Knjige

Ivan Despotović Roršahove ispovesti
„Brankovo kolo“, Sremski Karlovci, 2015.

Rorsahove mrljeNovu, četvrtu po redu, objavljenu pesničku zbirku mladog stvaraoca koji piše i prozu (bavi se i stripom i kratkometražnim filmom) čine naslovna poema i sedam tematski raznorodnih, lucidnim promišljanjem i lirskim „štimungom” obojenih pesama.
„Postoji komplementarnost slobodnog i vezanog stiha kod Ivana Despotovića. Njegove leksičke inovacije predstavljaju prava mala otkrića u tkivu teksta. Oživljavanje retkih i zaboravljenih reči, smislova. On je, u Brankovom kolu, otkriće koje zaslužuje pažnju na našoj kulturnoj sceni“, zapisao je pesnik Nenad Grujičić.

Miloš Vojinović Političke ideje Mlade Bosne
„Filip Višnjić“, Beograd, 2015.

Milos VojinovicIstorija Mlade Bosne do danas nije pisana kao povest političkih ideja. Miloš Vojinović nam zato otkriva, kako u recenziji napominje istoričar Miloš Ković, ideale, veru i duhovni svet ovih mladih buntovnika. Pri tome on posebno naglašava širi, evropski kontekst pojave Mlade Bosne i Sarajevskog atentata.
„Mladu Bosnu najbolje može da razume mlad čovek. Miloš Vojinović je jedan od najznačajnijih predstavnika mlađe generacije u srpskoj akademskoj istoriografiji. Od onih je koji tek dolaze. Poslušajmo i njihov glas“, navodi Ković.

Jovan B. Dušanić Neoliberalizam
„Catena Mundi“, Beograd, 2015.

DusanicTekstovi i autorizovane diskusije profesora Jovana B. Dušanića sa rasprava u Akademiji ekonomskih nauka (2011–2015) sabrani su u knjigu „Neoliberalizam“. Na polemički način ovi tekstovi razotkrivaju sve mitove neoliberalizma i pokazuju prave puteve ekonomskog razvoja za Srbiju.
Kako se prof. Jovan Dušanić u neverovatnim ekonomskim polemikama nosio sa glavnim predstavnicima neoliberalizma u Srbiji? Zašto je teorija neoliberalizma pogrešna? Kako su se razvile najbrže rastuće ekonomije sveta? Zašto se ti recepti ne dozvoljavaju Srbiji? Deo odgovora na ova pitanja čitalac svakako može naći u ovoj knjizi.

Džon Rel Kajzer Vilhelm II
„Filip Višnjić“, Beograd, 2015.

KajzerSpecijalno za srpsku čitalačku publiku čuveni britanski istoričar Džon Rel prilagodio je svoju kapitalnu trotomnu biografsku studiju na preko 4.000 stranica o nemačkom kajzeru Vilhelmu II, za koju je 2013. dobio Ajnhardovu nagradu. U ovom sažetijem, jednotomnom izdanju nije izostavljeno ništa što je bitno za razumevanje kajzerove uloge u nekim od najznačajnijih događaja tokom prve polovine 20. veka. Kao jedan od najboljih poznavalaca opšte istorije carske Nemačke, Rel u ovoj knjizi nudi čitaocu pregled života i rada ove kontroverzne figure, detaljno dokumentujući njegovu aktivnost u unutrašnjoj i spoljnoj politici. Studija istražuje i ključnu ulogu nemačkog vrhovnog vojskovođe u vođenju politike koja je dovela do izbijanja Prvog svetskog rata.

Nevena Miljanović Petković Fenomen rijaliti programa
„Raška škola“, Beograd, 2015.

Fenomen rijaliti programa-korica:Layout 1.qxdKnjiga diplomiranog filologa i master kulturologa Nevene Miljanović Petković prva je naučna studija o fenomenu rijaliti programa, ona osvetljava više nego aktuelan problem pogubne kontrakulture koja se agresivno preko masmedija nameće kao iluzija nekog „poželjnog“ života – prevashodno u rijaliti formatima, oblikujući na taj način masovnu svest, naročito mladih.
Autorka navodi da rijaliti programi nisu samo fenomen novog doba, niti imaju isključivo zabavljački karakter, već su deo medijske manipulacije koja ima za cilj zamajavanje javnosti. Tako se dobija anestezirana publika, pasivna i nespremna za učešće u društvenom i bilo kom drugom polju života. Sveprisutnost kiča, hedonizma, spektakla, običnosti, materijalizma i vulgarnosti čine da neukus postane prihvatljiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *