Књиге

Иван Деспотовић Роршахове исповести
„Бранково коло“, Сремски Карловци, 2015.

Rorsahove mrljeНову, четврту по реду, објављену песничку збирку младог ствараоца који пише и прозу (бави се и стрипом и краткометражним филмом) чине насловна поема и седам тематски разнородних, луцидним промишљањем и лирским „штимунгом” обојених песама.
„Постоји комплементарност слободног и везаног стиха код Ивана Деспотовића. Његове лексичке иновације представљају права мала открића у ткиву текста. Оживљавање ретких и заборављених речи, смислова. Он је, у Бранковом колу, откриће које заслужује пажњу на нашој културној сцени“, записао је песник Ненад Грујичић.

Милош Војиновић Политичке идеје Младе Босне
„Филип Вишњић“, Београд, 2015.

Milos VojinovicИсторија Младе Босне до данас није писана као повест политичких идеја. Милош Војиновић нам зато открива, како у рецензији напомиње историчар Милош Ковић, идеале, веру и духовни свет ових младих бунтовника. При томе он посебно наглашава шири, европски контекст појаве Младе Босне и Сарајевског атентата.
„Младу Босну најбоље може да разуме млад човек. Милош Војиновић је један од најзначајнијих представника млађе генерације у српској академској историографији. Од оних је који тек долазе. Послушајмо и њихов глас“, наводи Ковић.

Јован Б. Душанић Неолиберализам
„Catena Mundi“, Београд, 2015.

DusanicТекстови и ауторизоване дискусије професора Јована Б. Душанића са расправа у Академији економских наука (2011–2015) сабрани су у књигу „Неолиберализам“. На полемички начин ови текстови разоткривају све митове неолиберализма и показују праве путеве економског развоја за Србију.
Како се проф. Јован Душанић у невероватним економским полемикама носио са главним представницима неолиберализма у Србији? Зашто је теорија неолиберализма погрешна? Како су се развиле најбрже растуће економије света? Зашто се ти рецепти не дозвољавају Србији? Део одговора на ова питања читалац свакако може наћи у овој књизи.

Џон Рел Кајзер Вилхелм II
„Филип Вишњић“, Београд, 2015.

KajzerСпецијално за српску читалачку публику чувени британски историчар Џон Рел прилагодио је своју капиталну тротомну биографску студију на преко 4.000 страница о немачком кајзеру Вилхелму II, за коју је 2013. добио Ајнхардову награду. У овом сажетијем, једнотомном издању није изостављено ништа што је битно за разумевање кајзерове улоге у неким од најзначајнијих догађаја током прве половине 20. века. Као један од најбољих познавалаца опште историје царске Немачке, Рел у овој књизи нуди читаоцу преглед живота и рада ове контроверзне фигуре, детаљно документујући његову активност у унутрашњој и спољној политици. Студија истражује и кључну улогу немачког врховног војсковође у вођењу политике која је довела до избијања Првог светског рата.

Невена Миљановић Петковић Феномен ријалити програма
„Рашка школа“, Београд, 2015.

Fenomen rijaliti programa-korica:Layout 1.qxdКњига дипломираног филолога и мастер културолога Невене Миљановић Петковић прва је научна студија о феномену ријалити програма, она осветљава више него актуелан проблем погубне контракултуре која се агресивно преко масмедија намеће као илузија неког „пожељног“ живота – превасходно у ријалити форматима, обликујући на тај начин масовну свест, нарочито младих.
Ауторка наводи да ријалити програми нису само феномен новог доба, нити имају искључиво забављачки карактер, већ су део медијске манипулације која има за циљ замајавање јавности. Тако се добија анестезирана публика, пасивна и неспремна за учешће у друштвеном и било ком другом пољу живота. Свеприсутност кича, хедонизма, спектакла, обичности, материјализма и вулгарности чине да неукус постане прихватљив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *