Vučić: Imamo napredak, ali nedostaje preduzetnički duh

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u odnosu na prethodnu godinu, kada je reč o javnim finansijama, postignut napredak, ali da je najveća boljka s kojom Srbija mora da se suoči – nedostatak preduzetničkog duha i incijative, kao i nedostatak domaćih investicija.

Podsetivši da je u mandatu aktuelne vlade doneto nekoliko modernih zakona u skladu sa evropskom praksom, poput zakona o radu, penzijama, stečaju, planiranju i izgradnji, Vučić je istakao i da je “uprkos protivljenju dobrog dela društva” Vlada uspela da objasni da je to put napred, za razvijeniju i moderniju Srbiju.

Naglasivši da su plan i mere fiskalne konsolidacije doneti bez uticaja sa strane, Vučić je konstatovao da u Srbiji veoma dugo vlada princip razmišljanja “o naredna tri ili mesec dana”, ali ne o tome šta će se raditi za tri ili više godina.
“Neretko smo se podsmevali onima koji su u drugim zemljama imali petogodišnje i desetogodišnje planove, jer je nama bilo važno kako ćemo da preživimo taj dan, kako da politički opstanemo, kako do sledećih izbora…”, rekao je Vučić.

Ističući da ekonomska situacija “jeste loša, ali ne onoliko teška koliko su svi predviđali”, Vučić je ukazao na činjenicu da je ostvarena ušteda kada je reč o kapitalnim izdacima, naglasivši da je to loše.
“Na kapitalne izdatke smo u ovoj godini potrošili svega 540 miliona, i to ne menja dramatično stanje našeg deficita, već pokazuje da smo nespremni, da nemamo ideje i projekte i da, kada imamo novca, ne znamo šta s njim da radimo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima “stegli smo kaiš i pritegli državnu kasu”, međutim dodao je da ne treba štedeti na kapitalnim izdacima.
“To jesu minimalne uštede, ali to pokazuje da niti imamo građevinske firme koje mogu da sprovedu projekte, niti da sprovodimo projekte, niti da država ima ideju”, rekao je Vučić.

Kapitalna ulaganja i ulaganja u infrastrukturu su jedini način i zato polažemo nadu u prugu Beograd – Budimpešta, Beograd na vodi…, sve što bi moglo da doprinese našem pozitivnom rastu BDP-a u ovoj godini, istakao je premijer.

Kako je objasnio upravo iz tih razloga je insistirano na pravljenju “jedinice za isporuku” (delivery unit).
“Za nas je važno da pomažemo i pružamo podršku ministarstvima, da ne bismo svi živeli od 15. do 25., od plate do penzije, koliko će nam izaći iz budžeta, a da ne znamo šta da radimo sa novcem”, rekao je on.

Premijer Srbije objasnio je da i kada bi sada uspela privatizacija PKB-a, Telekoma, Aerodroma Nikola Tesla i sve ostale, ne bismo znali na šta da potrošimo dobijeni novac “jer nemamo projekte”.

“Zato ovoliko žurimo sa velikim projektima kako bismo mogli da generišemo razvoj. Da nije
ta dva-tri projekta na kojima radimo, mi drugih projekata nemamo i to je ogroman problem Srbije o kojem pričamo decenijama i nikako ga ne rešavamo”, rekao je Vučić.

Osim što će država morati da ulaže u kapitalne investicije, najveća boljka Srbije je “ne samo nedovoljno novca i učešće bankarskog sektora u finansiranju”, već i nedostatak ideja i preduzetničkog duha u Srbiji.
“U međuvremenu smo izgubli preduzetnički duh, imamo inteligentnu naciju i ljude, ali nam se sav biznis oslanja na državu, a privatna inicijativa je maltene nestala”, konstatovao je Vučić i pozvao privrednike da pomognu državi da se to promeni.

Kako je rekao, prošle godine je Srbija, pored svih teškoća sa elementarnim nepogodama, imala milijardu i 300 miliona spoljnih investicija, ali i naznačio da je loše to što nema domaćih investicija.

Prema njegovim rečima to je izazov s kojim se Srbija suočava.
On je najavio dolazak potpredsednika švajcarske vlade koji će pokušati da prenese iskustvo o dualnom sistemu obrazovanja, odnosno o tome da učenici i studenti iz klupa izađu spremni za tržište rada.
“Ako iz škola budemo na vreme slali da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu”, rekao je premijer dodavši da će u tom smislu takođe biti potrebna pomoć domaćih privrednika.

Vučić je poručio da će Vlada nastaviti i birati teži put, ali i time napraviti od Srbije normalnu i pristojnu zemlju, zdravu ekonomiju, i do 2016. promeniti trajektoriju javnog duga.
“Možemo ovo da uspemo pre kraja mandata vlade, da neka nova vlada sačeka potpuno drugačiju i uređeniju Srbiju, ali će nam umesto kukanja i plakanja biti potrebno da se glasno postavimo pred sve i nedvosmisleno saopštimo ovo mora da se uradi”, rekao je Vučić.

Da, to će da boli, ali lek protiv raka nije ni andol ni aspiri, zaključio je premijer.

On je, inače, na početku izlaganja najavio govor na 25 strana,ali primetivši da to verovatno niko neće moći da sluša, poručio da će biti kraći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *