Vučić: Neka kažu da nema otvaranja poglavlja jer ne dam “Gazivode”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom razgovarati o tome šta je konkretno razlog za neotvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU, poručivši da to sigurno nije zbog Briselskog sporazuma, za koji tvrdi da je naša strana sve implementirala.

Vučić je novinarima u pauzi konferencije Saveta stranih investitora rekao da još nije formirana Zajednica srpskih opština, na čijem formiranju on insistira od početka.

Navodeći da će večeras s Hanom, koji boravi u poseti Beogradu, razgovarati o tome šta je Srbija do sada uradila, premijer je primetio da je sve pitanje dijaloga sa Prištinom, te poručio: “Nemojte da nam kažete da poglavlja nisu otvorena zbog Briselskog sporazuma, šta je to što Srbija iz tog sporazuma nije ispunila”.

“Kažite lepo da je problem u nečem drugom, što nećeš da daš 100 odsto Gazivoda, ja neću da dam. Neka kažu da zbog toga nema otvaranja”, poručio je premijer.

Vučić je rekao i da je Beograd nudio 50-50 odsto odnos vlasništva, ali da Priština to nije prihvatila, dodajući da je iz Briselskog sporazuma ostalo šest od 15 tačaka i ponovio da se one tiču ZSO.

“Ako nekome hoće da uzmu sto odsto Gazivode, neka nađu drugog premijera. Ja to neću da potpišem”, rekao je Vucicć.

“Uradili smo i ono što je najteže za Srbiju, a to je plan o pravosuđu. I to smo potpisali”, poručio je Vučić.

Premijer je rekao da očekuje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU najkasnije u septembru, da će se boriti da to bude u junu, ali da, naravno, to ne može da garantuje.

“Vi znate da sam ja pesimističan čovek i očekujem da to bude najkasnije u septembru, nadam se u junu, a možda ne bude ni tad”, rekao je Vučić.

Upitan da li je očekivao ranije otvaranje pregovora o poglavljima, Vučić je odgovorio potvrdno, ali i naveo da je očekivao bolji odnos prema Srbiji jer je u celom regionu preduzela najteže ekonomske mere, a sa druge strane bila i stub političke stabilnosti regiona.

“Nisam siguran da je Srbija dobila poštovanje koje smatram da zaslužuje, ali to ne menja moj odnos, jer smatram da je put u EU jedini ozbiljan put i strateški put za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Vučić uveren da Srbija izlazi iz recesije u ovoj godini 

Premijer Aleksandar Vučić uveren je da će Srbija u ovoj godini izaći iz recesije, a da će u 2016. biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu.

Rekao je da bi, ako ne računamo kamate koje smo morali da plaćamo u prethodnom periodu, Srbija posle dugo godina mogla imati suficit u budžetu.

“Ako izbacimo plaćanje kamata u prva četiri meseca, budžet je u suficitu 32,4 milijarde dinara”, rekao je Vučić.

Podsetio je i da su procene kretanja bruto domaćeg proizvoda prvo bile minus jedan, te minus 0,5, a on je uveren da će BDP na kraju godine biti bar nula.

“Nećemo biti u recesiji, uveren sam da ćemo iz nje izaći već 2015. godine, a da će u 2016. godini Srbija biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu”, naveo je Vučić.

Premijer je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi program sa MMF-om jer je to dobro za našu zemlju.

“Ostavljamo Jankovića da radi kako hoće”

Povodom sukoba zaštitnika građana Saše Jankovića i ministra odbrane Bratislava Gašića, premijer kaže da je “Janković, izgleda, u sukobu sa svima”, ali i dodao da će ga oni ostaviti da radi i ponaša se kako hoće.

“Nisam pogrešio, izgleda da je u sukobu sa svima, ali što se mene tiče, mi ga ostavljamo da radi i da se ponaša kako god hoće, jer ja stvarno mislim da svakog dana, što više aktivnosti ima, da sve više i sve bolje govori o sebi”, rekao je Vučić.

Premijer je dodao i da taj slučaj više neće da komentariše, a na pitanje šta se juče desilo između Gašića i Jankovića, rekao je: “Ništa”.

“Znam šta se desilo, ništa se nije desilo. Ovaj njemu rekao: ‘Evo ti Gojković’. Ovaj njemu kaže: ‘Našao si papire’, ovaj treći viče: ‘Nisi našao papire’. I sad od mene tražite da to objašnjavam”, rekao je premijer.

5 komentara

  1. Ma ko njega pita za sta,samo mu kazu sta da radi

  2. Ne dam vise od 50% “Gazivoda”!Opa! Znaci li to da je KIM ,fakticki,sveden
    na tu polovinu vestackog jezera?A sa cime ce je Kancelar braniti?
    Lici pomalo na:”Zivot damo ,Trst ne damo”!S tim sto je Broz imao vojsku
    I bar nesto pokusao.Rezultat ovakvih poklica vec znamo,ali cutimo.
    Jer,danas je srpski cutati o sramotnoj predaji srca i duse Srbije.

  3. Gazivode čijesu? Nije to privatno vlasništvo porodice Vučić toje vlasništvo države Srbije i sva dobra koja se nalaze na prostoru KOSMETA nesmeju biti data ili prodata jaj prostor je KRVLJU srpskom natopljen reke koje izviru i protiču su suze SRPSKOG NARODA preobraženi Vučiću. Nije tvoje da deliš ako nemožeš da braniš daj onima koji su sposobni da brane sve štoje srpsko. NEZABORAVI!!!

  4. kada se davao doprinos za vodosnabdevanje, puteve i sta vec(i koliko vec) srbi su ucestvovali. siptari n i k a d a !!!!
    naravno, sada je pravedno da njima s v e pripadne jer je u ime sloge, bratstva i jedinstva cutano..iako se dobro znalo da oni (siptari) ubacuju cevi i koriste vodu iz gazivoda za npr.navodnjavanje svojih basta. sto da ne, dzabe su dobili.
    i, sada dzave dobijaju.zasto? pa zato sto smo mi, srbi od usta odvajali i davali da nam bude bolje.
    jel to davao vucic, nikolic djuric, vulin….ne! Nije…
    e, zato tako lako potpisuje i za pravosudje, jarinje…i sve ostalo. niti je on, niti je njegova porodica dusom (i grobovima)najvoljenijih vezana za ovo tlo, niti ima u rukama(i peru kojim potpisuje)boziju volju i promisao da to cini…
    parolaske reci tipa: ne dam gazivode (pa se brzebolje ispravi -ne dam pola gazivoda) ne pije vodu.ne kod nas !
    doduse , da budemo iskreni, mozda bi i mi , ako bi nam trazili, dali potpis za neko tamo nevesinjsko jezero ili bosanksu padinu…ipak, ne verujem…djavolja rabota je ciniti zlo i u plemenitoj nameri….

  5. zašto se ustručavaju da kažu istinu u slučaju gojković,koji to lobi čuva fotelju saše jankovića,meni je neprijatno i da ga imenujem.parada ponosa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *