Deca nisu otrovana gasom i hranom, uzrok još nepoznat

Đaci škole u Šajkašu koji su juče sa simptomima trovanja primljeni u novosadsku bolnicu, osećaju se dobro, i za sada je isključena mogućnost trovanja gasom ali i hranom, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U prostorijama škole tokom noći su postavljeni instrumenti za detektovanje hemijskih agenasa ali do ovog trenutka nije zabeleženo prisustvo bilo kog agensa.

Kako se navodi, u novosadskom Institutu za majku i dete juče posle podne su pregledana 44 učenika od 5. do 8. razreda.

“Sinoć je bilo 20 hospitalizovanih učenika, svi su zadržani preventivno, radi posmatranja. Sva deca se osećaju dobro, bez pređašnjih simptoma”, navodi Ministarstvo i ističe da se očekuju rezultati toksikoloških analiza ali da je isključena mogućnost trovanja hranom.

Juče je potvrđeno da se isključuje mogućnost trovanja gasom, a u školi je obustavljena nastava do daljnjeg, do utvrđivanja okolnosti i potencijalnog postojanja agenasa koji su tokom jučerašnjeg dana izazvali simptome trovanja kod učenika.

U isturenom odeljenju škole u Mošorinu nastava se realizuje, a direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki jutros je pokrenula interne postupke prikupljanja relevantnih informacija, uzimanje izjava od zaposlenih i druge intereventne i preventivne aktivnosti.

U školi je formiran i tim za krizne intervencije, a u u saradnji sa policijom i lokalnom samoupravom angažovane su osobe na obezbeđenju objekta.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine tokom noći pregledano je još šestoro učenika osnovne škole u Šajkašima sa simptomima trovanja, od kojih je u bolnici zadržano troje, tako da je u toj bolnici trenutno njih 20, rekao je portparol Instituta Dušan Vuković.

“Dakle, ukupan bilans trovanja dece u osnovnoj školi ‘Isidora Sekulić’ u Šajkašu, kada je reč o zbrinjavanju u Dečjoj bolnici je takav da je 44 učenika pregledano, a 20 zadržano u bolnici”, precizirao je Vuković.
Po njegovim rečima, svi učenici su dobrog opšteg stanja. Uzorci krvi, uzeti od svih pacijenata, poslati su u Zavod za sudsku medicinu u Novom Sadu i čekaju se rezultati daljih toksikoloških analiza, rekao je Vuković Tanjugu.

On je dodao da je optimalni rok za dobijanje rezultata od 24 do 48 sati od trenutka uzimanja krvi.

U Osnovnoj školi “Isidora Sekulić” u Šajkašu juče je, nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika, uglavnom sedmog razreda.

Uzroci trovanja još nisu utvrđeni.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković izjavila je danas da su sva deca koja su se u Osnovnoj školi “Isidora Sekulić” u Šajkašu otrovala dobro i se još čekaju rezultati toksioloških nalaza.

Marković je za RTS rekla da su sva deca dobro, da su simptomi trovanaj nestali za 15 minuta pošto su se pojavili, kao i da je 44 dece pregledano, a da je 20 zadržano u bolnici.
“Svi su dobro, nema nikakvih simptoma. Rezultati toksioloških nalaza se čekaju, biće poznati za 48 sati”, kazala je Marković.

Ona je demantovala da je razlog trovanja curenje gasa, budući da je, kako je objasnila, kotlarnica izdvojena iz škole.
“To sigurno nije razlog”, rekla je Marković i, na pitanje da li su škole u Srbiji bezbedne, napomenula da se redovno vrše nadzori i da su bezbedne koliko i druge javne ustanove.

U Osnovnoj školi “Isidora Sekulić” u Šajkašu juče je nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika, uglavnom iz VII-2 odeljenja.

Jedan komentar

  1. Po ko zna koji put se pokazuje kako državne institucije neadekvatno, niti blagovremeno reaguju.Imamo vrhunsku bolnicu kao što je VMA,ali direktor škole ne interveniše na adekvatan način.Državna sekretarka u ministarstvu prosvete daje nesuvisle izjave, može joj se jer ne smatra da ima ličnu odgovornost a i njena deca ako ih ima nisu ugrožena.Uostalom, gde je njena odgovornost da kontroliše stanja podobnsti i adekvatne uslove za rad škola po celoj Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *