Vučić: Srbija će dobiti visoku ocenu od MMF-a

Srbija će dobiti ne samo prelaznu već veoma visoku ocenu od Međunarodnog monetarnog fonda za trud, rad, posvećenost i rezultate, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Razgovori o struji nastavljaju se i u ponedeljak, a o platama i penzijama u avgustu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa predstavnicima MMF-a, da Međunarodni monetarni fond i te kako priznaje dobre fiskalne rezultate Srbije.

Vučić je rekao da je ukupan deficit do sada 19,3 milijarde dinara, i naglasio da je prošle godine, zaključno sa aprilom, državna kasa bila u minusu 96 milijardi dinara. “Iz toga možete da zaključite koliki smo uspeh napravili”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti sprovođenje programa o kom se dogovorila sa MMF-om sa ne prelaznim nego veoma dobrim ocenama.

“Verujem da ćemo u godinama pred nama biti jedna od najsnažnijih ekonomija u regionu”, rekao je Vučić.

On je naveo da će MMF sledećeg ponedeljka izaći sa procenom privrednog rasta Srbije, koja će, uveren je, sa prvobitno prognoziranih minus jedan, pa minus 0,5, biti pomerena na nula.

Uveren da će Srbija, uprkos merama fiskalne konsolidacije, obezbediti pozitivan rast ove godine, premijer je zaključio da bi to bilo malo čudo, jer su “retki primeri u svetu da neko obezbedi rast uz mere fiskalne konsolidacije”.

Premijer je dodao da je polovina najtežih mera već iza nas, a građani će boljitak moći da osete za šest meseci ili godinu dana.

“Možete da me volite ili da me ne volite, ali ovo su brojevi zbog kojih svako od vas može da se ponosi”, rekao je predsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, deficit Srbije je u prva četiri meseca 2,15 odsto bruto domaćeg proizvoda, što imaju samo četiri zemlje u Evropi.

On je zatražio od građana podršku i razumevanje za teške mere. “Ako ne budemo imali vašu podršku… Ako radnici fabrike koja ništa nije proizvela 20 godina, gde radnici šest meseci nijedan dan nisu otišli na posao – štrajkuju, vi kažete ‘zlikovci im ne daju plate’. Na kraju bismo od vas morali da uzmemo da bismo njima dali”, rekao je Vučić.

Premijer je poručio da mu je cilj da Srbija bude zemlja u kojoj će mladi moći da se zaposle.

Sit sam prolongiranja, neće MMF rešavati naše probleme

Vučić je rekao da će do prve polovine juna Vlada usvojiti kompletan plan restrukturiranja “Elektroprivrede Srbije”.

On je rekao da će Vlada taj posao uraditi zajedno sa MMF-om i Svetskom bankom.

Kroz razgovore sa MMF-om, kako je naveo, zaključeno je da je Vlada preduzela mnogo teških koraka kako bi ozdravila ekonomiju, navodeći da je “prešla težu polovinu”, ali da je ostalo još problema sa kojima mora da se pozabavi, među koje spada i restrukturiranje javnih preduzeća.

Premijer je najavio i plan restrukturiranja Poreske uprave kako bi još jedan deo sive zone bio uveden u legalne tokove.

Vučić je istakao da nije tražio produžetak roka za zaštitu 25 firmi u restrukturiranju od naplate potraživanja poverilaca, jer to smatra “glupom” idejom.

Danas je, kaže, predstavnicima MMF-a rekao da Vlada neće neće tražiti produžetak roka za zaštitu tih firmi, a “ljudi iz MMF-a nisu mogli da veruju”.

“Ne tražimo to jer sam sit prolongiranja”, naglasio je Vučić.

Problemima u tim preduzećima treba da se bavi Vlada i to pojedinačno svakom od tih 25 firmi, a ne da moli MMF da prolongira rokove i tako rešava probleme, objasnio je Vučić.

Ministar privrede Željko Sertić, naime, rekao je juče da ćemo od MMF-a tražiti da se rok za zaštitu 25 firmi od poverilaca produži za godinu-dve.

O platama i penzijama s MMF-om u avgustu

Premijer je najavio da će u avgustu razgovarati s predstavnicima MMF-a o mogućem povećanju plata i penzija.

Kaže da je vrlo ozbiljan kad govori o toj temi, te da ništa nije rekao slučajno, a fiskalni rezultati u prva četiri meseca, koji su daleko bolji od očekivanih, ostavljaju prostor za takve razgovore.

“Mi smo prošle godine u ovo vreme u budžetu imali minus od 70 milijardi dinara, a ove godine je deficit 19 milijardi. To je razlika od 413 miliona evra za četiri meseca”, rekao je Vučić i dodao da najbolje ilustruje koliki je to iznos činjenica da su planirane uštede na platama i penzijama za celu godinu između 310 i 320 miliona evra.

On je poručio da je ta teška mera primenjena zarad zdravog sistema i na kraju zdrave zemlje i istakao da će nam, kad dođe vreme za zaduživanje, biti potrebno manje novca.

“Sada nam je manji deficit pa nam i manje novca treba za njegovo pokrivanje. MMF kaže da je najbolje da nam šeik Muhamed da kredit pod povoljnim uslovima. Da li ću to uspeti da izborim ili ne – to je pitanje. Kako da molim čoveka kad ga ovde napadaju svaki dan”, rekao je Vučić.

Koji pritisak na Jankovića, da li ga je neko smenio?

Premijer Vučić je naglasio da ne postoji pritisak na ombudsmana Sašu Jankovića, a da zaštitnik građana svojim ponašanjem govori mnogo više o sebi nego o onima koje svakodnevno kritikuje.

“Koji pritisak, da li ga je neko smenio? Niko, ćutim kô zaliven”, rekao je Vučić upitan da prokomentariše saopštenje visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koji je izrazio nadu da će se Vlada distancirati od optužbi protiv Jankovića.

Vučić je rekao da će štititi Srbiju i njene institucije, za razliku od, kako je naveo, onih koji se na institucije pozivaju a urušavaju ih.

On je istakao da je pismo porodice ubijenog prijatelja Saše Jankovića, koja, kako je rekao, nema pravo na svoju istinu, bilo cenzurisano u medijima jer ga je objavila samo jedna televizija i jedne novine.

“A zamislite da je iz mog pištolja neko ubijen, šta biste mi vi radili: krv biste mi pili dan i noć, metaforično rečeno”, istakao je Vučić.

Ova vlast nije postavila ni smenila nijednog urednika

Premijer Vučić je rekao da deo medija govori da postoji strašan pritisak, ali je ocenio da su ga sami izmislili i da uživaju u njemu.

“Vodite hajku, a pričate o tome da neko drugi vodi hajku”, rekao je Vučić.

On je podsetio da ova vlast nije smenila ni postavila nijednog urednika i kao primer naveo da je Srpska napredna stranka imala četiri kandidata za generalnog direktora RTS-a, ali da je Upravni odbor izabrao Dragana Bujoševića, prema Vučićevim rečima, novinara bližeg drugoj političkoj opciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *