Годишњица напада Немачке на Jугославиjу

У раним jутрањим часовима 6. априла 1941. године, започео jе масивни напад нацистичке Немачке на Kраљевину Jугославиjу. 

Tим нападом Jугославиjа jе увучена у Други светски рат, иако су jугословенске владе, и пре и после двадесетседмомартовског пуча, свим могућим средствима настоjале то да избегну.
Немачка (и њене савезнице Италиjа, Бугарска и Mађарска) Kраљевину Jугославиjу су напале без обjаве рата.

Kолико се зна, у ваздушним нападима на Београд коjи су започели око 6.30, и траjали, у више налета, током два дана, учествовала су 484 немачка ваздухоплова, од чега 234 бомбардера и приближно 120 ловачких авиона.
Прецизан броj жртава никада ниjе утврђен, наjчешће се узима да jе било 2.274 погинулих. Немачке процене говориле су да jе жртава бомбардовања билоизмеђу 1.500 и 1.700.

У Београду jе ваздушним нападима уништен огроман проценат стамбеног фонда и инфраструктуре, али и броjни обjекти културе, међу коjима и национална библиотека.
Већ у првом, од укупно четири талас бомбардовања, тог дана, страдала jе зграда Народне библиотеке на Kосанчићевом венцу.

Tада jе у пожару изгорео фонд библиотеке од око 350.000 књига, укључуjући и броjне рукописе и разне старине.
Aприлски напад на Jугославиjу jе, наjвероватниjе, био одмазда за 27. март 1941. када jе оборена влада и намесништво чиjа jе прва личност био кнез Павле Kарађорђевић.

Влада Цветковић-Mачек jе два дана раниjе, у настоjању да некако одржи земљу ван ратних збивања, а после броjних притисака и условљавања из Берлина, 25. марта 1941. у Бечу, потписала протокол о приступању Tроjном пакту.

Уследиле су, у Београду, и другим градовима земље 27. марта 1941. масовне демонстрациjе, као израз подршке пучу, и западним савезницима.
Пучистичка влада Душана Симовића, такође jе учинила све како би избегла рат, чак jе и признала акт потписан 25. марта у Бечу.

Уследио jе напад на Jугославиjу 6. априла. Заправо, напад jе почео током претходне ноћи на простору Ђердапа.
Београдску владу jе о часу напада претходно обавестио, сасвим прецизно, наш воjни аташе у Берлину пуковник Владимир Ваухник, врхунски обавештаjац.

Jугословенска воjска капитулирала jе 17. априла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *