IMA DA VAS NEMA

Milorad Vučelić / glavni urednik

Ako preživim ovaj rat osnovaću na Beogradskom univerzitetu katedru za mržnju prema Englezima.“

Ima mnoštvo ratova i danas, ima ih i u pripremi na Balkanu, i nije lako, niti će biti lako preživeti te ratove, pa bi tako bilo i savremenih povoda za teške iskaze slične pomenutom. Navedene reči izgovorio je inače poznati srpski advokat i književnik Dragiša Vasić u toku Drugog svetskog rata. Dragiša Vasić, kao što je poznato, nije preživeo taj rat, ali je značaj ovih reči sačuvao svoju punu aktuelnost.

Nema bolje potvrde za to od rezolucije o Srebrenici koju bi na predlog Velike Britanije 7. jula trebalo da usvoji Savet bezbednosti UN. O tome se čitaoci „Pečata“ mogu iscrpno i argumentovano obavestiti i uputiti čitajući tekst Nikole Vrzića „Politička vrednost mezarja u Potočarima“.

Za nešto bolje poznavaoce engleske politike na Balkanu iznenađenje je samo direktna brutalnost ovog njihovog nastupa, jer oni su uvek do sada ovde delovali pakleno ali perfidno i podmuklo. O engleskoj svireposti na njihovom ostrvu i na drugim kontinentima čitaoci se mogu podrobnije obavestiti u tekstu Filipa Rodića „Imperija se ne izvinjava“ u ovom broju „Pečata“.

[restrictedarea]

Sažeto i narodski rečeno ova rezolucija o Srebrenici upućena Srbiji, Republici Srpskoj i srpskom narodu glasi: Ima da vas nema! A svako njeno prihvatanje i benigno opisivanje s naše strane može se lako pročitati kao iskaz: Prihvatamo, ima da nas nema!

Ako neko ovde ovih dana uopšte misli da je Srbija država a ne pusta livada ili puko polje kukavelja i kukolja morao bi da zna da je Narodna skupština Republike Srbije 31. marta 2010. donela Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, a 14. oktobra Deklaraciju o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije i da su to dva opšteobavezujuća dokumenta za svakoga ko se bavi politikom a posebno za sve one koji vrše vlast. Predložena engleska rezolucija je u direktnoj suprotnosti sa ova dva dokumenta i niko nema pravo da se pogađa oko njenog prihvatanja ili neprihvatanja. U državi koja drži do svog legaliteta time bi se priča završila i tako se mora završiti i u Srbiji, ukoliko je ona uopšte država. Namerno ne pominjemo legitimitet jer bi bilo koja srpska vlast, ako prihvati ovakav dokument, postala nelegitimna.

U odsustvu poznanja šta je nacionalno, demokratsko i državno obavezno se odvija mučna diskusija pojedinih političara koje bi, da ne moramo da se pridržavamo nama tako dragih pravila političke korektnosti, s punim pravom nazvali bednicima. Tako jedni govore kako je jako loše što Srbija nije radila na popravljanju ovog dokumenta kao da se ovakav đavolji papir i naum uopšte može popraviti, a sve to baš kao da je u ovom slučaju reč o nekakvoj redakturi ili korekciji. Kada bi se, zlurado, spuštali na njihov (nizak) nivo razmatranja, mogli bismo se zapitati šta u Londonu uopšte radi čuveni Ognjen Pribićević koji nam se na glavu bio popeo svojim analitičkim naklapanjima. I to svakodnevno i sa više televizija a tamo ni da pisne. Za reč se javljaju i oni koji su direktno krivi što su uz sponzorstvo EU prihvatili da Generalnoj skupštini UN, gde su već imali većinu, predlože promenjeni dokument u kojem se iz teksta i preambule izbacuje Rezolucija 1244. Saveta bezbednosti o Kosovu. Javljaju se i oni koji su namerno, uz isto sponzorstvo, postavili loše a i pogrešno formulisano pitanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu i to o kosovskoj secesiji. Tu su oni ili isti ti koji su izričito tražili od Rusije da prihvati da snage KFOR-a na Kosovu smeni Euleks. Svima njima nije sporna suština i pravi smisao pa i tekst predložene svirepe engleske rezolucije ali im je žao što tu nešto i oni nisu prisolili ili što u sve nije bio uključen čuveni „srpski kokus“ u Americi. Koliko im je bliska britanska rezolucija i nasilno imenovanje masovnog ubijanja u Srebrenici vidi se i po tome što se spremaju da legnu među  7 000 stanovnika Srbije 11. jula u organizaciji specijalnih zapadnih službi pod firmom neke nevladine organizacije.

Do sada smo u Srbiji imali samoimenovane desničare koji žele da šene, klanjaju i kleče, a sada dobijamo i tobožnje levičare koji su spremni  ne samo da leže nego da i poput pravih gmazova nastave da puze.

Uglavnom, ni u političkom životu ni u medijima nema otvorenog i direktnog suprotstavljanja i protivljenja ovakvom paklenom dokumentu. Naročito ne od restlova žutog kartela koji sebe naziva opozicijom. Samo se prebrojava koliko je puta pomenuta reč genocid. Ni ministri koji se oglašavaju ne smeju reč neslaganja da kažu. Čekaju Aleksandra Vučića koji će se tek dan po zaključenju našeg nedeljnika oglasiti i biranim ili nebiranim rečima odbiti da prihvati ovakvu britansku rezoluciju. Nama samo ostaje da prateći priče o našim brojnim prijateljima na Zapadu zaključimo da Srbiji kada ima ovakve prijatelje neprijatelji nisu  potrebni. Do sada u istoriji nije bilo slučaja u kojem se prijateljstvo dokazivalo podizanjem visokog i višekilometarskog zida kao što je to namerila da učini Mađarska, i rezolucijama poput ove o kojoj govorimo.

U ovom po Srbe zatirućem dokumentu nekoliko puta se pominje i reč pomirenje. Da su balkanski političari i naumili da se sporazumeju i pomire, prijatelji iz EU to ne bi i neće dozvoliti. Predložiće tri rezolucije i u američkom Kongresu i u UN i u Evropskom parlamentu, teško će kriminalizovati Srbe, Bakiru neće dozvoliti da zbog uhapšenog Nasera Orića primi u posetu Tomislava Nikolića, osujetiće najgorim pretnjama Vučiću da eventualno dođe u Srebrenicu, a ionako preteški dijalog Beograda i Prištine opteretiće naprasnim priznavanjem srpskih poternica. Hapseći Ramuša Haradinaja, istovremeno će verbalno odavati srpskim vlastima priznanje na sprovedenim reformama, činiće sve da se osujeti mogući ekonomski boljitak i tražiti da prihvatimo članstvo Kosova u UN što Rusija izričito odbija da prihvati hteli mi to ili ne. Imajući u vidu ono što se dešava u Makedoniji, čini se sve da se Srbija a i Balkan potpuno destabilizuju. Ne pada ovima sa Zapada ni na kraj pameti bilo kakvo pomirenje ili stabilnost a još manje nekakva EU integracija. Ako se od te bolesti verovanja u njihove dobre namere na vreme ne izlečimo još teže ćemo oboleti i ozdravljenje će biti još neizvesnije. U svrhu spasavanja valja pod hitno nešto učiniti na formiranju one katedre Dragiše Vasića.

Uporno se kalkuliše i ulogom Rusije i njenim mogućim vetom u Savetu bezbednosti, i razmatranjem da li će Srbija i od Rusije i od Kine to tražiti. Tražila Srbija, ne tražila (a trebalo bi da svojim neslaganjem to traži) Rusija će ovakav dokument iz najprincipijelnijih razloga odbiti. Kada i ako nas ne bude, Rusija neće moći da nas podrži jer neće imati koga… ali budući da nas ima i da će nas i te kako biti, podrška neće izostati.

Kada bi nas neko pošteno podstakao na napor da analiziramo svoju situaciju i izvršimo objektivni uvid u stanje naše nacije, verovatno bismo došli do sumornih zaključaka. Onda ne možemo da se čudom načudimo zašto nas toliko maltretiraju i zlostavljaju i ko u nama može da vidi bilo kakvu opasnost. Ne vredi i ne pomaže nijedno racionalno objašnjenje. Jedino što nam se nameće kao nepobitan zaključak jeste to da smo mi – Srbi ipak, i pored svega, i uprkos beogradskoj medijskoj i politički favorizovanoj intelektualnoj eliti, još uvek  i zapravo – nepokoren narod.

[/restrictedarea]

17 komentara

  1. Mržnja je potrebna protiv – zla a ne protiv ljudi… Zlotvore treba sažaljevati, jer, kada ispune dopuštenu im `meru`, sledi im kazna i pouka – za sve, na kakvu nisu `računali` niti o njoj sanjali ? Pravično bi bilo da obmanjivači budu – obmanuti, tako da se pokaže ništavnost njihove perfidnosti ?
    A ono što neće priznati jeste, da zaziru od srpske `nepredvidivosti` i to, veoma… ?!

  2. Alal Vera Vučela za komentar u Pečatu “Ima da vas nema”. Zdušno bih podržao formiranje Katedre Dragiše Vasića za mržnju prema Englezima, koju pominjete u komentarima. Kod mene se već nakupilo dosta mržnje prema Englezima, ali bih rado bio polaznik kursa na katedri jer mislim da Engklezi zaslužuju puno više mržnje. Spreman sam da i materijalno pomognem, od svoje skromne penzije, osnivanje pomenute katedre. U međuvemenu, dok se katedra ne otvori, predlažem da se raspiše konkurs za prijem polaznika za mržnju prema Englezima. Rado ću se prijaviti među prvima.

  3. A toje ona narodna!!SPREMTE SE SPREMTE USTANICI SILNA ĆE BORBA DA BUDE. Da zbacimo laži NATO-IMPERIJE i njenih PETO KOLONAŠA kod Srba. Toje jedino moguće u ovoj prevari DOS+ŽUTI KARTEL+SNS.

  4. Perfidni Albion ostaje ono sto je uvek i bio: bezosecajna krvopija.
    Prilika da mu jos jednom uputim izraze mog iskrenog,dubokog i
    potpunog prezira.Beogradskim Srbima koji se i danas prave Englezi
    nastavljajuci dvovekovnu tradiciju da,kroz obrazovni program, truju
    generacije mitom o “prijateljstvu” i “saveznistvu”,u isti paket pozdrava
    dodajem i izraze besa,zgadjenosti i zaprepascenja sto im je dozvoljeno
    da to rade novcem poreskih obveznika.

  5. Jedan obican kupe u vozu,u njemu 5 persona…tinejdzerka sa babom,studentkinja i grofovski doteran par u sesdesetim godinama.
    ENGLESKA REZIJA!
    Niskobudzetni film moze da pocne.
    Majstori INTRIGA,lazi i prevara…engleski reditelji te drze netremice,da vidis sta ce biti,sta ce se desiti…dok gledas izbezumljenu studentkinju,kako je ova “grofica” izludjuje, grof se pravi lud,tinejdzerka se zacrvenela,nista ne shvata,a njena baba se pravi da spava…
    ENGLESKI FILM…
    Devenport kaze,”nisam razumeo Dacica u vezi JUZNOG PRSTENA”…
    Doduse,i Vucic,kao neki engleski djak,kaze, “nije mi to Dacic rekao…ali ako je istina…”
    Po sistemu,”ENGLEZI,NISAM JA KRIV,MAJKE MI”?!
    I tu pocinje “ENGLESKI ZAPLET”…KO JE KRIV…KO JE KRIV STO SMO NA DOMAK DA OTKRIJEMO DA SU ENGLEZI GLAVNI REZISERI NASE PROPASTI???
    Vucic,Dacic,Rusi…KO JE KRIV…vriste engleski spijuni.
    DOK NAS ENGLEZI IZLUDJUJU NA SVAKOM KORAKU.
    Na “engleski zaplet”,mogu samo da odgovorim “SRPSKIM PASPLETOM”,a to je da,kada bi u zadnjem mestu u Podgrmecu,i ne samo tamo…rekao poslednjoj babi u uglu iza sporeta,da se “nasi u Beogradu samo izvinjavaju,samo popustaju,samo glimoglave,samo savijaju vratove pred svima i svakakvima…”,ta baba bi,bez rezije,BEZ DRAME,spontano i gledajuci u sporet,zdravog razuma,tiho ali JASNO I HIRURSKI PRECIZNO…odgovorila:
    “BOJ SE OVNA,BOJ SE GOVNA”!
    To je “srpski rasplet” ovoga stanja,TO JE TACNA DEFINIICIJA STANJA!
    Cela politika posle rusenja Milosevica,jeste upravo TA POLITIKA…politika koja treba prvo da utera strah u kosti srpskim liderima,a potom i srpskom narodu.
    I USPEVA…
    Od Esdauna do Devenporta,samo u zadnje dve decenije,Englezi rasturaju srpski narod i drzavu,spletkare i intrigare…
    Rasturaju dejtonski sporazum,rasturaju kumanovski sporazum,rasturaju rezoluciju 1244,ali uvode rezoluciju o Srebrenici i proglasavaju Srbe planetarnim zlocincima…
    Sve to uspevaju zahvaljujuci politici “evropskog Beograda”.
    Politika Beograda,nema hrabrosti da sacuva NI JEDNU REVOLUCIJU,NI JEDNU REZOLUCIJU u korist srpskog naroda,za sacuva JEDNU FABRIKU,JEDNU INSTITUCIJU…koja asocira da su tu Srbi postojali ili ziveli…
    Politika “BOJ SE OVNA,BOJ SE GOVNA”,dovodi do toga,da u fudbalu gubis od Lihtenstajna…pored ostale recene,ozbiljne degradacije.
    Sada ce protagonisti TE POLITIKE,da se sepure sa herojima,ORLICIMA…koji su POBEDILI BRAZIL,UPRAVO U FUDBALU!
    Oni koji savijaju glavu,reci ce herojima uzdignute glave,pred TV kamerama:PONOSIMO SE VAMA…
    Oni koji gube od Lihtenstajna,kitice se perjem onih koji pobedjuju Brazil!?
    To ni engleska rezija ne moze da zamisli.
    ILI UPRAVO MOZE…

  6. Previše je grubo napisana Engleska rezolucija, nesvojstveno njima. Biće da je to njihova igra da ovi “naši” zatrže veto, ali da zato potpišu sporazum o dobro susedskim odnosima sa Šiptarima, daju Elektroprivredu KIM,telefonski međunarodni broj i ostalo. Tako da ova vlast pred javnošću ispadne patriotska, ali će odraditi sve što im Englezi zatraže. Za Engleze u diplomatiji važi da jedno govore, drugo rade, a treće misle.

  7. Ne znam zašto se ovoliko prašine diglo oko te “rezolucije”.
    Bio sam u Sarajevu cijeli rat. Koliko me pamćenje služi, bilo je stotinjak rezolucija o Bosni.
    Ni jedna se nije poštovala. Rezolucija je ustvari samo neka obična izjava koju niko ne mora da poštuje. I tako će biti i sa ovom engleskom rezolucijom. I ona se neće i ne mora poštovati. To je samo bacanje prašine u oči onih koji gledaju.
    A onih koji “gledaju” ima mnogo. I to su onda razmirice među nama.

    Poštovani gospodine Vučelić, Vaš tekst samo osnažava one kojima prašina ne ide u oči. Zar Engleska, zar kraljevina da bude protiv Srbije? To malo ko može povjerovati. Pitajte princa Karadžorđevića kako Engleska tretira Srbiju.! Kao svoje čedo, eto kako.

    Engleska voli više srbe (pa i hrvate) nego sve ostale narode koji u ovom širem prostoru žive.
    Ali ONA nije mogla očiglednu istinu da sakrije (u ratu su britanski bataljoni špartali duž BiH) i nailazili su na mnoge zločine. Svaki zločin su otkrili i prijavili. Mi danas, ali i od prije, imamo suđenja u Hagu a na osnovu uvida svih stranih posmatrača i prisutnih, pa i engleza. Svi znaju šta je bilo. Svi su vidjeli. Ne može se sakriti.
    Na primjer, u Ahmićima engleski bataljon otkriva nesvakidašnji zločin prema muslimanima. U Mostaru španski bataljon otkriva zločine bez presedana takođe prema muslimanima. Itd.itd.
    Ja znam da englezi i španci vole više srbe nego bosanske muslimane, ali nisu mogli pred tolikom bahatošću ostati smireni.

    Djela se možda mogu prikriti, ali nedjela nikako.

    Ali, evo neka se za Srebrenicu kaže da to nije genocid. Ostaje onda zločin. Za žrtve koje su izgubile svoju djecu, svoje muževe, svoje bliže, nema veze da li je to genocid ili zločin.

    Dakle, srbi kažu da to nije genocid, a onda je to zločin, a meni kao žrtvi, ili majci koja je doživjela ubistvo svog djeteta, svejedno je kako se to zove. Ona nema svog djeteta.

    Gospodine Vučeliću, ne trebate otvarati katedru za mržnju prema englezima, jer oni jako poštuju Srbiju i njene stanovnike.
    Više nego ikog drugog na ovim prostorima.

    • Posto si odlucio da Srbima Engleze predstavis prijateljima,daj JEDAN ARGUMENT,i poverovacu ti.
      U medjuvremenu,nema smisla da ti navedem STO ARGUMENATA protiv tvojih stavova,od engleske uloge u formiranju dve albanske drzave u zadnjih 100 godina,pa do engleske uloge u skoro svim bombardovanjima Srbije,bilo kao lazni saveznik,bilo kao stvarni agresor.
      Ili,da li si cuo za Esdauna,koji je rasturao Dejtonsku Republiku Srpsku i ozbiljne nadleznosti RS prebacio na Sarajevo…pa sada za Devenporta,koji rastura Srbiju?
      Kao da “veli Miralem”,a ne da govori Velimir…
      Nemoj “Velimire” olako zaboravljati srpske zrtve,a bili su zrtve i zlocina I DOKAZANOG GENOCIDA…i ne jedan put u istoriji.
      A ako je moguca rezolucija nebitna,zasto je branis?

      4
      1
  8. Odgovoriti kontrarezolucijom sa pobrojanim zločinima perfidnog Albiona u poslednjih nekoliko vekova.

  9. Elliott Ness Chikago

    VUCELA DODJES NAM KAO LJUTA TRAVA NA LJUTU RANU JEDINE NOVINE ILI REVIJA POLITICKI MAGAZIN KAKO HOCETE ZOVITE KOJE IMAJU REC I RECI IMAJU TEZINU. HVALA VAM U OVIM SUMANITIM VREMENIMA STE SVETLOST NA KRAJU TUNELA ALI MENI OSVETLJAVA CITAV TUNEL POZDRAV VAMA I REDAKCIJI I SVIM SRBIMA KOJIMA JE SRBIJA OTADZBINA.COVEK KOJI JE SA MAMINE SISE ISPAO NA BETON I UDARIO GLAVOM A POSLEDICE JE OSETILA CITAVA SRBIJA TREBA POD HITNO DA SE SMENI I POSALJE NA TRAJNO ZBRINJAVANJE JER SU POSLEDICE STRAHOVITE.

  10. milorad cerović

    Predlažem sebe za vanrednog profesora – predavača
    na katedri IMA DA VAS NEMA Unizveriteta u Beogradu !
    besplatno bih mladim ljudima otvarao oči
    Po principu : ČUVAJTE SE KUGE,GLADI I ENGLEZA !

    Hadži MILORAD CEROVIĆ

  11. Gospodine Uredniče Vučeliću Mnogo vam hvala na ovakvom textu.
    Godinama ,delim mišljenja sa ovim ljudima koji svoje komentare pišu
    Ja se bavim sa tom temom laički ,a prošo sam malo i sveta te na tu temu
    gledam kako i drugi narodi stradaju koji im veruju. Da ne ređem sve nevolje i istoriske
    muke našeg naroda zadnji sto godina ,ali mislim da nas kontrolišu i diriguju ,mute i upravljaju još od Njihovog Kralja ričarda lavjeg srca ,a to nije bilo tako davno skoro hiljadu godina . Posedujem dosta literature iz prvog i drugog sv rata ,takođe razni Mučenika koji su uspeli otići iu svet Australiju ,Englesku pa sem imo i nekoliko sagovornika Svi sa mukom i suzama pričaju o njima.Svakom je dozvoljeno da na svoj način gled i komentariše po želji ,a ja sam svoj pogled nato davno video . Oni u svojim kandžama drze ceo svet i držali su i do sada . Svako zlo dolazi otuda Sa tog ostrva sa negativnom energijom. Što se tiče njihove ljubavi , oni vole toliko koliko mogu da opljačkaju i kako koga i kako kad ,a svak na red dođe kad tad. Bukvalno oni ne vole ni sami sebe ,ali im je takvu ulogu Bog odredo ili pa neko drugi . Zato ne nasrćimo na svoj Narod i na pojedine Ljude ,a verujem da su mnogi pod kontrolom specijalnom . Neka obješnjenja se mogu videti u Jovanovom okrovenju . Nek nam Bog pomogne .

    2
    1
  12. Dodao bih da se zna itreba da se zna.Da li bi kralj Petar bežeći od Nemaca ,pobegao u Englesku, da je znao da englezi stoje iza atentata u Marseju i ubistva njegovog oca.Ni mi dugo nismo znali da su nas bombardovali tokom drugog sv.rata zajedno sa nemcima a nama govorili da su nam saveznici.

  13. Sada premijerka Engleske preti Putinu i njegovoj državi da bi upotrebila bojeve nukleane glave protiv njih.Oćigledan je njen trud da podrži Ameriku kao jedinu državu koja treba da dominira celim svetom, i to je lako bilo prezreti, ali je pitanje šta misle građani Engleske.NATO više nema tu koherentnost među svim članicama i eto Engleza koji su Amerikancima desna ruka u svim agresivnim i ničim opravdanim razaranjima država po celom svetu, naročito islamskih država, i sumnjam da razumeju elementarnu razliku između Sunita i Šiota u tim državama.I na kraju, svim tim agresijama upravlja nekolicina abnormalno bogatih ljudi i koncerna.Suština i gola istina je da njima ni ISIL ne smeta ako njihovi imperijalistički ciljevi nisu ugroženi.

  14. Savet
    Gospodine Vučeliću! Za danas sam potrošil svoju moguću penzionersku energiju, da bi mogla da nastavim sa pisanjem.
    Savetujemda ne osnivate tu svoju Akademiju mržnje nego preporučite našim prosvetarima da u školsku lektiru uvedu Borisava Pekića, koji kaže da Englezi ne uče svoju školsku decu da su oni, Englezi bogata zemlja. Uče ih gde u svetu postoje bogatstva, rudna ili bilo, koje vrste da bi kad odrastu znali gde da odu i donesu ta bogatstva u svoju zemlju!
    Sadržaj vaše “Akademije mržnje” nije obuhvatio okolne narode koji su čim se zamuti u Srbiji kretali da ulove nešto za sebe! Znači nisu samo Englezi.

  15. Zbog čega ovaj natod talo brzo zaborablja da je AV doveo Tonija Blera za savetnika, ne tako davno, a gospodin Devenporta je bio redovan posetrilac svih skupštinskih sednica, reklo bi se više nego i svi naši poslanivii navodno nam pojašnjavati šta je za nas najbolje ukoliko želimo ulazak u EU.Jedno je govorio, drugo mislio i treće radio i sve je to znao AV ali ništa nije preduzeo konkretno da skupštinke delegate, bar po odborima upozori ljude takvog čoveka i da koliko je to moguće spreči njegovo delovanje.Čak mu je bilo dozvoljeno da prisustvuje zatvorenim sednicama i da obmanjuje poslanike njegovim “dobronamernim “savetima.Naravno, da tu velikog udela ima opzicija, kao i mnoštvo nevladinih otganicacija.Pored toga ne mali broj intelektualne elite se iz samo ličnih intressa proklanjaju Englezima i država mada sve to zna ničim ne sprečava takvo delovanje.Drugim rečima, Srbi uvek čine sebi veće zlo od onijh koji nam nikada nisu želeli dobro, a kamolo nam pružati bilo kakvu iskrenu pomoć, ili bar da nas tretitaju kao dostojan narod i državu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *