Američki lažni rat

VAŠINGTON I ISLAMSKA DRŽAVA

Piše Filip Rodić
Iako čista logika i analiza odavno već ukazuju da je Islamska država proizvod politike SAD i njihovih saveznika, upravo objavljena dokumenta Pentagona s kojih je skinuta oznaka tajnosti jasan su dokaz i javno priznanje da je ovo činjenica, a ne više samo plod razumnog zaključivanja. Dakle, Islamska država jeste američka tvorevina

SAD i njihovi saveznici sada se trude da sebe prikažu kao beskompromisne borce protiv jednog od najvećih zala koje je zadesilo ljudski rod u čitavoj njegovoj istoriji. Istina je, međutim, ne samo da su ti isti akteri pomagali i stvorili ovu pošast nego i da je rat koji protiv nje vode lažan i samo propagandni potez. Kao što je „Pečat“ već pisao, Vašington već više od tri decenije finansira i na druge načine pomaže uglavnom saudijske marionete koje obavljaju njegov prljavi posao širom sveta. Iako je ova saradnja sa ekstremnim muslimanskim grupama započeta praktično odmah posle Drugog svetskog rata sa Muslimanskom braćom, ona je potpuno jasna postala osamdesetih godina u Avganistanu, tokom borbe protiv Sovjeta. SAD su od osamdesetih otvoreno podržavale mudžahedine, koji su se transformisali u talibane, iz njih se rodila Al Kaida, koja je mutirala u Islamsku državu.

SLUČAJNO PRIZNANJE Američka nevladina organizacija „Džudišal voč“ je, tragajući za dokumentima koji bi dokazali američku direktnu ili indirektnu umešanost u napad na američko diplomatsko predstavništvo u Bengaziju septembra 2012, došla u posed više od stotinu stranica tajnih dokumenata Stejt departmenta i Ministarstva odbrane koji dokazuju ne samo da su institucije u Vašingtonu znale da je ovaj napad pripreman deset dana ranije nego i da su svesno pomagale stvaranje i funkcionisanje Islamske države. Među dokumentima koje je ova organizacija dobila na osnovu sudske odluke u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja, nalazi se i dokument Vojne obaveštajne službe od 12. avgusta 2012. koji, ako se pažljivije pročita, pokazuje da su SAD sve vreme bile svesne da u borbi protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara Asada podržavaju ekstremističke islamske grupe, uključujući i Islamsku državu. Na trećoj strani ovog, najvećim delom cenzurisanog dokumenta, u okviru opisa „opšte situacije“ navodi se: „Na unutrašnjem planu, događaji poprimaju jasan verski pravac. Salafisti, Muslimansko bratstvo i Al Kaida u Iraku su glavne pokretačke sile pobune u Siriji. Zapad, zalivske zemlje i Turska podržavaju opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podržavaju režim.“ Nešto dalje, u delu koji se bavi Al Kaidom u Iraku, američki vojni obaveštajci pišu: „Al Kaida u Iraku je od početka podržavala sirijsku opoziciju, i ideološki i medijski. Al Kaida u Iraku je izrazila svoje protivljenje Asadovoj vlasti jer je smatra sektaškom i neprijateljskom prema sunitima. Al Kaida u Iraku je izvela više operacija u nekoliko sirijskih gradova pod imenom Al Nusra front. Al Kaida u Iraku je, putem portparola Islamske države u Iraku, Abu Muhameda al Adnanija, sirijski režim proglasila šiitskom prethodnicom koja je objavila rat sunitima. Pored ovoga, poziva iračke sunite, pre svega plemena u pograničnom pojasu sa Sirijom, na rat protiv sirijskog režima i smatraju ga neverničkim režimom jer podržava neverničku partiju Hezbolah i druge otpadničke režime poput iračkog i iranskog.“ Zašto su ovi delovi dokumenta važni? Zato što jasno i nedvosmisleno pokazuju da je Vašington od početka svestan da su pobunu protiv Asada oduvek predvodili ekstremni islamski teroristi, te da se ne radi o nekoj borbi za slobodu i demokratiju, nego o „čisto verskom“ sukobu koji nadilazi nacionalne granice jedne zemlje. Takođe, ovim se negira zapadni politički i medijski narativ prema kojem u Siriji postoje „umereni pobunjenici“.

[restrictedarea]

Na svojoj petoj stranici, dokument poprima izuzetno proročki karakter, ali je i malo nesmotren: „Kako se situacija bude odvijala, moguće je javno proglašenje ili praktično uspostavljanje salafističkog emirata na istoku Sirije, a to je tačno ono što sile koje podržavaju opoziciju žele, kako bi se izolovao sirijski režim. (…) Islamska država u Iraku mogla bi, ujedinjenjem sa drugim terorističkim organizacijama, proglasiti Islamsku državu.“ Podsećanja radi, Islamska država proglašena je 29. juna 2014, a američki obaveštajci su još dve godine ranije ne samo predviđali njeno formiranje nego su „pogodili“ i tačno kako će se zvati. Sada imamo postavljene sve elemente za vrlo zanimljivu jednačinu. Pobunjenike u Siriji podržavaju Zapad, zalivske zemlje i Turska. Sile koje podržavaju pobunjenike žele stvaranje salafističkog, odnosno vahabijskog emirata na istoku Sirije. Islamska država je salafistički emirat čiji jedan deo čini i istočni deo Sirije. Rezultat ove jednačine je nedvosmislen i samo potvrđuje ranije procene da su ovo zlo iz svojih sebičnih interesa stvorili SAD i njeni saveznici. Štaviše, ovaj dokument pokazuje da iako su predvideli da bi pomoć „sirijskoj opoziciji“, koja je uključivala i Al Kaidu u Iraku, mogla voditi do rađanja Islamske države, nema nikakvih naznaka da se Vašington pita da li bi trebalo promeniti politiku prema sirijskim pobunjenicima. Naprotiv, stvaranje „salafističkog emirata“ je poželjan rezultat.

NASTAVAK POMOĆI DRUGIM SREDSTVIMA Podstaknut ovim otkrićima, britanski istraživački novinar Nafiz Ahmed postavio je pitanje britanskoj vladi o ovoj strategiji, kao i da li je moguće da ona učestvuje u ovome. Odgovor koji je dobio od portparola Forin ofisa glasio je: „Al Kaida i Islamska država su zabranjene terorističke organizacije. Velika Britanija se protivi svim oblicima terorizma. Al Kaida, Islamska država i njihovi saveznici predstavljaju direktnu pretnju po britansku nacionalnu bezbednost. Mi smo deo vojne i političke koalicije koja ima za cilj da porazi Islamsku državu u Iraku i Siriji i sa svojim međunarodnim partnerima radimo na suprotstavljanju pretnji Al Kaide i drugih terorističkih grupa u tom regionu. U Siriji smo oduvek podržavali umerene opozicione grupe koje se suprotstavljaju Asadovoj tiraniji i brutalnosti ekstremista.“ Tačno, Britanija, SAD i druge zemlje povele su vojne operacije protiv Islamske države pošto je ona ojačala i postala ozbiljna pretnja po region. Moguće je stoga, da iako su američki obaveštajci predviđali i podržavali stvaranje „salafističkog emirata“, nisu znali u šta će to prerasti i kada su videli šta se izrodilo iz njihovog projekta za obaranje Asada, Vašington i drugi su preduzeli sve što je u njihovoj moći da se sa tim zlom izbore, uključujući i vazdušne udare koji su započeti avgusta 2014. Cela situacija, međutim, ukazuje da se ovde radi o lažnom ratu čiji je cilj zamazivanje očiju i stvaranje privida da se Vašington bori protiv islamista.

Za sada na to ukazuju samo posredna zapažanja, ali do objavljivanja ovih dokumenata američkog Ministarstva odbrane mnogi su i navode o tome da su SAD stvorile i podržavale Islamsku državu svrstavali u „teorije zavere“. Dok na ovaj ili onaj način ne ispliva neki dokument koji će potvrditi i sumnje u istinitost rata protiv Islamske države, ostaje nam samo da sledimo logiku i sklapamo kockice koje govore da ju Vašington i dalje podržava. Dok koalicija koju predvode SAD zvanično bombarduje položaje Islamske države, vazduhoplovi koalicije tajno islamske ekstremiste snabdevaju oružjem. Jedan od komandanata iračkih snaga koje se bore protiv ove organizacije rekao je krajem marta da su prisluškivanjem islamskih ekstremista potvrđeni navodi da im američki avioni dostavljaju pomoć u hrani i oružju, te da je njihova komunikacija sa američkom vojskom „redovna“. Tokom poslednjih meseci pojavili su se mnogi slični izveštaji iračkih zvaničnika, uključujući i navode o obaranju zapadnih aviona i helikoptera koji su Islamskoj državi doturali zalihe. Tako je u februaru ove godine irački zvaničnik Džafar al-Džaberi rekao da su mnogi svedoci u iračkim provincijama Al-Havidža i Kirkuk videli američke avione kako izbacuju pakete za islamske teroriste. Šef Nacionalnog komiteta za bezbednost i odbranu iračkog parlamenta Hakim al-Zameli rekao je u januaru da su koalicioni avioni dopremali pomoć borcima Islamske države u provincijama Salahudin, Al-Anbar i Dijala, te da su teroristi najvećim delom zahvaljujući njima opstali u Iraku. „Postoje dokazi da koalicija koju predvode SAD pomaže teroristima Islamske države“, rekao je on, dodajući da se u isporukama nalazi i vrlo napredno oružje, uključujući i protivavionske rakete. Poslanik iračkog parlamenta Madžid al-Garavi rekao je da SAD i međunarodna koalicija „nisu ozbiljni u borbi protiv Islamske države, jer imaju tehnološku moć da lociraju prisustvo njenih boraca i unište ih u roku od mesec dana“. U nekoliko slučajeva, kada je bilo nesumnjivo dokazano da je američko oružje dopremljeno borcima IS, Vašington je tvrdio da je došlo do greške i da je oružje bilo namenjeno kurdskim borcima protiv nje.

Brigadni general iranske vojske Masud Džazajeri rekao je, međutim, da SAD imaju sve neophodne obaveštajne podatke o lokacijama na kojima se nalaze borci Islamske države, te da njihovi navodi o grešci prosto ne stoje. Pored ovoga, irački borci tvrdili su u više navrata da su obarali koalicione letelice koje su prenosile opremu za borce Islamske države. Poslednji put to je bilo u martu ove godine, kada su tvrdili da su oborili jedan američki helikopter tipa „činuk“, pored kojeg su se irački borci i slikali, te da su u provinciji Al-Anbar oborena dva britanska aviona koja su prenosila zalihe teroristima.

Slične optužbe ranije ovog meseca u govoru na Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji izneo je i šef ruske Vojne obaveštajne službe GRU, general Igor Sergun, koji je rekao da je Islamska država stvorena zahvaljujući vojnoj i finansijskoj pomoći SAD i njihovih saveznika. „Često se dešava da akcije Vašingtona i Zapada uopšte u raznim delovima sveta doprinesu stvaranju ozbiljnih problema, uključujući i trgovinu drogom, verski ekstremizam i terorizam, posle čega Vašington herojski mobiliše međunarodnu zajednicu kako bi neutralisao probleme“, rekao je Sergun u svom nastupu, što je prava retkost kada je GRU u pitanju. U slučaju Islamske države „herojska mobilizacija međunarodne zajednice“, po svemu sudeći, i dalje je lažna, jer ova po zlu poznata organizacija nastavlja da služi američkim interesima.

S obzirom na istoriju i činjenicu da je svako zlo začeto u Vašingtonu bivalo gore od onog koje zamenjuje (mudžahedini su bili umereni za talibane, koji su pak pravi „mirovnjaci“ za Al Kaidu čija se dostignuća ne mogu ni porediti sa učinkom Islamske države) osnovano je pitanje kakva nas pošast očekuje kada prođe rok trajanja ovim marionetama.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Doroje da se konačno kaže da je ova tobož frka i novodržava Islamska država , jedan performans u režiji SAD, čisto ko suza.

  2. SRBI UVIJEK STE BILI NAJSLAVNIJI NAROD,ETO POSLEDNJI SRPSKI CAR JOVAN NENAD U SUBOTICI SE ZACARIO,SVE JE TURKE VITEŠKIM VIRTUOZNIM UMIJEĆEM ISTJERAO ZA VEOMA KRATKO VRIJEME A NJEGOV PROTIVNIK JE KATOLIKU TRAŽIO JOVANOVU CARSKU GLAVU ZA 1000 DUKATA I SELJAKA PLATI DA GA PUŠKOM RANI ISPRED CARSKE KUĆE SKROMNE VOJNIČKE I DOK JE SAM NA KREVET LEŽAO,NEPRIJATELJ JE PITAO DA LI DA UJE SA DOBROM NAMJEROM I HRABROM SRPSKOM CARU KOJI NI STRAŽU NIJE IMAO, ODSJEČE KATOLIK GLAVU I DOKLE ĆE KATOLICI JERETICI DA BUDU JUDE I UBICE SRPSKOG NARODA I ZATO SE PRAVOSLAVNE ZEMLJE UJEDINITE JER SMO JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA,JEDAN ZA SVE,A SVI ZA JEDNOG,SA NAMA JE HRISTOS BOG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *