Izlog knjige (356)

Vladimir Dimitrijević
„Pobunjenici i smislotvorci“
“Katena mundi“, Beograd, 2014.
Nova knjiga ovog autora, nedavno objavljena u ediciji „Prećutano slovo“, donosi intrigantne tekstove o dve vrste srpskih intelektualaca i umetnika: onih koji su se u ime slobode bunili i onih koji su u ime Hrista mirno stradali. Zanimljivi su u ovom delu zapisi o Gavrilu Principu i pesnicima njegovog doba, o Dragiši Vasiću i Ljubomiru Miciću, o smrti Branka Miljkovića i tragičnog Disovog sina Mutimira Petkovića, o Žarku Vidoviću i proti Ljubodragu Petroviću….

***

Darko Gavrilović
,,Mržnje, ratovi, demoni hrišćanskog sveta“
„Službeni glasnik“, 2015
Reč je o knjizi koja kako sam autor navodi ne predstavlja istoriju dobrih dela hrišćana, niti priču o pouzdanju s kojim su hrišćani kročili pravim putem svog učitelja. Na stranicama ove knjige čitalac će se suočiti sa nekim od najstrašnijih zločina koji su počinili sami hrišćani u ime Hrista, kako nad pripadnicima drugih religija, tako i nad neistomišljenicima iz sopstvenih redova kao i pripadnicima drugih rasa, sa zloupotrebama religije u ideološke svrhe, pokretanje ratova u Hristovo ime ili pak ratovima i revolucijama koji su za jednu od posledica imali i progone crkava, i konačno sa demonizacijom onih koji ne misle isto, koji delaju drugačije i žive drugačije.

***

Bojan Jovanović
,,Tajna lapota-tradicionalni i naučni mit o ubijanju starih“
„Službeni glasnik“, 2015.
Ovo je delo u kojem autor kritički razmatra uvreženo i nadasve neadekvatno tumačenje jednog narodnog predanja. Reč je o običaju koji je u nauci smatran obredom vršenim kao društveno pravilo ili narodni sud. Shvaćena do tada kao nesporni trag nekadašnjeg obreda (poznatog kao „milosrdno“ ubijanje starih) ova predanja su tumačena svojom samorazumljivošću. Na osnovu komparativnog materijala, autor utvrđuje i u ovom delu iznosi dokaze o nepostojanju arheoloških, istorijskih i etnoloških dokaza o postojanju ovog obreda u srpskoj nacionalnoj kulturi. Jovanović navodi da se običaj „ dokazivao“ neadekvatnim argumentima vezanim za potpuno drugačije i šire pojave, kao što su: ostavljanje starih, postupci vršeni u cilju eutanazije i obredi žrtvovanja.

***

Irina Deretić
,,Platonova filozofska mitologija“
„Zavod za udžbenike“, Beograd, 2014
Po tvrdnji profesora dr Jovana Aranđelovića, recenzenta ove knjige, studija Irine Deretić Platonova filozofska mitologija predstavlja izuzetan doprinos srpskoj filozofskoj baštini, jer ona na jedinstven, originalan i sveobuhvatan način pristupa izučavanju Platonovih mitova. U ovom delu, odnosno prema autorkinom mnjenju, Platonovi mitovi pripovedaju zapravo o središnjim problemima njegove filozofije, počevši od toga kakva je struktura vidljivog sveta i uloge Boga u njemu, preko čovekovog psihičko-kognitivnog ustrojstva i naše erotike, pa sve do ispravnog etičkog prosuđivanja i razumevanja odnosa čovekove slobode i nužnosti kosmičkog poretka.

***

Žerar Depardje
„Tako je to bilo“
„Čarobna knjiga“, Beograd, 2014.
Veličanstveni i ekstravagantni umetnik Žerar Depardje još od detinjstva se vodio svojim unutrašnjim glasom. On mu je govorio kojim putem da krene, šta da izabere, kakav da bude i kojim očima da gleda na svet. Upravo će vas taj glas, od početka do kraja, voditi kroz ovu knjigu… Ova potresna autobiografija velikog umetnika, napisana iskreno i žestoko,pleni divljim ali i veoma osećajnim duhom čoveka koji se svesno ne hvali nijednim svojim uspehom niti se stidi neuspeha, već sve vreme, uporno i dosledno, veliča život onakav kakav jeste, zapisao je scenarista Dimitrije Vojnov u preporuci štampanoj na koricama ovog izdanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *