Amnestiranje Adolfa Hitlera

Milorad Vučelić / glavni urednik

Sve do pre neki dan bilo je nezamislivo da nekome u Srbiji  može da padne na pamet da na (isti) spisak najvećih zločinaca prema srpskom narodu pored  imena i dela Adolfa Hitlera stavi bilo čije, a pogotovo ne srpsko ime i prezime. To je nezamislivo i u najširim svetskim okvirima, a ne samo kada je reč o Jevrejima, Rusima, Srbima, Romima ili samim Nemcima. Ta čudovišna ideja ne samo da je nekome pala na pamet nego je, zahvaljujući jednom  dnevnom listu u posedu nemačkog kapitala („Blic“) koji izlazi u Beogradu i na srpskom jeziku, javno i obelodanjena. I to na naslovnoj strani i u specijalnom dodatku. U cilju monstruoznog „markiranja ljudi“, uz Hitlera su, pored ostalih, na spisak upisani i Dragutin Dimitrijević Apis, Slobodan Milošević, Jovica Stanišić…

Sam po sebi, ovaj bolesni naum i njegova nakazna medijska realizacija ne bi zaslužili više od poneke gorke i pogrdne reči ili, najblaže rečeno, zaprepašćenja. Ali, ovde je reč o namernoj relativizaciji i minorizaciji Hitlerovih jedinstvenih zločina o čemu svedoči čitav niz „detalja“.

[restrictedarea]

Tako se za Hitlera, za razliku od nekih Srba sa spiska, nalaze i reči uvažavanja i razumevanja, pa se ističe kako je on „mrzeo Srbe, ali ih je cenio kao hrabar narod i kao takve ih je smatrao opasnošću po Nemačku…“ Prećutno, pa i otvoreno i jasno,  razumevanje pokazuje se i za Antu Pavelića, koga inače nema na spisku. I on je, takođe, smatrao da su Srbi „opasnost“ za ustašku državu, a bili su i ostali „remetilački faktor“ ne samo za Tuđmanovu nego i današnju europsku Hrvatsku. Da se autoru i uredništvu lista sve što je ovim pomenutim povodom rečeno nije omaklo svedoči i tvrdnja „Blicovog“ autora da je u Hitlerovom „razbijanju Jugoslavije“  bilo milion žrtava od kojih su „polovina bili Srbi“! Naime, opšte je poznato i međunarodno priznato da je u Drugom svetskom ratu pobijeno ili poginulo preko milion i po ljudi od kojih je, sasvim izvesno, bilo oko milion Srba. Samo u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima, jamama i drugim stratištima stradalo je oko 800.000 Srba! Kome od koristi može biti ovo „Blicovo“ bagatelisanje srpskih pa i jugoslovenskih žrtava? Kakve prirode je, i čime je motivisan, ovakav „popust“ nemačkom nacizmu i hrvatskom ustaštvu? Kada se počini ovoliko faktičkih grešaka i ogrešenja o istinu dostupnu svima, opravdano se moramo upitati za motive i prave namere ovakve propagande i ovakvog mazohističkog samookrivljavanja. Odakle uopšte ta potreba da se naknadno i sa određenim uvažavanjem amnestira najveći zlikovac u poslednjem veku ili možda u čitavoj istoriji civilizacije.

Možda se ovde radi o neobaveštenosti autora i urednika ovog lista koji, po svemu sudeći, misle da je nacizam i dalje vladajuća ideologija u savremenoj Nemačkoj i da su u njoj neki fašisti na vlasti, pa im se, ovakvim porukama, ulaguju i dodvoravaju? Bilo bi dobro, ako su neobavešteni, da im neko javi šta se događa i da to nigde u Evropi, a pogotovo u Nemačkoj, nije „in“. I da nema nijednog Nemca pri zdravoj pameti koji bi napisao ovo što je novinar ovog lista napisao. Možda je ovde pak reč o nekim autohtonim a opakim sklonostima.

Ako je već reč o Srbiji i srpskom narodu i zločinima prema srpskom narodu, kako je moguće da se pored tolikih kandidata ne pominje baš nijedan albanski vođa terorističke Oslobodilačke vojske Kosova ili UČK-a?

Da li je moguće da se, upoređivanjem neuporedivog, Hitler i Pavelić (koga i nema na pomenutom spisku) ocene kao ličnosti koje su „svaka na svoj način ostavljali ožiljke na državnom i društvenom tkivu Srbije“ i to ravnopravno sa Apisom, Stanišićem i Miloševićem? Kako i kome može pasti na  malo ili nimalo  pameti da činjenje i posledice Hitlerovih i ustaških zločina tretira tek kao „ožiljke“ na srpskom tkivu i to ravnopravne sa bilo čijim drugim, zvao se taj srpskim ili stranim imenom i prezimenom? Koja je i kakva ta pamet, ako je o pameti uopšte reč, koja može tretirati Jasenovac i Jadovno tek kao nekakav „ožiljak“.

Poseže se tu i za nekim srpskim „ratnim projektima“ . A posebne vrste je mentalni lom u glavi urednika ovog lista kada je, posredno, i Če Gevaru doveo u vezu sa onima koji su „ostavljali ožiljke na državnom i društvenom tkivu Srbije“!

Ni tu se, međutim,  ne završava ovaj pir izopačenosti. Mora se, krajnje dosledno, za sve zločine, razume se i za Hitlerove, počinjene prema Srbima okriviti i sam srpski narod, pa tako „Blic“ – od njega očekivano srbomrzački zaključuje: „Treba biti pošten pa priznati da smo za neke nevolje krivi i sami kao narod…“

To je pravi i puni smisao ovakvih tekstova i ovakve beskrupulozne propagande koja ne samo da ponavlja oveštale antisrpske stereotipe nego ih i stvara. I to ni manje ni više nego amnestiranjem i abolicijom Adolfa Hitlera. Zaista velika novost i bilo bi šteta ne posvetiti joj zasluženu pažnju.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. A gdje su Miloš Obilić, Sinđelić, Karađorđe, Milunka Savić, akademik Marković, urednici ćiriličnih glasila – da ne kažem još i Handke, Pinter, Galoa…

  2. Nečitajte i nekupujte “BLIC” novine.

  3. Kao prvo, “Blic” nikada nije bio list srpske orijentacije! Setimo se “devedesetih” kada je SAMO žalosna “opozicija” kupovala te novine! One su bile IN!Danas vidimo i mi i “oni” gde smo! Što se tiče “baba i žaba”, sve je dozvoljeno u interesu američke globalizacije! Ljudski život je najjevtiniji! O državi da ne pričamo!Hitler postaje “neshvaćeni lider”, o koga se “ogrešilo” čovečanstvo, pa da ga rehabilitujemo! Rehabilitovali smo /po direktivi/ sve domaće IZDAJNIKE, još nam je ON ostao!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *