ЖИВЕО 1. МАЈ

Милорад Вучелић / главни уредник

Тешко је славити, обележавати, празновати или оспоравати Први мај у земљи у којој нема респектабилне левице. Социјалистичка партија Србије се тим именом покаткад окити а посебно уочи  избора, док у међувремену служи као снага која се свим силама труди да осујети, обрука или чак затре сваки левичарски траг. Нема чак ни покушаја да номенклатура вајних српских социјалиста себе  доведе у неку везу са грчком „Сиризом“ или шпанским „Подемосом“. Они од тога беже као ђаво од крста. На наше синдикате и њихову срамну улогу не треба ни трошити речи. Посезање за „Сиризом“ од неких припадника бившег жутог картела није ништа друго него пародирање или травестирање нечега што има везе са левицом.

Левица је незамислива без појмова као што су капитал, вишак рада, експлоатација, еманципација, социјализам, профит, јефтина радна снага, класа и класна свест, пролетаријат, правична расподела, социјална сигурност, солидарност, равноправност, слобода… Ништа од тога није присутно ни у једном озбиљном теоријском, критичком и практичном политичком увиду у нашу стварност. О акцији да и не говоримо. Левица код нас није чак ни онаква како је ниподаштавајући карактеришу у свету, именујући је као „неолиберализам минус“ или „плус“, свеједно.

Све је ишчилило у неки магловити социјални дијалог, друштво једнаких шанси, борбу против сиромаштва, поштовање људских и мањинских права са нагласком на оним хомосексуалним. Једино чиме се вођство назови левице Социјалистичке партије дичи јесте Парада поноса. Сва њихова социјална и слободарска енергија ту почиње и ту се завршава.

[restrictedarea]

Левица би да је има морала на нов начин посебно проблематизовати појам патриотизма а поготово због својих историјских хипотека и заблуда у вези са интернационализмом, југословенством и космополитизмом. А с тим у вези је и очување слободе, независности и суверености своје државе и очување националног идентитета српског народа те одлучне борбе против сваког облика окупације, било тврде било меке или пак империјалне глобализације. Бројни припадници властољубивог вођства просто се утркују у томе ко ће више обрукати своју прошлост и ко ће се више шегачити са правим оснивачима СПС-а и којим ће редом и по убрзаном поступку сахранити све идеје социјалне државе и социјалне правде, а демократски социјализам нико и не сме да помене.

Борба за очување јавне својине и природних ресурса морала би, такође, бити једна од основних вредности за које се левица залаже. Посебна пажња морала би бити посвећена баштињењу борбе против фашизма и неприхватању лажима и фалсификатима наметнутих кривица српском народу.

Али, као што знамо и видимо, ништа од свега тога. Све сами кукавељи и слуге свакојега режима.

Ни са десницом ствари не стоје ништа боље. Одавно нико није чуо да се неки српски политичар или јавни интелектуалац позвао на српску традицију, веру православну, цркву, мајку Русију, словенство, српску идеју, стару државу, Божју правду или Бога… Не чује се готово нигде „За крст часни и слободу златну“.

Али, ваљда као и у остатку оног, кажу, напредног и демократског света којем треба да тежимо, подела на левицу и десницу ионако је превазиђена. Обе сада служе истом, крупном капиталу.

Баш зато је, зато што разлике између левице и деснице данас више нема, у Србији много важнија подела на државотворне, и оне које би да нам државу разграде по моделу који нам прописује Европска унија. А Србија је, можда, тој Европској унији овог уторка рекла своје „не“, и права је штета, премда не и чудо, што то скоро нико није приметио.

У Београду је, наиме, овог уторка боравио немачки вицеканцелар и шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер. Није нам донео нове услове, само је поновио старе. Али важније од онога што је рекао Штајнмајер било је оно што је изговорио српски премијер Александар Вучић. А он је најпре јавно признао оно што читаоци „Печата“ одавно знају, да наше ЕУ интеграције не зависе од реформи које ћемо спровести већ од односа са Косовом, и да Србија независност Косова никада неће признати, што значи да је европски пут Србије унапред осуђен на пропаст. Штавише, ако ЕУ и немачки услови остану какви су данас, нећемо добити ни отварање првих преговарачких поглавља јер, рекао је Вучић, нема ни говора о препуштању 100 одсто хидропотенцијала језера Газиводе приштинским властима, што је иначе један од незваничних немачко-европских услова: „На то ме нико на кугли земаљској неће натерати. Ако неко жели договор, онда мора да то и покаже, а одлука је на ЕУ.“

По нашим старим, и десним и левим, обичајима, гости када ти долазе у кућу на славу, ручак или вечеру, ако је кућа твоја и ако су гости позвани а не незвани, доносе флашу ракије или вина и домаћици цвет или букет цвећа. Код нас се изгледа усталио један нови и модерни обичај. Ко год наљегне у још увек и те како нашу државу он доноси неке услове, оцењује нас, ставља примедбе, љути се и бреца на нас, даје нам налоге и наредбе а да и не говоримо о томе како нас после јавно оговара и куди. И када нас неко од тих гостију и похвали он одмах дода да треба још пуно да радимо и много тога да довршимо.

Готово сви гости из ЕУ нам саопштавају да мир на Балкану и у свету зависи само од нас и наше спремности да сарађујемо у њиховом интересу. Они одиста мисле да ми не знамо да из све снаге помажу стварање велике Албаније, да нису чули да ОВК запоседа делове Македоније која је већ фактички преполовљена, да немају појма да вехабије убијају српске полицајце у Зворнику и да је то само почетак, да не покушавају да свим другим силама укину Републику Српску, да не гурају Грчку у банкрот и да се и сами налазе пред сломом евра и ЕУ, да не знамо да настављају са санкцијама према Русији и да се у Украјини и даље подгрева ратни сукоб, да не знамо да се свим силама труде да зауставе руски гасовод преко Турске и Грчке… Све то је тобоже у реду и све то није ништа што угрожава мир и стабилност у региону и шире – ако ми признамо шиптарску независну државу Косово!

Није него, или – мало морген, што би рекао Слободан Милошевић.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. … уз бар минимум саосећања са радницима, који и у 21. веку носе терет социјалне кризе, требало би можда да се подсетимо на неке `детаље`; Спомиње се – Чикаго, а како се тамо данас слави 1. мај ? И где им је – левица ? А друго, има мишљења, да је радницима `уваљен` као `празник` – “дан сатаниста”, – да буду – проклети …?
  Некада су, гневни радници, умели да уништавају и машине, окривљујући их да им “одузимају посао” ? А данас, нема ни `мислилаца` да се бар мало позабаве моралом глобализма, који чини милионе радника – `непотребним` ? А `удавише` нас разни НВО – `социолози` – `мудраци` новог доба, који итекако брину, о интересима оних који их плаћају ? Ко да заштити од – обмане, главне наступајуће силе…. ?

 2. Danas je 20 godina od zlocinacke akcije BLJESAK…
  Kako su nam ogadili vise puta Vidovdan,jer biraju bas taj dan da Srbima zadaju udarac,od Ferdinandove posete Sarajavu,do izrucenja Milosevica Hagu…tako su nam ogadili i 1.maj.
  Srpstvo je u najtezoj situaciji u istoriji.
  Levica je u rukama ZUTOG BORISA TADICA,on je predstavnik srpske levice u socijalistickoj internacionali,bio…sada mu je partijica CRVENA…opsta ludnica.
  Desnica je zabranjena,pohapsena,utamnicena.
  Samo srpska.
  RADIKALNI CENTAR,gde su svi,i bradati Draskovicevci i depilirani Cedini,i Ljoticevci i Ljajicevci i Nedicevci i Naprednjaci…i Kurta i Murta,i pederi i lezbejke,i zene u crnom i LJUDI U CRNOM/MMF…RAZARA SRBIJU NA SVE STRANE.
  Nikada ovako nismo ziveli.
  Nikada OVAKO PONIZENI.
  Gost ZIKINE SARENICE je TONCI HULJIC,gost Ko je kod Koje je IVICA SURJAK…hrvatske serije su na svim srpskim medijima…
  KAO DA JE TITO ZIV…JEDINO SRBA I SRBIJE NEMA!
  Seljak Zika,koji je vanredno glup,koji cestista Uskrs,kada je Bozic,koji psuje decu u emisiji,I KOJI ESTETSKI IZGLEDA ISPOD SVAKOG NIVOA,jer su mu podocnjaci do brade…danas je model javne Srbije.
  Biti Glup i Neuredan!
  Kojo je sa Sergejem MIROVNI AKTIVISTA,antisrpski…pokazuje i bori se za JMBG u Bosni,dakle,ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE…dakle,zato,SVA SU MU BEOGRADSKA VRATA OTVORENA,SVE PARE NA SVETU IMA,i pravi trecerazrednu seriju da se gomilica malodusnika prehrani…
  Trivalicka mi je simpaticna,ali brate,iste fore vec skoro cetvrt veka ima…
  Vlast kaze da je BEOGRAD KOSMOPOLITSKI…a hrvatski nacionalista,dakle ANTISRBIN,Bandic kaze,DRAGO MIJE DA JE BEOGRAD KOSMOPOLITSKI…
  Beograd kaze da NEBESKA SRBIJA NE POSTOJI,ali isto kaze da KOSMOS U BEOGRADU POSTOJI…
  Beograd na vodi je 68% arapski,sa samo 350 miliona evra?
  Zasto,da li je njihovo 51%,a resto se neko ugradio???
  SRBI CE SVE TO PLATITI.
  A sve svinje onoga ruznog Svabe, i ove arapske pare su manje od polovine Telekoma…a Vodja kaze,A STA CE MO SA PARAMA,AKO PRODAMO TELEKOM???
  Vodja se namerno nije slikao na potpisu ugovora,JER LAZNI SRPSKI RADIKALI NE VOLE NISTA DA POTPISUJU.
  Oni zapale vatru,pa ih nigde nema posle.
  Oni vole Jugoslaviju,VOLE KARLOBAG,OGULIN,KARLOVAC, VIROVITICU…GRADOVE GDE SRBA NIKADA NIJE NI BILO,BAR NE U VECINI…A DANAS ???
  Dobar je i Novobeogradski Pasaluk!!!
  POTPISI ALIJA NEK JE KO AVLIJA.
  IZ OVOGA SE IZVUCI NECEMO!
  Vlada kaze da ce dici penzije?
  VRATITI UKRADENO!
  VLADA JE U PANINICNOM STRAHU,JER ZNA DA JE UCINILA NEZAPAMCEN ZLOCIN NAD PENZIONERIMA,OTELA IM JE ONO STO SU ZARADILI!
  Dele torte novinarima…kao da su pobedili SERBIA OPEN?
  Plate su drugo,i nemojte mesati te teme…
  Opljackali su,kazu,samo 35% penzionera?
  A zasto od 35% tajkuna,ne naplate ukradeno???
  U zabokrecini,neki nam se predstavljaju da su LAVOVI,a zapravo su OBICNE ZABE…glavna doktrina ovih NATO SRBA JE GUTANJE ZABA…
  Hrvati otvaraju fabrike,samo u Vojvodini,i farme,SAMO U VOJVODINI…direktori su Hrvati,ili Muslimani,kao u Vrscu,Topoli…
  Srpska tranzicija je kada ugasis drustvenu firmu od 1000 ljudi,a onda je prodas,POKLONIS… za 20 %,i zaposlis 500 ljudi,DRZAVA PLACA DESET GODINA PLATU TIM RADNICIMA I DESET GODINA DRZAVA NEMA KORISTI OD POREZA NA DOBIT TE STRANE FIRME.
  To je srpska trancicija,TO JE TARZANIZACIJA SRBIJE!
  I naravno,UZ ISTORIJSKO SLIKANJE RESORNOG MINISTRA.
  Uskoro ce OLUJA…20 GODINA OLUJE.
  Oluja traje,stigla je do srpskog ministarstva,DO BEOGRADA,sve nam otese,sve razvalise,sve nas odrase…
  Ostacemo bez resursa,a srbijanska vlast kaze da NAPREDUJEMO???

  Apis,Arkan,Legija…deluju kao deciji kasalj,PREMA POLITICKIM TROMBOVIMA,KOJE IZAZIVAJU SRBIJANSKI POLITIRI,SVIH EPOHA…
  Medijska manipulacija u Srbiji je MASTER ZA AMANPUR,to sto je ona radila,deluje kao posalica…
  Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da je otkrivena reciklaza,da se smece baca odvojeno u kantu za staklo,papir,plastiku i organski otpad…
  Da nema Cigana,svi bi preko govana isli do posla.
  Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da se u gradski autobus ulazi sa placenom kartom,i da to kontrolise vozac,a ne da ulecu kao da je dzabe…
  Srbi ne znaju,zahvaljujuci vlasti,da se Vukov spomenik treba srediti,TURIZMA RADI,BAR…bar ukloniti pokretna stepenica NA KOJOJ RASTE TRAVA…
  SRAMOTA BRE…MNOGO NAS BRUKATE!
  Vesica bas briga,a Malog boli Veliki…
  Da ne pricamo o konzumiranju rakije,duvana u otvorenim objektima,palminog ulja u pecivima,koje se u ozbiljnim zemljama ne koristi…
  Deca se u Srbiji vise ne radjaju,zene nam umiru u GAK Narodni front,KAO DA SU NA SREMSKOM FRONTU…majke i ocevi nam umiru masovno u starackim domovima,A TO JE VEST U OKUPACIONIM ANTISRPSKIM MEDIJIMA U 17-TOM MINUTU!
  Svagde bi ministar zdravlja bio na licu mesta,a javnost bi trazila ostavku,samo u Srbiji,ZIVOT NEMA NIKAKVU CENU.
  Kazu,umiru jer su jeli jaja od kuce za Uskrs…pa nije ceo dom jeo jaja od jedne porodice???
  Hrvati uzivaju ovaj praznik u Beogradu.
  Njigova sluzba bezbednosti sedi u hotelima od 5 zvezdica u sred Beograda i upravlja nasim zivotima.
  A srbijanska vlast,TI SRPSKI SULTANOVICI,ne brinu,vazno je da je njima dobro.
  Pa dobro,NEKA JE NEKOME DOBRO.
  Zato mladi,prodaju sve i pale preko okeana,STO DALJE TO BOLJE…preko 100 godina,jer je to izgleda jedini nacin da se zastite od SRBIJANSKOG POIMANJA SRPSKE DRZAVE.
  U Srbiji ce samo srbijanska vlast preziveti…to je zadnja LJUTSKA VRSTA,SRBA…koja ce zapisati poslednje dane srpske istorije.
  POD SLJIVOM…

  • POTPISI ALEX,NEK JE KO ROLEX!
   …rugaju se balije,ustase i celo Sarajevo.
   Ti,koji si nas “vodio za Viroviticu”…i dalje…
   TI I JOSIP BROZ TOMA,koji Srbiju vidi kao sto ju je i Tito gledao.
   A STA CE MO U VIROVITICI???
   Tenkovima…
   A sada,sta kazes sada…CINIO SAM GRESKE…samo to?

   FILDZAN drzava i DZIVDZAN narod,to je zelja okupatora,TO JE NASA EVROPSKA BUDUCNOST…to je “konacno resenje”,za nas?
   A “nasi” kazu da nije Tako,da smo veciti nezadovoljnici?

   Umesto da povratite pare od bar 30% tajkuna,da trazite izvinjenje i ODSTETU i pare od NATO,da TRAZITE MOMENTALNI PRIJEM U EVROPSKU UNIJU,mi ce mo svako “poglavlje”,platiti sa po 10 fabrika i sa 10% teritoirije…
   Jedino ste penzionere unistili i ponizili ,a od 1.januara 2015.g.,I SVE ONE KOJI TESKO RADE I IMAJU BENEFICIRANI STAZ,kojima ce te uzeti TRAJNO 20,4%,ako 5 godina ranije imaju pun staz…jer vas ne interesuje 40 godina staza,trazite i 65 godina zivota!!!
   OBESMILI STE SAV BENEFICIRANI STAZ I VOJSKE I POLICIJE I RUDARA,SVIH.
   Ljudi ni radni ni ratni staz ne mogu da materijalizuju,koji su stekli…jel to Srbija?
   Da li je to normalno?
   Kakvi su to retroaktivni zakoni???
   Gde to ima???
   STA VI ZAPRAVO RADITE???
   Recite samo,ako vam ovaj narod ne valja,STA BI DANAS ARCIBALS RAJS REKAO DA VIDI OVO???
   Mi samo SLUSAMO Rajsa,jer je rekao,CUJTE SRBI…
   Pre skoro jedan vek…i gde smo sada?

 3. Srećan vam praznik-Josip radnik !!Gledam jutros RTS 1 pa se ne mogu načuditi usiljenom forsiranju “tradicionalnog” obilježavanja prvomajskog uranka,tako bijedno i bez ukusa ,smisla i dostojanstva !!Oni koji su se “borili” za prava radnika-baš su se izborili!!Nakon toliko godina radno vrijeme je sa 8.časova svedeno na nulu,plate nema a o kulturnom uzdizanju niko i ne razmišlja !!Našu radničku klasu predvodila je AVANGARDA-skupina lopova koja nikada ništa korisno nije uradila !!Prvi maj-praznik rada slavili su -NERADNICI !!Kakvo bezumlje !!”Šta će sitom šumadijskom seljaku SOCIJALISTIČKI ANARHIZAM “,riječi su Vladike Nikolaja Velimirovića.U ovim riječima sadržana je sva tragika,obmana i nesreća svih radnika širom svijeta !!Gdje se puno priča o pravu tu pravde _NEMA !! To je bar danas svima jasno !!

 4. Pa vi imate levičarske novine, zašto stalno u njima objavljujete tekstove salonskih levičara, ljubimaca vlasnika kapitala koji više zamagljuju nego objašnjavaju.
  Imate priliku da bar počnete školovanje mladih levičara ili boraca za ravnopravnost.
  Napustite društvo Žižeka ili Fuzara i sličnih kojima je posao održavanje sadašnjeg stanja, nisu potrebne ni barikade ni oružje, dovoljno je znanje.

  • Уредништво

   Ne citate vi dobro Fuzara! Ponovo uzmite njegove tekstove u ruke i pažljivo čitajte, ako treba i po nekoliko puta! Srecan Vam Prvi maj!

 5. Тада Краљевина Србија није имала радничку класу али је имала пуно
  сеоске сиротиње. И из те сиротиње створена је радничка класа Србије. Брозова тако-звана радичка класа настала је уништавањем сеоских домаћина и одговорно тврдим ти нови “ПРОЛЕТЕРИ) сметали су правој радничкој класи која није имала неке сеоске поседе и од
  тога боље живели од оних који су становали у радничким становима подигнутих за време КРАЉЕВИНЕ или у време УДАРНИЧКИХ кампања. То време веома добро памтим када меје мој покојни отац дао на изучавање СТОЛАРСКОГ ЗАНАТА а њега затворили јер није хтео у колхоз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *