Велики успех српских средњошколаца

Млади математичари и хемичари из Србије на најпрестижнијим међународним такмичењима освојили су по четири медаље

Млади математичари и хемичари из Србије са међународних олимпијада на Тајланду и Азербејџану донели су по четири медаље.
Млади математичари који су учествовали на 56. Међународној математичкој олимпијади у Чијанг Мају на Тајланду, освојили су четири медаље – једну златну, једну сребрну и две бронзане. На најпрестижнијем међународном такмичењу, злато је освојио Алекса Константинов, ученик Математичке гимназије у Београду, док је сребрну медаљу освојила Анђела Шарковић, ученица Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу. Добитници бронзаних медаља су Иван Дамњановић, ученик Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу и Огњен Тошић, ученик Математичке гимназије у Београду.
Ученици Математичке гимназије у Београду, Маријана Вујадиновић и Алекса Милојевић, добили су похвале за учешће на олимпијади.
На овогодишњој Међународној математичкој олимпијади учествовало је 577 ученика из 104 земље, а екипа која је представљала Србију одабрана је после низа такмичења у организацији Друштва математичара Србије. Завршна фаза такмичења била је Српска математичка олимпијада, која је организована трећу годину заредом уз подршку НИС-a. Ова компанија омогућила је и учешће младих такмичара на Међународнoj олимпијади из математике.
Сјајне резултате показали су и млади хемичари из Србије који су уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније НИС учествовали на 47. Међународној хемијској олимпијади у Бакуу, у Азербејџану и у конкуренцији од готово 300 такмичара из чак 75 земаља света освојили четири медаље – једну златну, две сребрне и једну бронзану.
Добитник златне медаље на најпрестижнијем међународном такмичењу из хемије је Алекса Милосављевић, ученик Средње школе „Свилајнац“, сребрне медаље су освојили Милош Грубор из Математичке гимназије у Београду и Милош Селаковић из Ужичке гиманзије, док је бронзану медаљу освојио Стефан Стојановић, ученик Гимназије у Лесковцу. Eкипа Србије је одабрана након низа такмичења у организацији Српског хемијског друштва, a завршна фаза надметања била је Српска хемијска олимпијада, која је трећу годину заредом организована уз подршку компаније НИС.
Ови млади људи оправдали су слоган „Будућност на делу“ под којим се одвија сарадња између НИС-а, који им је пружио подршку, и универзитета и научних институција. Компанија НИС улаже у развој образовања и науке и омогућава даљи развој и одлазак младих талената на такмичења, кроз корпоративни програм „Енергија знања“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *