Амерички лажни рат

ВАШИНГТОН И ИСЛАМСКА ДРЖАВА

Пише Филип Родић
Иако чиста логика и анализа одавно већ указују да је Исламска држава производ политике САД и њихових савезника, управо објављена документа Пентагона с којих је скинута ознака тајности јасан су доказ и јавно признање да је ово чињеница, а не више само плод разумног закључивања. Дакле, Исламска држава јесте америчка творевина

САД и њихови савезници сада се труде да себе прикажу као бескомпромисне борце против једног од највећих зала које је задесило људски род у читавој његовој историји. Истина је, међутим, не само да су ти исти актери помагали и створили ову пошаст него и да је рат који против ње воде лажан и само пропагандни потез. Као што је „Печат“ већ писао, Вашингтон већ више од три деценије финансира и на друге начине помаже углавном саудијске марионете које обављају његов прљави посао широм света. Иако је ова сарадња са екстремним муслиманским групама започета практично одмах после Другог светског рата са Муслиманском браћом, она је потпуно јасна постала осамдесетих година у Авганистану, током борбе против Совјета. САД су од осамдесетих отворено подржавале муџахедине, који су се трансформисали у талибане, из њих се родила Ал Каида, која је мутирала у Исламску државу.

СЛУЧАЈНО ПРИЗНАЊЕ Америчка невладина организација „Џудишал воч“ је, трагајући за документима који би доказали америчку директну или индиректну умешаност у напад на америчко дипломатско представништво у Бенгазију септембра 2012, дошла у посед више од стотину страница тајних докумената Стејт департмента и Министарства одбране који доказују не само да су институције у Вашингтону знале да је овај напад припреман десет дана раније него и да су свесно помагале стварање и функционисање Исламске државе. Међу документима које је ова организација добила на основу судске одлуке у складу са Законом о слободи информисања, налази се и документ Војне обавештајне службе од 12. августа 2012. који, ако се пажљивије прочита, показује да су САД све време биле свесне да у борби против власти сиријског председника Башара Асада подржавају екстремистичке исламске групе, укључујући и Исламску државу. На трећој страни овог, највећим делом цензурисаног документа, у оквиру описа „опште ситуације“ наводи се: „На унутрашњем плану, догађаји попримају јасан верски правац. Салафисти, Муслиманско братство и Ал Каида у Ираку су главне покретачке силе побуне у Сирији. Запад, заливске земље и Турска подржавају опозицију, док Русија, Кина и Иран подржавају режим.“ Нешто даље, у делу који се бави Ал Каидом у Ираку, амерички војни обавештајци пишу: „Ал Каида у Ираку је од почетка подржавала сиријску опозицију, и идеолошки и медијски. Ал Каида у Ираку је изразила своје противљење Асадовој власти јер је сматра секташком и непријатељском према сунитима. Ал Каида у Ираку је извела више операција у неколико сиријских градова под именом Ал Нусра фронт. Ал Каида у Ираку је, путем портпарола Исламске државе у Ираку, Абу Мухамеда ал Аднанија, сиријски режим прогласила шиитском претходницом која је објавила рат сунитима. Поред овога, позива ирачке суните, пре свега племена у пограничном појасу са Сиријом, на рат против сиријског режима и сматрају га неверничким режимом јер подржава неверничку партију Хезболах и друге отпадничке режиме попут ирачког и иранског.“ Зашто су ови делови документа важни? Зато што јасно и недвосмислено показују да је Вашингтон од почетка свестан да су побуну против Асада одувек предводили екстремни исламски терористи, те да се не ради о некој борби за слободу и демократију, него о „чисто верском“ сукобу који надилази националне границе једне земље. Такође, овим се негира западни политички и медијски наратив према којем у Сирији постоје „умерени побуњеници“.

[restrictedarea]

На својој петој страници, документ поприма изузетно пророчки карактер, али је и мало несмотрен: „Како се ситуација буде одвијала, могуће је јавно проглашење или практично успостављање салафистичког емирата на истоку Сирије, а то је тачно оно што силе које подржавају опозицију желе, како би се изоловао сиријски режим. (…) Исламска држава у Ираку могла би, уједињењем са другим терористичким организацијама, прогласити Исламску државу.“ Подсећања ради, Исламска држава проглашена је 29. јуна 2014, а амерички обавештајци су још две године раније не само предвиђали њено формирање него су „погодили“ и тачно како ће се звати. Сада имамо постављене све елементе за врло занимљиву једначину. Побуњенике у Сирији подржавају Запад, заливске земље и Турска. Силе које подржавају побуњенике желе стварање салафистичког, односно вахабијског емирата на истоку Сирије. Исламска држава је салафистички емират чији један део чини и источни део Сирије. Резултат ове једначине је недвосмислен и само потврђује раније процене да су ово зло из својих себичних интереса створили САД и њени савезници. Штавише, овај документ показује да иако су предвидели да би помоћ „сиријској опозицији“, која је укључивала и Ал Каиду у Ираку, могла водити до рађања Исламске државе, нема никаквих назнака да се Вашингтон пита да ли би требало променити политику према сиријским побуњеницима. Напротив, стварање „салафистичког емирата“ је пожељан резултат.

НАСТАВАК ПОМОЋИ ДРУГИМ СРЕДСТВИМА Подстакнут овим открићима, британски истраживачки новинар Нафиз Ахмед поставио је питање британској влади о овој стратегији, као и да ли је могуће да она учествује у овоме. Одговор који је добио од портпарола Форин офиса гласио је: „Ал Каида и Исламска држава су забрањене терористичке организације. Велика Британија се противи свим облицима тероризма. Ал Каида, Исламска држава и њихови савезници представљају директну претњу по британску националну безбедност. Ми смо део војне и политичке коалиције која има за циљ да порази Исламску државу у Ираку и Сирији и са својим међународним партнерима радимо на супротстављању претњи Ал Каиде и других терористичких група у том региону. У Сирији смо одувек подржавали умерене опозиционе групе које се супротстављају Асадовој тиранији и бруталности екстремиста.“ Тачно, Британија, САД и друге земље повеле су војне операције против Исламске државе пошто је она ојачала и постала озбиљна претња по регион. Могуће је стога, да иако су амерички обавештајци предвиђали и подржавали стварање „салафистичког емирата“, нису знали у шта ће то прерасти и када су видели шта се изродило из њиховог пројекта за обарање Асада, Вашингтон и други су предузели све што је у њиховој моћи да се са тим злом изборе, укључујући и ваздушне ударе који су започети августа 2014. Цела ситуација, међутим, указује да се овде ради о лажном рату чији је циљ замазивање очију и стварање привида да се Вашингтон бори против исламиста.

За сада на то указују само посредна запажања, али до објављивања ових докумената америчког Министарства одбране многи су и наводе о томе да су САД створиле и подржавале Исламску државу сврставали у „теорије завере“. Док на овај или онај начин не исплива неки документ који ће потврдити и сумње у истинитост рата против Исламске државе, остаје нам само да следимо логику и склапамо коцкице које говоре да ју Вашингтон и даље подржава. Док коалиција коју предводе САД званично бомбардује положаје Исламске државе, ваздухоплови коалиције тајно исламске екстремисте снабдевају оружјем. Један од команданата ирачких снага које се боре против ове организације рекао је крајем марта да су прислушкивањем исламских екстремиста потврђени наводи да им амерички авиони достављају помоћ у храни и оружју, те да је њихова комуникација са америчком војском „редовна“. Током последњих месеци појавили су се многи слични извештаји ирачких званичника, укључујући и наводе о обарању западних авиона и хеликоптера који су Исламској држави дотурали залихе. Тако је у фебруару ове године ирачки званичник Џафар ал-Џабери рекао да су многи сведоци у ирачким провинцијама Ал-Хавиџа и Киркук видели америчке авионе како избацују пакете за исламске терористе. Шеф Националног комитета за безбедност и одбрану ирачког парламента Хаким ал-Замели рекао је у јануару да су коалициони авиони допремали помоћ борцима Исламске државе у провинцијама Салахудин, Ал-Анбар и Дијала, те да су терористи највећим делом захваљујући њима опстали у Ираку. „Постоје докази да коалиција коју предводе САД помаже терористима Исламске државе“, рекао је он, додајући да се у испорукама налази и врло напредно оружје, укључујући и противавионске ракете. Посланик ирачког парламента Маџид ал-Гарави рекао је да САД и међународна коалиција „нису озбиљни у борби против Исламске државе, јер имају технолошку моћ да лоцирају присуство њених бораца и униште их у року од месец дана“. У неколико случајева, када је било несумњиво доказано да је америчко оружје допремљено борцима ИС, Вашингтон је тврдио да је дошло до грешке и да је оружје било намењено курдским борцима против ње.

Бригадни генерал иранске војске Масуд Џазајери рекао је, међутим, да САД имају све неопходне обавештајне податке о локацијама на којима се налазе борци Исламске државе, те да њихови наводи о грешци просто не стоје. Поред овога, ирачки борци тврдили су у више наврата да су обарали коалиционе летелице које су преносиле опрему за борце Исламске државе. Последњи пут то је било у марту ове године, када су тврдили да су оборили један амерички хеликоптер типа „чинук“, поред којег су се ирачки борци и сликали, те да су у провинцији Ал-Анбар оборена два британска авиона која су преносила залихе терористима.

Сличне оптужбе раније овог месеца у говору на Московској безбедносној конференцији изнео је и шеф руске Војне обавештајне службе ГРУ, генерал Игор Сергун, који је рекао да је Исламска држава створена захваљујући војној и финансијској помоћи САД и њихових савезника. „Често се дешава да акције Вашингтона и Запада уопште у разним деловима света допринесу стварању озбиљних проблема, укључујући и трговину дрогом, верски екстремизам и тероризам, после чега Вашингтон херојски мобилише међународну заједницу како би неутралисао проблеме“, рекао је Сергун у свом наступу, што је права реткост када је ГРУ у питању. У случају Исламске државе „херојска мобилизација међународне заједнице“, по свему судећи, и даље је лажна, јер ова по злу позната организација наставља да служи америчким интересима.

С обзиром на историју и чињеницу да је свако зло зачето у Вашингтону бивало горе од оног које замењује (муџахедини су били умерени за талибане, који су пак прави „мировњаци“ за Ал Каиду чија се достигнућа не могу ни поредити са учинком Исламске државе) основано је питање каква нас пошаст очекује када прође рок трајања овим марионетама.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Дороје да се коначно каже да је ова тобож фрка и новодржава Исламска држава , један перформанс у режији САД, чисто ко суза.

  2. SRBI UVIJEK STE BILI NAJSLAVNIJI NAROD,ETO POSLEDNJI SRPSKI CAR JOVAN NENAD U SUBOTICI SE ZACARIO,SVE JE TURKE VITEŠKIM VIRTUOZNIM UMIJEĆEM ISTJERAO ZA VEOMA KRATKO VRIJEME A NJEGOV PROTIVNIK JE KATOLIKU TRAŽIO JOVANOVU CARSKU GLAVU ZA 1000 DUKATA I SELJAKA PLATI DA GA PUŠKOM RANI ISPRED CARSKE KUĆE SKROMNE VOJNIČKE I DOK JE SAM NA KREVET LEŽAO,NEPRIJATELJ JE PITAO DA LI DA UJE SA DOBROM NAMJEROM I HRABROM SRPSKOM CARU KOJI NI STRAŽU NIJE IMAO, ODSJEČE KATOLIK GLAVU I DOKLE ĆE KATOLICI JERETICI DA BUDU JUDE I UBICE SRPSKOG NARODA I ZATO SE PRAVOSLAVNE ZEMLJE UJEDINITE JER SMO JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA,JEDAN ZA SVE,A SVI ZA JEDNOG,SA NAMA JE HRISTOS BOG.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *