Николић непожељан у Сарајеву, а Вучић у Сребреници

Бакир Изетбеговић због Насера Орића одложио посету председника Србије, а Томислав Николић поручио да ће увек доћи у БиХ када сва три члана Председништва покажу јединство и спремност

Томислав Николић неће данас отићи у Сарајево зато што бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да посета председника Србије није пожељна у политичким околностима насталим након хапшења ратног команданта Насера Орића

Изетбеговић је јуче прво сугерисао Николићу да одложи долазак у Сарајево, а онда је зашкрипало и на релацији Сарајево–Бањалука, јер је бошњачки члан Председништва од својих колега Младена Иванића и Драгана Човића формално затражио да подрже његов предлог. Српски члан Председништва Иванић је одбио Изетбеговићев предлог оценивши да сва отворена питања могу да се разреше у дијалогу, да „ниједан човек не може бити разлог за нарушавање односа две земље“ и да ће одлагање посете „имати негативне последице“.

Поводом целог случаја служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије јуче је саопштила да ће председник Николић „увек доћи у званичну посету БиХ када сва три члана Председништва покажу јединство и спремност”. У саопштењу се такође наводи да Србија „значајну пажњу посвећује неговању квалитетних односа са БиХ, у складу са Дејтонским споразумом” и да „неће одступити од политике мира, стабилности и сарадње”.

У захтеву упућеном Иванићу и Човићу да подрже његов став, Изетбеговић је навео: „Имајући у виду новонасталу ситуацију, сматрам да званична посета председника Србије БиХ у овом тренутку не би допринела циљевима због којих је планирана.“ Он иначе сматра да посета треба да се одложи „све до окончања екстрадицијског поступка пред швајцарским правосудним органима и повратка Орића у БиХ“.

Истовремено, због „случаја“ Орић бошњачки званичници, међу којима и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић, већ жестоко реагују на могућност доласка премијера Србије Александра Вучића на обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници, иако његов долазак није званично потврђен. Поручују му да се у Сребреници „не појављује, уколико Орић не буде одмах ослобођен”.

„Ако се Насер не пусти на слободу, поручујем Вучићу да не иде у Меморијални центар у Поточаре, и то не само њему, него свима који могу донети одлуку о овом питању. То је ултиматум“, изјавио је Дураковић за један сарајевски портал, наводећи да се боји да је „неко направио компромис који се, како је објаснио, своди на „дајте нам Орића, ево вам резолуција о Сребреници“.

И у Београду и у Сарајеву посматрачи истичу да одлагање Николићеве посете штети и Србији и БиХ, али и свеукупним односима у региону.

Коме штети више?

Енвер Казаз, професор на Филозофском факултету у Сарајеву, каже да се то тешко може измерити, али да је у овом тренутку та „штета неизмерна”. „Чека нас обележавање 20. годишњице геноцида у Сребреници, што је тежак политички догађај за регију, иако би требало да буде супротно. Србију очекују нужне реформе. Србија мора да се носи са унутрашњим проблемима, има наставак преговора са Косовом и случај Орић је нешто што опасно доводи међународну позицију Србије у питање. Случај Орић, пак, у БиХ се користи као јак аргумент за јачање бошњачког национализма”, каже Казаз.

С друге стране, Александар Чотрић, члан Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, сматра да отказивање „у сваком случају више штети Србији јер још нисмо јасно дефинисали нашу спољну политику” и указује да контакти доприносе утврђивању стабилности и сарадње међу суседима на Балкану.

Што се тиче Николићевог одбијања да оде у Сребреницу (још 20. маја пренето је да тамо неће отићи), Чотрић оцењује да „он неким својим ставовима подгрева сећања на неке лоше епизоде из прошлости, уместо да буде промотор сарадње”.

Према мишљењу овог нашег саговорника, највиши српски представници треба да се појаве у Поточарима 11. јула. „У српском парламенту је, како подсећа, донета резолуција којом се осуђује тај злочин, бивши председник Бориса Тадић био је тамо, па не би уопште требало размишљати о томе да ли наши највиши представници тамо треба да се појаве. Како тражимо разумевање и поштовање према нашим жртвама, морамо да покажемо такав однос и према жртвама других народа”, каже Чотрић.

Казаз, пак, каже да „случај Орић враћа Изетбеговића јаким националистичким причама”, а да „Томислав Николић и српско тужилаштво користе рат и евентуалну одговорност официра БиХ за ратне злочине као јак политички кредит, чиме би релативизирали оно што је међународни Хаг утврдио, дакле и сам геноцид у Сребреници”.

Случај Орић, према његовим речима, никако не иде у прилог ни Николићу ни Вучићу у овом тренутку и може се рећи да он на међународном плану слаби српску позицију.

Оценивши да „ова ситуација између Изетбеговића и Николића показује да су и један и други политичари прошлости, а не они који су окренути будућности”, сарајевски професор истиче: „Морало је да дође до њиховог сусрета. На том сусрету се нужно морало говорити о случају Орић. Управо супротно од онога што чини Изетбеговић, требало би да чини озбиљан политичар – да се у разговору са председником земље чије тужилаштво очигледно није повукло оптужницу против Орића расправе сва спорна питања и изађе у јавност, умире се и једна и друга јавност. То је начин да се стварају добросуседски односи”, каже он, у уверењу да  и један и други лидер (Николић и Изетбеговић – прим. а.) „користе Насера Орића као јак идеолошки инструмент”.

———————————-

Председник Србије је показао искрене намере према свим грађанима БиХ

Србија је посвећена добросуседским односима и сарадњи са земљама у региону и захтев члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се посета председника Србије Томислава Николића одложи неће променити добре намере Србије према свим грађанима БиХ, каже се у саопштењу Прес-службе председника.

Србија, како се каже, значајну пажњу посвећује неговању квалитетних односа са Босном и Херцеговином, у складу са Дејтонским споразумом. Штавише, као лидер у региону, Србија је фактор мира и стабилности, а потврда тога требало је да буде посета Сарајеву и сусрет са члановима Председништва БиХ. „Нажалост, уместо да кроз разговор дође до смиривања тензија у региону, уследио је захтев за одлагање сусрета, како би појединци стекли политичке поене међу ултранационалистима”, наводи се у саопштењу.

Србија је, истиче се у саопштењу, увек спремна на разговор у циљу постизања договора о свим питањима од обостраног интереса две земље. „Захтев за одлагање посете подсећа на 2012. годину, када члан Председништва Бакир Изетбеговић није дошао у Београд, правдајући се сличним разлозима као што су ови данас. Током три године мандата, председник Србије је показао искрене намере према свим грађанима БиХ, посвећеност помирењу и просперитету региона.”

Штавише, како се наводи, током прошлогодишњих поплава, председник Николић је иницирао да Босна и Херцеговина буде део донаторске конференције која је имала за циљ прикупљање средстава за отклањање последица поплава и помоћи угроженим подручјима. „Током три године, могло би се рећи да су односи Србије и БиХ постали веома добри. Та чињеница очигледно некоме није одговарала, па је процењено да добросуседску сарадњу треба покварити. Међутим, Србија неће одступити од политике мира, стабилности и сарадње, зато што је она једина могућа и једина разумна”, истиче се у саопштењу и додаје да ће, пре или касније, до тог закључка доћи и они чији су мотиви и намере тренутно другачији.

2 коментара

  1. Nikolic i Vucic treba da idu u Banja Luku.
    Nikolic i Vucic ne treba da HITNO POSALJU,i da u diplomatskoj noti INSISTIRAJU na verodostojnosti sadrzaja Price o Srebrenici… Izetbegovicu,Hanu,Merkel,Obami,ali i Putinu i predsedniku Kine…sledeci video,koji predstavlja ISTINU O SREBRENICI,gde govore Muslimani,ljudi sa funkcija iz same Srebrenice,a ne neki prekookenska departmani:
    https://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8
    AKO ISTINA VISE NE POSTOJI,onda nista ne postoji,pa ni egleska verzija istine,gde su Srbija i Srbi VECNI KRIVCI…
    Meni ovo deluje na oblik vanrednog stanja,BEZ DRAME,ALI RAZUMNO GLEDAJUCI…treba dobro odmeriti dalje koraka Drzave i nista vise ne potpisivati.
    NISTA NE POTPISIVATI NA STETU SRBIJE!
    Srbija treba da bude NEUTRALNA,ali ne samo pricom o ne uvodjenju sankcija Rusiji,NEGO I STAVLJANJEM U ISTU RAVAN SVIH POTENCIJALNIH STRANIH ALI I DOMACIH INVESTITORA.
    Favorizujuci zapadne kompanije,Srbija nije neutralna.
    MNOGO PAMETI CE NAM TREBATI U NAREDNIM MESECIMA I GODINAMA.
    Cak i vise nego hrabrosti!
    PAMET U GLAVU SRBI!!!

  2. Vučić i Nikolić su prvo nepoželjni u Beogradu !Antisrpska politika se najefikasnije vodi u Beogradu,to je davno zapazio i o tome pisao genijalni Jovan Dučić !!Kada sam to pročitao bio sam zapanjen;pitao sam se da li je to moguće ??!!!Kasnije sam pomno pratio i analizirao prošle a i sadašnje događaje i uvjerio se da je Dučić apsolutno u pravu !!Sva naša nesreća,nažalost,dolazi od “političara” iz Beograda!!Najbolji primjer je danas KiM,šta rade tom narodu je -NESHVATLJIVO!!Malo im je to sada su udarili i na Republiku Srpsku,niko više sem Šešelja i ne spominje Republiku Srpsku Krajinu kao da nikada nije ni postojala !!Razumijem neprijatelje,uvijek su radili Srbima o glavi;kako razumjeti servilnost naše Vlade,naših izroda??????!!!!!ŽRTVE NIKOG NE INTERESUJU,pogotovo -srpske !!Glavni krivac su UJEDINJENE NACIJE,u čijoj zaštićenoj zoni su i stradale !!! To niko,baš niko, ne spominje!!Nasilno Srbima naturati genocid i tražiti da to bezuslovno prihvate,po mom mišljenju,ima za cilj da se PRAVI FAŠISTI-oslobode svoje genocidnosti i fašizma !!To je -nemoguće!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *