ŽIVEO 1. MAJ

Milorad Vučelić / glavni urednik

Teško je slaviti, obeležavati, praznovati ili osporavati Prvi maj u zemlji u kojoj nema respektabilne levice. Socijalistička partija Srbije se tim imenom pokatkad okiti a posebno uoči  izbora, dok u međuvremenu služi kao snaga koja se svim silama trudi da osujeti, obruka ili čak zatre svaki levičarski trag. Nema čak ni pokušaja da nomenklatura vajnih srpskih socijalista sebe  dovede u neku vezu sa grčkom „Sirizom“ ili španskim „Podemosom“. Oni od toga beže kao đavo od krsta. Na naše sindikate i njihovu sramnu ulogu ne treba ni trošiti reči. Posezanje za „Sirizom“ od nekih pripadnika bivšeg žutog kartela nije ništa drugo nego parodiranje ili travestiranje nečega što ima veze sa levicom.

Levica je nezamisliva bez pojmova kao što su kapital, višak rada, eksploatacija, emancipacija, socijalizam, profit, jeftina radna snaga, klasa i klasna svest, proletarijat, pravična raspodela, socijalna sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, sloboda… Ništa od toga nije prisutno ni u jednom ozbiljnom teorijskom, kritičkom i praktičnom političkom uvidu u našu stvarnost. O akciji da i ne govorimo. Levica kod nas nije čak ni onakva kako je nipodaštavajući karakterišu u svetu, imenujući je kao „neoliberalizam minus“ ili „plus“, svejedno.

Sve je iščililo u neki magloviti socijalni dijalog, društvo jednakih šansi, borbu protiv siromaštva, poštovanje ljudskih i manjinskih prava sa naglaskom na onim homoseksualnim. Jedino čime se vođstvo nazovi levice Socijalističke partije diči jeste Parada ponosa. Sva njihova socijalna i slobodarska energija tu počinje i tu se završava.

[restrictedarea]

Levica bi da je ima morala na nov način posebno problematizovati pojam patriotizma a pogotovo zbog svojih istorijskih hipoteka i zabluda u vezi sa internacionalizmom, jugoslovenstvom i kosmopolitizmom. A s tim u vezi je i očuvanje slobode, nezavisnosti i suverenosti svoje države i očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda te odlučne borbe protiv svakog oblika okupacije, bilo tvrde bilo meke ili pak imperijalne globalizacije. Brojni pripadnici vlastoljubivog vođstva prosto se utrkuju u tome ko će više obrukati svoju prošlost i ko će se više šegačiti sa pravim osnivačima SPS-a i kojim će redom i po ubrzanom postupku sahraniti sve ideje socijalne države i socijalne pravde, a demokratski socijalizam niko i ne sme da pomene.

Borba za očuvanje javne svojine i prirodnih resursa morala bi, takođe, biti jedna od osnovnih vrednosti za koje se levica zalaže. Posebna pažnja morala bi biti posvećena baštinjenju borbe protiv fašizma i neprihvatanju lažima i falsifikatima nametnutih krivica srpskom narodu.

Ali, kao što znamo i vidimo, ništa od svega toga. Sve sami kukavelji i sluge svakojega režima.

Ni sa desnicom stvari ne stoje ništa bolje. Odavno niko nije čuo da se neki srpski političar ili javni intelektualac pozvao na srpsku tradiciju, veru pravoslavnu, crkvu, majku Rusiju, slovenstvo, srpsku ideju, staru državu, Božju pravdu ili Boga… Ne čuje se gotovo nigde „Za krst časni i slobodu zlatnu“.

Ali, valjda kao i u ostatku onog, kažu, naprednog i demokratskog sveta kojem treba da težimo, podela na levicu i desnicu ionako je prevaziđena. Obe sada služe istom, krupnom kapitalu.

Baš zato je, zato što razlike između levice i desnice danas više nema, u Srbiji mnogo važnija podela na državotvorne, i one koje bi da nam državu razgrade po modelu koji nam propisuje Evropska unija. A Srbija je, možda, toj Evropskoj uniji ovog utorka rekla svoje „ne“, i prava je šteta, premda ne i čudo, što to skoro niko nije primetio.

U Beogradu je, naime, ovog utorka boravio nemački vicekancelar i šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer. Nije nam doneo nove uslove, samo je ponovio stare. Ali važnije od onoga što je rekao Štajnmajer bilo je ono što je izgovorio srpski premijer Aleksandar Vučić. A on je najpre javno priznao ono što čitaoci „Pečata“ odavno znaju, da naše EU integracije ne zavise od reformi koje ćemo sprovesti već od odnosa sa Kosovom, i da Srbija nezavisnost Kosova nikada neće priznati, što znači da je evropski put Srbije unapred osuđen na propast. Štaviše, ako EU i nemački uslovi ostanu kakvi su danas, nećemo dobiti ni otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja jer, rekao je Vučić, nema ni govora o prepuštanju 100 odsto hidropotencijala jezera Gazivode prištinskim vlastima, što je inače jedan od nezvaničnih nemačko-evropskih uslova: „Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati. Ako neko želi dogovor, onda mora da to i pokaže, a odluka je na EU.“

Po našim starim, i desnim i levim, običajima, gosti kada ti dolaze u kuću na slavu, ručak ili večeru, ako je kuća tvoja i ako su gosti pozvani a ne nezvani, donose flašu rakije ili vina i domaćici cvet ili buket cveća. Kod nas se izgleda ustalio jedan novi i moderni običaj. Ko god naljegne u još uvek i te kako našu državu on donosi neke uslove, ocenjuje nas, stavlja primedbe, ljuti se i breca na nas, daje nam naloge i naredbe a da i ne govorimo o tome kako nas posle javno ogovara i kudi. I kada nas neko od tih gostiju i pohvali on odmah doda da treba još puno da radimo i mnogo toga da dovršimo.

Gotovo svi gosti iz EU nam saopštavaju da mir na Balkanu i u svetu zavisi samo od nas i naše spremnosti da sarađujemo u njihovom interesu. Oni odista misle da mi ne znamo da iz sve snage pomažu stvaranje velike Albanije, da nisu čuli da OVK zaposeda delove Makedonije koja je već faktički prepolovljena, da nemaju pojma da vehabije ubijaju srpske policajce u Zvorniku i da je to samo početak, da ne pokušavaju da svim drugim silama ukinu Republiku Srpsku, da ne guraju Grčku u bankrot i da se i sami nalaze pred slomom evra i EU, da ne znamo da nastavljaju sa sankcijama prema Rusiji i da se u Ukrajini i dalje podgreva ratni sukob, da ne znamo da se svim silama trude da zaustave ruski gasovod preko Turske i Grčke… Sve to je tobože u redu i sve to nije ništa što ugrožava mir i stabilnost u regionu i šire – ako mi priznamo šiptarsku nezavisnu državu Kosovo!

Nije nego, ili – malo morgen, što bi rekao Slobodan Milošević.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. … uz bar minimum saosećanja sa radnicima, koji i u 21. veku nose teret socijalne krize, trebalo bi možda da se podsetimo na neke `detalje`; Spominje se – Čikago, a kako se tamo danas slavi 1. maj ? I gde im je – levica ? A drugo, ima mišljenja, da je radnicima `uvaljen` kao `praznik` – “dan satanista”, – da budu – prokleti …?
    Nekada su, gnevni radnici, umeli da uništavaju i mašine, okrivljujući ih da im “oduzimaju posao” ? A danas, nema ni `mislilaca` da se bar malo pozabave moralom globalizma, koji čini milione radnika – `nepotrebnim` ? A `udaviše` nas razni NVO – `sociolozi` – `mudraci` novog doba, koji itekako brinu, o interesima onih koji ih plaćaju ? Ko da zaštiti od – obmane, glavne nastupajuće sile…. ?

  2. Danas je 20 godina od zlocinacke akcije BLJESAK…
    Kako su nam ogadili vise puta Vidovdan,jer biraju bas taj dan da Srbima zadaju udarac,od Ferdinandove posete Sarajavu,do izrucenja Milosevica Hagu…tako su nam ogadili i 1.maj.
    Srpstvo je u najtezoj situaciji u istoriji.
    Levica je u rukama ZUTOG BORISA TADICA,on je predstavnik srpske levice u socijalistickoj internacionali,bio…sada mu je partijica CRVENA…opsta ludnica.
    Desnica je zabranjena,pohapsena,utamnicena.
    Samo srpska.
    RADIKALNI CENTAR,gde su svi,i bradati Draskovicevci i depilirani Cedini,i Ljoticevci i Ljajicevci i Nedicevci i Naprednjaci…i Kurta i Murta,i pederi i lezbejke,i zene u crnom i LJUDI U CRNOM/MMF…RAZARA SRBIJU NA SVE STRANE.
    Nikada ovako nismo ziveli.
    Nikada OVAKO PONIZENI.
    Gost ZIKINE SARENICE je TONCI HULJIC,gost Ko je kod Koje je IVICA SURJAK…hrvatske serije su na svim srpskim medijima…
    KAO DA JE TITO ZIV…JEDINO SRBA I SRBIJE NEMA!
    Seljak Zika,koji je vanredno glup,koji cestista Uskrs,kada je Bozic,koji psuje decu u emisiji,I KOJI ESTETSKI IZGLEDA ISPOD SVAKOG NIVOA,jer su mu podocnjaci do brade…danas je model javne Srbije.
    Biti Glup i Neuredan!
    Kojo je sa Sergejem MIROVNI AKTIVISTA,antisrpski…pokazuje i bori se za JMBG u Bosni,dakle,ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE…dakle,zato,SVA SU MU BEOGRADSKA VRATA OTVORENA,SVE PARE NA SVETU IMA,i pravi trecerazrednu seriju da se gomilica malodusnika prehrani…
    Trivalicka mi je simpaticna,ali brate,iste fore vec skoro cetvrt veka ima…
    Vlast kaze da je BEOGRAD KOSMOPOLITSKI…a hrvatski nacionalista,dakle ANTISRBIN,Bandic kaze,DRAGO MIJE DA JE BEOGRAD KOSMOPOLITSKI…
    Beograd kaze da NEBESKA SRBIJA NE POSTOJI,ali isto kaze da KOSMOS U BEOGRADU POSTOJI…
    Beograd na vodi je 68% arapski,sa samo 350 miliona evra?
    Zasto,da li je njihovo 51%,a resto se neko ugradio???
    SRBI CE SVE TO PLATITI.
    A sve svinje onoga ruznog Svabe, i ove arapske pare su manje od polovine Telekoma…a Vodja kaze,A STA CE MO SA PARAMA,AKO PRODAMO TELEKOM???
    Vodja se namerno nije slikao na potpisu ugovora,JER LAZNI SRPSKI RADIKALI NE VOLE NISTA DA POTPISUJU.
    Oni zapale vatru,pa ih nigde nema posle.
    Oni vole Jugoslaviju,VOLE KARLOBAG,OGULIN,KARLOVAC, VIROVITICU…GRADOVE GDE SRBA NIKADA NIJE NI BILO,BAR NE U VECINI…A DANAS ???
    Dobar je i Novobeogradski Pasaluk!!!
    POTPISI ALIJA NEK JE KO AVLIJA.
    IZ OVOGA SE IZVUCI NECEMO!
    Vlada kaze da ce dici penzije?
    VRATITI UKRADENO!
    VLADA JE U PANINICNOM STRAHU,JER ZNA DA JE UCINILA NEZAPAMCEN ZLOCIN NAD PENZIONERIMA,OTELA IM JE ONO STO SU ZARADILI!
    Dele torte novinarima…kao da su pobedili SERBIA OPEN?
    Plate su drugo,i nemojte mesati te teme…
    Opljackali su,kazu,samo 35% penzionera?
    A zasto od 35% tajkuna,ne naplate ukradeno???
    U zabokrecini,neki nam se predstavljaju da su LAVOVI,a zapravo su OBICNE ZABE…glavna doktrina ovih NATO SRBA JE GUTANJE ZABA…
    Hrvati otvaraju fabrike,samo u Vojvodini,i farme,SAMO U VOJVODINI…direktori su Hrvati,ili Muslimani,kao u Vrscu,Topoli…
    Srpska tranzicija je kada ugasis drustvenu firmu od 1000 ljudi,a onda je prodas,POKLONIS… za 20 %,i zaposlis 500 ljudi,DRZAVA PLACA DESET GODINA PLATU TIM RADNICIMA I DESET GODINA DRZAVA NEMA KORISTI OD POREZA NA DOBIT TE STRANE FIRME.
    To je srpska trancicija,TO JE TARZANIZACIJA SRBIJE!
    I naravno,UZ ISTORIJSKO SLIKANJE RESORNOG MINISTRA.
    Uskoro ce OLUJA…20 GODINA OLUJE.
    Oluja traje,stigla je do srpskog ministarstva,DO BEOGRADA,sve nam otese,sve razvalise,sve nas odrase…
    Ostacemo bez resursa,a srbijanska vlast kaze da NAPREDUJEMO???

    Apis,Arkan,Legija…deluju kao deciji kasalj,PREMA POLITICKIM TROMBOVIMA,KOJE IZAZIVAJU SRBIJANSKI POLITIRI,SVIH EPOHA…
    Medijska manipulacija u Srbiji je MASTER ZA AMANPUR,to sto je ona radila,deluje kao posalica…
    Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da je otkrivena reciklaza,da se smece baca odvojeno u kantu za staklo,papir,plastiku i organski otpad…
    Da nema Cigana,svi bi preko govana isli do posla.
    Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da se u gradski autobus ulazi sa placenom kartom,i da to kontrolise vozac,a ne da ulecu kao da je dzabe…
    Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da se Vukov spomenik treba srediti,TURIZMA RADI,BAR…bar ukloniti pokretna stepenica NA KOJOJ RASTE TRAVA…
    SRAMOTA BRE…MNOGO NAS BRUKATE!
    Vesica bas briga,a Malog boli Veliki…
    Da ne pricamo o konzumiranju rakije,duvana u otvorenim objektima,palminog ulja u pecivima,koje se u ozbiljnim zemljama ne koristi…
    Deca se u Srbiji vise ne radjaju,zene nam umiru u GAK Narodni front,KAO DA SU NA SREMSKOM FRONTU…majke i ocevi nam umiru masovno u starackim domovima,A TO JE VEST U OKUPACIONIM ANTISRPSKIM MEDIJIMA U 17-TOM MINUTU!
    Svagde bi ministar zdravlja bio na licu mesta,a javnost bi trazila ostavku,samo u Srbiji,ZIVOT NEMA NIKAKVU CENU.
    Kazu,umiru jer su jeli jaja od kuce za Uskrs…pa nije ceo dom jeo jaja od jedne porodice???
    Hrvati uzivaju ovaj praznik u Beogradu.
    Njigova sluzba bezbednosti sedi u hotelima od 5 zvezdica u sred Beograda i upravlja nasim zivotima.
    A srbijanska vlast,TI SRPSKI SULTANOVICI,ne brinu,vazno je da je njima dobro.
    Pa dobro,NEKA JE NEKOME DOBRO.
    Zato mladi,prodaju sve i pale preko okeana,STO DALJE TO BOLJE…preko 100 godina,jer je to izgleda jedini nacin da se zastite od SRBIJANSKOG POIMANJA SRPSKE DRZAVE.
    U Srbiji ce samo srbijanska vlast preziveti…to je zadnja LJUTSKA VRSTA,SRBA…koja ce zapisati poslednje dane srpske istorije.
    POD SLJIVOM…

    • POTPISI ALEX,NEK JE KO ROLEX!
      …rugaju se balije,ustase i celo Sarajevo.
      Ti,koji si nas “vodio za Viroviticu”…i dalje…
      TI I JOSIP BROZ TOMA,koji Srbiju vidi kao sto ju je i Tito gledao.
      A STA CE MO U VIROVITICI???
      Tenkovima…
      A sada,sta kazes sada…CINIO SAM GRESKE…samo to?

      FILDZAN drzava i DZIVDZAN narod,to je zelja okupatora,TO JE NASA EVROPSKA BUDUCNOST…to je “konacno resenje”,za nas?
      A “nasi” kazu da nije Tako,da smo veciti nezadovoljnici?

      Umesto da povratite pare od bar 30% tajkuna,da trazite izvinjenje i ODSTETU i pare od NATO,da TRAZITE MOMENTALNI PRIJEM U EVROPSKU UNIJU,mi ce mo svako “poglavlje”,platiti sa po 10 fabrika i sa 10% teritoirije…
      Jedino ste penzionere unistili i ponizili ,a od 1.januara 2015.g.,I SVE ONE KOJI TESKO RADE I IMAJU BENEFICIRANI STAZ,kojima ce te uzeti TRAJNO 20,4%,ako 5 godina ranije imaju pun staz…jer vas ne interesuje 40 godina staza,trazite i 65 godina zivota!!!
      OBESMILI STE SAV BENEFICIRANI STAZ I VOJSKE I POLICIJE I RUDARA,SVIH.
      Ljudi ni radni ni ratni staz ne mogu da materijalizuju,koji su stekli…jel to Srbija?
      Da li je to normalno?
      Kakvi su to retroaktivni zakoni???
      Gde to ima???
      STA VI ZAPRAVO RADITE???
      Recite samo,ako vam ovaj narod ne valja,STA BI DANAS ARCIBALS RAJS REKAO DA VIDI OVO???
      Mi samo SLUSAMO Rajsa,jer je rekao,CUJTE SRBI…
      Pre skoro jedan vek…i gde smo sada?

  3. Srećan vam praznik-Josip radnik !!Gledam jutros RTS 1 pa se ne mogu načuditi usiljenom forsiranju “tradicionalnog” obilježavanja prvomajskog uranka,tako bijedno i bez ukusa ,smisla i dostojanstva !!Oni koji su se “borili” za prava radnika-baš su se izborili!!Nakon toliko godina radno vrijeme je sa 8.časova svedeno na nulu,plate nema a o kulturnom uzdizanju niko i ne razmišlja !!Našu radničku klasu predvodila je AVANGARDA-skupina lopova koja nikada ništa korisno nije uradila !!Prvi maj-praznik rada slavili su -NERADNICI !!Kakvo bezumlje !!”Šta će sitom šumadijskom seljaku SOCIJALISTIČKI ANARHIZAM “,riječi su Vladike Nikolaja Velimirovića.U ovim riječima sadržana je sva tragika,obmana i nesreća svih radnika širom svijeta !!Gdje se puno priča o pravu tu pravde _NEMA !! To je bar danas svima jasno !!

  4. Pa vi imate levičarske novine, zašto stalno u njima objavljujete tekstove salonskih levičara, ljubimaca vlasnika kapitala koji više zamagljuju nego objašnjavaju.
    Imate priliku da bar počnete školovanje mladih levičara ili boraca za ravnopravnost.
    Napustite društvo Žižeka ili Fuzara i sličnih kojima je posao održavanje sadašnjeg stanja, nisu potrebne ni barikade ni oružje, dovoljno je znanje.

    • Uredništvo

      Ne citate vi dobro Fuzara! Ponovo uzmite njegove tekstove u ruke i pažljivo čitajte, ako treba i po nekoliko puta! Srecan Vam Prvi maj!

  5. Tada Kraljevina Srbija nije imala radničku klasu ali je imala puno
    seoske sirotinje. I iz te sirotinje stvorena je radnička klasa Srbije. Brozova tako-zvana radička klasa nastala je uništavanjem seoskih domaćina i odgovorno tvrdim ti novi “PROLETERI) smetali su pravoj radničkoj klasi koja nije imala neke seoske posede i od
    toga bolje živeli od onih koji su stanovali u radničkim stanovima podignutih za vreme KRALJEVINE ili u vreme UDARNIČKIH kampanja. To vreme veoma dobro pamtim kada meje moj pokojni otac dao na izučavanje STOLARSKOG ZANATA a njega zatvorili jer nije hteo u kolhoz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *