POPOVIĆ: MIGRANTSKI TALAS ĆE RASTI TOKOM ZIMSKIH MESECI

SNP logo 660 x 330Moskva, 25. novembar 2015 – “Uprkos očekivanjima da će priliv migranata splasnuti sa hladnijim vremenom, poslednji izveštaji ruskih i nemačkih bezbednosnih službi, govore baš suprotno – priliv migranata u Evropu će rasti tokom zimskih meseci”, istakao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, u intervjuu za ruski radio Ruska služba novosti.

On je naglasio da će Srbija u narednim mesecima trpeti još veće pritiske da primi migrante na svoju teritoriju. “Evropska unija uvodi sve rigoroznije mere kontrole granica i uskoro će potpuno obustaviti prihvat migranata. To znači da će svi migranti koji ne uspeju da se domognu zemalja zapadne Evrope, ostati trajno na Balkanu, a najveći deo njih u Srbiji”, rekao je Popović.

Komentarišući nove mere za propuštanje migranata na makedonskoj i srpskoj granici, predsednik SNP je istakao da je nemoguće izvršiti podelu migranata na izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja i ekonomske migrante. “Nemoguće je izvršiti takvu podelu, kao što je nemoguće znati da li se među migrantima nalaze potencijalni teroristi, jer mi ne znamo identitet ljudi koji svakodnevno ulaze na teritoriju naše zemlje. Najveći broj migranata ulazi bez ličnih dokumenata u Srbiju, dakle nelegalno, najčešće se registruju pod imenom Ahmed, i skoro svi kažu da su rođeni 01. januara”, objašnjava Popović.

“Zabrinut sam za nacionalnu bezbednost, posebno posle saznanja da su dvojica izršilaca terorističkog napada u Parizu, prošlog meseca slobodno boravili na teritoriji Srbije”, rekao je Popović.

Popović je istakao da Srbija treba da se ugleda na Evropsku uniju i da na isti način štiti svoje granice, umesto što oprema državne i vojne objekte za trajni prihvat migranata. “Srbija nema resurse da se stara o svojim najsiromašnijim građanima, a Brisel od nas traži da se staramo o migrantima sa Bliskog istoka. To je ekonomsko opterećenje i bezbednosni rizik koji Srbija ne treba da prihvati. Srbija ne sme da postane rezervna zemlja i karantin za migrante pred vratima EU”, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *