Transkripti i podmetanja

Piše Nikola Vrzić

Da li je vlast uhvaćena u prisluškivanju lidera demokrata Bojana Pajtića ili je Bojan Pajtić uhvaćen u laži?

Brzim i sasvim sigurnim korakom srpska politika pretvara se u rijaliti iz kojeg iščezavaju i poslednji preostali tragovi politike, a umesto nje izranja nekakva mešavina prljavštine, gadluka i crne hronike.

U poslednjoj epizodi ovakvog parapolitičkog životarenja u blatu, kontroverzni – kako ocenjuje B92 – sajt teleprompter.rs objavio je ove nedelje „transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički o reketu koji je Vučićev kum i direktor EMS, Nikola Petrović, pokušao da naplati od američke firme „Kontinental vind partners“ (KVP). Bojan Pajtić je predsednik Demokratske stranke i predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Lidija Udovički je sestra potpredsednice vlade Aleksandra Vučića i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, supruga američkog biznismena Marka Krandala koji je na čelu spomenute kompanije „Kontinental vind partners“, inače, čovek koga je premijer Vučić, ne izgovorivši doduše njegovo ime, optužio da je organizovao proteste protiv njega tokom nedavnog boravka u Vašingtonu.

 

OTKUCANI LIST PAPIRA

Transkript razgovora Pajtića i Udovički, koji je navodno nastao „pre nešto manje od godinu i po dana“, ne sadrži ni zaglavlje niti bilo koje drugo obeležje uz pomoć kojeg bi moglo da se utvrdi njegovo poreklo i, pre svega, autentičnost. Teleprompter.rs je, zapravo, objavio otkucani list papira na kojem je dijalog ove dve osobe, za koji tvrdi da je autentičan transkript presretnutog (prisluškivanog) razgovora, što će reći da zainteresovanoj publici ostaje samo da ovom portalu veruje (ili ne veruje) na reč da je zaista tako.

Suština presretnutog razgovora – to jest, da budemo precizni, suština onoga što piše na papiru – svodi se na žalbu Lidije Udovički Bojanu Pajtiću da je Nikola Petrović, direktor „Elektromreža Srbije“, „Vučićev kum. Konsiljere“ (piše da kaže Bojan Pajtić), pokušava da reketira spomenutu američku kompaniju, tražeći od nje „dva miliona evra u kešu da bi dozvolio da se vetropark priključi na sistem EMS-a“. Na to, skandalizovani Bojan Pajtić kaže (piše da kaže) „zamisli da me je baš pre koji dan Kirbi pitao da li sam čuo informaciju da baš taj Nikola Petrović mesečno za Vučića iznosi dva miliona evra iz zemlje“.

Na konferenciji za novinare u sredu, Pajtić potvrđuje autentičnost onoga što je objavio teleprompter.rs, navodeći da je taj razgovor vođen preko mobilnih telefona pre više od godinu dana. „Ako je moguće da prisluškuju predsednika pokrajinske vlade i lidera najveće opozicione stranke, onda nijedan građanin nije slobodan… U normalnoj državi ovo bi bila afera ‚Votergejt‘, ali to se neće desiti u Srbiji. Zato postavljam dva pitanja Aleksandru Vučiću – ko me prisluškuje, i po čijem nalogu?“

 

KO LAŽE

Pajtiću ubrzo odgovaraju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević, navodeći da ni MUP ni BIA nisu prisluškivali ni Bojana Pajtića ni Lidiju Udovički, već je, naveo je Stefanović, reč o „opsežnoj akciji rušenja Aleksandra Vučića“.

Javnosti se obratio i Nikola Petrović, odbacujući tvrdnje o reketiranju i nudeći se da ode na poligraf, a oglasila se i kompanija KVP, navodeći i da se „gospođa Udovički trenutno ne nalazi u stalnom radnom odnosu ili na savetničkoj funkciji u ijednoj od KVP kompanija“, i da – što je za ovu priču važnije – „KVP nije nikada, direktno ili indirektno, primio zahtev gospodina Nikole Petrovića za bilo kakvo plaćanje u vezi sa priključenjem vetroparka na prenosni sistem, izvan onih koji su precizno i transparentno definisani ugovorima i pratećom zakonskom regulativom koji regulišu ovu oblast“.

Do zaključenja ovog broja „Pečata“, u sredu uveče, od posrednih i neposrednih aktera afere (prisluškivanja, reketiranja ili podmetanja) nije se oglasila još samo Lidija Udovički.

Oglasio se, zato, i neočekivano a naročito neočekivano za Bojana Pajtića, američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi. „Ambasador Kirbi nije izjavio to što mu se pripisuje u navedenom razgovoru“, navela je ambasada SAD.

Šta, sad, to znači, budući da je Pajtić već potvrdio autentičnost razgovora u kojem je ustvrdio da mu je baš ambasador Kirbi rekao da Petrović za Vučićev račun iznosi novac iz zemlje. To znači da ili laže Pajtić, ili laže Kirbi, trećeg jednostavno nema. Šta li će Pajtić reći, ko je slagao? A posle toga neka se zaista utvrdi da li je objavljeni transkript autentičan, i ko ga je proizveo, i sa kojim ciljem…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *