Partner iz UAE vlasnik 68 odsto projekta “Beograd na vodi”

Prema danas potpisanom Ugovoru o izgradnji projekta “Beograd na vodi”, Republika Srbija biće vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti vlasnik 68 odsto kapitala.

Potpisnici ugovora su Vlada Srbije i kompanija “Belgrade Waterfront Capital Investment LLC”, čiji je vlasnik kompanija “Eagle Hils”, navedeno je u ugovoru u koji je Tanjug imao uvid.

Za finansiranje projekta “Beograd na vodi” kompanija “Eagle Hils” će obezbediti 300 miliona evra i 150 miliona evra u formi kapitala, uz dodatnih i 150 miliona zajma u formi pozjamice osnivača kompanije.

Potvrđeno je da će projekat da traje maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina, a prilikom izvođenja radova domaći izvođači radova imaju prednost.

“Eagle Hils” će dodatno odboriti Republici Srbiji zajam od 90 miliona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra kao i 40 miliona evra za završetak procesa eksproprijacije.

Kompanija “Eagle hils” je Ugovorom prihvatila je da im se izda zemljište na dugoročni zakup od 99 godina tako da se ta zemlja ne prodaje, a zgrade koje se nalaze u različitim režimima zaštite od strane države neće biti uklanjane. One će po modelu zgrade zadruge ostati u državnom vlaništvu i biti obnovljene i korišćene za kulturne sadržaje.

U pitanju su Hotel Bristol, zgrada Železničke stanice, kao i fabrika papira Milana Vape.

2 komentara

  1. Receno je da ce to biti 3,5 milijardi investicija,a vidimo bice 10% od toga…oko 350 miliona…
    Receno je da ce za 4-5 godina biti zavrsen glavni deo,sada vidimo da je to 30 godina,tj.20 za glavni deo…
    SVAKA VLAST POSLE RATA JE MOGLA OVAKAV ARANZMAN DA POSTIGNE,DA PRESECE VRPCU A DA TO TRAJE POLA VEKA…SVAKA!
    Bolje da su tu Jasna Sekaric,sa streljanom,Novak,sa par terena,Cavic sa bazenom…dobili objekte na 99 godina,sa 51% vlasnictva i ucescem u finansiranju…i jedan otvoreni pravi koncertni Savski amfiteatar,izgradjen…jer prosto ovo nije normalno.
    Nije normalno da neko kupi stan,a da oko njega 30 godina prolaze bageri…pa to je opet cigan mala,luksuzna.
    Zasto se ne srusi 10 kuca-nakaza,od Slavije do JDP,pa bi to odgovaralo ovoj investiciji…ili Depo,sada nakon spaljivanja?
    Ovako,sve deluje naopako…i naopacke.
    Grad na vodi…za 30 godina.

  2. Lep je projekat “Begrad na vodi” koji je nastao od Evropolisa!

    I ako bude problema treba nastaviti sa ovim projektom, sa razojem, i naći druge investitore, Kina, Rusija,Turska, Evropa,…naši investitori…
    Treba biti uporan i raditi po fazama,planski.

    —-
    Vest koja se podudara sa današnjim Beogradskim ugovorom sa partnerom iz UAE!!!

    ::: PRIŠTINA – Kosovski ministar finansija Avdulah Hoti potpisao je danas u Dubaiju sporazum sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim se otvaraju vrata za konkretne investicije na Kosovu.

    Iako nisu objavljeni nikakvi detalji sporazuma, kosovska predsednica Atifete Jahjaga objavila je na fejsbuku da će se saradnja sa Emiratima odvijati u oblasti trgovine, industrije, poljoprivrede, saobraćaja i turizma.

    Do potpisivanja sporazuma dolazi nakon niza bilateralnih poseta i susreta koje je Jahjaga imala sa princom Šeikom Muhamedom bin Zajed Nahjanom, prenose prištinski mediji. :

    ——
    Da li je ovo igra? Baš da se u isto vreme ugovaraju veliki poslovi sa nekakvom tvorevinom “Kosova” ???
    U biznisu nema prijateljstva,uvek ima malo i politike, nadam se da nije namerno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *