Путин и Милошевић

Милорад Вучелић / главни уредник

Недавно је, приликом посете Београду, познати руски редитељ Александар Сокуров, између осталог, рекао да „Србија никад није подржала Русију“. Многима је то запарало уши, а неке и обрадовало као добра препорука за куповину улазнице у НАТО. Али не стигоше ни једни ни други да се докопају микрофона или лате пера и оловке кад се појави интервју Владимира Мединског, министра за културу Руске Федерације. Доневши у Београд страницу Мирослављевог јеванђеља која се од деветнаестог века налазила у Петрограду, он каза следеће:

„Мислим да колега Сокуров није историчар, опростићемо му он је уметник. Очигледно је помешао Србију и Бугарску. Као историчар, ја знам и то стално понављам – у најтежим годинама Другог светског рата, још пре отварања другог фронта у Нормандији, а када су се већ водиле борбе у северној Африци и Италији, фашисти су морали да задржавају више дивизија у Југославији, где тобоже није било рата – био је само партизански отпор, него што су слали у северну Африку. Овде су Срби представљали за Немце огроман проблем. Много већи него сви такозвани савезници СССР-а. Ми то знамо и ми то поштујемо. И руку на срце, јединa земља у Европи која је наставила да се супротставља Немцима после окупације била је Југославија. Партизански покрет у Француској био је пре Де Гола разбацан, ту и тамо. У Пољској су размере отпора биле много мање. Остале земље су се просто покориле и чекале да их Руси спасу својом крвљу.“

[restrictedarea]

Добро, то су битне, велике, несумњиве и у вечност уписане али старе заслуге и подвизи, а има много и оних из новијег времена. Одговоран и паметан савременик, сведок или саучесник, пратећи све оно што се дешавало Србији и Слободану Милошевићу деведесетих година, јасно је могао предвидети а данас и видети шта чека Русију и Владимира Путина. Запад се није потрудио да бар мало промени сценарио него на Русију примењује дословно исто оно што је искористио у покушају сатирања Србије. Фанатична заслепљеност успесима жутих, наранџастих и мајданских револуција комбинованих са радом испостава страних обавештајних служби, проверених нациста и мрежом невладиних организација те бруталном војном силом довела је Запад у ситуацију да превиди да се овде намерачила на непобедиву, велику и моћну светску велесилу каква је Русија. Русија, и сам Путин, правилно су извукли важне поуке из дешавања у последњих четврт века. Знали су шта их чека и како и чиме да доскоче и да се супротставе томе што их чека.

Тек данас – на деветогодишњицу његове смрти – у светлу свега онога што се дешава у Украјини и широм света, постаје јасна величина историјских и трагичних искушења пред којима се нашао Слободан Милошевић.

Има оних који су заборавили на оштроумне речи Александра Солжењицина да је „бомбардовање Србије 1999. године пробудило руског човека и спасло Русију“, али Владимир Владимирович не спада у круг тих заборавних. Солжењицин је тада написао и ово:

„Када сам се вратио у Русију 1994, овде сам затекао скоро обожавање западног света од државног уређења. Треба признати да се то обожавање није темељило на знању, већ на одвратности према бољшевичком режиму и његовој антизападној пропаганди. Ситуацију је изменило жестоко НАТО бомбардовање Србије. То бомбардовање је направило црну незаборавну црту у свим слојевима друштва.“

У данима када је „Звер насрнула на Србију“ Александар Зиновјев као да је исписао најбољу оду Србима, упозорења Русима и неку врсту пророчанског in memoriamа Слободану Милошевићу:

„Срби! Ја сам Рус. Историјска судбина сродила је нас Русе са вама кроз исту, заједничку трагедију. Ми и ви имали смо 1941–1945 заједничког смртног непријатеља – фашистичку Немачку. Заједно смо се борили. Изгубили смо људских живота више од свих осталих. Али смо опстали. Спасли смо човечанство од (у то време) најстрашније претње – од фашизма. А ево, поново имамо пред собом општег непријатеља – западњачки империјализам који жели да загосподари светом. Овај непријатељ је много јачи од фашистичке Немачке. Он је жесток, немилосрдан, покварен и лажљив. Исте су му намере и у погледу нас, Руса и вас, Срба: разбити вас, а као крајњи резултат – истребити нас. Ми, Руси, већ трпимо штету коју нам је нанео овај непријатељ, много већу од оне коју смо претрпели у рату с Немачком. Нас су већ скренули на пут деградације и умирања. И ваша судбина је умногоме слична нашој. Ми Руси смо капитулирали пред овим непријатељем… Издали смо све оне који су били са нама и који су са пуно наде гледали у нас. Сада се претварамо у зону колонизације од стране Запада. А ви се не дате. Борите се за своју независност. Ја се стидим (у име) свог народа. А дивим се вашој одлучности да се супротставите непријатељу, десетину, па и стотину пута јачем од вас; да му се супротставите у ситуацији када вас најмоћнија средства западне пропаганде клевећу и засипају смећем, мобилишући против вас стотине заглупљених људи на Западу. То је историјски подвиг. Ваш отпор није само борба за Србију. То је борба и за нас, Русе, који смо срамно напустили поље историјских битака. То је борба за цело човечанство, којем прети милитантни западњачки империјализам… И у тој вашој борби ја сам са вама! Браво, Срби!“

Путин се данас оптужује да ствара Велику Русију баш као што је Милошевић оптуживан да прави Велику Србију. Путин се данас оптужује због тога што не сматра скорашње комунистичке границе светињама, баш као што је то чињено и Милошевићу. Од Путина се тражи да не поштује и не прихвати право свог народа на самоопредељење баш као што је то својевремено захтевано од Милошевића. Путину се замера што није мирно препустио своје сународнике украјинским нацистима баш као што се замерало Милошевићу што није хтео да своје сународнике препусти терору албанских нациста, или данашњих утемељивача Исламске државе…

„Русија се понаша као ‚Велика Србија‘ за вријеме Слободана Милошевића“ , „Путин се чини као чиста копија Милошевића кад говори у стилу – нитко не сме да вас бије! – И премда тада тврди да брани Русе, заправо представља велику несрећу за Русе“, тврди „најутјецајнији пољски интелектуалац“ Адам Михњик док његов кабинет краси тоалет папир са Путиновим ликом! То је она врста интелектуалца који глуми објективног „мудраца“, све док у првој прилици из њега не проговори нешто мрачно и мучно, нешто што је, како се испостави, увек русофобија и србофобија.

Код такве, сличне врсте српских политичара и интелектуалаца то је још горе и директније. Потребан је само мали повод да тај ужас мржње избије из њих. На Милошевићевом гробу, на деветогодишњицу његове ликвидације у Хашком трибуналу, Александар Вулин рече „да ниједан непријатељ није био само његов него и целе Србије“. И појавише се они за које смо мислили да су били његови политички противници на изборима и демонстрацијама и јасно се сврсташе у непријатељске редове ОВК и НАТО-а.

Данас се у јавности Запада, посебно у медијима, често праве поређења Владимира Путина и Слободана Милошевића. Судбина Слободана Милошевића била је трагична колико и херојска, али судбина – лидерска, државничка и лична – Владимира Путина има све услове да буде судбина великог праведника и победника.

[/restrictedarea]

 

9 коментара

 1. Politika Srbije je neprincipijelna,najblaze receno…zasnovana na formiranoj NEPRINCIPIJELNOJ KOALICIJI,na vlasti.
  Pogledajte ovu sliku:Na slici je Suker,na grobu Ante Pavelica.
  http://forum.krstarica.com/showthread.php/431011-Davor-%C5%A0uker-na-grobu-Ante-Paveli%C4%87a
  A ovo je stav FSS o Sukeru,dakle,PODRSKA SUKERU OD STRANE SLUZBENE SRBIJE:
  http://www.mozzartsport.com/vesti/fss-podrzao-davora-sukara/99646
  NO PASA NADA!NEMA PROBLEMA!
  Srbiji sve mozes da uradis,SVE NAJGORE,a Srbija ce da ti uzvrati dobrim,SVE NAJBOLJE?!
  Srbija ima “svoj put”,svi nas gaze STO SU JAKI,a mi se ne branimo i sve im kao dopustamo,JER SMO I MI JAKI,(“ne odgovaramo,ne zato smo smo slabi,vec zato sto smo jaki”,predsednik vlade vise puta ponavlja”)?!
  Ovo je (milioniti) dokaz da je narod u spoljnoj,ali i unutrasnjoj,OKUPACIJI,koordiniranoj…da njega niko nista ne pita,DA IMA GORIH GERMANA,OD SAMIH NEMACA,medju “nama”.
  Ne treba nam proustasa Suker,KAO PREDSTAVNIK REGIONA,kako Karadzic predsednik FSS kaze,nije on iz “regiona”,ON JE IZ NACIONALISTICKE HRVATSKE,koja nas na svakom koraku ponizava.
  Napred neprincipijelna koalicijo.
  SAMO NAPRED!
  Kakav nacionalni debakl.
  Kakva svinjarija gomilice malodusnika i veleposlucnika.

  Ova sramna Karadziceva najava(NAJAVA SLUZBENE SRBIJE),kao i predaja Kosova MOK-u,gde je Divac bio bez protesta,a sada za nagradu,kao americki drzavljanin,ide za potpredsednika Sakramenta…gora su “delanja” od delanja Mimi Oro,Cuce,Sabana i svih rijaliti-majstora Srbije,zajedno.
  CRVENECE SRPSKA ISTORIJA ZBOG DANASNJIH DANA.

 2. DIVAC TREBA DA PODNESE OSTAVKU, ODMAH !
  Sve što je uradio pod koševima, hvala.
  Sve što je uradio poslije je sramno i izdajnički.
  Sve je danas u Srbiji posloženo tako : politika, mediji, vođenje sportskih organizaija, da od Srba i Srbije u najskorije vrijeme neće ostati ni kamen na kamenu.

 3. Поштовани Вучелићу одличан чланак ове две личности немају исту политичку тежину.Једно је политичко а друго државно не окривљујем
  већ констатујем из мог националног гледања на обе личности.Нисам припадао СКЈ и зато имам право да судим о времену нашег српског нестанка. Јер југословенство било монархијско или комунистичко једнако је одговорно за наш суноврат.СКС Србије у ком је Милошевић био одговорна личност није поставио српско питање у СФРЈ. Он је признао АВНОЈСКЕ ГРАНИЦЕ и ми губимо себе и свог осећања СРПСТВУ.Можемо полемисати до безкраја и долазимо до истине дасу Срби били верни ЈУГОСЛОВЕНСТВУ. Гос, Путин има лакши посао у одбрани РУСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА у односу на Милошевића. По мом дубоком убеђењу Путин односно Русија направили су кардиналну грешку што са НАЦИ-ФАШИСТИМА нису завршили посао у Марту месецу 2014 нико им ништа неби могао тад сада НАТО-ИМПЕРИЈА је у дворишту у кући Русије. Сада цео Запад са
  делом ЈУГО-ИСТОКА Европе крећу утабаним путем кога Запад вековима
  таба, досад су увек битку изгубили веровати је даће им РУСИЈА Путина урадити исто штоје урадио СССР. Понављам Србија је на коленима и ми незнамо дали ћемо се икад усправити са оваквом влашћу.

  • Iako smatrate da imate prava da sudite o vremenu srpskog nestanka i o jugoslovenstvu, ja smatram da grdno grešite u svom razmišljanju.
   “Јер југословенство било монархијско или комунистичко једнако је одговорно за наш суноврат”
   Kako to da je samo nama srbima jugoslovenstvo sunovrat, dok ostalima propast jugoslovenstva ispada na kraju sunovrat?
   Nisu svi pripadnici drugih jugoslavenskih nacionalnosti bili za raspad jugoslavije, čak naprotiv, dobro je poznato da je popriličan deo populacije bio i te kako protivan, ali su generalno sve jugoslavenske nacionalnosti pokazale veliku nezrelost i naseli kojekakvim mangupima, gadovima i izdajnicima. Takođe diskutabilna je i vernost jugolavenstvu kod dobrog dela srpske populacije.
   Nije loše da se zapitamo kako to da smo pod turcima bili “samo” petstotina godina
   Mišljenja sam da prilično naivno gledate na reagovanje rusije i Putina.

 4. moze li karadjic u ime srbije da podrzi pavelicevog ustasu sukera, da li se jos neko pita u fudbalskomsavezu. gospodin vucelic bi trebalo da pokrene to pitanje on je sada u fudbalskim vodama.

 5. И још ово: г-дин министар Вулин и остали леви морали су довести к разуму целу владу: да сви одају почаст нашем почившем председнику, кад су већ планирали за сутрадан и остварили полагање венца почившем премијеру. То је људски што рече наш пресветли Патријарх Павле “Будимо људи”. Какво искушење за српску владу. По Божјој промисли први дан (11. март) је годишњица смрти незаборавног председника Србије, а сутрадан (12. март)једног премијера. Видите ли ту промисао: Срби сад се покажите људима. Џаба то овој власти – они играју како запад свира.

  • Ова а и оне претходне досовске владе насликане су верно код Меше Селимовића у Тврђави:
   Postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast.Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Neodoljiva je kao čarobni kamen, jer pribavlja moć. Ona je duh iz Aladinove lampe, koji služi svakoj budali koja ga drži. Odvojeni, ne predstavljaju ništa; zajedno, kob su ovog svijeta. Poštenе и мудре власти нема јер је жеља за моћи безгранична.

 6. Милошевић није био ни хришћанин, нити антихришћанин у дубоком смислу. Да и то је могуће. Једноставно држао се принципа са којим је одрастао и то је сматрао најважније. доследност ради доследност. Не сматрам да је то неки врхунски домет бити доследан на тај начин, али нити осуђујем ниподаштавајући да “ништа” није ваљало код њега.
  Покушао је правити “компромисе” када то није било скоро могуће, а поразе је приказивао да су побједе. Схватао је важност медија.
  У датим околностима направио је према свом каквом-таквом знању најбоље што је могао, када су много већи шутали као заливени. И зато га цијеним као родољуба.
  Прљавог веша јесте било, али мислим да је тиме хтио куповати вријеме. Чињеница је да је видио даље него неки други, чак у свјетским размјерама. Био је женски папучар, породица му је била додатни камен у одлучивању и облику пораза, нису дорасли његовим способностима и то су надомјештали “Комодус” понашањем.
  Сума сумарум, ипак је имао позитивнији салдо, поредивши са српском перестројком након њега, која је десетковала српску економију након 1999 године горе него претходни ратови и изгубила Косово на јако глуп “папирно” удворники начин без имало труда. Сви до дана данашњег лажно представљају квази дипломатску мудрост и лукавост око КОсова, укључујући и данашњу позицију у власти. Све су то промашени ликови у српској историји. За њих је Милошевић доктор политичких наука.

 7. Редитељ Сокуров или је неписмен, необавештен или је намерно рекао то што је раекао!

  Ипак историја је неумољива, многе су везе између Руса и Срба, па Срби су долазили у Руско царство и као помоћ и остајали и насељавали територије у Украјини и Русији које имају исторјска србска имена; Славјаносербиа исл. Да нису дошли Срби , дошли би можда неки немци,чечени,азијати….

  Само постојање имучење Србије је била и предигра за ставну игру која се сада дешава у Украјини која је уперена директно против Русије. НА србији су показали показну вежбу, и то је нажалост нас (због жртава)допринос Русији да се сабере одбрани и крене у офанзиву, економску и сваку другу.

  Русија је имала пример Србије, али тадашње руководство Русије није хтело да помогне маленој Србијици да се одбрани од аждаје великих сила и НАТО-а…Да је нама помагала и да нас је бранила, неби им аждаја закуцала на врата и неби имали овакве проблеме.

  И Русија и Кина и друге силе се понашају превише егоистично, ако им није интерес неће бранити мале земље,…. добро, али што нас не бране УН, па зато јер и тамо праве труле компромисе баш велике Силе, ОСИЛИЛЕ су се!
  А малени народи страдају, да је разума и да је бар мало правде, баше те Велике Силе би требале да бране и помажу омалене народе на које се сурвају којекакви душмани и мрцваре их деценијама, као нас у Србији.
  Препрека је много од неразумевања, егоизма, компромиса, трговине, подпадање под пропаганду…..
  Једини начин је да се пробуде и Русија и Кина, Русија је ближе, браћа смо, па је ред да мало помогне не тражећи противуслугу, има толико гаса и нафте у Сибиру, неће пропасти ако мрвицу у виду помоћи дају нама, да улажу у Србију, да нам медицински и научно помажу…итд. … то важи и за Кину,….

  Србија и Милошевић суу страшна времена бранили част свих малих земаља, част правде и нормалности,… али превише је интереса, превише егоизма, небриге, узалуд су лепе реч…..

  Најлакше је нама (уништеним, бомбардованим и измученим) налазити мане којих имамо ни мање ни више од других нормалних земаља…

  Волимо Русију, мисмо браћа,….волимо и све пријатеље, и Кину Афричке земље, латинску Америку, ….све који нас поштују, и разумеју.

  Велике земље морају мало јаче да помажу потлачене земље, Србија је стравично страдала, ред је мало да нам помогну, само мало, малчице и ми смо ” на коњу”!

  Живела Србија и Русија!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *