Амнестирање Адолфа Хитлера

Милорад Вучелић / главни уредник

Све до пре неки дан било је незамисливо да некоме у Србији  може да падне на памет да на (исти) списак највећих злочинаца према српском народу поред  имена и дела Адолфа Хитлера стави било чије, а поготово не српско име и презиме. То је незамисливо и у најширим светским оквирима, а не само када је реч о Јеврејима, Русима, Србима, Ромима или самим Немцима. Та чудовишна идеја не само да је некоме пала на памет него је, захваљујући једном  дневном листу у поседу немачког капитала („Блиц“) који излази у Београду и на српском језику, јавно и обелодањена. И то на насловној страни и у специјалном додатку. У циљу монструозног „маркирања људи“, уз Хитлера су, поред осталих, на списак уписани и Драгутин Димитријевић Апис, Слободан Милошевић, Јовица Станишић…

Сам по себи, овај болесни наум и његова наказна медијска реализација не би заслужили више од понеке горке и погрдне речи или, најблаже речено, запрепашћења. Али, овде је реч о намерној релативизацији и миноризацији Хитлерових јединствених злочина о чему сведочи читав низ „детаља“.

[restrictedarea]

Тако се за Хитлера, за разлику од неких Срба са списка, налазе и речи уважавања и разумевања, па се истиче како је он „мрзео Србе, али их је ценио као храбар народ и као такве их је сматрао опасношћу по Немачку…“ Прећутно, па и отворено и јасно,  разумевање показује се и за Анту Павелића, кога иначе нема на списку. И он је, такође, сматрао да су Срби „опасност“ за усташку државу, а били су и остали „реметилачки фактор“ не само за Туђманову него и данашњу еуропску Хрватску. Да се аутору и уредништву листа све што је овим поменутим поводом речено није омакло сведочи и тврдња „Блицовог“ аутора да је у Хитлеровом „разбијању Југославије“  било милион жртава од којих су „половина били Срби“! Наиме, опште је познато и међународно признато да је у Другом светском рату побијено или погинуло преко милион и по људи од којих је, сасвим извесно, било око милион Срба. Само у Јасеновцу и другим концентрационим логорима, јамама и другим стратиштима страдало је око 800.000 Срба! Коме од користи може бити ово „Блицово“ багателисање српских па и југословенских жртава? Какве природе је, и чиме је мотивисан, овакав „попуст“ немачком нацизму и хрватском усташтву? Када се почини оволико фактичких грешака и огрешења о истину доступну свима, оправдано се морамо упитати за мотиве и праве намере овакве пропаганде и оваквог мазохистичког самоокривљавања. Одакле уопште та потреба да се накнадно и са одређеним уважавањем амнестира највећи зликовац у последњем веку или можда у читавој историји цивилизације.

Можда се овде ради о необавештености аутора и уредника овог листа који, по свему судећи, мисле да је нацизам и даље владајућа идеологија у савременој Немачкој и да су у њој неки фашисти на власти, па им се, оваквим порукама, улагују и додворавају? Било би добро, ако су необавештени, да им неко јави шта се догађа и да то нигде у Европи, а поготово у Немачкој, није „ин“. И да нема ниједног Немца при здравој памети који би написао ово што је новинар овог листа написао. Можда је овде пак реч о неким аутохтоним а опаким склоностима.

Ако је већ реч о Србији и српском народу и злочинима према српском народу, како је могуће да се поред толиких кандидата не помиње баш ниједан албански вођа терористичке Ослободилачке војске Косова или УЧК-а?

Да ли је могуће да се, упоређивањем неупоредивог, Хитлер и Павелић (кога и нема на поменутом списку) оцене као личности које су „свака на свој начин остављали ожиљке на државном и друштвеном ткиву Србије“ и то равноправно са Аписом, Станишићем и Милошевићем? Како и коме може пасти на  мало или нимало  памети да чињење и последице Хитлерових и усташких злочина третира тек као „ожиљке“ на српском ткиву и то равноправне са било чијим другим, звао се тај српским или страним именом и презименом? Која је и каква та памет, ако је о памети уопште реч, која може третирати Јасеновац и Јадовно тек као некакав „ожиљак“.

Посеже се ту и за неким српским „ратним пројектима“ . А посебне врсте је ментални лом у глави уредника овог листа када је, посредно, и Че Гевару довео у везу са онима који су „остављали ожиљке на државном и друштвеном ткиву Србије“!

Ни ту се, међутим,  не завршава овај пир изопачености. Мора се, крајње доследно, за све злочине, разуме се и за Хитлерове, почињене према Србима окривити и сам српски народ, па тако „Блиц“ – од њега очекивано србомрзачки закључује: „Треба бити поштен па признати да смо за неке невоље криви и сами као народ…“

То је прави и пуни смисао оваквих текстова и овакве бескрупулозне пропаганде која не само да понавља овештале антисрпске стереотипе него их и ствара. И то ни мање ни више него амнестирањем и аболицијом Адолфа Хитлера. Заиста велика новост и било би штета не посветити јој заслужену пажњу.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. А гдје су Милош Обилић, Синђелић, Карађорђе, Милунка Савић, академик Марковић, уредници ћириличних гласила – да не кажем још и Хандке, Пинтер, Галоа…

  2. Нечитајте и некупујте “BLIC” новине.

  3. Kao prvo, “Blic” nikada nije bio list srpske orijentacije! Setimo se “devedesetih” kada je SAMO žalosna “opozicija” kupovala te novine! One su bile IN!Danas vidimo i mi i “oni” gde smo! Što se tiče “baba i žaba”, sve je dozvoljeno u interesu američke globalizacije! Ljudski život je najjevtiniji! O državi da ne pričamo!Hitler postaje “neshvaćeni lider”, o koga se “ogrešilo” čovečanstvo, pa da ga rehabilitujemo! Rehabilitovali smo /po direktivi/ sve domaće IZDAJNIKE, još nam je ON ostao!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *