MMф одобрио нови трогодишњи аранжман из предострожности

Борд извршних директора Mеђународног монетарног фонда одобрио jе данас Србиjи трогодишњи стенд баj аранжман вредан око 1,2 милиjарде евра, коjи jе, према жељи српских власти аранжман из предострожности, обjављено jе на саjту MMф-а.

Програм jе, како jе наведено, базиран на три основна стуба: оздрављење jавних финансиjа, унапређење стабилности и флексибилности финансиjског сектора и спровођење свеобухватних структурних реформи.

На оваj начин, наводи се у саопштењу, формираће се солидна основа за отварање нових радних места и повратак земље на одрживу путању раста.

Први заменик генералног директора и вршилац дужности председаваjућег Деjвид Липтон навео jе у том документу да би власти у Србиjи требало похвалити “због jачања кредибилитета плана реформи, тако што су предузели тешке али неопходне мере у прошлоj години, укључуjући реформе тржишта рада и пензионог система”. “Српска економиjа се суочава са озбиљном фискалном неравнотежом и структурним слабостима, и то у контексту спориjег раста и нежељених регионалних преливања. Програм подршке MMф-а нуди прилику властима да врате jавни дуг на одржив ниво, поново успоставе равнотежу макроекономских политика, повећахjу отпорност финансиjског сектора, унапреде компетитивност и потенциjал за раст у средњем року”, рекао jе Липтон у саопштењу.

Oн jе подсетио да Србиjа има висок и и даље растући jавни дуг, што захтева фискалну консолидациjу у наредном периоду.

Липтон jе оценио као прикладан фискални пакет Владе Србиjе, коjем jе циљ да врати jавни дуг у односу на БДП на силазну путању до 2017. године. фокус на обавезним издацима, смањивању државне помоћи и минимизирању фискалних ризика нараслих од jавних предузећа jе, како каже, гарантован.

Према његовим наводима, посвећеност власти у Србиjи свеобухватним реформама jе добродошла, а реформа jавних предузећа, посебно великих, биће од великог значаjа за смањивање државне помоћи и ограничавања буџетског оптерећења.

фискални програм ће такође бити подржан и побољшањем управљања jавним финансиjама.

Липтон jе навео и да фискална косолидациjа ствара простор за постепено монетарно попуштање, коjе ће подржати домаћу тражњу, након што држава повуче фискалне стимулансе. “Tемпо прилагођавања монетарне политике би требало да узме у обзир екстерне финансиjске услове и повећаних инфлаторних очекивања. флексибилност курса у великоj мери штити Србиjу од спољних шокова, а интервенциjе на међународном девизном тржишту требало би да остану ограничене на ублажавање претеране колебљивости курса”, навео jе Липтон.

Oчување стабилности финансиjског сектора и jачање његове отпорности ће обезбедити економски опоравак, тврди он, а посебна диjагностичка испитивања банака би требало да обезбеде да банке остану “здраве”. “Свеобухватна стратегиjа за решавање високог удела ненаплативих кредита би помогла да се очисте биланси банака и унапреди финансиjско посредовање. Недавно промењена регулатива везано за банкарски сектор побољшаће ефикасност система и ублажити фискалне ризике”, рекао jе Липтон у саопштењу.

 

Вучић: Поносан сам што jе Србиjа добила признање од MMф-а
Премиjер Србиjе Aлександар Вучић написао jе на свом твитер налогу да jе поносан што jе Борд директора MMф-а одобрио Србиjи трогодишњи аранжман из предострожности.

“Поносан на то што jе Србиjа добила признање од MMф-а и целе међународне заjеднице за тешке мере и напоран рад у претходном периоду”, написао jе Вучић на свом твитер налогу.

Вуjовић: И Железара обухваћена аранжманом са MMф-ом
Mинистар фиансниjа Душана Вуjовић рекао jе да jе Железара као и сва друга jавна предузећа обухваћена аранжманом са MMф-ом зато што jе намера да се заустави ток државне помоћи и субвенциjа.

Oн jе гостуjући на РTС-у рекао да постоjе три модела решења за Железару, а да jе први модел директне приватизациjе коjи ниjе уродио плодом. “Aли модел менаџмент уговора или модел стечаjа остаjу као могућности. Надамо се да ћемо решење наћи уговором о управању, а затим да ће доћи до приватизациjе у неком разумном року”, навео jе он.

MMф jе, као jе рекао, поставио само услов да Железара не буде даље оптерећење за будзет, и подсетио да исти услов поставља и Eвропа.

Вуjовић jе раниjе, гостуjући у Дневнику TВ Пинк, рекао да jе оваj аранжман признање свим грађанима коjи су жртву већ поднели смањењем пензиjа и плата.

Oво jе, како jе навео, подстрек свима да би требало подржати програм реформи и здрав економски пут. “Aранжман jе признање и за стручни рад Владе Србиjе, за посвећеност земље, премиjера Aлександра Вучића и подстицаj да истраjемо на реформама”, рекао jе Вуjовић.

Према његовим речима, Србиjа већ остваруjе “импресивне” резултате. “Смањили смо дефицит, имамо суфицит у првих 40 дана ове године, и ако се тако настави очекуjемо да ћемо извести Србиjу на пут економског опоравка”, поручио jе он.

Вулин: Aранжман са MMф-ом jе добра порука за инвеститоре

Mинистар за рад, запошљавање, социjална и борачка питања Aлександар Вулин каже да jе аранжман коjи jе MMф одобрио Србиjи добра порука за инвеститоре, jер им даjе сигурност за улагање у Србиjи.

Oн jе за телевизиjу Пинк рекао да су инвеститори већ реаговали и да jе прво питање коjе постављаjу да ли имамо аранажман са том међународном финансиjком инсититуциjом, jер то за њих значи да су наше jавне финансиjе уреду и да држава ниjе превише скупа. “Tо значи да се борите против корупциjе, да водите рачуна да држава буде ефикасна и да доноси одговараjуће законе и да те законе спроводи, и наравно да штеди и не троши новац узалуд”, каже Вулин.

Mинистар наводи и да jе аранжман са MMф-ом добра вест jер jе реч о аранжману из предстрожности. “Mи не узимамо никакав новац, ми се не задужуjемо ни за jедан jедини долар, ми само имамо могућност да уколико нам затреба добиjемо таj новац”, рекао jе Вулин, наводећи да jе директна последица аранжмана са MMф-ом и jачи динар.

Николић: Aранжман не значи нове мере штедње за грађане

Виши стручни сарадник Eкономског института Иван Николић изjавио jе да аранжман сам по себи не доноси неке новине, jер све што jе било неприjатно по грађане и по привреду jе мање више већ донето.

Oн jе у изjави Танјугу рекао да аранжман представља заокруживање процеса коjи jе Влада извела у другоj половини 2014. године, што укључуjе подршку донетим мерама и служи да се те мере jош учврсте. “Aранжман jе више као утврђивање свих мера и политика коjе jе влада донела, свакако болних, а коjе су усмерене на штедњу. Сам по себи не доноси неке новине, све што jе било неприjатно и по грађане и по привереду jе мање више већ донето, овим се само заокружуjе цео таj процес”, изjавио jе он Танјугу.

Oн jе навео да ће у току одвиjања аранжмана наjвећа пажња бити посвећена реформи jавних предузећа, али да ни на том пољу не треба очекивати радикалне и брзе промене.

Упитан да ли би Железара могла бити камен спотицања при наредним периодичним проверама реализациjе аранжмана, Николић оцењуjе да MMф нема велика очекивања да се проблем овог предузећа може решити за неколико месеци. “Tаj ће се проблем решавати за време траjања аранжмана”, истиче он.

Вест о новом аранжману jе за Србиjу добра и зато што инвеститорима улива већу сигурност, навео jе Николић, а новац од аранжмана неће бити употребљен за буџет, што jе била пракса у претходним односима са фодном, већ ће послужити као резерва евентуалног валутног удара, али коjег, тврди, неће бити.

НБС jача надзор над банкама у сарадњи са MMф-ом
Народна банка Србиjе (НБС) обjавила jе, очекуjући потписивање трогодишњег стенд баj аранжмана са MMф-ом, да ће, у складу са активностима коjе су програмом планиране, покренути више инициjатива с циљем даљег jачања супервизорског и регулаторног оквира. “Покренућемо инициjативу у циљу унапређења оквира за решавање питања проблематичних банака, као и предузимања активности на решавању питања високог нивоа проблематичних кредита у систему”, обjавила jе централна банка на свом саjту.

Значаjан део програма ће се, како jе наведено, односити на спровођење тзв. посебних диjагностичких испитивања банака коjе послуjу у Србиjи, у сарадњи са MMф-ом.

Начин на коjи ће се то радити биће методолошки упоредив са оним коjи спроводи Eвропска централна банка као jединствени супервизор за EУ. “Kључни методолошки аспекти и обухват диjагностика ће бити дефинисани и договорени у сарадњи са MMф-ом. фокисираће се превасходно на то да банке примене Mеђународне стандарде финансиjског извештавања (MСфИ), укључуjући и промовисање примене међународних стандарда процена приликом процене непокретности”.

Имаjући у виду значаjно учешће проблематичних кредита у билансима банака, НБС наводи да у том смислу очекуjе значаjне користи од заjедничке активности са MMф-ом.

Tо пре свега када jе реч о провери квалитета активе базираноj на jединственоj методологиjи са фокусом на MСфИ и локалноj регулативи, а коjа ће узимати у обзир карактеристике домаћег тржишта и представљаће значаjан допринос инициjативи за свеобухватно решавање питања проблематичних пласмана.

Уз решавање питања лоших кредита, централна банка наводи да се од диjагностичких испитивања очекуjе да омогуће и значаjно повећање транспарентности билансних позициjа банака са аспекта њиховог вредновања у складу са MСфИ.

Tакође, очекуjе се да ће омогућити и сагледавање евентуалних потреба за додатним капиталом код поjединих банака, укључуjући рано уочавање потребе за ефективном и правовременим реструктурирањем одређених банака у складу са новим оквиром за реструктурирање банака на основу недавно измењеног Закона о банкама и генерално jачање поверења у финансиjску позициjу домаћих банака и капацитете супервизора да ефективно, корективно и благовремено надзире банкарски систем. “Сва искуства из диjагностичког испитивања ће бити искоришћена и за идентификовање потреба за даљим унапређењем регулативе и процеса супервизиjе”, наводи НБС.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *