Srpska vojska na Crvenom trgu?

Vlada Srbije još vaga hoće li prihvatiti poziv iz Moskve da i naši vojnici marširaju Crvenim trgom, na Paradi povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom. Organizatori velike ceremonije na 70. godišnjicu sloma Hitlerove Nemačke još čekaju odgovor iz Beograda.

“Novostima” je u ruskim diplomatskim krugovima rečeno da još ima vremena da se Srbija izjasni. Sa druge strane, u Vladi juče niko nije mogao definitivno da kaže da li će se i ešelon srpskih vojnika naći na Crvenom trgu. Ipak, nezvanično, Srbija je kao zemlja pobednica u Drugom svetskom ratu, bliža odluci da učestvuje na proslavi.

Međutim, ono što može da nas pokoleba su pritisci iz Amerike i Evropske unije. Predstavnici Zapada tvrde da su odnosi Srbije i Rusije suviše bliski, što ne odgovara spoljnoj politici Brisela i Vašingtona. Ispred Kremlja, zbog rata u Ukrajini i zahlađenja odnosa, neće biti predstavnika mnogih zapadnih država jer su pod pritiskom SAD odlučile da odbiju poziv Moskve.

Domaćini su, kako je rekao ministar odbrane Sergej Šojgu, pozvali 16 vojnih jedinica “iz prijateljskih zemalja, kao i članica antihitlerovske koalicije”.

– Devet država je potvrdilo učešće. Rusija čeka odgovor od još pet zemalja, dok su dve države odbile poziv – rekao je Šojgu.

Kakva god odluka naše vlade bude doneta, sigurno je da će na svečanoj tribini 9. maja među 25 predsednika stranih država biti i Tomislav Nikolić. On će biti u društvu predstavnika zemalja Organizacije država kolektivne bezbednosti čiji su članovi Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija. Na Crvenom trgu na defileu će najverovatnije biti i vojnici iz Kine i Indije.

Ovogodišnja jubilarna parada biće jedna od najvećih do sada – na njoj će učestvovati više od 15.000 vojnika, oficira i pitomaca. Da podsetimo, pre pet godina na paradi je bilo 11.135 učesnika.

BEZ POZIVNICE

PRIČA o učešću naše vojske na Paradi pokrenuta je i 2010. godine kada je obeležavano 65 godina pobede nad fašizmom. Kao i danas, Rusi su i tada pozvali zemlje saveznice iz Drugog svetskog rata. Srbija, međutim, nije dobila “kartu”. Tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac je tada govorio da ne zna zašto nas nisu zvali, iako je naš narod doprineo ratnoj pobedi i “bila bi nam čast da učestvujemo”.

http://www.novosti.rs/

5 komentara

  1. Na Vladi je da vaga poskupljenje struje, povecanje penzija i plata,
    zastitu od poplava…i eventualno, o stampanju dzepnog izdanja ” prirucnika”
    o upotrebi VS, zlu ne trebalo.Predsednik Republike je vec doneo odluku o
    ucescu pripadnika VS na “Paradi pobednika” u skladu sa svojim nadleznostima
    predvidjenih Ustavom,Zakonom o VS i Pravilom sluzbe ,sto,naravno, pozdravljam.

  2. I posle 70. godina Ruska i Srpska vojska na istom zadatku, ovaj puta u ešalonu pobednika, marširaće Crvenim trgom u Moskvi.
    Kako onda tako i sada u odbrani svakog ruskog i srpskog sela i grada.
    I opet ćemo zajedno marširati u ešalonu pobednika, ukoliko nas mračne
    zlokobne sile svojom pohotom prisile na vatreni odgovor.
    Tuđe nam ne treba svoje nedamo.
    ŽIVELA RUSIJA – ŽIVELA SRBIJA! —-milan

  3. Na amerikance se ne bih obazirao kao ni na avropu.Kod nas crkva i dalje ne pristaje na brakove istog pola, što je u EU i Americi sakodnevna pojava.Koliki je broj vojnog naoružanja uništeno kod nas po nalogu amerikanaca,koliko je smanjeno brojno stanje naše vojske, o tome nema podataka niti će ih biti.Amerikanci dosledno sprovode razbijanje Srbije u svakom pogledu i pri tom pune đepove novcem našu vlast.Povećan je broj milicije,ali ni o tome nećete dobiti tačne podatke.Ogromna će biti sramota da naša vojska ne učestvuje na paradi 9 marata u Moskvi.Vlast je ogrezla u korupciji i uništavanju svakog ljudskog digniteta.Znam da su beskrupulozni i nije ih briga šta narod misli,ali ostaje potomstvo koje će se zbog toga stideti do kraja života.

  4. Parada pobednika na Crvenom trgu treba da podseti Svet na istorijsku činjenicu koje su vojske sačinjavale antifašističku koaliciju i uz nemerljiv doprinos Ruskih armija učestvovale u velikoj pobedi. To je i prilika da zemlje učesnice još jednom potvrde opredeljenost politike koju sprovode u odnosu na opšte prihvaćene vrednosti zbog kojih je osnovana Liga naroda,odnosno UN. Razumljivo je da na Crvenom trgu nema mesta za armije Nemačke,Japana,Italije,NDH,… Za njih ima mesta samo na tribini državnih zvaničnika.
    Ali protagpnisti novog svetskog poretka,koristeći ucenjene vlade kao taoce svoje politike,diktiraju nove vrednosti suprotne načelima osnovnih tekovina civilizacije. PA GDE JE SRBIJI MESTO?!!! Zar samo na tribinama,ili možda u Berlinu pod zastavu NATO? (Ne podseća li ta zastava na zastavu poražene strane?) Ameriko,gde će ti duša?
    Vlado Srbije,kuda srljaš,zašto ne pitaš svoj narod gde su mu srce, duša i čast,tj.obraz?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *