Британија броји гласове, конзервативци воде

Завршени парламентарни избори у Бротанији. Према подацима излазних анкета, Конзервативна партија Дејвида Камерона освојила је 316 места у парламенту, док су лабуристи Еда Милибанда добили 239 места.

Британци су у четвртак бирали састав Доњег дома парламента. Званичници из Конзервативне партије, на основу излазних анкета, саопштавају да су освојили изборе.

Од исхода гласања на општим изборима за 56. парламент у петој економији света могло би да зависи да ли ће Британија напустити Европску унију и да ли ће Шкотска поново покренути питање независности.

Актуелни премијер Камерон обећава Британцима да ће задржати земљу “на путу ка светлијој будућности”, док се Милибанд залаже за “владу која ће на прво место ставити радне људе”. Лидер трећег по реду фаворита, Либерално-демократске странке, Ник Клег нуди “стабилност и пристојан животни стандард”, преноси Би-Би-Си.

Два водећа такмаца, Камерон и Милибанд, у предизборној офанзиви играли су на различите карте – док се Конзервативна партија фокусира на смањење пореза, главни адут Лабуристичке партије је спречавање приватизације Националне здравствене службе.

Избори у Британији могли би бити и својеврсни референдум о штедњи, пошто је економија, уз питање да ли људи сматрају да се крећу у добром правцу, брзо постала главни фокус предизборне кампање.

Један коментар

  1. торијевци `профитирали` од (шкотских) националиста ? А `либерали` постају `вишак`, јер су сви мање или више – `либерали` ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *