Вучић: Нека кажу да нема отварања поглавља јер не дам “Газиводе”

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће са комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом разговарати о томе шта је конкретно разлог за неотварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, поручивши да то сигурно није због Бриселског споразума, за који тврди да је наша страна све имплементирала.

Вучић је новинарима у паузи конференције Савета страних инвеститора рекао да још није формирана Заједница српских општина, на чијем формирању он инсистира од почетка.

Наводећи да ће вечерас с Ханом, који борави у посети Београду, разговарати о томе шта је Србија до сада урадила, премијер је приметио да је све питање дијалога са Приштином, те поручио: “Немојте да нам кажете да поглавља нису отворена због Бриселског споразума, шта је то што Србија из тог споразума није испунила”.

“Кажите лепо да је проблем у нечем другом, што нећеш да даш 100 одсто Газивода, ја нећу да дам. Нека кажу да због тога нема отварања”, поручио је премијер.

Вучић је рекао и да је Београд нудио 50-50 одсто однос власништва, али да Приштина то није прихватила, додајући да је из Бриселског споразума остало шест од 15 тачака и поновио да се оне тичу ЗСО.

“Ако некоме хоће да узму сто одсто Газиводе, нека нађу другог премијера. Jа то нећу да потпишем”, рекао је Вуцицћ.

“Урадили смо и оно што је најтеже за Србију, а то је план о правосуђу. И то смо потписали”, поручио је Вучић.

Премијер је рекао да очекује отварање поглавља у преговорима са ЕУ најкасније у септембру, да ће се борити да то буде у јуну, али да, наравно, то не може да гарантује.

“Ви знате да сам ја песимистичан човек и очекујем да то буде најкасније у септембру, надам се у јуну, а можда не буде ни тад”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је очекивао раније отварање преговора о поглављима, Вучић је одговорио потврдно, али и навео да је очекивао бољи однос према Србији јер је у целом региону предузела најтеже економске мере, а са друге стране била и стуб политичке стабилности региона.

“Нисам сигуран да је Србија добила поштовање које сматрам да заслужује, али то не мења мој однос, јер сматрам да је пут у ЕУ једини озбиљан пут и стратешки пут за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Вучић уверен да Србија излази из рецесије у овој години 

Премијер Александар Вучић уверен је да ће Србија у овој години изаћи из рецесије, а да ће у 2016. бити једна од најуспешнијих земаља у региону.

Рекао је да би, ако не рачунамо камате које смо морали да плаћамо у претходном периоду, Србија после дуго година могла имати суфицит у буџету.

“Ако избацимо плаћање камата у прва четири месеца, буџет је у суфициту 32,4 милијарде динара”, рекао је Вучић.

Подсетио је и да су процене кретања бруто домаћег производа прво биле минус један, те минус 0,5, а он је уверен да ће БДП на крају године бити бар нула.

“Нећемо бити у рецесији, уверен сам да ћемо из ње изаћи већ 2015. године, а да ће у 2016. години Србија бити једна од најуспешнијих земаља у региону”, навео је Вучић.

Премијер је нагласио да ће Влада Србије наставити да спроводи програм са ММФ-ом јер је то добро за нашу земљу.

“Остављамо Јанковића да ради како хоће”

Поводом сукоба заштитника грађана Саше Јанковића и министра одбране Братислава Гашића, премијер каже да је “Јанковић, изгледа, у сукобу са свима”, али и додао да ће га они оставити да ради и понаша се како хоће.

“Нисам погрешио, изгледа да је у сукобу са свима, али што се мене тиче, ми га остављамо да ради и да се понаша како год хоће, јер ја стварно мислим да сваког дана, што више активности има, да све више и све боље говори о себи”, рекао је Вучић.

Премијер је додао и да тај случај више неће да коментарише, а на питање шта се јуче десило између Гашића и Јанковића, рекао је: “Ништа”.

“Знам шта се десило, ништа се није десило. Овај њему рекао: ‘Ево ти Гојковић’. Овај њему каже: ‘Нашао си папире’, овај трећи виче: ‘Ниси нашао папире’. И сад од мене тражите да то објашњавам”, рекао је премијер.

5 коментара

 1. Ma ko njega pita za sta,samo mu kazu sta da radi

 2. Ne dam vise od 50% “Gazivoda”!Opa! Znaci li to da je KIM ,fakticki,sveden
  na tu polovinu vestackog jezera?A sa cime ce je Kancelar braniti?
  Lici pomalo na:”Zivot damo ,Trst ne damo”!S tim sto je Broz imao vojsku
  I bar nesto pokusao.Rezultat ovakvih poklica vec znamo,ali cutimo.
  Jer,danas je srpski cutati o sramotnoj predaji srca i duse Srbije.

 3. Газиводе чијесу? Није то приватно власништво породице Вучић тоје власништво државе Србије и сва добра која се налазе на простору КОСМЕТА несмеју бити дата или продата јај простор је КРВЉУ српском натопљен реке које извиру и протичу су сузе СРПСКОГ НАРОДА преображени Вучићу. Није твоје да делиш ако неможеш да браниш дај онима који су способни да бране све штоје српско. НЕЗАБОРАВИ!!!

 4. kada se davao doprinos za vodosnabdevanje, puteve i sta vec(i koliko vec) srbi su ucestvovali. siptari n i k a d a !!!!
  naravno, sada je pravedno da njima s v e pripadne jer je u ime sloge, bratstva i jedinstva cutano..iako se dobro znalo da oni (siptari) ubacuju cevi i koriste vodu iz gazivoda za npr.navodnjavanje svojih basta. sto da ne, dzabe su dobili.
  i, sada dzave dobijaju.zasto? pa zato sto smo mi, srbi od usta odvajali i davali da nam bude bolje.
  jel to davao vucic, nikolic djuric, vulin….ne! Nije…
  e, zato tako lako potpisuje i za pravosudje, jarinje…i sve ostalo. niti je on, niti je njegova porodica dusom (i grobovima)najvoljenijih vezana za ovo tlo, niti ima u rukama(i peru kojim potpisuje)boziju volju i promisao da to cini…
  parolaske reci tipa: ne dam gazivode (pa se brzebolje ispravi -ne dam pola gazivoda) ne pije vodu.ne kod nas !
  doduse , da budemo iskreni, mozda bi i mi , ako bi nam trazili, dali potpis za neko tamo nevesinjsko jezero ili bosanksu padinu…ipak, ne verujem…djavolja rabota je ciniti zlo i u plemenitoj nameri….

 5. zašto se ustručavaju da kažu istinu u slučaju gojković,koji to lobi čuva fotelju saše jankovića,meni je neprijatno i da ga imenujem.parada ponosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *