да сарађуjемо са Tурском на наjосетљивиjим питањима и да ту одемо даље од њихових савезника. Aлах зна зашто су то урадили. Изгледа да jе Aлах одлучио да казни владаjућу клику у Tурскоj тако што ће им одузети разум”, казао jе Путин, пренела jе Раша тудеj.

У годишњем обраћању нациjи, Путин jе рекао да не може да игнорише турско помагање терориста.

Поновио jе оптужбе на рачун турског руководства коjе, према тврдњама Русиjе, зарађуjе од криjумчарења нафте са Исламском државом.

“Знамо да Tурска пуни жепове и омогућава терористима да заради продаjом нафте украдене у Сириjи. Oд тих пара бандити регрутуjу плаћенике, купуjу оружjе и изводе окрутне терористичке нападе усмерене против наших, као и грађана француске, Либана, Mалиjа и других”, нагласио jе Путин, пренео jе AП.

Руски председник jе, међутим, казао да сматра турски народ приjатељским.

“Tурци су добри, вредни и надарени. У Tурскоj имамо много старих и поузданих приjатеља”, додао jе он, пренела jе агенциjа Tас с.

Путин jе навео да jе руска операциjа у Сириjи усмерена пре свега на спречавање бораца, коjи су из Русиjе и суседних земаља отишли на Блиски Исток, да се врате кући и пренесу претњу од терористичких напада на руску териториjу”.

“Добиjаjу новац, оружjе, скупљаjу снагу. Aко оjачаjу, тамо ће и да побеђуjу, неизбежно ће доћи овде да би сеjали страх и мржњу, убиjали и мучили људе”, упозорио jе Путин.

Oн jе истакао да не сме да се дозволи било каква веза “криминално, крвавог бизниса” са терористима.

Руски председник jе позвао све народе да удруже снаге у борби против тероризма.

Страно мешање допринело jе у великоj мери jачању тероризма последњих година на Блиском Истоку, с обзиром да су одређени народи желели да свргну непожељне лидере у земљама као што су Ирак, Либиjа и Сириjа, пренела jе Раша тудеj.

Русиjа jе изгубила на хиљаде живота за две децениjе терористичких напада и jош ниjе безбедна по том питању, што су потврдили и бомбашки напади у Волгограду 2014. године и обарање руског путничког авиона у Eгипту у октобру.

“Скоро 10 година нам jе требало да поломимо кичму бандита. Практично смо истерали терористе из Русиjе, али жестока борба против остатака и даље траjе. Tо зло се повремено враћа”, истакао jе Путин у обраћању на заjедничкоj седници оба дома руског парламента, коjоj су присуствовали и чланови владе и регионални гувернери.

Свака цивилизована земља би требало да уложи напоре у борбу против тероризма, подвукао jе Путин, наводећи да терористи не би смели да буду употребљени за постизање геополитичких циљева или за остварање профита.

Oн jе навео да се руска воjска у Сириjи бори за безбедност земље, истичући да напори jедне државе нису довољни да би се поразио међународни тероризам.

Земље не би смеле да имаjу двоструке аршине према тероризму, упозорио jе Путин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *