Вучић: Имамо напредак, али недостаjе предузетнички дух

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе у односу на претходну годину, када jе реч о jавним финансиjама, постигнут напредак, али да jе наjвећа бољка с коjом Србиjа мора да се суочи – недостатак предузетничког духа и инциjативе, као и недостатак домаћих инвестициjа.

Подсетивши да jе у мандату актуелне владе донето неколико модерних закона у складу са европском праксом, попут закона о раду, пензиjама, стечаjу, планирању и изградњи, Вучић jе истакао и да jе “упркос противљењу доброг дела друштва” Влада успела да обjасни да jе то пут напред, за развиjениjу и модерниjу Србиjу.

Нагласивши да су план и мере фискалне консолидациjе донети без утицаjа са стране, Вучић jе констатовао да у Србиjи веома дуго влада принцип размишљања “о наредна три или месец дана”, али не о томе шта ће се радити за три или више година.
“Неретко смо се подсмевали онима коjи су у другим земљама имали петогодишње и десетогодишње планове, jер jе нама било важно како ћемо да преживимо таj дан, како да политички опстанемо, како до следећих избора…”, рекао jе Вучић.

Истичући да економска ситуациjа “jесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвиђали”, Вучић jе указао на чињеницу да jе остварена уштеда када jе реч о капиталним издацима, нагласивши да jе то лоше.
“На капиталне издатке смо у овоj години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показуjе да смо неспремни, да немамо идеjе и проjекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо”, рекао jе Вучић.

Према његовим речима “стегли смо каиш и притегли државну касу”, међутим додао jе да не треба штедети на капиталним издацима.
“Tо jесу минималне уштеде, али то показуjе да нити имамо грађевинске фирме коjе могу да спроведу проjекте, нити да спроводимо проjекте, нити да држава има идеjу”, рекао jе Вучић.

Kапитална улагања и улагања у инфраструктуру су jедини начин и зато полажемо наду у пругу Београд – Будимпешта, Београд на води…, све што би могло да допринесе нашем позитивном расту БДП-а у овоj години, истакао jе премиjер.

Kако jе обjаснио управо из тих разлога jе инсистирано на прављењу “jединице за испоруку” (деливерy унит).
“За нас jе важно да помажемо и пружамо подршку министарствима, да не бисмо сви живели од 15. до 25., од плате до пензиjе, колико ће нам изаћи из буџета, а да не знамо шта да радимо са новцем”, рекао jе он.

Премиjер Србиjе обjаснио jе да и када би сада успела приватизациjа ПKБ-а, Tелекома, Aеродрома Никола Tесла и све остале, не бисмо знали на шта да потрошимо добиjени новац “jер немамо проjекте”.

“Зато оволико журимо са великим проjектима како бисмо могли да генеришемо развоj. Да ниjе
та два-три проjекта на коjима радимо, ми других проjеката немамо и то jе огроман проблем Србиjе о коjем причамо децениjама и никако га не решавамо”, рекао jе Вучић.

Oсим што ће држава морати да улаже у капиталне инвестициjе, наjвећа бољка Србиjе jе “не само недовољно новца и учешће банкарског сектора у финансирању”, већ и недостатак идеjа и предузетничког духа у Србиjи.
“У међувремену смо изгубли предузетнички дух, имамо интелигентну нациjу и људе, али нам се сав бизнис ослања на државу, а приватна инициjатива jе малтене нестала”, констатовао jе Вучић и позвао привреднике да помогну држави да се то промени.

Kако jе рекао, прошле године jе Србиjа, поред свих тешкоћа са елементарним непогодама, имала милиjарду и 300 милиона спољних инвестициjа, али и назначио да jе лоше то што нема домаћих инвестициjа.

Према његовим речима то jе изазов с коjим се Србиjа суочава.
Oн jе наjавио долазак потпредседника шваjцарске владе коjи ће покушати да пренесе искуство о дуалном систему образовања, односно о томе да ученици и студенти из клупа изађу спремни за тржиште рада.
“Aко из школа будемо на време слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу”, рекао jе премиjер додавши да ће у том смислу такође бити потребна помоћ домаћих привредника.

Вучић jе поручио да ће Влада наставити и бирати тежи пут, али и тиме направити од Србиjе нормалну и пристоjну земљу, здраву економиjу, и до 2016. променити траjекториjу jавног дуга.
“Mожемо ово да успемо пре краjа мандата владе, да нека нова влада сачека потпуно другачиjу и уређениjу Србиjу, али ће нам уместо кукања и плакања бити потребно да се гласно поставимо пред све и недвосмислено саопштимо ово мора да се уради”, рекао jе Вучић.

Да, то ће да боли, али лек против рака ниjе ни андол ни аспири, закључио jе премиjер.

Oн jе, иначе, на почетку излагања наjавио говор на 25 страна,али приметивши да то вероватно нико неће моћи да слуша, поручио да ће бити краћи.

2 коментара

 1. Гос, Преображани тај дух у српском народу свсно се убија од 1945год. Комунизам је родио партијски дух, који је продужио живот
  са ЖУТИМ-КАРТЕЛОМ а ВИСТЕ додали инекцију са ЖУТИМ СЕКТОРОМ. Старе домаћинске породице су изумрле ово што се рађа по кафићима
  нема шансе да стварају тосу потрошачи које подржавају ВАШИ пријатељи у лику и делу Блера јер у качићима само блеје. ЈАВНЕ РАДОВЕ ОРГАНИЗУЈТЕ ДА РУКЕ ОЧВСНУ.

 2. Predlazem Vladi da od ambsade Srbije u Buenos Airesu,zatrazi snimak trosatnog govora predsednice Argentine,od nedelje,1.marta,kao godisnje obracanje institucijama i naciji.
  Da vidi sta je moral,sta je snaga,ne samo reci,vec i dela,jer je cesto citirala strane izvore i analize,koje daju jako dobru ocenu Argentini.
  Na stranu partijska propaganda,koja se uvek moze uciniti…ispred parlamenta je bilo 100.000 ljudi,ali koji nisu odavali utisak da su ih naterali da dodju ,vec su pratili govor sa ogromnom radoscu,familijarno,dizuci dva prsta cim vide da su u TV kadru…
  Osetila se praznicna atmosfera i nacionalna radost i nada.
  A u Parlamentu,aplauz je stizao aplauz…i od opozicije!
  Argentina ima oko 15 % nezaposlenih medju mladima,(na jugu Spanije preko 50%),Argentina ima minimalnu platu oko 4700 pesosa,ili 480 evra,samo 200 evra manje od Spanije…
  Svrseni studenti,koji su otisli,vracaju se u Argentinu,DA RADE!
  Jer je predsednica rekla-“TO I TO SMO KAO VLAST I DRZAVA URADILI,DA BI ONI MOGLI DA SE VRATE I DA RADE U SVOJOJ ZEMLJI”…
  SKORO SE SRUSILA ZGRADA PARLAMENTA OD VISEMINUTNIH OVACIJA!!!
  Napolju je uzavrelo 100.000 ljudi ,kao da je Maradona dao gol!
  U susedstvu,samo dan ranije,predsednik Urugvaja Muhika,predao je duznost i ostavio Urugvaj U NAJBOLJEM STANJU u njihovoj istoriji…
  Tu je i Brazil,tu je i Cile,Peru…SVE USPESNE ZEMLJE!
  Jedine problematicne zemlje su na severu ,Venecuela i Kolumbija,a imaju mnogo bolji geografski polozaj.
  Zamislite Srbiju,na dnu juzne Amerike,”na kraju sveta”?
  Pa mislim da bi smo pali u stratesku psiholosku depresiju…
  Plakali bi smo,kukali,naricali “zasto nas majko rodi u ovoj nedodjiji,na kraju Planete,NA KRAJNJEM JUGU LATINSKE AMERIKE”?
  A tamo ,prema Srbiji,RAJ,moral,energija,volja,nada!
  Nije Argentina idealna zemlja,politicari su u proslosti bili nemilosrdni prema javnim dobrima…ali je objavila DA SE IZVADILA IZ DUZNICKOG ROPSTVA,otkacila je i Spanske petrohemijske gigante,kao sto je REPSOL,avio kompaniju je digla iz propasti…
  Predsednica deluje kao dobar domacin,KAO MAJKA NACIJE!
  A Srbija?
  Srbija se nalazi na fantasticnom mestu,U SRCU EVROPE…ali i Kolumbija se nalazi na fantasticnom mestu,mnogo boljem od Argentine,Kolumbija je jedina zemlja latinske Amerike koja izlazi na DVA OKEANA…I DZABA,Kolumbija je mafijaska drzava.
  Mafija sedi u foteljama i nema kraja propasti.
  Venecuela je ista Srbija,opoziciju huska Amerika i pravi haos…
  Srbija ne moze napred bez katarze,bez SANKCIJA za opljackano,a ne LEGALIZACIJE PLJACKE…ne moze napred bez oduzimanja imovine koja je opljackana,bez DOMACE INVESTICIJE,A NE SAMO STRANE INVESTICIJE.
  Gospodo,TRANZICIJA NIJE PLJACKA,VEC PROMENA VLASNICKOG SISTEMA,A TO NE ZNACI PLJACKA!!!
  Ako pljacka ostane nekaznjena,sve buduce generacije Srba,BICE PLJACKASKOG MENTALITETA!
  Na radio Beogradu jedna novinarka kaze-NIJE BITNO ODAKLE NOVAC DOLAZI???
  Bitno je,jer,kako kaze Muhika,stranac kapital odnese,pa ih je naterao da 40% profita,reivestiraju u Urugvaj…
  Komplikovane stvari se resavaju PROSTIM resenjima.
  Srbija deluje kao dete koga ulica savetuje,koje slusa svaku fukaru,koja je “brizna” sebe radi,a ne Srbije radi…
  Srbija deluje kao NEPOSLUSNO DETE,koje ne slusa NI MAJKU NI OCA?!
  Srbija ne veruje u Boga na nebu,SRBIJA VERUJE U BOGA NA ZEMLJI, otudjena vlast,I DANAS,veruje u Mercedes i zlatni sat…nekada Pejdzer,Pistolj i Pajero dzip…3P,kao “vera” iz devedesetih…

  KAKAV PREDUZETNICKI DUH DA POKAZE NAROD,U TAKVOJ SITUACIJI???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *