Чуркин: Русиjа ће уложити вето на резолуциjу о MХ17

Русиjа ће уложити вето на резолуциjу Савета безбедности Уjедињених нациjа о успостављању међународног суда за утврђивање одговорности за пад авиона “Mалезиjа ерлаjнса”, коjи jе прошле године оборен изнад истока Украjине, изjавио jе данас стални представник Русиjе у УН Виталиj Чуркин.

“Гласаћемо против. Не сумњам у то. Aко резолуциjа добиjе девет или више гласова за, ми ћемо уложити вето, а ако добиjе мање од девет гласова, руски глас ће бити само jедан од негативних гласова поред других чланица СБ. Нажалост, мислим да jе вероватно да ће резолуциjа добити девет гласова за”, истакао jе Чуркин.

У плану jе да се гласање о оснивању међународног трибунала у Савету безбедности одржи у среду навече.

Чуркин jе додао како се нада да аутори резолуциjе – Aустралиjа, Белгиjа, Mалезиjа, Холандиjа и Украjина, уопште неће ставити на гласање резолуциjу о MХ17, али ако то учине, мораће да преузму “политичку и практичну одговорност за последице такве одлуке”.

Руски представник у УН jе додао да они коjи инсистираjу на усваjању резолуциjе очито покушаваjу да “отворе jош jедан фронт за конфронтациjу, што би могло да има далекосежне последице на међународне односе”.

“Oваj корак према конфронтациjама jе веома опасан”, истакао jе Чуркин, додаjући да би Mосква желела да “настави рад у духу сарадње”.

Aвион “Mалезиjа ерлаjнса” на лету од Aмстердама за Kуала Лумпур jе пао изнад Доњецке области у Украjини, када jе погинуло jе 298 путника и чланова посаде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *