Održana treća NIS Olimpijada iz ruskog jezika

Nakon finala Olimpijade iz ruskog jezika, koju treću godinu zaredom podržava kompanija NIS, na svečanoj akademiji u Ruskom domu proglašeni su najuspešniji takmičari u četiri kategorije i ukupnom plasmanu.
Zanimljiv je podatak da, dok je na prvoj Olimpijadi iz ruskog jezika učešće uzelo oko 500 učenika, na prošlogodišnjem takmičenju više od 800 učesnika, ova treća po redu Olimpijada okupila je čak 1 083 učenika iz 148 škola i 78 gradova iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Rezultati takmičenja objavljeni su prilikom uručivanja nagrada, pa je imenovanje pobednika proticalo u iščekivanju, praćeno snažnim aplauzima, čak suzama radosnicama.
Bronzanu statuu „Energije znanja“ osvojila je Anastasija Jablanović iz Devete gimnazije „Mihailo Petrović Alas“ iz Beograda, dok je Srebrnu statuu ponela Ružica Malbaša iz OŠ „Ruža Đurđević Crna“ iz Čortanovaca. Pobednik Olimpijade iz ruskog jezika i dobitnik Zlatne statue „Energije znanja“ je Danka Radovanović iz Gimnazije u Lazarevcu. Svečanoj dodeli nagrada su prisustvovali zamenik generalnog direktora NIS-a Andrej Šibanov, menadžer NIS-a za saradnju sa univerzitetima dr Snežana Lakićević, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Beograda, Ruske ambasade i direktorka Ruskog doma Nadežda Kušenkova.
Domaćin ovogodišnje Olimpijade je Ruski dom, a organizatori su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kompanija NIS, Slavističko društvo Srbije i Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“.
Olimpijade iz ruskog jezika, hemije, fizike i matematike organizuju se u sklopu NIS-ovog programa „Energija znanja“. Pored organizacije olimpijada, NIS kroz „Energiju znanja“ stipendira studente, organizuje letnje škole i kampove i oprema učionice i laboratorije. Podrška obrazovanju i nauci samo je jedan deo NIS-ovog društveno odgovornog poslovanja, koje se odvija pod sloganom „Budućnost na delu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *