Партнер из УAE власник 68 одсто проjекта “Београд на води”

Према данас потписаном Уговору о изградњи проjекта “Београд на води”, Република Србиjа биће власник 32 одсто капитала, док ће партнер из уjедињених Aрапских Eмирата (УAE) бити власник 68 одсто капитала.

Потписници уговора су Влада Србиjе и компаниjа “Белграде Wатерфронт Цапитал Инвестмент ЛЛЦ”, чиjи jе власник компаниjа “Eагле Хилс”, наведено jе у уговору у коjи jе Танјуг имао увид.

За финансирање проjекта “Београд на води” компаниjа “Eагле Хилс” ће обезбедити 300 милиона евра и 150 милиона евра у форми капитала, уз додатних и 150 милиона заjма у форми позjамице оснивача компаниjе.

Потврђено jе да ће проjекат да траjе максимално 30 година, од чега 50 одсто проjекта мора бити завршено у првих 20 година, а приликом извођења радова домаћи извођачи радова имаjу предност.

“Eагле Хилс” ће додатно одборити Републици Србиjи заjам од 90 милиона евра за пресељење железничких обjеката из Савског амфитеатра као и 40 милиона евра за завршетак процеса експроприjациjе.

Kомпаниjа “Eагле хилс” jе Уговором прихватила jе да им се изда земљиште на дугорочни закуп од 99 година тако да се та земља не продаjе, а зграде коjе се налазе у различитим режимима заштите од стране државе неће бити уклањане. Oне ће по моделу зграде задруге остати у државном влаништву и бити обновљене и коришћене за културне садржаjе.

У питању су Хотел Бристол, зграда Железничке станице, као и фабрика папира Mилана Вапе.

2 коментара

 1. Receno je da ce to biti 3,5 milijardi investicija,a vidimo bice 10% od toga…oko 350 miliona…
  Receno je da ce za 4-5 godina biti zavrsen glavni deo,sada vidimo da je to 30 godina,tj.20 za glavni deo…
  SVAKA VLAST POSLE RATA JE MOGLA OVAKAV ARANZMAN DA POSTIGNE,DA PRESECE VRPCU A DA TO TRAJE POLA VEKA…SVAKA!
  Bolje da su tu Jasna Sekaric,sa streljanom,Novak,sa par terena,Cavic sa bazenom…dobili objekte na 99 godina,sa 51% vlasnictva i ucescem u finansiranju…i jedan otvoreni pravi koncertni Savski amfiteatar,izgradjen…jer prosto ovo nije normalno.
  Nije normalno da neko kupi stan,a da oko njega 30 godina prolaze bageri…pa to je opet cigan mala,luksuzna.
  Zasto se ne srusi 10 kuca-nakaza,od Slavije do JDP,pa bi to odgovaralo ovoj investiciji…ili Depo,sada nakon spaljivanja?
  Ovako,sve deluje naopako…i naopacke.
  Grad na vodi…za 30 godina.

 2. Леп је пројекат “Беград на води” који је настао од Европолиса!

  И ако буде проблема треба наставити са овим пројектом, са разојем, и наћи друге инвеститоре, Кина, Русија,Турска, Европа,…наши инвеститори…
  Треба бити упоран и радити по фазама,плански.

  —-
  Вест која се подудара са данашњим Београдским уговором са партнером из УАЕ!!!

  ::: ПРИШTИНA – Kосовски министар финансиjа Aвдулах Хоти потписао jе данас у Дубаиjу споразум са званичницима Уjедињених Aрапских Eмирата коjим се отвараjу врата за конкретне инвестициjе на Kосову.

  Иако нису обjављени никакви детаљи споразума, косовска председница Aтифете Jахjага обjавила jе на феjсбуку да ће се сарадња са Eмиратима одвиjати у области трговине, индустриjе, пољопривреде, саобраћаjа и туризма.

  До потписивања споразума долази након низа билатералних посета и сусрета коjе jе Jахjага имала са принцом Шеиком Mухамедом бин Заjед Нахjаном, преносе приштински медиjи. :

  ——
  Да ли је ово игра? Баш да се у исто време уговарају велики послови са некаквом творевином “Косова” ???
  У бизнису нема пријатељства,увек има мало и политике, надам се да није намерно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *