Српска воjска на Црвеном тргу?

Влада Србије још вага хоће ли прихватити позив из Москве да и наши војници марширају Црвеним тргом, на Паради поводом 9. маја, Дана победе над фашизмом. Организатори велике церемоније на 70. годишњицу слома Хитлерове Немачке још чекају одговор из Београда.

“Новостима” је у руским дипломатским круговима речено да још има времена да се Србија изјасни. Са друге стране, у Влади јуче нико није могао дефинитивно да каже да ли ће се и ешелон српских војника наћи на Црвеном тргу. Ипак, незванично, Србија је као земља победница у Другом светском рату, ближа одлуци да учествује на прослави.

Међутим, оно што може да нас поколеба су притисци из Америке и Европске уније. Представници Запада тврде да су односи Србије и Русије сувише блиски, што не одговара спољној политици Брисела и Вашингтона. Испред Кремља, због рата у Украјини и захлађења односа, неће бити представника многих западних држава јер су под притиском САД одлучиле да одбију позив Москве.

Домаћини су, како је рекао министар одбране Сергеј Шојгу, позвали 16 војних јединица “из пријатељских земаља, као и чланица антихитлеровске коалиције”.

– Девет држава је потврдило учешће. Русија чека одговор од још пет земаља, док су две државе одбиле позив – рекао је Шојгу.

Каква год одлука наше владе буде донета, сигурно је да ће на свечаној трибини 9. маја међу 25 председника страних држава бити и Томислав Николић. Он ће бити у друштву представника земаља Организације држава колективне безбедности чији су чланови Русија, Белорусија, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Јерменија. На Црвеном тргу на дефилеу ће највероватније бити и војници из Кине и Индије.

Овогодишња јубиларна парада биће једна од највећих до сада – на њој ће учествовати више од 15.000 војника, официра и питомаца. Да подсетимо, пре пет година на паради је било 11.135 учесника.

БЕЗ ПОЗИВНИЦЕ

ПРИЧА о учешћу наше војске на Паради покренута је и 2010. године када је обележавано 65 година победе над фашизмом. Као и данас, Руси су и тада позвали земље савезнице из Другог светског рата. Србија, међутим, није добила “карту”. Тадашњи министар одбране Драган Шутановац је тада говорио да не зна зашто нас нису звали, иако је наш народ допринео ратној победи и “била би нам част да учествујемо”.

http://www.novosti.rs/

5 коментара

 1. Na Vladi je da vaga poskupljenje struje, povecanje penzija i plata,
  zastitu od poplava…i eventualno, o stampanju dzepnog izdanja ” prirucnika”
  o upotrebi VS, zlu ne trebalo.Predsednik Republike je vec doneo odluku o
  ucescu pripadnika VS na “Paradi pobednika” u skladu sa svojim nadleznostima
  predvidjenih Ustavom,Zakonom o VS i Pravilom sluzbe ,sto,naravno, pozdravljam.

 2. И после 70. година Руска и Српска војска на истом задатку, овај пута у ешалону победника, маршираће Црвеним тргом у Москви.
  Како онда тако и сада у одбрани сваког руског и српског села и града.
  И опет ћемо заједно марширати у ешалону победника, уколико нас мрачне
  злокобне силе својом похотом присиле на ватрени одговор.
  Туђе нам не треба своје недамо.
  ЖИВЕЛА РУСИЈА – ЖИВЕЛА СРБИЈА! —-милан

 3. Na amerikance se ne bih obazirao kao ni na avropu.Kod nas crkva i dalje ne pristaje na brakove istog pola, što je u EU i Americi sakodnevna pojava.Koliki je broj vojnog naoružanja uništeno kod nas po nalogu amerikanaca,koliko je smanjeno brojno stanje naše vojske, o tome nema podataka niti će ih biti.Amerikanci dosledno sprovode razbijanje Srbije u svakom pogledu i pri tom pune đepove novcem našu vlast.Povećan je broj milicije,ali ni o tome nećete dobiti tačne podatke.Ogromna će biti sramota da naša vojska ne učestvuje na paradi 9 marata u Moskvi.Vlast je ogrezla u korupciji i uništavanju svakog ljudskog digniteta.Znam da su beskrupulozni i nije ih briga šta narod misli,ali ostaje potomstvo koje će se zbog toga stideti do kraja života.

 4. Парада победника на Црвеном тргу треба да подсети Свет на историјску чињеницу које су војске сачињавале антифашистичку коалицију и уз немерљив допринос Руских армија учествовале у великој победи. То је и прилика да земље учеснице још једном потврде опредељеност политике коју спроводе у односу на опште прихваћене вредности због којих је основана Лига народа,односно УН. Разумљиво је да на Црвеном тргу нема места за армије Немачке,Јапана,Италије,НДХ,… За њих има места само на трибини државних званичника.
  Али протагпнисти новог светског поретка,користећи уцењене владе као таоце своје политике,диктирају нове вредности супротне начелима основних тековина цивилизације. ПА ГДЕ ЈЕ СРБИЈИ МЕСТО?!!! Зар само на трибинама,или можда у Берлину под заставу НАТО? (Не подсећа ли та застава на заставу поражене стране?) Америко,где ће ти душа?
  Владо Србије,куда срљаш,зашто не питаш свој народ где су му срце, душа и част,тј.образ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *