Транскрипти и подметања

Пише Никола Врзић

Да ли је власт ухваћена у прислушкивању лидера демократа Бојана Пајтића или је Бојан Пајтић ухваћен у лажи?

Брзим и сасвим сигурним кораком српска политика претвара се у ријалити из којег ишчезавају и последњи преостали трагови политике, а уместо ње израња некаква мешавина прљавштине, гадлука и црне хронике.

У последњој епизоди оваквог параполитичког животарења у блату, контроверзни – како оцењује Б92 – сајт телепромптер.рс објавио је ове недеље „транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички о рекету који је Вучићев кум и директор ЕМС, Никола Петровић, покушао да наплати од америчке фирме „Континентал винд партнерс“ (КВП). Бојан Пајтић је председник Демократске странке и председник Извршног већа Војводине, Лидија Удовички је сестра потпредседнице владе Александра Вучића и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, супруга америчког бизнисмена Марка Крандала који је на челу споменуте компаније „Континентал винд партнерс“, иначе, човек кога је премијер Вучић, не изговоривши додуше његово име, оптужио да је организовао протесте против њега током недавног боравка у Вашингтону.

 

ОТКУЦАНИ ЛИСТ ПАПИРА

Транскрипт разговора Пајтића и Удовички, који је наводно настао „пре нешто мање од годину и по дана“, не садржи ни заглавље нити било које друго обележје уз помоћ којег би могло да се утврди његово порекло и, пре свега, аутентичност. Телепромптер.рс је, заправо, објавио откуцани лист папира на којем је дијалог ове две особе, за који тврди да је аутентичан транскрипт пресретнутог (прислушкиваног) разговора, што ће рећи да заинтересованој публици остаје само да овом порталу верује (или не верује) на реч да је заиста тако.

Суштина пресретнутог разговора – то јест, да будемо прецизни, суштина онога што пише на папиру – своди се на жалбу Лидије Удовички Бојану Пајтићу да је Никола Петровић, директор „Електромрежа Србије“, „Вучићев кум. Консиљере“ (пише да каже Бојан Пајтић), покушава да рекетира споменуту америчку компанију, тражећи од ње „два милиона евра у кешу да би дозволио да се ветропарк прикључи на систем ЕМС-а“. На то, скандализовани Бојан Пајтић каже (пише да каже) „замисли да ме је баш пре који дан Кирби питао да ли сам чуо информацију да баш тај Никола Петровић месечно за Вучића износи два милиона евра из земље“.

На конференцији за новинаре у среду, Пајтић потврђује аутентичност онога што је објавио телепромптер.рс, наводећи да је тај разговор вођен преко мобилних телефона пре више од годину дана. „Ако је могуће да прислушкују председника покрајинске владе и лидера највеће опозиционе странке, онда ниједан грађанин није слободан… У нормалној држави ово би била афера ‚Вотергејт‘, али то се неће десити у Србији. Зато постављам два питања Александру Вучићу – ко ме прислушкује, и по чијем налогу?“

 

КО ЛАЖЕ

Пајтићу убрзо одговарају министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић, наводећи да ни МУП ни БИА нису прислушкивали ни Бојана Пајтића ни Лидију Удовички, већ је, навео је Стефановић, реч о „опсежној акцији рушења Александра Вучића“.

Јавности се обратио и Никола Петровић, одбацујући тврдње о рекетирању и нудећи се да оде на полиграф, а огласила се и компанија КВП, наводећи и да се „госпођа Удовички тренутно не налази у сталном радном односу или на саветничкој функцији у иједној од КВП компанија“, и да – што је за ову причу важније – „КВП није никада, директно или индиректно, примио захтев господина Николе Петровића за било какво плаћање у вези са прикључењем ветропарка на преносни систем, изван оних који су прецизно и транспарентно дефинисани уговорима и пратећом законском регулативом који регулишу ову област“.

До закључења овог броја „Печата“, у среду увече, од посредних и непосредних актера афере (прислушкивања, рекетирања или подметања) није се огласила још само Лидија Удовички.

Огласио се, зато, и неочекивано а нарочито неочекивано за Бојана Пајтића, амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби. „Амбасадор Кирби није изјавио то што му се приписује у наведеном разговору“, навела је амбасада САД.

Шта, сад, то значи, будући да је Пајтић већ потврдио аутентичност разговора у којем је устврдио да му је баш амбасадор Кирби рекао да Петровић за Вучићев рачун износи новац из земље. То значи да или лаже Пајтић, или лаже Кирби, трећег једноставно нема. Шта ли ће Пајтић рећи, ко је слагао? А после тога нека се заиста утврди да ли је објављени транскрипт аутентичан, и ко га је произвео, и са којим циљем…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *