Putin i Milošević

Milorad Vučelić / glavni urednik

Nedavno je, prilikom posete Beogradu, poznati ruski reditelj Aleksandar Sokurov, između ostalog, rekao da „Srbija nikad nije podržala Rusiju“. Mnogima je to zaparalo uši, a neke i obradovalo kao dobra preporuka za kupovinu ulaznice u NATO. Ali ne stigoše ni jedni ni drugi da se dokopaju mikrofona ili late pera i olovke kad se pojavi intervju Vladimira Medinskog, ministra za kulturu Ruske Federacije. Donevši u Beograd stranicu Miroslavljevog jevanđelja koja se od devetnaestog veka nalazila u Petrogradu, on kaza sledeće:

„Mislim da kolega Sokurov nije istoričar, oprostićemo mu on je umetnik. Očigledno je pomešao Srbiju i Bugarsku. Kao istoričar, ja znam i to stalno ponavljam – u najtežim godinama Drugog svetskog rata, još pre otvaranja drugog fronta u Normandiji, a kada su se već vodile borbe u severnoj Africi i Italiji, fašisti su morali da zadržavaju više divizija u Jugoslaviji, gde tobože nije bilo rata – bio je samo partizanski otpor, nego što su slali u severnu Afriku. Ovde su Srbi predstavljali za Nemce ogroman problem. Mnogo veći nego svi takozvani saveznici SSSR-a. Mi to znamo i mi to poštujemo. I ruku na srce, jedina zemlja u Evropi koja je nastavila da se suprotstavlja Nemcima posle okupacije bila je Jugoslavija. Partizanski pokret u Francuskoj bio je pre De Gola razbacan, tu i tamo. U Poljskoj su razmere otpora bile mnogo manje. Ostale zemlje su se prosto pokorile i čekale da ih Rusi spasu svojom krvlju.“

[restrictedarea]

Dobro, to su bitne, velike, nesumnjive i u večnost upisane ali stare zasluge i podvizi, a ima mnogo i onih iz novijeg vremena. Odgovoran i pametan savremenik, svedok ili saučesnik, prateći sve ono što se dešavalo Srbiji i Slobodanu Miloševiću devedesetih godina, jasno je mogao predvideti a danas i videti šta čeka Rusiju i Vladimira Putina. Zapad se nije potrudio da bar malo promeni scenario nego na Rusiju primenjuje doslovno isto ono što je iskoristio u pokušaju satiranja Srbije. Fanatična zaslepljenost uspesima žutih, narandžastih i majdanskih revolucija kombinovanih sa radom ispostava stranih obaveštajnih službi, proverenih nacista i mrežom nevladinih organizacija te brutalnom vojnom silom dovela je Zapad u situaciju da previdi da se ovde nameračila na nepobedivu, veliku i moćnu svetsku velesilu kakva je Rusija. Rusija, i sam Putin, pravilno su izvukli važne pouke iz dešavanja u poslednjih četvrt veka. Znali su šta ih čeka i kako i čime da doskoče i da se suprotstave tome što ih čeka.

Tek danas – na devetogodišnjicu njegove smrti – u svetlu svega onoga što se dešava u Ukrajini i širom sveta, postaje jasna veličina istorijskih i tragičnih iskušenja pred kojima se našao Slobodan Milošević.

Ima onih koji su zaboravili na oštroumne reči Aleksandra Solženjicina da je „bombardovanje Srbije 1999. godine probudilo ruskog čoveka i spaslo Rusiju“, ali Vladimir Vladimirovič ne spada u krug tih zaboravnih. Solženjicin je tada napisao i ovo:

„Kada sam se vratio u Rusiju 1994, ovde sam zatekao skoro obožavanje zapadnog sveta od državnog uređenja. Treba priznati da se to obožavanje nije temeljilo na znanju, već na odvratnosti prema boljševičkom režimu i njegovoj antizapadnoj propagandi. Situaciju je izmenilo žestoko NATO bombardovanje Srbije. To bombardovanje je napravilo crnu nezaboravnu crtu u svim slojevima društva.“

U danima kada je „Zver nasrnula na Srbiju“ Aleksandar Zinovjev kao da je ispisao najbolju odu Srbima, upozorenja Rusima i neku vrstu proročanskog in memoriama Slobodanu Miloševiću:

„Srbi! Ja sam Rus. Istorijska sudbina srodila je nas Ruse sa vama kroz istu, zajedničku tragediju. Mi i vi imali smo 1941–1945 zajedničkog smrtnog neprijatelja – fašističku Nemačku. Zajedno smo se borili. Izgubili smo ljudskih života više od svih ostalih. Ali smo opstali. Spasli smo čovečanstvo od (u to vreme) najstrašnije pretnje – od fašizma. A evo, ponovo imamo pred sobom opšteg neprijatelja – zapadnjački imperijalizam koji želi da zagospodari svetom. Ovaj neprijatelj je mnogo jači od fašističke Nemačke. On je žestok, nemilosrdan, pokvaren i lažljiv. Iste su mu namere i u pogledu nas, Rusa i vas, Srba: razbiti vas, a kao krajnji rezultat – istrebiti nas. Mi, Rusi, već trpimo štetu koju nam je naneo ovaj neprijatelj, mnogo veću od one koju smo pretrpeli u ratu s Nemačkom. Nas su već skrenuli na put degradacije i umiranja. I vaša sudbina je umnogome slična našoj. Mi Rusi smo kapitulirali pred ovim neprijateljem… Izdali smo sve one koji su bili sa nama i koji su sa puno nade gledali u nas. Sada se pretvaramo u zonu kolonizacije od strane Zapada. A vi se ne date. Borite se za svoju nezavisnost. Ja se stidim (u ime) svog naroda. A divim se vašoj odlučnosti da se suprotstavite neprijatelju, desetinu, pa i stotinu puta jačem od vas; da mu se suprotstavite u situaciji kada vas najmoćnija sredstva zapadne propagande kleveću i zasipaju smećem, mobilišući protiv vas stotine zaglupljenih ljudi na Zapadu. To je istorijski podvig. Vaš otpor nije samo borba za Srbiju. To je borba i za nas, Ruse, koji smo sramno napustili polje istorijskih bitaka. To je borba za celo čovečanstvo, kojem preti militantni zapadnjački imperijalizam… I u toj vašoj borbi ja sam sa vama! Bravo, Srbi!“

Putin se danas optužuje da stvara Veliku Rusiju baš kao što je Milošević optuživan da pravi Veliku Srbiju. Putin se danas optužuje zbog toga što ne smatra skorašnje komunističke granice svetinjama, baš kao što je to činjeno i Miloševiću. Od Putina se traži da ne poštuje i ne prihvati pravo svog naroda na samoopredeljenje baš kao što je to svojevremeno zahtevano od Miloševića. Putinu se zamera što nije mirno prepustio svoje sunarodnike ukrajinskim nacistima baš kao što se zameralo Miloševiću što nije hteo da svoje sunarodnike prepusti teroru albanskih nacista, ili današnjih utemeljivača Islamske države…

„Rusija se ponaša kao ‚Velika Srbija‘ za vrijeme Slobodana Miloševića“ , „Putin se čini kao čista kopija Miloševića kad govori u stilu – nitko ne sme da vas bije! – I premda tada tvrdi da brani Ruse, zapravo predstavlja veliku nesreću za Ruse“, tvrdi „najutjecajniji poljski intelektualac“ Adam Mihnjik dok njegov kabinet krasi toalet papir sa Putinovim likom! To je ona vrsta intelektualca koji glumi objektivnog „mudraca“, sve dok u prvoj prilici iz njega ne progovori nešto mračno i mučno, nešto što je, kako se ispostavi, uvek rusofobija i srbofobija.

Kod takve, slične vrste srpskih političara i intelektualaca to je još gore i direktnije. Potreban je samo mali povod da taj užas mržnje izbije iz njih. Na Miloševićevom grobu, na devetogodišnjicu njegove likvidacije u Haškom tribunalu, Aleksandar Vulin reče „da nijedan neprijatelj nije bio samo njegov nego i cele Srbije“. I pojaviše se oni za koje smo mislili da su bili njegovi politički protivnici na izborima i demonstracijama i jasno se svrstaše u neprijateljske redove OVK i NATO-a.

Danas se u javnosti Zapada, posebno u medijima, često prave poređenja Vladimira Putina i Slobodana Miloševića. Sudbina Slobodana Miloševića bila je tragična koliko i herojska, ali sudbina – liderska, državnička i lična – Vladimira Putina ima sve uslove da bude sudbina velikog pravednika i pobednika.

[/restrictedarea]

 

9 komentara

  1. Politika Srbije je neprincipijelna,najblaze receno…zasnovana na formiranoj NEPRINCIPIJELNOJ KOALICIJI,na vlasti.
    Pogledajte ovu sliku:Na slici je Suker,na grobu Ante Pavelica.
    http://forum.krstarica.com/showthread.php/431011-Davor-%C5%A0uker-na-grobu-Ante-Paveli%C4%87a
    A ovo je stav FSS o Sukeru,dakle,PODRSKA SUKERU OD STRANE SLUZBENE SRBIJE:
    http://www.mozzartsport.com/vesti/fss-podrzao-davora-sukara/99646
    NO PASA NADA!NEMA PROBLEMA!
    Srbiji sve mozes da uradis,SVE NAJGORE,a Srbija ce da ti uzvrati dobrim,SVE NAJBOLJE?!
    Srbija ima “svoj put”,svi nas gaze STO SU JAKI,a mi se ne branimo i sve im kao dopustamo,JER SMO I MI JAKI,(“ne odgovaramo,ne zato smo smo slabi,vec zato sto smo jaki”,predsednik vlade vise puta ponavlja”)?!
    Ovo je (milioniti) dokaz da je narod u spoljnoj,ali i unutrasnjoj,OKUPACIJI,koordiniranoj…da njega niko nista ne pita,DA IMA GORIH GERMANA,OD SAMIH NEMACA,medju “nama”.
    Ne treba nam proustasa Suker,KAO PREDSTAVNIK REGIONA,kako Karadzic predsednik FSS kaze,nije on iz “regiona”,ON JE IZ NACIONALISTICKE HRVATSKE,koja nas na svakom koraku ponizava.
    Napred neprincipijelna koalicijo.
    SAMO NAPRED!
    Kakav nacionalni debakl.
    Kakva svinjarija gomilice malodusnika i veleposlucnika.

    Ova sramna Karadziceva najava(NAJAVA SLUZBENE SRBIJE),kao i predaja Kosova MOK-u,gde je Divac bio bez protesta,a sada za nagradu,kao americki drzavljanin,ide za potpredsednika Sakramenta…gora su “delanja” od delanja Mimi Oro,Cuce,Sabana i svih rijaliti-majstora Srbije,zajedno.
    CRVENECE SRPSKA ISTORIJA ZBOG DANASNJIH DANA.

  2. DIVAC TREBA DA PODNESE OSTAVKU, ODMAH !
    Sve što je uradio pod koševima, hvala.
    Sve što je uradio poslije je sramno i izdajnički.
    Sve je danas u Srbiji posloženo tako : politika, mediji, vođenje sportskih organizaija, da od Srba i Srbije u najskorije vrijeme neće ostati ni kamen na kamenu.

  3. Poštovani Vučeliću odličan članak ove dve ličnosti nemaju istu političku težinu.Jedno je političko a drugo državno ne okrivljujem
    već konstatujem iz mog nacionalnog gledanja na obe ličnosti.Nisam pripadao SKJ i zato imam pravo da sudim o vremenu našeg srpskog nestanka. Jer jugoslovenstvo bilo monarhijsko ili komunističko jednako je odgovorno za naš sunovrat.SKS Srbije u kom je Milošević bio odgovorna ličnost nije postavio srpsko pitanje u SFRJ. On je priznao AVNOJSKE GRANICE i mi gubimo sebe i svog osećanja SRPSTVU.Možemo polemisati do bezkraja i dolazimo do istine dasu Srbi bili verni JUGOSLOVENSTVU. Gos, Putin ima lakši posao u odbrani RUSKIH NACIONALNIH INTERESA u odnosu na Miloševića. Po mom dubokom ubeđenju Putin odnosno Rusija napravili su kardinalnu grešku što sa NACI-FAŠISTIMA nisu završili posao u Martu mesecu 2014 niko im ništa nebi mogao tad sada NATO-IMPERIJA je u dvorištu u kući Rusije. Sada ceo Zapad sa
    delom JUGO-ISTOKA Evrope kreću utabanim putem koga Zapad vekovima
    taba, dosad su uvek bitku izgubili verovati je daće im RUSIJA Putina uraditi isto štoje uradio SSSR. Ponavljam Srbija je na kolenima i mi neznamo dali ćemo se ikad uspraviti sa ovakvom vlašću.

    • Iako smatrate da imate prava da sudite o vremenu srpskog nestanka i o jugoslovenstvu, ja smatram da grdno grešite u svom razmišljanju.
      “Jer jugoslovenstvo bilo monarhijsko ili komunističko jednako je odgovorno za naš sunovrat”
      Kako to da je samo nama srbima jugoslovenstvo sunovrat, dok ostalima propast jugoslovenstva ispada na kraju sunovrat?
      Nisu svi pripadnici drugih jugoslavenskih nacionalnosti bili za raspad jugoslavije, čak naprotiv, dobro je poznato da je popriličan deo populacije bio i te kako protivan, ali su generalno sve jugoslavenske nacionalnosti pokazale veliku nezrelost i naseli kojekakvim mangupima, gadovima i izdajnicima. Takođe diskutabilna je i vernost jugolavenstvu kod dobrog dela srpske populacije.
      Nije loše da se zapitamo kako to da smo pod turcima bili “samo” petstotina godina
      Mišljenja sam da prilično naivno gledate na reagovanje rusije i Putina.

  4. moze li karadjic u ime srbije da podrzi pavelicevog ustasu sukera, da li se jos neko pita u fudbalskomsavezu. gospodin vucelic bi trebalo da pokrene to pitanje on je sada u fudbalskim vodama.

  5. I još ovo: g-din ministar Vulin i ostali levi morali su dovesti k razumu celu vladu: da svi odaju počast našem počivšem predsedniku, kad su već planirali za sutradan i ostvarili polaganje venca počivšem premijeru. To je ljudski što reče naš presvetli Patrijarh Pavle “Budimo ljudi”. Kakvo iskušenje za srpsku vladu. Po Božjoj promisli prvi dan (11. mart) je godišnjica smrti nezaboravnog predsednika Srbije, a sutradan (12. mart)jednog premijera. Vidite li tu promisao: Srbi sad se pokažite ljudima. Džaba to ovoj vlasti – oni igraju kako zapad svira.

    • Ova a i one prethodne dosovske vlade naslikane su verno kod Meše Selimovića u Tvrđavi:
      Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast.Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštene i mudre vlasti nema jer je želja za moći bezgranična.

  6. Milošević nije bio ni hrišćanin, niti antihrišćanin u dubokom smislu. Da i to je moguće. Jednostavno držao se principa sa kojim je odrastao i to je smatrao najvažnije. doslednost radi doslednost. Ne smatram da je to neki vrhunski domet biti dosledan na taj način, ali niti osuđujem nipodaštavajući da “ništa” nije valjalo kod njega.
    Pokušao je praviti “kompromise” kada to nije bilo skoro moguće, a poraze je prikazivao da su pobjede. Shvatao je važnost medija.
    U datim okolnostima napravio je prema svom kakvom-takvom znanju najbolje što je mogao, kada su mnogo veći šutali kao zaliveni. I zato ga cijenim kao rodoljuba.
    Prljavog veša jeste bilo, ali mislim da je time htio kupovati vrijeme. Činjenica je da je vidio dalje nego neki drugi, čak u svjetskim razmjerama. Bio je ženski papučar, porodica mu je bila dodatni kamen u odlučivanju i obliku poraza, nisu dorasli njegovim sposobnostima i to su nadomještali “Komodus” ponašanjem.
    Suma sumarum, ipak je imao pozitivniji saldo, poredivši sa srpskom perestrojkom nakon njega, koja je desetkovala srpsku ekonomiju nakon 1999 godine gore nego prethodni ratovi i izgubila Kosovo na jako glup “papirno” udvorniki način bez imalo truda. Svi do dana današnjeg lažno predstavljaju kvazi diplomatsku mudrost i lukavost oko KOsova, uključujući i današnju poziciju u vlasti. Sve su to promašeni likovi u srpskoj istoriji. Za njih je Milošević doktor političkih nauka.

  7. Reditelj Sokurov ili je nepismen, neobavešten ili je namerno rekao to što je raekao!

    Ipak istorija je neumoljiva, mnoge su veze između Rusa i Srba, pa Srbi su dolazili u Rusko carstvo i kao pomoć i ostajali i naseljavali teritorije u Ukrajini i Rusiji koje imaju istorjska srbska imena; Slavjanoserbia isl. Da nisu došli Srbi , došli bi možda neki nemci,čečeni,azijati….

    Samo postojanje imučenje Srbije je bila i predigra za stavnu igru koja se sada dešava u Ukrajini koja je uperena direktno protiv Rusije. NA srbiji su pokazali pokaznu vežbu, i to je nažalost nas (zbog žrtava)doprinos Rusiji da se sabere odbrani i krene u ofanzivu, ekonomsku i svaku drugu.

    Rusija je imala primer Srbije, ali tadašnje rukovodstvo Rusije nije htelo da pomogne malenoj Srbijici da se odbrani od aždaje velikih sila i NATO-a…Da je nama pomagala i da nas je branila, nebi im aždaja zakucala na vrata i nebi imali ovakve probleme.

    I Rusija i Kina i druge sile se ponašaju previše egoistično, ako im nije interes neće braniti male zemlje,…. dobro, ali što nas ne brane UN, pa zato jer i tamo prave trule kompromise baš velike Sile, OSILILE su se!
    A maleni narodi stradaju, da je razuma i da je bar malo pravde, baše te Velike Sile bi trebale da brane i pomažu omalene narode na koje se survaju kojekakvi dušmani i mrcvare ih decenijama, kao nas u Srbiji.
    Prepreka je mnogo od nerazumevanja, egoizma, kompromisa, trgovine, podpadanje pod propagandu…..
    Jedini način je da se probude i Rusija i Kina, Rusija je bliže, braća smo, pa je red da malo pomogne ne tražeći protivuslugu, ima toliko gasa i nafte u Sibiru, neće propasti ako mrvicu u vidu pomoći daju nama, da ulažu u Srbiju, da nam medicinski i naučno pomažu…itd. … to važi i za Kinu,….

    Srbija i Milošević suu strašna vremena branili čast svih malih zemalja, čast pravde i normalnosti,… ali previše je interesa, previše egoizma, nebrige, uzalud su lepe reč…..

    Najlakše je nama (uništenim, bombardovanim i izmučenim) nalaziti mane kojih imamo ni manje ni više od drugih normalnih zemalja…

    Volimo Rusiju, mismo braća,….volimo i sve prijatelje, i Kinu Afričke zemlje, latinsku Ameriku, ….sve koji nas poštuju, i razumeju.

    Velike zemlje moraju malo jače da pomažu potlačene zemlje, Srbija je stravično stradala, red je malo da nam pomognu, samo malo, malčice i mi smo ” na konju”!

    Živela Srbija i Rusija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *