Орбан: Зид изнуђен потез, није уперен против Србије

Владе Србије и Мађарске потписале су данас после заједничке седнице четири споразума из области инфраструктуре, спољних послова, европских интеграција и просвете

Подизање зида на српско-мађарској граници није усмерно против Србије, већ како би се спречио илегалан прелазак границе изјавио је данас премијер Мађарске Виктор Орбан. Орбан је, на конфернцији за медије после заједничке седнице влада Србије и Мађарске у Будимпешти, рекао да су између Србије и Мађарске добри односи чије је очување у интересу оба народа, а подизање зида оквалификовао је као “изнуђени потез”.

“Није реч о питању избеглица, већ о једном новом процесу покретања великих народних маса. Мађарска ће настојати у сарадњи са својим суседима да предузме адекватне мере. Сада смо у ситуацији да маса људи долази, а земље у Западној Европи желе да људе који су доспели, врате нама, због чега имамо притисак и са југа и са запада”, рекао је Орбан.

Према његовим речима подизање зида не значи затварање границе са Србијом, већ само спречавање илегалних прелазака.

“Тај корак се не односи на Србију и није усмерено ка српском народу, јер ћемо поставити нове легалне граничке прелазе и проширити их. Тражио сам од Вучића да ме разуме по том питању и поручио му да има наше гаранције да те мере (подизање зида) нису усмерене према Србији, јер је Мађарска заинтересована за мир”, поручио је Орбан.

Премијер Александар Вучић састао се и са председником Мађарске Јанош Адером. Заједно су констатовали да су билатерални односи две државе у успону и изразили наду да ће заједничким деловањем успоставити превентивне мере за сузбијање мигрантске кризе.

Председник Адер је нагласио да ни Србија ни Мађарска нису криве за насталу ситуацију, али да морају да раде на заштити својих државних територија у процесу велике сеобе народа који се дешава у свету.
Како је саопштила владина Канцеларија за медије теме разговора српског премијера и председника Мађарске биле су и билатерални ондоси двеју држава, процес евроинтеграција, сарадња у области енергетике и пројекат реконструкције и модернизације пруге Београд – Будимпешта.

Иначе, након разговора двојице премијера у четири ока, биће одржана заједничка седница две владе, које би затим требало да потпишу више споразума, а премијери ће се обратити медијима.

ПОТПИСАНИ БРОЈНИ СПОРАЗУМИ
Вучић и Орбан отвориће и Пословни форум српских и мађарских привредника, а планирано је да српски премијер положити венце на Тргу хероја.
Владе Србије и Мађарске потписале су данас после заједничке седнице четири споразума из области инфраструктуре, спољних послова, европских интеграција и просвете.
Премијери Александар Вучић и Виктор Орбан потписали су Изјаву о намерама о свеобухватном развоју инфраструктурних веза између Мађарске и Србије.
Меморандум о разумевању о сарадњи између министарстава спољних послова потписали су српски шеф дипломатије Ивица Дачић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто.
Сијарто и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су измену амандмана Меморандума о подршци ЕУ интеграцији Србије.
Програм сарадње у просвети, науци и култури између Србије и Мађарске у периоду од 2015. до 2017. године потписали су министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар за социјалну политику Мађарске Золтан Балог.

Један коментар

 1. Да верујемо Мађарском премијеру Виктору Орбану? Прошлост каже не,
  садашњост каже не, будућност каже не. Историја је мајка мудрости, учимо из историје. Окренули смо леђа православним народима којим припадамо, и остали на ветрометини сами и у друштву које нас неће
  којима представљамо само сметњу и нелагоду. Ограда целом дужином
  државне границе, да би се онемогућио долазак избеглица у Мађарску?
  Ко у то да поверује! Егзодус тих људи је произвела та “демократија”
  изазивајући ратове у њиховим земљама, и сада је дужна та “демократија”да и реши питаље њиховог битисаља, а не спречавања љихове жеље за животом и сигурношћу. Чему служи та ограда, да ти јадни људи остану и дочекају зиму на ветометини, гладни и без крова над главом. ЕУ то мора друкчије решити а не радити жичане ограде—-милан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *