Излог књиге (356)

Владимир Димитријевић
„Побуњеници и смислотворци“
“Катена мунди“, Београд, 2014.
Нова књига овог аутора, недавно објављена у едицији „Прећутано слово“, доноси интригантне текстове о две врсте српских интелектуалаца и уметника: оних који су се у име слободе бунили и оних који су у име Христа мирно страдали. Занимљиви су у овом делу записи о Гаврилу Принципу и песницима његовог доба, о Драгиши Васићу и Љубомиру Мицићу, о смрти Бранка Миљковића и трагичног Дисовог сина Мутимира Петковића, о Жарку Видовићу и проти Љубодрагу Петровићу….

***

Дарко Гавриловић
,,Мржње, ратови, демони хришћанског света“
„Службени гласник“, 2015
Реч је о књизи која како сам аутор наводи не представља историју добрих дела хришћана, нити причу о поуздању с којим су хришћани крочили правим путем свог учитеља. На страницама ове књиге читалац ће се суочити са неким од најстрашнијих злочина који су починили сами хришћани у име Христа, како над припадницима других религија, тако и над неистомишљеницима из сопствених редова као и припадницима других раса, са злоупотребама религије у идеолошке сврхе, покретање ратова у Христово име или пак ратовима и револуцијама који су за једну од последица имали и прогоне цркава, и коначно са демонизацијом оних који не мисле исто, који делају другачије и живе другачије.

***

Бојан Јовановић
,,Тајна лапота-традиционални и научни мит о убијању старих“
„Службени гласник“, 2015.
Ово је дело у којем аутор критички разматра уврежено и надасве неадекватно тумачење једног народног предања. Реч је о обичају који је у науци сматран обредом вршеним као друштвено правило или народни суд. Схваћена до тада као неспорни траг некадашњег обреда (познатог као „милосрдно“ убијање старих) ова предања су тумачена својом саморазумљивошћу. На основу компаративног материјала, аутор утврђује и у овом делу износи доказе о непостојању археолошких, историјских и етнолошких доказа о постојању овог обреда у српској националној култури. Јовановић наводи да се обичај „ доказивао“ неадекватним аргументима везаним за потпуно другачије и шире појаве, као што су: остављање старих, поступци вршени у циљу еутаназије и обреди жртвовања.

***

Ирина Деретић
,,Платонова филозофска митологија“
„Завод за уџбенике“, Београд, 2014
По тврдњи професора др Јована Аранђеловића, рецензента ове књиге, студија Ирине Деретић Платонова филозофска митологија представља изузетан допринос српској филозофској баштини, јер она на јединствен, оригиналан и свеобухватан начин приступа изучавању Платонових митова. У овом делу, односно према ауторкином мњењу, Платонови митови приповедају заправо о средишњим проблемима његове филозофије, почевши од тога каква је структура видљивог света и улоге Бога у њему, преко човековог психичко-когнитивног устројства и наше еротике, па све до исправног етичког просуђивања и разумевања односа човекове слободе и нужности космичког поретка.

***

Жерар Депардје
„Тако је то било“
„Чаробна књига“, Београд, 2014.
Величанствени и екстравагантни уметник Жерар Депардје још од детињства се водио својим унутрашњим гласом. Он му је говорио којим путем да крене, шта да изабере, какав да буде и којим очима да гледа на свет. Управо ће вас тај глас, од почетка до краја, водити кроз ову књигу… Ова потресна аутобиографија великог уметника, написана искрено и жестоко,плени дивљим али и веома осећајним духом човека који се свесно не хвали ниједним својим успехом нити се стиди неуспеха, већ све време, упорно и доследно, велича живот онакав какав јесте, записао је сценариста Димитрије Војнов у препоруци штампаној на корицама овог издања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *