Britanija broji glasove, konzervativci vode

Završeni parlamentarni izbori u Brotaniji. Prema podacima izlaznih anketa, Konzervativna partija Dejvida Kamerona osvojila je 316 mesta u parlamentu, dok su laburisti Eda Milibanda dobili 239 mesta.

Britanci su u četvrtak birali sastav Donjeg doma parlamenta. Zvaničnici iz Konzervativne partije, na osnovu izlaznih anketa, saopštavaju da su osvojili izbore.

Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj ekonomiji sveta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Aktuelni premijer Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju “na putu ka svetlijoj budućnosti”, dok se Miliband zalaže za “vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude”. Lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi “stabilnost i pristojan životni standard”, prenosi Bi-Bi-Si.

Dva vodeća takmaca, Kameron i Miliband, u predizbornoj ofanzivi igrali su na različite karte – dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je sprečavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe.

Izbori u Britaniji mogli bi biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija, uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu, brzo postala glavni fokus predizborne kampanje.

Jedan komentar

  1. torijevci `profitirali` od (škotskih) nacionalista ? A `liberali` postaju `višak`, jer su svi manje ili više – `liberali` ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *