ИМА ДА ВАС НЕМА

Милорад Вучелић / главни уредник

Ако преживим овај рат основаћу на Београдском универзитету катедру за мржњу према Енглезима.“

Има мноштво ратова и данас, има их и у припреми на Балкану, и није лако, нити ће бити лако преживети те ратове, па би тако било и савремених повода за тешке исказе сличне поменутом. Наведене речи изговорио је иначе познати српски адвокат и књижевник Драгиша Васић у току Другог светског рата. Драгиша Васић, као што је познато, није преживео тај рат, али је значај ових речи сачувао своју пуну актуелност.

Нема боље потврде за то од резолуције о Сребреници коју би на предлог Велике Британије 7. јула требало да усвоји Савет безбедности УН. О томе се читаоци „Печата“ могу исцрпно и аргументовано обавестити и упутити читајући текст Николе Врзића „Политичка вредност мезарја у Поточарима“.

За нешто боље познаваоце енглеске политике на Балкану изненађење је само директна бруталност овог њиховог наступа, јер они су увек до сада овде деловали паклено али перфидно и подмукло. О енглеској свирепости на њиховом острву и на другим континентима читаоци се могу подробније обавестити у тексту Филипа Родића „Империја се не извињава“ у овом броју „Печата“.

[restrictedarea]

Сажето и народски речено ова резолуција о Сребреници упућена Србији, Републици Српској и српском народу гласи: Има да вас нема! А свако њено прихватање и бенигно описивање с наше стране може се лако прочитати као исказ: Прихватамо, има да нас нема!

Ако неко овде ових дана уопште мисли да је Србија држава а не пуста ливада или пуко поље кукавеља и кукоља морао би да зна да је Народна скупштина Републике Србије 31. марта 2010. донела Декларацију о осуди злочина у Сребреници, а 14. октобра Декларацију о осуди злочина учињених над припадницима српског народа и грађанима Србије и да су то два општеобавезујућа документа за свакога ко се бави политиком а посебно за све оне који врше власт. Предложена енглеска резолуција је у директној супротности са ова два документа и нико нема право да се погађа око њеног прихватања или неприхватања. У држави која држи до свог легалитета тиме би се прича завршила и тако се мора завршити и у Србији, уколико је она уопште држава. Намерно не помињемо легитимитет јер би било која српска власт, ако прихвати овакав документ, постала нелегитимна.

У одсуству познања шта је национално, демократско и државно обавезно се одвија мучна дискусија појединих политичара које би, да не морамо да се придржавамо нама тако драгих правила политичке коректности, с пуним правом назвали бедницима. Тако једни говоре како је јако лоше што Србија није радила на поправљању овог документа као да се овакав ђавољи папир и наум уопште може поправити, а све то баш као да је у овом случају реч о некаквој редактури или корекцији. Када би се, злурадо, спуштали на њихов (низак) ниво разматрања, могли бисмо се запитати шта у Лондону уопште ради чувени Огњен Прибићевић који нам се на главу био попео својим аналитичким наклапањима. И то свакодневно и са више телевизија а тамо ни да писне. За реч се јављају и они који су директно криви што су уз спонзорство ЕУ прихватили да Генералној скупштини УН, где су већ имали већину, предложе промењени документ у којем се из текста и преамбуле избацује Резолуција 1244. Савета безбедности о Косову. Јављају се и они који су намерно, уз исто спонзорство, поставили лоше а и погрешно формулисано питање Међународном суду правде у Хагу и то о косовској сецесији. Ту су они или исти ти који су изричито тражили од Русије да прихвати да снаге КФОР-а на Косову смени Еулекс. Свима њима није спорна суштина и прави смисао па и текст предложене свирепе енглеске резолуције али им је жао што ту нешто и они нису присолили или што у све није био укључен чувени „српски кокус“ у Америци. Колико им је блиска британска резолуција и насилно именовање масовног убијања у Сребреници види се и по томе што се спремају да легну међу  7 000 становника Србије 11. јула у организацији специјалних западних служби под фирмом неке невладине организације.

До сада смо у Србији имали самоименоване десничаре који желе да шене, клањају и клече, а сада добијамо и тобожње левичаре који су спремни  не само да леже него да и попут правих гмазова наставе да пузе.

Углавном, ни у политичком животу ни у медијима нема отвореног и директног супротстављања и противљења оваквом пакленом документу. Нарочито не од рестлова жутог картела који себе назива опозицијом. Само се пребројава колико је пута поменута реч геноцид. Ни министри који се оглашавају не смеју реч неслагања да кажу. Чекају Александра Вучића који ће се тек дан по закључењу нашег недељника огласити и бираним или небираним речима одбити да прихвати овакву британску резолуцију. Нама само остаје да пратећи приче о нашим бројним пријатељима на Западу закључимо да Србији када има овакве пријатеље непријатељи нису  потребни. До сада у историји није било случаја у којем се пријатељство доказивало подизањем високог и вишекилометарског зида као што је то намерила да учини Мађарска, и резолуцијама попут ове о којој говоримо.

У овом по Србе затирућем документу неколико пута се помиње и реч помирење. Да су балкански политичари и наумили да се споразумеју и помире, пријатељи из ЕУ то не би и неће дозволити. Предложиће три резолуције и у америчком Конгресу и у УН и у Европском парламенту, тешко ће криминализовати Србе, Бакиру неће дозволити да због ухапшеног Насера Орића прими у посету Томислава Николића, осујетиће најгорим претњама Вучићу да евентуално дође у Сребреницу, а ионако претешки дијалог Београда и Приштине оптеретиће напрасним признавањем српских потерница. Хапсећи Рамуша Харадинаја, истовремено ће вербално одавати српским властима признање на спроведеним реформама, чиниће све да се осујети могући економски бољитак и тражити да прихватимо чланство Косова у УН што Русија изричито одбија да прихвати хтели ми то или не. Имајући у виду оно што се дешава у Македонији, чини се све да се Србија а и Балкан потпуно дестабилизују. Не пада овима са Запада ни на крај памети било какво помирење или стабилност а још мање некаква ЕУ интеграција. Ако се од те болести веровања у њихове добре намере на време не излечимо још теже ћемо оболети и оздрављење ће бити још неизвесније. У сврху спасавања ваља под хитно нешто учинити на формирању оне катедре Драгише Васића.

Упорно се калкулише и улогом Русије и њеним могућим ветом у Савету безбедности, и разматрањем да ли ће Србија и од Русије и од Кине то тражити. Тражила Србија, не тражила (а требало би да својим неслагањем то тражи) Русија ће овакав документ из најпринципијелнијих разлога одбити. Када и ако нас не буде, Русија неће моћи да нас подржи јер неће имати кога… али будући да нас има и да ће нас и те како бити, подршка неће изостати.

Када би нас неко поштено подстакао на напор да анализирамо своју ситуацију и извршимо објективни увид у стање наше нације, вероватно бисмо дошли до суморних закључака. Онда не можемо да се чудом начудимо зашто нас толико малтретирају и злостављају и ко у нама може да види било какву опасност. Не вреди и не помаже ниједно рационално објашњење. Једино што нам се намеће као непобитан закључак јесте то да смо ми – Срби ипак, и поред свега, и упркос београдској медијској и политички фаворизованој интелектуалној елити, још увек  и заправо – непокорен народ.

[/restrictedarea]

17 коментара

 1. Мржња је потребна против – зла а не против људи… Злотворе треба сажаљевати, јер, када испуне допуштену им `меру`, следи им казна и поука – за све, на какву нису `рачунали` нити о њој сањали ? Правично би било да обмањивачи буду – обманути, тако да се покаже ништавност њихове перфидности ?
  А оно што неће признати јесте, да зазиру од српске `непредвидивости` и то, веома… ?!

 2. Алал Вера Вучела за коментар у Печату “Има да вас нема”. Здушно бих подржао формирање Катедре Драгише Васића за мржњу према Енглезима, коју помињете у коментарима. Код мене се већ накупило доста мржње према Енглезима, али бих радо био полазник курса на катедри јер мислим да Енгклези заслужују пуно више мржње. Спреман сам да и материјално помогнем, од своје скромне пензије, оснивање поменуте катедре. У међувемену, док се катедра не отвори, предлажем да се распише конкурс за пријем полазника за мржњу према Енглезима. Радо ћу се пријавити међу првима.

 3. А тоје она народна!!СПРЕМТЕ СЕ СПРЕМТЕ УСТАНИЦИ СИЛНА ЋЕ БОРБА ДА БУДЕ. Да збацимо лажи НАТО-ИМПЕРИЈЕ и њених ПЕТО КОЛОНАША код Срба. Тоје једино могуће у овој превари ДОС+ЖУТИ КАРТЕЛ+СНС.

 4. Perfidni Albion ostaje ono sto je uvek i bio: bezosecajna krvopija.
  Prilika da mu jos jednom uputim izraze mog iskrenog,dubokog i
  potpunog prezira.Beogradskim Srbima koji se i danas prave Englezi
  nastavljajuci dvovekovnu tradiciju da,kroz obrazovni program, truju
  generacije mitom o “prijateljstvu” i “saveznistvu”,u isti paket pozdrava
  dodajem i izraze besa,zgadjenosti i zaprepascenja sto im je dozvoljeno
  da to rade novcem poreskih obveznika.

 5. Jedan obican kupe u vozu,u njemu 5 persona…tinejdzerka sa babom,studentkinja i grofovski doteran par u sesdesetim godinama.
  ENGLESKA REZIJA!
  Niskobudzetni film moze da pocne.
  Majstori INTRIGA,lazi i prevara…engleski reditelji te drze netremice,da vidis sta ce biti,sta ce se desiti…dok gledas izbezumljenu studentkinju,kako je ova “grofica” izludjuje, grof se pravi lud,tinejdzerka se zacrvenela,nista ne shvata,a njena baba se pravi da spava…
  ENGLESKI FILM…
  Devenport kaze,”nisam razumeo Dacica u vezi JUZNOG PRSTENA”…
  Doduse,i Vucic,kao neki engleski djak,kaze, “nije mi to Dacic rekao…ali ako je istina…”
  Po sistemu,”ENGLEZI,NISAM JA KRIV,MAJKE MI”?!
  I tu pocinje “ENGLESKI ZAPLET”…KO JE KRIV…KO JE KRIV STO SMO NA DOMAK DA OTKRIJEMO DA SU ENGLEZI GLAVNI REZISERI NASE PROPASTI???
  Vucic,Dacic,Rusi…KO JE KRIV…vriste engleski spijuni.
  DOK NAS ENGLEZI IZLUDJUJU NA SVAKOM KORAKU.
  Na “engleski zaplet”,mogu samo da odgovorim “SRPSKIM PASPLETOM”,a to je da,kada bi u zadnjem mestu u Podgrmecu,i ne samo tamo…rekao poslednjoj babi u uglu iza sporeta,da se “nasi u Beogradu samo izvinjavaju,samo popustaju,samo glimoglave,samo savijaju vratove pred svima i svakakvima…”,ta baba bi,bez rezije,BEZ DRAME,spontano i gledajuci u sporet,zdravog razuma,tiho ali JASNO I HIRURSKI PRECIZNO…odgovorila:
  “BOJ SE OVNA,BOJ SE GOVNA”!
  To je “srpski rasplet” ovoga stanja,TO JE TACNA DEFINIICIJA STANJA!
  Cela politika posle rusenja Milosevica,jeste upravo TA POLITIKA…politika koja treba prvo da utera strah u kosti srpskim liderima,a potom i srpskom narodu.
  I USPEVA…
  Od Esdauna do Devenporta,samo u zadnje dve decenije,Englezi rasturaju srpski narod i drzavu,spletkare i intrigare…
  Rasturaju dejtonski sporazum,rasturaju kumanovski sporazum,rasturaju rezoluciju 1244,ali uvode rezoluciju o Srebrenici i proglasavaju Srbe planetarnim zlocincima…
  Sve to uspevaju zahvaljujuci politici “evropskog Beograda”.
  Politika Beograda,nema hrabrosti da sacuva NI JEDNU REVOLUCIJU,NI JEDNU REZOLUCIJU u korist srpskog naroda,za sacuva JEDNU FABRIKU,JEDNU INSTITUCIJU…koja asocira da su tu Srbi postojali ili ziveli…
  Politika “BOJ SE OVNA,BOJ SE GOVNA”,dovodi do toga,da u fudbalu gubis od Lihtenstajna…pored ostale recene,ozbiljne degradacije.
  Sada ce protagonisti TE POLITIKE,da se sepure sa herojima,ORLICIMA…koji su POBEDILI BRAZIL,UPRAVO U FUDBALU!
  Oni koji savijaju glavu,reci ce herojima uzdignute glave,pred TV kamerama:PONOSIMO SE VAMA…
  Oni koji gube od Lihtenstajna,kitice se perjem onih koji pobedjuju Brazil!?
  To ni engleska rezija ne moze da zamisli.
  ILI UPRAVO MOZE…

 6. Превише је грубо написана Енглеска резолуција, несвојствено њима. Биће да је то њихова игра да ови “наши” затрже вето, али да зато потпишу споразум о добро суседским односима са Шиптарима, дају Електропривреду КИМ,телефонски међународни број и остало. Тако да ова власт пред јавношћу испадне патриотска, али ће одрадити све што им Енглези затраже. За Енглезе у дипломатији важи да једно говоре, друго раде, а треће мисле.

 7. Ne znam zašto se ovoliko prašine diglo oko te “rezolucije”.
  Bio sam u Sarajevu cijeli rat. Koliko me pamćenje služi, bilo je stotinjak rezolucija o Bosni.
  Ni jedna se nije poštovala. Rezolucija je ustvari samo neka obična izjava koju niko ne mora da poštuje. I tako će biti i sa ovom engleskom rezolucijom. I ona se neće i ne mora poštovati. To je samo bacanje prašine u oči onih koji gledaju.
  A onih koji “gledaju” ima mnogo. I to su onda razmirice među nama.

  Poštovani gospodine Vučelić, Vaš tekst samo osnažava one kojima prašina ne ide u oči. Zar Engleska, zar kraljevina da bude protiv Srbije? To malo ko može povjerovati. Pitajte princa Karadžorđevića kako Engleska tretira Srbiju.! Kao svoje čedo, eto kako.

  Engleska voli više srbe (pa i hrvate) nego sve ostale narode koji u ovom širem prostoru žive.
  Ali ONA nije mogla očiglednu istinu da sakrije (u ratu su britanski bataljoni špartali duž BiH) i nailazili su na mnoge zločine. Svaki zločin su otkrili i prijavili. Mi danas, ali i od prije, imamo suđenja u Hagu a na osnovu uvida svih stranih posmatrača i prisutnih, pa i engleza. Svi znaju šta je bilo. Svi su vidjeli. Ne može se sakriti.
  Na primjer, u Ahmićima engleski bataljon otkriva nesvakidašnji zločin prema muslimanima. U Mostaru španski bataljon otkriva zločine bez presedana takođe prema muslimanima. Itd.itd.
  Ja znam da englezi i španci vole više srbe nego bosanske muslimane, ali nisu mogli pred tolikom bahatošću ostati smireni.

  Djela se možda mogu prikriti, ali nedjela nikako.

  Ali, evo neka se za Srebrenicu kaže da to nije genocid. Ostaje onda zločin. Za žrtve koje su izgubile svoju djecu, svoje muževe, svoje bliže, nema veze da li je to genocid ili zločin.

  Dakle, srbi kažu da to nije genocid, a onda je to zločin, a meni kao žrtvi, ili majci koja je doživjela ubistvo svog djeteta, svejedno je kako se to zove. Ona nema svog djeteta.

  Gospodine Vučeliću, ne trebate otvarati katedru za mržnju prema englezima, jer oni jako poštuju Srbiju i njene stanovnike.
  Više nego ikog drugog na ovim prostorima.

  • Posto si odlucio da Srbima Engleze predstavis prijateljima,daj JEDAN ARGUMENT,i poverovacu ti.
   U medjuvremenu,nema smisla da ti navedem STO ARGUMENATA protiv tvojih stavova,od engleske uloge u formiranju dve albanske drzave u zadnjih 100 godina,pa do engleske uloge u skoro svim bombardovanjima Srbije,bilo kao lazni saveznik,bilo kao stvarni agresor.
   Ili,da li si cuo za Esdauna,koji je rasturao Dejtonsku Republiku Srpsku i ozbiljne nadleznosti RS prebacio na Sarajevo…pa sada za Devenporta,koji rastura Srbiju?
   Kao da “veli Miralem”,a ne da govori Velimir…
   Nemoj “Velimire” olako zaboravljati srpske zrtve,a bili su zrtve i zlocina I DOKAZANOG GENOCIDA…i ne jedan put u istoriji.
   A ako je moguca rezolucija nebitna,zasto je branis?

   4
   1
 8. Odgovoriti kontrarezolucijom sa pobrojanim zločinima perfidnog Albiona u poslednjih nekoliko vekova.

 9. Elliott Ness Chikago

  VUCELA DODJES NAM KAO LJUTA TRAVA NA LJUTU RANU JEDINE NOVINE ILI REVIJA POLITICKI MAGAZIN KAKO HOCETE ZOVITE KOJE IMAJU REC I RECI IMAJU TEZINU. HVALA VAM U OVIM SUMANITIM VREMENIMA STE SVETLOST NA KRAJU TUNELA ALI MENI OSVETLJAVA CITAV TUNEL POZDRAV VAMA I REDAKCIJI I SVIM SRBIMA KOJIMA JE SRBIJA OTADZBINA.COVEK KOJI JE SA MAMINE SISE ISPAO NA BETON I UDARIO GLAVOM A POSLEDICE JE OSETILA CITAVA SRBIJA TREBA POD HITNO DA SE SMENI I POSALJE NA TRAJNO ZBRINJAVANJE JER SU POSLEDICE STRAHOVITE.

 10. milorad cerović

  Предлажем себе за ванредног професора – предавача
  на катедри ИМА ДА ВАС НЕМА Унизверитета у Београду !
  бесплатно бих младим људима отварао очи
  По принципу : ЧУВАЈТЕ СЕ КУГЕ,ГЛАДИ И ЕНГЛЕЗА !

  Хаџи МИЛОРАД ЦЕРОВИЋ

 11. Gospodine Uredniče Vučeliću Mnogo vam hvala na ovakvom textu.
  Godinama ,delim mišljenja sa ovim ljudima koji svoje komentare pišu
  Ja se bavim sa tom temom laički ,a prošo sam malo i sveta te na tu temu
  gledam kako i drugi narodi stradaju koji im veruju. Da ne ređem sve nevolje i istoriske
  muke našeg naroda zadnji sto godina ,ali mislim da nas kontrolišu i diriguju ,mute i upravljaju još od Njihovog Kralja ričarda lavjeg srca ,a to nije bilo tako davno skoro hiljadu godina . Posedujem dosta literature iz prvog i drugog sv rata ,takođe razni Mučenika koji su uspeli otići iu svet Australiju ,Englesku pa sem imo i nekoliko sagovornika Svi sa mukom i suzama pričaju o njima.Svakom je dozvoljeno da na svoj način gled i komentariše po želji ,a ja sam svoj pogled nato davno video . Oni u svojim kandžama drze ceo svet i držali su i do sada . Svako zlo dolazi otuda Sa tog ostrva sa negativnom energijom. Što se tiče njihove ljubavi , oni vole toliko koliko mogu da opljačkaju i kako koga i kako kad ,a svak na red dođe kad tad. Bukvalno oni ne vole ni sami sebe ,ali im je takvu ulogu Bog odredo ili pa neko drugi . Zato ne nasrćimo na svoj Narod i na pojedine Ljude ,a verujem da su mnogi pod kontrolom specijalnom . Neka obješnjenja se mogu videti u Jovanovom okrovenju . Nek nam Bog pomogne .

  2
  1
 12. Dodao bih da se zna itreba da se zna.Da li bi kralj Petar bežeći od Nemaca ,pobegao u Englesku, da je znao da englezi stoje iza atentata u Marseju i ubistva njegovog oca.Ni mi dugo nismo znali da su nas bombardovali tokom drugog sv.rata zajedno sa nemcima a nama govorili da su nam saveznici.

 13. Sada premijerka Engleske preti Putinu i njegovoj državi da bi upotrebila bojeve nukleane glave protiv njih.Oćigledan je njen trud da podrži Ameriku kao jedinu državu koja treba da dominira celim svetom, i to je lako bilo prezreti, ali je pitanje šta misle građani Engleske.NATO više nema tu koherentnost među svim članicama i eto Engleza koji su Amerikancima desna ruka u svim agresivnim i ničim opravdanim razaranjima država po celom svetu, naročito islamskih država, i sumnjam da razumeju elementarnu razliku između Sunita i Šiota u tim državama.I na kraju, svim tim agresijama upravlja nekolicina abnormalno bogatih ljudi i koncerna.Suština i gola istina je da njima ni ISIL ne smeta ako njihovi imperijalistički ciljevi nisu ugroženi.

 14. Savet
  Gospodine Vučeliću! Za danas sam potrošil svoju moguću penzionersku energiju, da bi mogla da nastavim sa pisanjem.
  Savetujemda ne osnivate tu svoju Akademiju mržnje nego preporučite našim prosvetarima da u školsku lektiru uvedu Borisava Pekića, koji kaže da Englezi ne uče svoju školsku decu da su oni, Englezi bogata zemlja. Uče ih gde u svetu postoje bogatstva, rudna ili bilo, koje vrste da bi kad odrastu znali gde da odu i donesu ta bogatstva u svoju zemlju!
  Sadržaj vaše “Akademije mržnje” nije obuhvatio okolne narode koji su čim se zamuti u Srbiji kretali da ulove nešto za sebe! Znači nisu samo Englezi.

 15. Zbog čega ovaj natod talo brzo zaborablja da je AV doveo Tonija Blera za savetnika, ne tako davno, a gospodin Devenporta je bio redovan posetrilac svih skupštinskih sednica, reklo bi se više nego i svi naši poslanivii navodno nam pojašnjavati šta je za nas najbolje ukoliko želimo ulazak u EU.Jedno je govorio, drugo mislio i treće radio i sve je to znao AV ali ništa nije preduzeo konkretno da skupštinke delegate, bar po odborima upozori ljude takvog čoveka i da koliko je to moguće spreči njegovo delovanje.Čak mu je bilo dozvoljeno da prisustvuje zatvorenim sednicama i da obmanjuje poslanike njegovim “dobronamernim “savetima.Naravno, da tu velikog udela ima opzicija, kao i mnoštvo nevladinih otganicacija.Pored toga ne mali broj intelektualne elite se iz samo ličnih intressa proklanjaju Englezima i država mada sve to zna ničim ne sprečava takvo delovanje.Drugim rečima, Srbi uvek čine sebi veće zlo od onijh koji nam nikada nisu želeli dobro, a kamolo nam pružati bilo kakvu iskrenu pomoć, ili bar da nas tretitaju kao dostojan narod i državu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *