Nikolić nepoželjan u Sarajevu, a Vučić u Srebrenici

Bakir Izetbegović zbog Nasera Orića odložio posetu predsednika Srbije, a Tomislav Nikolić poručio da će uvek doći u BiH kada sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo i spremnost

Tomislav Nikolić neće danas otići u Sarajevo zato što bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da poseta predsednika Srbije nije poželjna u političkim okolnostima nastalim nakon hapšenja ratnog komandanta Nasera Orića

Izetbegović je juče prvo sugerisao Nikoliću da odloži dolazak u Sarajevo, a onda je zaškripalo i na relaciji Sarajevo–Banjaluka, jer je bošnjački član Predsedništva od svojih kolega Mladena Ivanića i Dragana Čovića formalno zatražio da podrže njegov predlog. Srpski član Predsedništva Ivanić je odbio Izetbegovićev predlog ocenivši da sva otvorena pitanja mogu da se razreše u dijalogu, da „nijedan čovek ne može biti razlog za narušavanje odnosa dve zemlje“ i da će odlaganje posete „imati negativne posledice“.

Povodom celog slučaja služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije juče je saopštila da će predsednik Nikolić „uvek doći u zvaničnu posetu BiH kada sva tri člana Predsedništva pokažu jedinstvo i spremnost”. U saopštenju se takođe navodi da Srbija „značajnu pažnju posvećuje negovanju kvalitetnih odnosa sa BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom” i da „neće odstupiti od politike mira, stabilnosti i saradnje”.

U zahtevu upućenom Ivaniću i Čoviću da podrže njegov stav, Izetbegović je naveo: „Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična poseta predsednika Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinela ciljevima zbog kojih je planirana.“ On inače smatra da poseta treba da se odloži „sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima i povratka Orića u BiH“.

Istovremeno, zbog „slučaja“ Orić bošnjački zvaničnici, među kojima i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, već žestoko reaguju na mogućnost dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici, iako njegov dolazak nije zvanično potvrđen. Poručuju mu da se u Srebrenici „ne pojavljuje, ukoliko Orić ne bude odmah oslobođen”.

„Ako se Naser ne pusti na slobodu, poručujem Vučiću da ne ide u Memorijalni centar u Potočare, i to ne samo njemu, nego svima koji mogu doneti odluku o ovom pitanju. To je ultimatum“, izjavio je Duraković za jedan sarajevski portal, navodeći da se boji da je „neko napravio kompromis koji se, kako je objasnio, svodi na „dajte nam Orića, evo vam rezolucija o Srebrenici“.

I u Beogradu i u Sarajevu posmatrači ističu da odlaganje Nikolićeve posete šteti i Srbiji i BiH, ali i sveukupnim odnosima u regionu.

Kome šteti više?

Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, kaže da se to teško može izmeriti, ali da je u ovom trenutku ta „šteta neizmerna”. „Čeka nas obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, što je težak politički događaj za regiju, iako bi trebalo da bude suprotno. Srbiju očekuju nužne reforme. Srbija mora da se nosi sa unutrašnjim problemima, ima nastavak pregovora sa Kosovom i slučaj Orić je nešto što opasno dovodi međunarodnu poziciju Srbije u pitanje. Slučaj Orić, pak, u BiH se koristi kao jak argument za jačanje bošnjačkog nacionalizma”, kaže Kazaz.

S druge strane, Aleksandar Čotrić, član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, smatra da otkazivanje „u svakom slučaju više šteti Srbiji jer još nismo jasno definisali našu spoljnu politiku” i ukazuje da kontakti doprinose utvrđivanju stabilnosti i saradnje među susedima na Balkanu.

Što se tiče Nikolićevog odbijanja da ode u Srebrenicu (još 20. maja preneto je da tamo neće otići), Čotrić ocenjuje da „on nekim svojim stavovima podgreva sećanja na neke loše epizode iz prošlosti, umesto da bude promotor saradnje”.

Prema mišljenju ovog našeg sagovornika, najviši srpski predstavnici treba da se pojave u Potočarima 11. jula. „U srpskom parlamentu je, kako podseća, doneta rezolucija kojom se osuđuje taj zločin, bivši predsednik Borisa Tadić bio je tamo, pa ne bi uopšte trebalo razmišljati o tome da li naši najviši predstavnici tamo treba da se pojave. Kako tražimo razumevanje i poštovanje prema našim žrtvama, moramo da pokažemo takav odnos i prema žrtvama drugih naroda”, kaže Čotrić.

Kazaz, pak, kaže da „slučaj Orić vraća Izetbegovića jakim nacionalističkim pričama”, a da „Tomislav Nikolić i srpsko tužilaštvo koriste rat i eventualnu odgovornost oficira BiH za ratne zločine kao jak politički kredit, čime bi relativizirali ono što je međunarodni Hag utvrdio, dakle i sam genocid u Srebrenici”.

Slučaj Orić, prema njegovim rečima, nikako ne ide u prilog ni Nikoliću ni Vučiću u ovom trenutku i može se reći da on na međunarodnom planu slabi srpsku poziciju.

Ocenivši da „ova situacija između Izetbegovića i Nikolića pokazuje da su i jedan i drugi političari prošlosti, a ne oni koji su okrenuti budućnosti”, sarajevski profesor ističe: „Moralo je da dođe do njihovog susreta. Na tom susretu se nužno moralo govoriti o slučaju Orić. Upravo suprotno od onoga što čini Izetbegović, trebalo bi da čini ozbiljan političar – da se u razgovoru sa predsednikom zemlje čije tužilaštvo očigledno nije povuklo optužnicu protiv Orića rasprave sva sporna pitanja i izađe u javnost, umire se i jedna i druga javnost. To je način da se stvaraju dobrosusedski odnosi”, kaže on, u uverenju da  i jedan i drugi lider (Nikolić i Izetbegović – prim. a.) „koriste Nasera Orića kao jak ideološki instrument”.

———————————-

Predsednik Srbije je pokazao iskrene namere prema svim građanima BiH

Srbija je posvećena dobrosusedskim odnosima i saradnji sa zemljama u regionu i zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića odloži neće promeniti dobre namere Srbije prema svim građanima BiH, kaže se u saopštenju Pres-službe predsednika.

Srbija, kako se kaže, značajnu pažnju posvećuje negovanju kvalitetnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Štaviše, kao lider u regionu, Srbija je faktor mira i stabilnosti, a potvrda toga trebalo je da bude poseta Sarajevu i susret sa članovima Predsedništva BiH. „Nažalost, umesto da kroz razgovor dođe do smirivanja tenzija u regionu, usledio je zahtev za odlaganje susreta, kako bi pojedinci stekli političke poene među ultranacionalistima”, navodi se u saopštenju.

Srbija je, ističe se u saopštenju, uvek spremna na razgovor u cilju postizanja dogovora o svim pitanjima od obostranog interesa dve zemlje. „Zahtev za odlaganje posete podseća na 2012. godinu, kada član Predsedništva Bakir Izetbegović nije došao u Beograd, pravdajući se sličnim razlozima kao što su ovi danas. Tokom tri godine mandata, predsednik Srbije je pokazao iskrene namere prema svim građanima BiH, posvećenost pomirenju i prosperitetu regiona.”

Štaviše, kako se navodi, tokom prošlogodišnjih poplava, predsednik Nikolić je inicirao da Bosna i Hercegovina bude deo donatorske konferencije koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za otklanjanje posledica poplava i pomoći ugroženim područjima. „Tokom tri godine, moglo bi se reći da su odnosi Srbije i BiH postali veoma dobri. Ta činjenica očigledno nekome nije odgovarala, pa je procenjeno da dobrosusedsku saradnju treba pokvariti. Međutim, Srbija neće odstupiti od politike mira, stabilnosti i saradnje, zato što je ona jedina moguća i jedina razumna”, ističe se u saopštenju i dodaje da će, pre ili kasnije, do tog zaključka doći i oni čiji su motivi i namere trenutno drugačiji.

2 komentara

  1. Nikolic i Vucic treba da idu u Banja Luku.
    Nikolic i Vucic ne treba da HITNO POSALJU,i da u diplomatskoj noti INSISTIRAJU na verodostojnosti sadrzaja Price o Srebrenici… Izetbegovicu,Hanu,Merkel,Obami,ali i Putinu i predsedniku Kine…sledeci video,koji predstavlja ISTINU O SREBRENICI,gde govore Muslimani,ljudi sa funkcija iz same Srebrenice,a ne neki prekookenska departmani:
    https://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8
    AKO ISTINA VISE NE POSTOJI,onda nista ne postoji,pa ni egleska verzija istine,gde su Srbija i Srbi VECNI KRIVCI…
    Meni ovo deluje na oblik vanrednog stanja,BEZ DRAME,ALI RAZUMNO GLEDAJUCI…treba dobro odmeriti dalje koraka Drzave i nista vise ne potpisivati.
    NISTA NE POTPISIVATI NA STETU SRBIJE!
    Srbija treba da bude NEUTRALNA,ali ne samo pricom o ne uvodjenju sankcija Rusiji,NEGO I STAVLJANJEM U ISTU RAVAN SVIH POTENCIJALNIH STRANIH ALI I DOMACIH INVESTITORA.
    Favorizujuci zapadne kompanije,Srbija nije neutralna.
    MNOGO PAMETI CE NAM TREBATI U NAREDNIM MESECIMA I GODINAMA.
    Cak i vise nego hrabrosti!
    PAMET U GLAVU SRBI!!!

  2. Vučić i Nikolić su prvo nepoželjni u Beogradu !Antisrpska politika se najefikasnije vodi u Beogradu,to je davno zapazio i o tome pisao genijalni Jovan Dučić !!Kada sam to pročitao bio sam zapanjen;pitao sam se da li je to moguće ??!!!Kasnije sam pomno pratio i analizirao prošle a i sadašnje događaje i uvjerio se da je Dučić apsolutno u pravu !!Sva naša nesreća,nažalost,dolazi od “političara” iz Beograda!!Najbolji primjer je danas KiM,šta rade tom narodu je -NESHVATLJIVO!!Malo im je to sada su udarili i na Republiku Srpsku,niko više sem Šešelja i ne spominje Republiku Srpsku Krajinu kao da nikada nije ni postojala !!Razumijem neprijatelje,uvijek su radili Srbima o glavi;kako razumjeti servilnost naše Vlade,naših izroda??????!!!!!ŽRTVE NIKOG NE INTERESUJU,pogotovo -srpske !!Glavni krivac su UJEDINJENE NACIJE,u čijoj zaštićenoj zoni su i stradale !!! To niko,baš niko, ne spominje!!Nasilno Srbima naturati genocid i tražiti da to bezuslovno prihvate,po mom mišljenju,ima za cilj da se PRAVI FAŠISTI-oslobode svoje genocidnosti i fašizma !!To je -nemoguće!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *