У радише свега бише, у штедише још и више

Драгомир Антонић 

Никад се у Србији није расипало, већ увек штедело. Владина прича о штедњи није ново откриће

Данас је Светли или Источни петак. Ове недеље почиње Цветни триод и у њему ћемо уживати све до Беле недеље. Бела недеља је прва недеља после Духова или Тројица. Данашњи, Источни петак је слава Какова, метоха манастира Хиландара. Метох је близу варошице Јерисоса. Многи мештани заједно са Србима из Србије и других делова наше планете заједно учествују на Литургији. Дружење се наставља заједничком трпезом.

ЗАПИСАНО У КРМЧИЈИ У Србији мора да се ради! Данашња власт ову чињеницу приписује себи као епохално откриће. Одвајкад се у Србији радило. Није могло другачије. У Крмчији Светог Саве, на више места пише о раду, радним обавезама, исплати наднице, о зајму, односу деце и родитеља, равноправности. Написано је да се мора радити, али да се плата мора редовно исплаћивати „да не преноћи плата твога надничара код тебе до јутра, нити пак да лишиш плате сиромаха… истог дана да даш плату његову“(стр. 49). Ако би неко био принуђен да се зајми – данас би рекли да узме кредит – о томе је записано следеће „Ако даш на зајам сребро брату твоме, сиромашнијем од тебе, не врши притисак на њега и не налажи камату на њега“(стр. 50). Волео бих да данас љубитељи страних инвеститора, којима ми дајемо паре да би радили код њих, макар прочитају шта је у нашим књигама записано. Цитати су из књиге Миодрага Петровића, Крмчија Светог Саве о заштити обесправљених и социјално угрожених, Београд, 1990.

Никад се у Србији није расипало, већ увек штедело. Владина прича о штедњи није ново откриће. У Срба безброј пословица типа „У радише свега бише, у штедише још и више“. Комунисти су одузимали имовину. Уз помоћ суда, прогласе имућног човека за непријатеља и отму имовину. Данашња влада је оригиналнија. Отме зарађено, пензије и без суда. Додуше, не прогласи нас ни за народне непријатеље. Хвала јој на томе.

[restrictedarea]

МУЧЕНА ОНА СЕДИ У „ФЕРАРИЈУ“ Не отима она од свих. Своје не дира. Они чији је назови рад, са становишта Србије и њених грађана, потпуно бесмислен, заштићени су. Узмимо за пример госпођу која је села у „ферари“ у децембру 2012. Тада рече да мора бити у возилу, јер сваког тренутка почеће да се отварају поглавља. Неће стићи да их отвори, ако иде пешке. Прође 2013, затим 2014. и уђосмо у 2015. Ништа се не отвори, а она мучена седи у „ферарију“. Велика мука је стрефила.

У евроунијатско друштво нећемо ући пет до седам година. Шта госпођа да ради? Да изађе из „ферарија“? Не исплати се. Добра плата, има помоћнике. Не плаћа мобилни. Оно плаћа, али из буџета. Значи њено седење плаћамо ми којима су смањене пензије и плате. Изгледа да ће она право из аутомобила у пензију. Као да је возила у „Формули 1“. Што се не запосли код оног Еклестона. Он воли госпође из наших крајева. Нажалост, није она једина. Око 18.000 има оних који нас уводе међу евроунијате. Коштају 400 милиона евра годишње. За то време евроунијате отимају Косово и Метохију. Праве велику Албанију. Госпођа из „ферарија“ ни да бекне. Чека да крене. Док чека, две хиљаде евра месечно. Пензионерима контејнер.

За разлику од ње госпођа која се зове ПОВЕРЕНИК, у потпису др Невена Петрушић објављује у Службеном гласнику, број 29. од 23. марта 2015. САЖЕТАК редовног годишњег извештаја о раду за 2014. годину. Има у њему свега. Занимљиве су цифре. „Поверенику за заштиту равноправности одобрено је 68.951.000 динара у 2014. години, а Законом о буџету за 2015. годину за рад Повереника предвиђена су средства у износу 72.633.000 динара. Сви штедимо, а Поверенику четири милиона више. Шта је радио и шта намерава да ради Повереник.

 

СА КИМ САМ ЈА РАВНОПРАВАН? Став 2. поменутог извештаја гласи: „Прописати обавезу „уродњавања“ свих јавних политика тј. интегрисање родне перспективе у јавне политике, како би се обезбедило уклањање системских и структурних узрока родне неравноправности и створили услови за транспоновање родне равноправности, као европске вредности, на кохерентан и систематичан начин“. Ништа не разумем. Мора да сам глуп. Је ли то разлог да мени смање пензију, а њој повећају примања. Где је ту моја равноправност?

Став 19. је много јаснији. Ради се о родно равноправним педерима. „Донети прописе којима се омогућава регистрација истополних парова и регулишу дејства, правне последице и начин престанка регистрованих партнерстава у складу са препорукама Савета Европе.“ Што то не препоручи држави Охајо. Са њиховом Националном гардом вежбамо. Вуна Кићо – тамо ова прича не пролази. Уосталом, да не испаднем цепидлака, нека плати ко је препоручио. Какве везе ова одредба има са мном и милион пензионера којима су отете паре.

Министар финансија у влади Србије изјави на телевизији „да иде на састанак са ММФ где ће заступати интересе Србије“?!? О хвала ти Боже. Министар ће у Вашингтону заступати интересе државе у чијој је влади министар!

Има тога још. Али што рече мој друг из Срема: Ко нас заступа, добро смо  прошли.

Мислите на оне који нису с нама већ се налазе у Хашком казамату. Шта очекивати од евроунијата и корумпираних дандара када часног генерала Здравка Толимира осудише поново на доживотну робију. Не клони духом генерале.

[/restrictedarea]

 

Један коментар

  1. Stvarno sa radošću čitam Vaše tekstove,baš kao što sam godinama u Dugi čitao članke Dragoša Kalajića.Kako lako i jednostavno otkrivate maloumnost današnje političke “elite”.Kada sam slušao provalu Vučića:rad,rad,rad,rad i rad,pet puta, sjetio sam se jednog članka Dragoša Kalajića(mislim da je objavljen u Pogledima)o radu i praznicima u Srednjem vijeku,gje je praznik bio gotovo svaki drugi dan,170 i više dana u toku godine!!To je za ne povjerovati!!U tome vijeku,koga satrapi lažno prikazuju kao vijek mraka i dekadencije,u kome je stvarao i Sveti Sava, što smo svi slušali u toku školovanja,nastala su najpoznatija remek djela koja čovječanstvo poznaje !!!To se posebno odnosi na oblasti,kao što su:muzika,slikarstvo ,proza,poezija,vajarstvo,arhitektura,građevinarstvo i dr.ŠTEDNJA JE RACIONALNO TROŠENJE !!Po toj logici domaćin uvijek štedi,nikada ne troši -nepotrebno!!Još nešto,veoma važno,ŠTEDI SE ONDA KADA SE IMA !!Suludo je tražiti od onoga koji nema da-ŠTEDI !!Rad krasi domaćina,to je racionalna aktivnost čovjeka koja za rezultat ima novu stvorenu vrijednost,neko djelo!!Čovjek bez pameti ne može stvoriti ništa što je vrijedno !!Najopasnija je -ŠKOLOVANA BUDALA !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *