НА ЗЛАТИБОРУ ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НАЈДУЖЕ ГОНДОЛЕ НА СВЕТУ

Најдужа панорамска жичара на свету, и уједно највреднија инвестиција једне српске општине, Чајетине, до краја године биће изграђена на Златибору. Камен темељац за гондолу вредну скоро 10 милиона евра данас је свечано отворио Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и члан Председништва Српске народне партије.

Жичара, дуга девет километара, повезиваће центар Златибора са врхом Торник. Према речима Стаматовића, ова инвестиција је Златибор и Србију сврстала међу најзначајније туристичке дестинације на свету.

Како је објаснио, целокупна инвестиција биће реализована из буџета локалне смаоуправе, а гондола ће имати 55 модерних кабина, са по 10 места, док ће на пола пута између Златибора и Торника бити изграђена станица.
„На излазној станици са видиковца туристи ће моћи да уживају у погледу на цео регион“, рекао је Стаматовић.

Он је подсетио да се идеја о изградњи гондоле родила пре пет деценија, али да је „чекала храбрије људе и боља времена“.

Активности на овом подухвату започете су 2008. године, рекао је Стаматовић, додајући да је француској компанији „Помадалски“ исплаћено 8,4 милиона евра за опрему, а да ће до краја септембра бити намирен остатак дуга.

Стаматовиоћ је рекао да је у току расписивање тендера за извођаче радова, а први камион опреме је већ стигао на Златибор.

Потпредседник француске компаније ПОМА, у оквиру које послује предузеће „Помодалски“, Жан Пол Јар, каже да је за ову фирму велика част што је изабрана од стране општине Чајетина да учествује у изградњи гондоле на Златибору.

Сарадња локалне самоуправе и ове компаније омогућава присуство Француске у златиборском региону, јер је ПОМА 2007. учествовала у модернизацији скијашког центра Торник тако што је реализовала жичаре у име предузећа Скијалиште Србије показивши дугороцну посвећеност овој земљи, подсетио је Пол Јар.

Целокупна инвестиција биће реализована из буџета локалне самоуправе, а гондола ће имати 55 модерних кабина, са по 10 места, док ће на пола пута између Златибора и Торника бити изграђена станица. На излазној станици са видиковца туристи ће моћи да уживају у погледу на цео регион.

„Наши тимови су слушајући жеље и очекивања представника локалне самоуправе дизајнирали овај превозни систем са поузданом и удобном жичаром, која се савршено уклапа у еколошка ограничења средине“, навео је он.

Према његовим речима, ова гондола хоризонталне дужине од 8.866 метара, која је опремљена са 36 стубова жичаре, биће реализована у две деонице и превозиће 1.000 људи на сат у једном правцу брзином од шест метара у секунди.

„Са оваквим импресивним спецификацијама овај нови механизам може се подичити тиме да је, према нашим сазнањима, најдужа икада направљена једножична одвојива гондола не само у Србији, него у целом свету“, рекао је Пол Јар.

Како додаје, 55 кабина којим ће гондола бити опремљена омогућиће скијашима и туристима да уживају у панорамском разгледању 360 степени прекрасног златиборског региона.

Средишна станица гондоле, смештена практично на пола пута, штитиће цело постројење подземно уземљеног мотора и тако ће умањити буку, што ће, како је рекао, путницима омогућити да имају приступ једном новом туристичком и спортском простору који је развила општина Чајетина.

Камена темељац гондоле освештао је епископ жички Јустин а церемонији су присуствовали амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, председник Српске народне партије Ненад Поповић и бројни представници суседних градова и општина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *