U radiše svega biše, u štediše još i više

Dragomir Antonić 

Nikad se u Srbiji nije rasipalo, već uvek štedelo. Vladina priča o štednji nije novo otkriće

Danas je Svetli ili Istočni petak. Ove nedelje počinje Cvetni triod i u njemu ćemo uživati sve do Bele nedelje. Bela nedelja je prva nedelja posle Duhova ili Trojica. Današnji, Istočni petak je slava Kakova, metoha manastira Hilandara. Metoh je blizu varošice Jerisosa. Mnogi meštani zajedno sa Srbima iz Srbije i drugih delova naše planete zajedno učestvuju na Liturgiji. Druženje se nastavlja zajedničkom trpezom.

ZAPISANO U KRMČIJI U Srbiji mora da se radi! Današnja vlast ovu činjenicu pripisuje sebi kao epohalno otkriće. Odvajkad se u Srbiji radilo. Nije moglo drugačije. U Krmčiji Svetog Save, na više mesta piše o radu, radnim obavezama, isplati nadnice, o zajmu, odnosu dece i roditelja, ravnopravnosti. Napisano je da se mora raditi, ali da se plata mora redovno isplaćivati „da ne prenoći plata tvoga nadničara kod tebe do jutra, niti pak da lišiš plate siromaha… istog dana da daš platu njegovu“(str. 49). Ako bi neko bio prinuđen da se zajmi – danas bi rekli da uzme kredit – o tome je zapisano sledeće „Ako daš na zajam srebro bratu tvome, siromašnijem od tebe, ne vrši pritisak na njega i ne nalaži kamatu na njega“(str. 50). Voleo bih da danas ljubitelji stranih investitora, kojima mi dajemo pare da bi radili kod njih, makar pročitaju šta je u našim knjigama zapisano. Citati su iz knjige Miodraga Petrovića, Krmčija Svetog Save o zaštiti obespravljenih i socijalno ugroženih, Beograd, 1990.

Nikad se u Srbiji nije rasipalo, već uvek štedelo. Vladina priča o štednji nije novo otkriće. U Srba bezbroj poslovica tipa „U radiše svega biše, u štediše još i više“. Komunisti su oduzimali imovinu. Uz pomoć suda, proglase imućnog čoveka za neprijatelja i otmu imovinu. Današnja vlada je originalnija. Otme zarađeno, penzije i bez suda. Doduše, ne proglasi nas ni za narodne neprijatelje. Hvala joj na tome.

[restrictedarea]

MUČENA ONA SEDI U „FERARIJU“ Ne otima ona od svih. Svoje ne dira. Oni čiji je nazovi rad, sa stanovišta Srbije i njenih građana, potpuno besmislen, zaštićeni su. Uzmimo za primer gospođu koja je sela u „ferari“ u decembru 2012. Tada reče da mora biti u vozilu, jer svakog trenutka počeće da se otvaraju poglavlja. Neće stići da ih otvori, ako ide peške. Prođe 2013, zatim 2014. i uđosmo u 2015. Ništa se ne otvori, a ona mučena sedi u „ferariju“. Velika muka je strefila.

U evrounijatsko društvo nećemo ući pet do sedam godina. Šta gospođa da radi? Da izađe iz „ferarija“? Ne isplati se. Dobra plata, ima pomoćnike. Ne plaća mobilni. Ono plaća, ali iz budžeta. Znači njeno sedenje plaćamo mi kojima su smanjene penzije i plate. Izgleda da će ona pravo iz automobila u penziju. Kao da je vozila u „Formuli 1“. Što se ne zaposli kod onog Eklestona. On voli gospođe iz naših krajeva. Nažalost, nije ona jedina. Oko 18.000 ima onih koji nas uvode među evrounijate. Koštaju 400 miliona evra godišnje. Za to vreme evrounijate otimaju Kosovo i Metohiju. Prave veliku Albaniju. Gospođa iz „ferarija“ ni da bekne. Čeka da krene. Dok čeka, dve hiljade evra mesečno. Penzionerima kontejner.

Za razliku od nje gospođa koja se zove POVERENIK, u potpisu dr Nevena Petrušić objavljuje u Službenom glasniku, broj 29. od 23. marta 2015. SAŽETAK redovnog godišnjeg izveštaja o radu za 2014. godinu. Ima u njemu svega. Zanimljive su cifre. „Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odobreno je 68.951.000 dinara u 2014. godini, a Zakonom o budžetu za 2015. godinu za rad Poverenika predviđena su sredstva u iznosu 72.633.000 dinara. Svi štedimo, a Povereniku četiri miliona više. Šta je radio i šta namerava da radi Poverenik.

 

SA KIM SAM JA RAVNOPRAVAN? Stav 2. pomenutog izveštaja glasi: „Propisati obavezu „urodnjavanja“ svih javnih politika tj. integrisanje rodne perspektive u javne politike, kako bi se obezbedilo uklanjanje sistemskih i strukturnih uzroka rodne neravnopravnosti i stvorili uslovi za transponovanje rodne ravnopravnosti, kao evropske vrednosti, na koherentan i sistematičan način“. Ništa ne razumem. Mora da sam glup. Je li to razlog da meni smanje penziju, a njoj povećaju primanja. Gde je tu moja ravnopravnost?

Stav 19. je mnogo jasniji. Radi se o rodno ravnopravnim pederima. „Doneti propise kojima se omogućava registracija istopolnih parova i regulišu dejstva, pravne posledice i način prestanka registrovanih partnerstava u skladu sa preporukama Saveta Evrope.“ Što to ne preporuči državi Ohajo. Sa njihovom Nacionalnom gardom vežbamo. Vuna Kićo – tamo ova priča ne prolazi. Uostalom, da ne ispadnem cepidlaka, neka plati ko je preporučio. Kakve veze ova odredba ima sa mnom i milion penzionera kojima su otete pare.

Ministar finansija u vladi Srbije izjavi na televiziji „da ide na sastanak sa MMF gde će zastupati interese Srbije“?!? O hvala ti Bože. Ministar će u Vašingtonu zastupati interese države u čijoj je vladi ministar!

Ima toga još. Ali što reče moj drug iz Srema: Ko nas zastupa, dobro smo  prošli.

Mislite na one koji nisu s nama već se nalaze u Haškom kazamatu. Šta očekivati od evrounijata i korumpiranih dandara kada časnog generala Zdravka Tolimira osudiše ponovo na doživotnu robiju. Ne kloni duhom generale.

[/restrictedarea]

 

Jedan komentar

  1. Stvarno sa radošću čitam Vaše tekstove,baš kao što sam godinama u Dugi čitao članke Dragoša Kalajića.Kako lako i jednostavno otkrivate maloumnost današnje političke “elite”.Kada sam slušao provalu Vučića:rad,rad,rad,rad i rad,pet puta, sjetio sam se jednog članka Dragoša Kalajića(mislim da je objavljen u Pogledima)o radu i praznicima u Srednjem vijeku,gje je praznik bio gotovo svaki drugi dan,170 i više dana u toku godine!!To je za ne povjerovati!!U tome vijeku,koga satrapi lažno prikazuju kao vijek mraka i dekadencije,u kome je stvarao i Sveti Sava, što smo svi slušali u toku školovanja,nastala su najpoznatija remek djela koja čovječanstvo poznaje !!!To se posebno odnosi na oblasti,kao što su:muzika,slikarstvo ,proza,poezija,vajarstvo,arhitektura,građevinarstvo i dr.ŠTEDNJA JE RACIONALNO TROŠENJE !!Po toj logici domaćin uvijek štedi,nikada ne troši -nepotrebno!!Još nešto,veoma važno,ŠTEDI SE ONDA KADA SE IMA !!Suludo je tražiti od onoga koji nema da-ŠTEDI !!Rad krasi domaćina,to je racionalna aktivnost čovjeka koja za rezultat ima novu stvorenu vrijednost,neko djelo!!Čovjek bez pameti ne može stvoriti ništa što je vrijedno !!Najopasnija je -ŠKOLOVANA BUDALA !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *