Veliki uspeh srpskih srednjoškolaca

Mladi matematičari i hemičari iz Srbije na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima osvojili su po četiri medalje

Mladi matematičari i hemičari iz Srbije sa međunarodnih olimpijada na Tajlandu i Azerbejdžanu doneli su po četiri medalje.
Mladi matematičari koji su učestvovali na 56. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Čijang Maju na Tajlandu, osvojili su četiri medalje – jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane. Na najprestižnijem međunarodnom takmičenju, zlato je osvojio Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, dok je srebrnu medalju osvojila Anđela Šarković, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Dobitnici bronzanih medalja su Ivan Damnjanović, učenik Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i Ognjen Tošić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.
Učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Marijana Vujadinović i Aleksa Milojević, dobili su pohvale za učešće na olimpijadi.
Na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi učestvovalo je 577 učenika iz 104 zemlje, a ekipa koja je predstavljala Srbiju odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije. Završna faza takmičenja bila je Srpska matematička olimpijada, koja je organizovana treću godinu zaredom uz podršku NIS-a. Ova kompanija omogućila je i učešće mladih takmičara na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike.
Sjajne rezultate pokazali su i mladi hemičari iz Srbije koji su uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije NIS učestvovali na 47. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Bakuu, u Azerbejdžanu i u konkurenciji od gotovo 300 takmičara iz čak 75 zemalja sveta osvojili četiri medalje – jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu.
Dobitnik zlatne medalje na najprestižnijem međunarodnom takmičenju iz hemije je Aleksa Milosavljević, učenik Srednje škole „Svilajnac“, srebrne medalje su osvojili Miloš Grubor iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Miloš Selaković iz Užičke gimanzije, dok je bronzanu medalju osvojio Stefan Stojanović, učenik Gimnazije u Leskovcu. Ekipa Srbije je odabrana nakon niza takmičenja u organizaciji Srpskog hemijskog društva, a završna faza nadmetanja bila je Srpska hemijska olimpijada, koja je treću godinu zaredom organizovana uz podršku kompanije NIS.
Ovi mladi ljudi opravdali su slogan „Budućnost na delu“ pod kojim se odvija saradnja između NIS-a, koji im je pružio podršku, i univerziteta i naučnih institucija. Kompanija NIS ulaže u razvoj obrazovanja i nauke i omogućava dalji razvoj i odlazak mladih talenata na takmičenja, kroz korporativni program „Energija znanja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *